• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.7°C / 29.1°C
  2 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.6°C / 28.6°C
  1 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 26.6°C
  1 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  1 BF
  78%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  53%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 25.5°C
  1 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.8°C / 21.4°C
  1 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  1 BF
  57%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 26.9°C
  4 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 24.0°C
  3 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 27.4°C
  5 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 26.8°C
  0 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  89%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 24.5°C
  0 BF
  64%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.5°C / 27.2°C
  2 BF
  56%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  3 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 29.3°C
  1 BF
  48%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  26°C 21.3°C / 26.0°C
  0 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.7°C / 26.7°C
  1 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  1 BF
  78%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μια κυβέρνηση που νομίζει ότι μας δουλεύει

 • A-
 • A+

Οι άνθρωποι είναι άσοι στην προπαγάνδα, λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο επικοινωνιακά. Αλλά πλέον δεν πιάνει το κόλπο, δεν καταφέρνουν πολλά γιατί τους μάθαμε. Δείτε την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, ανακοίνωση που μας ήρθε την Τετάρτη το μεσημέρι: «Ξεκινούν οι διαδικασίες για την κατάρτιση νέου θεσμικού πλαισίου για την αδειοδότηση των ραδιοφωνικών σταθμών». Ωπ, λες, θα δώσει ραδιοφωνικές άδειες η κυβέρνηση;

Και δεν της το είχαμε. Λάθος μου βέβαια, μια και μιλάμε για κυβέρνηση που είναι διάφανη, κρυστάλλινη. Το έγραψε και στη συγκεκριμένη ανακοίνωση ο κ. Οικονόμου: «Η Κυβέρνηση με αποφασιστικότητα, σταθερά προσηλωμένη στη διαφάνεια και τον διάλογο, διαχρονικές αξίες κάθε ευνομούμενης πολιτείας».

Οι τίτλοι των sites μετά την ανακοίνωση είναι ενδεικτικοί του θριάμβου. H «Ναυτεμπορική»: «Ραδιοφωνικοί σταθμοί: Στην τελική ευθεία η διαδικασία αδειοδότησης - Ο στόχος της κυβέρνησης». Το «Newmoney»: «Ραδιοφωνικοί σταθμοί: Ξεκινά η διαδικασία για το νέο πλαίσιο αδειοδότησης». Το «Protagon»: «Oικονόμου: Στην τελική ευθεία η αδειοδότηση των ραδιοφωνικών σταθμών».

Είναι όμως έτσι; Φυσικά και όχι. Οπως γράφαμε και στην efsyn.gr η ανακοίνωση είναι παραπειστική. Καταρχάς ενώ στον τίτλο λέει ότι ξεκινούν οι διαδικασίες για το θεσμικό πλαίσιο, μετά λέει ότι ξεκινά η «διαδικασία αδειοδότησης των ραδιοφωνικών σταθμών της ελληνικής Επικρατείας και των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών». Από το πλαίσιο μέχρι την αδειοδότηση η απόσταση είναι τεράστια.

Ας παρακολουθήσουμε λοιπόν τα βήματα που λέει πως θα γίνουν το επόμενο διάστημα.

 1. Θα συνεργαστεί (η κυβέρνηση) με ειδικούς επιστήμονες που διαθέτουν εξειδικευμένες γνώσεις και πολυετή εμπειρία σε ζητήματα που αφορούν τη ραδιοτηλεοπτική νομοθεσία.
 2. Μετά θα συνεργαστεί με τους αρμόδιους κατά περίπτωση φορείς και τα συναρμόδια υπουργεία.
 3. Μετά θα έχουμε την εκπόνηση του νέου νομοθετικού πλαισίου. Ενα «άρτιο από ουσιαστικής, νομικής και τεχνικής πλευράς νέο νομοθετικό πλαίσιο», όπως υποστηρίζει ο κ. Οικονόμου και τον πιστεύουμε γιατί ξέρουμε πόσο άρτια είναι όλα όσα έχει φτιάξει το επιτελικό κράτος.
 4. Μετά η κυβέρνηση θα πάρει αυτό το νέο νομοθετικό πλαίσιο και θα το θέσει σε «πραγματική και ουσιαστική» διαβούλευση με:
  α) τα κόμματα
  β) το ΕΣΡ
  γ) όλους τους εμπλεκόμενους.
 5. Μόλις ολοκληρωθούν όλα τα παραπάνω και φτιαχτεί το οριστικό νομοθετικό πλαίσιο -φέξε μου και γλίστρησα- θεωρητικά θα είναι έτοιμοι για να ξεκινήσουν τις διαδικασίες για την αδειοδότηση των ραδιοφωνικών σταθμών. Αν κρίνουμε από τον χρόνο που απαιτήθηκε για τις διαδικασίες για την αδειοδότηση των 6 πανελλαδικών καναλιών (και όχι των χιλίων, τόσων, ραδιοφώνων), υπολογίστε ένα με ενάμισι έτος επιπλέον, σίγουρα. Και προσθέστε το αυτό στο διάστημα που θα χρειαστεί, πιο πριν, για το νομοθετικό πλαίσιο.

Οταν και καλά δοθούν οι ραδιοφωνικές άδειες, «θα ακολουθήσουν και οι διαδικασίες για την αδειοδότηση των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών». Ξέρετε, νέο νομοθετικό πλαίσιο κι εδώ, επιτροπές, διαβούλευση κ.ο.κ. Στην πραγματικότητα το θέμα της αδειοδότησης παραπέμπεται, εμμέσως πλην σαφώς όμως, στις καλένδες.

Για να μην έχετε αμφιβολίες για την καθυστέρηση, δείτε και αυτό. Πριν προχωρήσει στην τωρινή ανακοίνωση η κυβέρνηση, είχε συστήσει μια «Ομάδα Εργασίας για επεξεργασία θεμάτων που αφορούν στους ραδιοφωνικούς σταθμούς» με σκοπό να υποβάλει τις προτάσεις της για το ραδιόφωνο. Και τις υπέβαλε, όντως. Ξέρετε πότε; Πέρυσι τον Οκτώβριο! Πριν από 7 μήνες. Τι σας κάνει να πιστεύετε πως τώρα θα συμβούν όλα πιο γρήγορα; Τι σας κάνει να πιστεύετε πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιθυμεί να δώσει τηλεοπτικές ή ραδιοφωνικές άδειες ζητώντας από τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ να πληρώσουν ένα τίμημα (έστω και πολύ μικρό) γι’ αυτές;

Για να μην έχετε αμφιβολίες για την καθυστέρηση, δείτε επίσης και αυτό. Είναι οι προτάσεις που έκανε για τις ραδιοφωνικές άδειες η «Ομάδα Εργασίας για επεξεργασία θεμάτων που αφορούν στους ραδιοφωνικούς σταθμούς». Υπολογίστε πόσο χρόνο χρειάζονται κι ελάτε μετά να μιλήσουμε για καθυστέρηση ή όχι:

Οι προτάσεις:

● Το ΕΣΡ θέτει σε δημόσια διαβούλευση για κάθε διοικητική περιφέρεια σχέδιο Προκήρυξης - Πρόσκληση ενδιαφέροντος, στην οποία δηλώνουν οι υποψήφιοι το ενδιαφέρον τους για τον τύπο της άδειας και το εύρος εμβέλειας.

● Οι υποψήφιοι αξιολογούνται με βάση δύο κριτήρια: την οικονομική βιωσιμότητα και την προγραμματική πληρότητα. Αν λειτουργούν ήδη οι ραδιοσταθμοί θα ζητηθούν επιπλέον τα τρέχοντα οικονομικά στοιχεία και το πρόγραμμα.

● Εάν είναι περισσότερες οι άδειες από τις συχνότητες οι ραδιοσταθμοί που θα έχουν πάρει τη χαμηλότερη βαθμολογία θα χρησιμοποιούν από κοινού κάποιες συχνότητες.

● Το ετήσιο κόστος της άδειας ορίζεται από το ΕΣΡ ξεχωριστά για κάθε διοικητική περιφέρεια και σχετίζεται, φυσικά, με τον πληθυσμό της περιφέρειας.

Σημειώστε πως όλα τα παραπάνω (που θα γίνουν όταν ολοκληρωθεί το νέο νομοθετικό πλαίσιο, το φέξε μου και γλίστρησα που σας λέω παραπάνω) θα τα κάνει το ΕΣΡ! Το ανύπαρκτο ΕΣΡ που δεν μπορεί καλά καλά να πάρει αποφάσεις για το Survivor και το Bachelor.

Μια κυβέρνηση που έχει λίγους μήνες ζωής (στο καλύτερο), ξαφνικά ανακοινώνει κάτι που θα χρειαστεί χρόνια για να γίνει. Δεν είναι αριστούργημα από μόνο του; Μια κυβέρνηση που κάνει τα αδύνατα δυνατά ώστε να μην πληρώσουν για τις υπάρχουσες άδειες οι καναλάρχες, ενδιαφέρεται, λέει, να δώσει κι άλλες τηλεοπτικές άδειες. Ακούγεται σαν ανέκδοτο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
MEDIA
Τους περιμένει πολλή δουλειά
Η συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης είναι κάτι που θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ για την αδειοδότηση των καναλιών. Χωρίς ΕΣΡ η διαδικασία μπλοκάρεται και θα παραμείνουν όλα στάσιμα. Οπως είναι...
Τους περιμένει πολλή δουλειά
MEDIA
Απαρχαιωμένο νομοσχέδιο
To ΕΣΡ ανακοίνωσε την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των καναλιών και έστειλε τις δικές του προτάσεις στη Βουλή, αφού κανείς από την κυβέρνηση δεν απευθύνθηκε στην καθ’ ύλην αρμόδια...
Απαρχαιωμένο νομοσχέδιο
MEDIA
Θα προλάβει η κυβέρνηση;
Με κινούμενη άμμο μοιάζουν τα ΜΜΕ αυτό το διάστημα και εν όψει του φθινοπώρου. Και με την κυβέρνηση να λέει πως θέλει να ξεκαθαρίσει το τοπίο, ιδίως το ραδιοτηλεοπτικό. Λέει, δεν σημαίνει πως θα το κάνει...
Θα προλάβει η κυβέρνηση;
MEDIA
Μονοκαλλιέργεια στα ΜΜΕ
Δεν μας κάνει εντύπωση, έστω και αν πρόκειται γι’ αυτό το ανίκανο και αδιάφορο ΕΣΡ. Είναι τέτοια, ωστόσο, η στάση των καναλιών, που κινητοποιεί ακόμα και το συγκεκριμένο ΕΣΡ. Την
Μονοκαλλιέργεια στα ΜΜΕ
MEDIA
Οταν το ΑΠΕ αντιγράφει το «Πρώτο Θέμα» (ακόμα και στα λάθη του)
Δημοσιεύει το «Πρώτο Θέμα» ρεπορτάζ για τους «μαγεμένους» από τη Σαντορίνη κυβερνητικούς αξιωματούχους και επιχειρηματίες της Σαουδικής Αραβίας. 40 λεπτά μετά το ΑΠΕ-ΜΠΕ αντέγραψε την ιστοσελίδα
Οταν το ΑΠΕ αντιγράφει το «Πρώτο Θέμα» (ακόμα και στα λάθη του)
MEDIA
Στον πάτο της Ε.Ε. η Ελλάδα στον δείκτη ελευθερίας του Τύπου
Τα περισσότερα ελληνικά ΜΜΕ «έθαψαν» την είδηση, επιβεβαιώνοντας 100% τα συμπεράσματα των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα. Όπως την επιβεβαίωσε και η στάση του ΑΠΕ-ΜΠΕ επίσης, που «λογόκρινε» την έκθεση.
Στον πάτο της Ε.Ε. η Ελλάδα στον δείκτη ελευθερίας του Τύπου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας