• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.9°C / 17.9°C
  3 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 13.9°C
  2 BF
  85%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 18.7°C
  4 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 11.6°C
  1 BF
  65%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 14.1°C
  4 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 12.0°C
  0 BF
  84%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 8.4°C
  0 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  1 BF
  60%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.2°C / 19.7°C
  2 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.6°C / 15.9°C
  1 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 16.8°C
  3 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  3 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  3 BF
  67%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.7°C / 12.9°C
  0 BF
  82%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.5°C / 14.5°C
  1 BF
  92%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 19.9°C
  2 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.7°C / 17.1°C
  0 BF
  63%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 13.8°C
  3 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 13.9°C
  2 BF
  92%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  2 BF
  79%

Κωνσταντίνος Ζούλας /Φίλιος Στάγκος

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ζούλας και Στάγκος «αποσυνθέτουν» από κοινού την ΕΡΤ3

 • A-
 • A+

Το θέμα δεν είναι καινούργιο, απλώς τώρα η κατάσταση κλιμακώνεται επικίνδυνα με αποτέλεσμα να πλήττεται η ΕΡΤ3 (το μόνο περιφερειακό κανάλι της χώρας με πανελλαδική κάλυψη) και μάλιστα εκ των έσω. Στο επίκεντρο βρίσκεται η υποβάθμιση του ενημερωτικού χαρακτήρα της. Οι δημοσιογράφοι του καναλιού από τον περασμένο Απρίλιο έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για την υποβάθμιση της ΕΡΤ3, που διαφάνηκε από την πρώτη μέρα λειτουργίας του ΕΡΤnews και κορυφώθηκε τις μέρες της ΔΕΘ, τότε που η ΕΡΤ3 αντί να καλύπτει τα σημαντικά γεγονότα της Θεσσαλονίκης έδειχνε αγώνες μπάσκετ.

Το θέμα απασχόλησε και την Ενωση Συντακτών (ΕΣΗΕΜ-Θ), που ζήτησε νέα συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΡΤ Κωνσταντίνο Ζούλα, ο οποίος έχει ρίξει όλο το βάρος και το δυναμικό της εταιρείας στο ψυχαγωγικό πρόγραμμα της ΕΡΤ1 και στο ΕΡΤnews. Παράλληλα η Ενωση Εργαζομένων ΕΡΤ με σχετικές ανακοινώσεις της στρέφει τα βέλη της στον γενικό διευθυντή της ΕΡΤ3 Φίλιο Στάγκο, ο οποίος απ' την πλευρά του τους απαντά με εξώδικα. Ωραία ατμόσφαιρα στην ΕΡΤ, δεν βρίσκετε;

Αναφέρει λοιπόν χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΜ-Θ: «Η αυτοτέλεια του τρίτου σταθμού της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, σε διοικητικό και οικονομικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο παραγωγής και μετάδοσης ενημερωτικού προγράμματος είναι ζητήματα που σε ιστορικό και πραγματικό επίπεδο ισοδυναμούν με την εκπλήρωση των σκοπών της ΕΡΤ3. Παρά το γεγονός ότι ο σταθμός υπηρετείται από έμπειρο και άξιο δημοσιογραφικό δυναμικό, δεν του δίνεται η δυνατότητα να οικοδομήσει ένα περιφερειακό ενημερωτικό πρόγραμμα με διακριτό χαρακτήρα, που χάρη στην πανελλαδική εμβέλεια της ΕΡΤ θα κόμιζε γνήσια χαρακτηριστικά πολυφωνίας στην ελληνική ενημέρωση».

Η ΕΣΗΕΜ-Θ αναφέρει ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την πλήρη και αποτελεσματική λειτουργία της ΕΡΤ3:

● Να πολλαπλασιαστούν οι εσωτερικές παραγωγές και να ενισχυθεί το ζωντανό ενημερωτικό πρόγραμμα.

● Να αναλάβει η ΕΡΤ3 τον συντονισμό της ενημέρωσης από την περιφέρεια και να πάψουν να χρησιμοποιούνται οι εργαζόμενοι εκεί ως ανταποκριτές χωρίς ωράριο.

● Να ενισχυθούν τα ραδιοφωνικά προγράμματα της ΕΡΤ3.

● Η Γενική Διεύθυνση της ΕΡΤ3 να αξιοποιήσει πλήρως το δημοσιογραφικό δυναμικό του σταθμού χωρίς αποκλεισμούς.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των δημοσιογράφων, όλα ξεκίνησαν από την απόφαση της διοίκησης Ζούλα για πιο light πολιτικό πρόγραμμα στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, καθώς εκτιμήθηκε αρχικά ότι το έμψυχο δυναμικό δεν ήταν σε πολιτική ταύτιση με την κυβέρνηση! Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που τρία χρόνια τώρα έχουν πάρει δεκάδες δημοσιογράφους ως εξωτερικούς συνεργάτες. Η ΕΡΤ1 κάλυψε μεγάλο μέρος του προγράμματός της με σειρές και ψυχαγωγικές εκπομπές, η ΕΡΤ2 στράφηκε στον πολιτισμό και η ΕΡΤ3 έμεινε να αναζητεί ρόλο μεταξύ περιφέρειας και αθλητικών μεταδόσεων. Με τη δημιουργία του ΕΡΤnews για τις ανάγκες του πολέμου στην Ουκρανία, άρχισε ο σχεδιασμός για ένα κανάλι 100% ενημερωτικό με κεντρική καθοδήγηση και σχεδιασμό. Ετσι η ΕΡΤ3, όπως λένε οι συνδικαλιστές, έμεινε στο περιθώριο να γεμίζει το πρόγραμμα του ERTnews.

Η Ενωση Εργαζομένων ΕΡΤ προχώρησε σε καταγγελία: «Διαπιστώσαμε την έντονη ανησυχία των εργαζομένων για τη συρρίκνωση του παραγόμενου τηλεοπτικού προγράμματος της ΕΡΤ 3. Αυτό μεταφράζεται σε μόλις 3,5 ώρες πρωτογενούς προγράμματος τις καθημερινές και 2 ώρες τα Σαββατοκύριακα, ενώ το υπόλοιπο πρόγραμμα είναι επαναλήψεις! Είναι παγκόσμια πρωτοτυπία ένας σταθμός που αριθμεί τριακοσίους περίπου εργαζόμενους να παράγει ημερησίως τόσο λίγες ώρες προγράμματος! Η πλήρης αποτυχία της διοίκησης Στάγκου αποτυπώνεται και στη μοναδική εκπομπή (μικτή παραγωγή) δικής του σύλληψης, οργάνωσης και εκτέλεσης: το Ο3. Στην αρχή ξεκίνησε με μιάμιση ώρα μετάδοσης. Μετά άλλαξε και έγινε μία ώρα. Τώρα, δεν υπάρχει. Εξαντλήθηκαν τα θέματα, μάθαμε!».

Πριν από την παραπάνω ανακοίνωση προηγήθηκε εξώδικο του γενικού διευθυντή της ΕΡΤ3 Φίλιου Στάγκου στην Ενωση Εργαζομένων, με το οποίο ζητούσε από τον πρόεδρο Αλέξανδρο Σιμιτζή και τον γ.γ. Σπύρο Δαγκλή να ανακαλέσουν «ψευδείς και συκοφαντικούς» ισχυρισμούς εις βάρος του. Αρνήθηκε μάλιστα ότι χαρακτήρισε «γέρους» και «βαρίδια» τους εργαζόμενους της ΕΡΤ και είπε ότι ουδέποτε υποστήριξε πως «δεν υπάρχει προσωπικό και budget», όπως «αναληθώς μου αποδίδεται».

Ποιος το περίμενε πως η ΕΡΤ δεν θα είχε πολυφωνία;

Αυτό, πάντως, είναι από τα σπάνια. Η ΕΡΤ καλείται (τη Δευτέρα) να δώσει εξηγήσεις στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης «για ενδεχόμενη παραβίαση της υποχρέωσης για παροχή αντικειμενικής ενημέρωσης και τήρησης των αρχών της πολιτικής πολυφωνίας, κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας από τις 11/03 έως τις 11/05/2020». Τόσο η ΕΡΤ1 όσο και η ΕΡΤ3 θα ελεγχθούν με βάση διατάξεις (μεταξύ άλλων) «του Συντάγματος, του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, του καταστατικού της» και άλλων νόμων. Και τα ιδιωτικά κανάλια είχαν κληθεί προ διμήνου, ο Alpha, ο ΑΝΤ1, το Mega, το Open, ο ΣΚΑΪ και το Star.

Ξανά για παραβίαση διατάξεων που αφορούσαν την «παροχή αντικειμενικής ενημέρωσης» και την «τήρηση των αρχών της πολιτικής πολυφωνίας». Αλλά για τα ιδιωτικά κανάλια το περιμένεις, η ΕΡΤ είναι που δεν μας έχει συνηθίσει σε κάτι τέτοια. Αλλά αυτή είναι η ελληνική τηλεόραση πια (gif Κουτσούμπας), τη γνωρίζουμε την κατάσταση και δεν μας εκπλήσσει.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
MEDIA
Η ΕΡΤ εκτόξευσε τον ΣΚΑΪ
Η θητεία και των δύο τους έως τώρα στην ΕΡΤ ήταν ανύπαρκτη. Τώρα γίνεται και -τηλεοπτικά- επιζήμια.
Η ΕΡΤ εκτόξευσε τον ΣΚΑΪ
MEDIA
Naftemporiki TV, αν σας ενδιαφέρει η οικονομία (και όχι μόνο)
Νέα τηλεοπτική άφιξη: το κανάλι Naftemporiki TV, της ιστορικής «Ναυτεμπορικής», ένας τηλεοπτικός σταθμός με εξειδίκευση στην οικονομία και στις επιχειρήσεις. Πριν από δύο μήνες ξεκίνησε, κάνοντας την πρεμιέρα...
Naftemporiki TV, αν σας ενδιαφέρει η οικονομία (και όχι μόνο)
MEDIA
Ντρέπεσαι ρε να πεις ότι δουλεύεις στην ΕΡΤ;
Την Τρίτη το βράδυ μάς κάλεσε η ΕΡΤ να πάμε οι δημοσιογράφοι στο ραδιομέγαρο για να μας παρουσιάσει το νέο πρόγραμμά της. Και πήγαμε. Και πέσαμε πάνω σε δεξίωση, όχι σε συνέντευξη Τύπου.
Ντρέπεσαι ρε να πεις ότι δουλεύεις στην ΕΡΤ;
MEDIA
Η διαγραμμένη ενημέρωση της ΕΡΤ
Θυμάστε που πριν από μερικές ημέρες ο πρόεδρος της ΕΡΤ Κωνσταντίνος Ζούλας εμφανίστηκε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ενώπιον εκπροσώπων της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, και είχε πει ότι δεν...
Η διαγραμμένη ενημέρωση της ΕΡΤ
MEDIA
Αυτή η ΕΡΤ ταιριάζει στον Κυριάκο Μητσοτάκη
Μαθαίνουμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ τις επόμενες ημέρες. Μόνο ένας πρωθυπουργός που δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα θα μπορούσε να πάει σε μια ΕΡΤ που οι...
Αυτή η ΕΡΤ ταιριάζει στον Κυριάκο Μητσοτάκη
MEDIA
Σφυρίζουν αδιάφορα ο Ζούλας και οι υπόλοιποι στην ΕΡΤ
Η πληροφορία που «έσκασε» το βράδυ της Τρίτης ήταν πληροφορία-διασυρμός για την ΕΡΤ: όλοι οι επικεφαλής του ενημερωτικού τομέα της τιμωρήθηκαν με προσωρινή διαγραφή από το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ...
Σφυρίζουν αδιάφορα ο Ζούλας και οι υπόλοιποι στην ΕΡΤ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας