• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.6°C / 30.1°C
  3 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.1°C / 28.3°C
  3 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.0°C / 31.0°C
  1 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 25.2°C
  0 BF
  60%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.0°C / 27.1°C
  1 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 23.4°C
  3 BF
  73%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  0 BF
  30%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.2°C / 28.8°C
  5 BF
  42%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.5°C / 24.9°C
  1 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.8°C / 27.4°C
  5 BF
  32%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.7°C / 26.7°C
  2 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  0 BF
  70%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  0 BF
  32%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.6°C / 28.4°C
  1 BF
  40%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  4 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 29.9°C
  2 BF
  31%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.3°C / 27.1°C
  2 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.2°C / 27.8°C
  2 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  0 BF
  70%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στις συνελεύσεις που κάνει η «Εφημερίδα των Συντακτών»

 • A-
 • A+

Κοιτώντας όσα συνέβησαν την τελευταία ημέρα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ θυμήθηκα τις δικές μας γενικές συνελεύσεις στην εφημερίδα, στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Και σκέφτηκα να σας τις περιγράψω, ώστε να πάρετε μια γεύση από την εσωτερική ζωή μιας ανεξάρτητης, συνεταιριστικής εφημερίδας που δεν έχει σχέση με κανένα κόμμα.

Η γενική συνέλευση στην «Εφ.Συν.» είναι το ανώτερο όργανο. Ανώτερο όλων. Ανώτερο και από το Δ.Σ. του Συνεταιρισμού, ανώτερο και από τη Διεύθυνση της εφημερίδας, ανώτερο και από το Δ.Σ. της Ανώνυμης Εταιρείας. Σημειώστε πως την εφημερίδα την εκδίδει μία Α.Ε., κυρίαρχος μέτοχος της οποίας είναι ο Συνεταιρισμός των εργαζομένων. Και όλοι οι συνεταιριστές κατέχουμε ακριβώς το ίδιο ποσοστό. Και παίρνουμε από κοινού τις μεγάλες αποφάσεις. Στη γενική συνέλευση.

Είμαστε 10 χρόνια εφημερίδα κι έχουμε πραγματοποιήσει πολλές γενικές συνελεύσεις. Στην αρχή ήταν πιο τακτικές, στη συνέχεια αραίωσαν και τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω πανδημίας, έγιναν ακόμα λιγότερες. Τις κάνουμε διαδικτυακά κι εξ αποστάσεως. Οι γενικές συνελεύσεις λαμβάνουν χώρα στα γραφεία της εφημερίδας. Είναι και μια ευκαιρία συν τοις άλλοις να συναντηθούμε όλοι μαζί. Διαρκούν τρεις με τέσσερις ώρες, αναλόγως με τα θέματα. Να σημειώσω πριν απ’ όλα πως υπήρχε ένας άνθρωπος που έστω κι αν δεν συμμετείχε στην καθημερινότητα της εφημερίδας, δεν είχε χάσει ούτε μία συνέλευση: ο Περικλής Κοροβέσης. Ηταν διαρκώς εκεί με ενεργό παρουσία, με ρηξικέλευθες προτάσεις, πάντοτε πιστός στο συνεταιριστικό εγχείρημα. Αξέχαστος παραμένει για τις παρεμβάσεις του και ο Βαγγέλης Καραγεώργος.

Για να το συνδέσω με το συνέδριο (αν κι εντάξει, άλλο συνέδριο κόμματος κι άλλο συνέλευση εφημερίδας), που λέω στην αρχή, στις πρώτες πρώτες συνελεύσεις επικρατούσε μεγάλη ένταση μεταξύ μας. Ο στόχος ήταν κοινός, αλλά οι απόψεις διέφεραν. Και «πλακωνόμασταν». Αλλά πραγματικά ήταν/είναι θαυμάσιο: αμέσως μόλις τελείωνε η συνέλευση έμοιαζε σαν να μην είχε συμβεί τίποτε προηγουμένως και συνεχίζαμε κανονικά τη δουλειά μας. Εβλεπες δυο πρόσωπα που πριν φώναζαν ο ένας στον άλλον -και άγρια μάλιστα- να συνεργάζονται άψογα αμέσως μετά και χαμογελαστοί. Ηταν/είναι εντυπωσιακό. Στη συνέχεια οι εντάσεις μειώθηκαν πάρα πολύ, οι συνελεύσεις έγιναν πολύ πιο ήπιες, γνωρίσαμε καλύτερα ο ένας τον άλλον, είχε ρολάρει και η εφημερίδα, το πράγμα δούλευε καλύτερα.

Στην αρχή τής κάθε συνέλευσης βγάζουμε τον πρόεδρό της. Τον συντονιστή, θα λέγαμε καλύτερα. Εναν ρόλο που τον παίρνει χωρίς δεύτερη συζήτηση η Αντα Ψαρρά. Αλλωστε έτσι όπως είναι η Αντα γίνεται συντονίστρια από μόνη της, οπότε της το αναθέτουμε και καθαρίζουμε. Πρώτο μιλάει το Δ.Σ. του Συνεταιρισμού θέτοντας την ατζέντα και προχωρώντας σε μίνι απολογισμό. Το Δ.Σ. είναι πενταμελές και εκλέγεται κάθε δύο χρόνια. Ειρήσθω εν παρόδω έχουμε εκλογές τώρα τον Μάιο. Ακολουθεί η ενημέρωση από τον οικονομικό διευθυντή, από τον υπεύθυνο κυκλοφοριών και την εμπορική διευθύντρια. Μας εξηγούν σε γενικές γραμμές την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η εφημερίδα.

Αμέσως μετά ανοίγει κατάλογος ομιλητών. Αλλοι είναι πιο θεωρητικοί, άλλοι πιο πρακτικοί, άλλοι μιλούν πιο δυνατά και άλλοι πιο σιγά, κάποιοι είναι και ρήτορες διαθέτοντας ευφράδεια λόγου (δεν είμαι ανάμεσα σε αυτούς έχω την αίσθηση, χώρια την προφορά από τη Μεσσηννννιιιία). Απόψεις, κουβέντες, αντεγκλήσεις, συναινέσεις. Και υπάρχουν και δευτερολογίες όταν χρειάζεται. Κάποιοι, χρόνια στην Αριστερά, έχουν φάει με το κουτάλι τις συνελεύσεις τέτοιου τύπου. Γι’ αυτό και γελούσαν διαβάζοντας όσα έλεγαν τα δεξιά ΜΜΕ για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, τους φαίνονταν τόσο αστείες οι διαπιστώσεις τους. Τη συνέλευση την κλείνει πάντοτε ο διευθυντής Νικόλας Βουλέλης, με λόγια ως επί το πλείστον ενωτικά, συνθέτει απόψεις, τονίζει αυτά στα οποία συγκλίνουμε.

Στην «Εφ.Συν.» η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων είναι συνεταιριστές. Ειδικά στην αρχή αυτό αποτελούσε ικανή και αναγκαία συνθήκη. Βέβαια μέσα στα χρόνια προστέθηκαν κάποια πρόσωπα στο δυναμικό της εφημερίδας, τα οποία σιγά σιγά έγιναν συνεταιριστές. Ορισμένοι πιο καινούργιοι, τρεις- τέσσερις, είναι προς το παρόν μόνο εργαζόμενοι. Ολοι οι υπόλοιποι τους φωνάζουμε, αστειευόμενοι βέβαια, «υπαλλήλους» και αυτοί λένε πως πρώτη φορά δουλεύουν με τόσα αφεντικά από πάνω τους. Η αλήθεια είναι πως τους προσέχουμε, όχι τίποτε άλλο απλώς γιατί δεν έχουμε πολλούς («υπαλλήλους»).

Σε ένα από τα επετειακά μας τεύχη σάς μετέφερα το κλίμα της καθημερινότητας μέσα στην εφημερίδα, το οποίο παραμένει εξαιρετικό. Χαίρεσαι να δουλεύεις. Κάποιοι το λέμε χαριτολογώντας «παιδική χαρά». Νιώθουμε έτσι καλά, ίσως και γιατί γνωρίζουμε ότι αυτό που αποφασίζει η Συντακτική Επιτροπή υλοποιείται χωρίς να χρειάζεται να ρωτήσουμε κανέναν εκδότη. Ο,τι βλέπετε και διαβάζετε είναι δική μας άποψη. Με τα λάθη της πιθανότατα, αλλά δημοσιογραφικά τίμια.

Η επόμενη γενική μας συνέλευση είναι αρχές του επόμενου μήνα. Δεν περιγράφω άλλο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
MEDIA
Ο δεκάλογος της «Εφ.Συν.»
Ηταν 5 Νοεμβρίου 2012, σαν σήμερα, πριν από ακριβώς 7 χρόνια. Ηταν η μέρα που η «Εφημερίδα των Συντακτών» έφτανε για πρώτη φορά στα περίπτερα.
Ο δεκάλογος της «Εφ.Συν.»
MEDIA
Γέμισε ασφυκτικά η πλ. Καρύτση
Σας ευχαριστούμε πολύ. Εσάς, τους εργοδότες μας. Ησασταν πολλοί και καταπληκτικοί την Παρασκευή το βράδυ στη γιορτή που διοργανώσαμε στην πλατεία Καρύτση για τη συμπλήρωση των έξι χρόνων μας. Τα μαγαζιά που...
Γέμισε ασφυκτικά η πλ. Καρύτση
MEDIA
Η «Εφ.Συν.» 1η σε κυκλοφορία
Ηταν η ημέρα που η «Εφ.Συν.» κυκλοφόρησε με την ειδική έκδοση για τον τέως, που έγραψε ο Δημήτρης Ψαρράς. «Αυτό δηλαδή δεν ήταν ένα είδος δώρου;». Καμία σχέση, θα σας απαντήσω. Διότι πρόκειται για κάτι 100%...
Η «Εφ.Συν.» 1η σε κυκλοφορία
MEDIA
Press Cafe: Βραβεύτηκε ο Νικόλας Βουλέλης
Με βραβείο του Ιδρύματος Προαγωγής Δημοσιογραφίας «Αθανασίου Βασ. Μπότση» τιμήθηκε ο διευθυντής της εφημερίδας μας Νικόλας Βουλέλης, κατά την 37η απονομή των βραβείων-θεσμού για τη δημοσιογραφία.
Press Cafe: Βραβεύτηκε ο Νικόλας Βουλέλης
MEDIA
Νέες, ολοκαίνουργιες, «Νησίδες» με την «Εφ.Συν.» από αυτό το Σάββατο
Οι «Νησίδες» αλλάζουν και γίνονται περιοδικό 48 σελίδων που θα βγαίνει κάθε Σάββατο σε όλες τις εκδόσεις της «Εφ.Συν.», φθηνή και ακριβή.
Νέες, ολοκαίνουργιες, «Νησίδες» με την «Εφ.Συν.» από αυτό το Σάββατο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας