Την είδηση θα την ξέρετε διότι πολλοί από εσάς θα είστε προφανώς και ακροατές τού «105.5 Στο Κόκκινο». Οι επικεφαλής των ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάννης Δρόσος και ο Λευτέρης Αρβανίτης, αποφάσισαν, προφανώς με τη συγκατάβαση της ηγεσίας του κόμματος, να απομακρύνουν από τη διεύθυνση του ραδιοσταθμού τον Νίκο Ξυδάκη. Την απόφασή τους δεν την αιτιολόγησαν ποτέ, μόνο κάτι διαρροές έγιναν του τύπου «παραιτήθηκε γιατί δεν συμφωνούσε με το οικονομικό πλάνο μας». Δηλαδή ποιο είναι το οικονομικό πλάνο;
Το ζήτημα Ξυδάκη πάντως δεν είναι τόσο εσωκομματικό, ασχέτως αν ίσως εξελιχθεί έτσι. Περισσότερο έχει να κάνει με τις ισορροπίες μέσα στα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ, τις ανύπαρκτες σχέσεις μεταξύ των διευθυντών και ποιους προκρίνει η διοίκηση. Εκτός από τη διεύθυνση του ραδιοσταθμού όμως ο Νίκος Ξυδάκης άφησε και την εκπομπή του. Με δική του απόφαση.
Χθες το πρωί έβαλε τους τίτλους τέλους. Και είπε τα εξής, on air: «Φεύγω γιατί το ραδιόφωνο μπαίνει σε έναν άλλο κύκλο, για τον οποίο δεν ερωτήθηκα και δεν με αφορά. Κι επειδή ρωτάτε, μην ακούτε τις κουταμάρες και τις κακίες ότι φεύγω από το “Κόκκινο”, ότι φεύγω από την κοινότητα, για να βάλω υποψήφιος βουλευτής. Οι άνθρωποι δεν παρατάνε τις κοινότητές τους, τους φίλους τους και τις δουλειές τους, τη φωνή τους για να εκμεταλλευτούν μια καρεκλίτσα. Είμαστε χορτάτοι από ιστορία και είμαστε διψασμένοι για την επόμενη ιστορία».
Οσο για τους ακροατές, εκατοντάδες τα τηλεφωνήματα και τα μηνύματα στον σταθμό όλη μέρα χθες. Και όλα υπέρ του τέως διευθυντή. Το ζήτημα το σήκωσε το απόγευμα και ο Νίκος Φίλης μετατρέποντάς το σε εσωκομματικό. «Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε την απομάκρυνση του Νίκου Ξυδάκη από το “Κόκκινο”», έγραψε στα social. «Ο Νίκος έδωσε άλλον αέρα και κύρος “Στο Κόκκινο 105,5” και ανέβασε την ακροαματικότητα και την αξιοπιστία του. Ποια σκοπιμότητα επέβαλε να υπάρξει αυτή η λυπηρή εξέλιξη την επομένη του συνεδρίου και πριν εκλεγούν τα νέα όργανα του κόμματος;
Αισθάνεται κανείς την ανάγκη να απαντήσει;». Το Δ.Σ. του σταθμού έβγαλε αργά το βράδυ ανακοίνωση με ευχαριστίες προς τον Νίκο Ξυδάκη «για την πολύ σημαντική συμβολή του στην ενδυνάμωση του ραδιοφώνου» και τον «πετυχημένο κύκλο δύο ετών». Λένε πως του «είχε ζητηθεί να συνεχίσει κανονικά» η εκπομπή και καθησυχάζουν, ακροατές και συντρόφους (όπως λένε), ξεκαθαρίζοντας «πως μοναδική μέριμνα του Δ.Σ. είναι η περαιτέρω ανάπτυξη του “Στο Κόκκινο” και η ενδυνάμωση της φωνής της Αριστεράς στα FM».
Κοιτάξτε ωστόσο το παράδοξο του όλου πράγματος: συζητάμε για την αλλαγή του διευθυντή ενός ραδιοφωνικού σταθμού, αλλά δεν μιλάμε με ραδιοφωνικούς όρους. Ηταν κακός διευθυντής; Οχι, το αντίθετο μάλιστα. Αύξησε τις ακροαματικότητες του «Κόκκινου» κατά τη διετία που ήταν διευθυντής; Ναι. Εκανε τον σταθμό πιο εξωστρεφή, του έδωσε μεγαλύτερο ειδικό βάρος;
Νομίζω πως ναι. Τον έκανε να μοιάζει περισσότερο με ραδιόφωνο; Ναι. Τότε γιατί τον έδιωξαν; Και, μάλιστα, λίγο πριν από το τέλος της ραδιοφωνικής σεζόν; Ελα ντε. Με ραδιοφωνικά κριτήρια δεν εξηγείται. Είναι κάτι που δεν θα έκανε κανένας ιδιοκτήτης «κανονικού» ραδιοφώνου. Αλλά πότε στον ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισαν τον «105.5 Στο Κόκκινο» σαν ραδιόφωνο και όχι σαν πολιτικό τμήμα του κόμματος; Νομίζω ποτέ ή σε πολύ λίγες περιπτώσεις, για να είμαι πιο ακριβής. Αλλά έτσι δεν στήνονται ραδιοσταθμοί.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας