• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.1°C / 27.9°C
  3 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.0°C / 28.6°C
  2 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.3°C / 28.7°C
  3 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 23.1°C / 25.9°C
  2 BF
  38%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.1°C / 22.1°C
  4 BF
  69%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.0°C / 25.4°C
  1 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 21.8°C
  2 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.7°C / 26.4°C
  5 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.5°C / 24.9°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 25.4°C
  5 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  4 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 27.1°C / 27.1°C
  2 BF
  66%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.1°C
  0 BF
  57%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 22.5°C / 28.4°C
  1 BF
  51%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 27.8°C
  1 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.3°C / 28.0°C
  3 BF
  46%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 26.0°C
  2 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 24.7°C / 27.3°C
  1 BF
  66%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  0 BF
  76%

Ηρώ και Γιώργος Σγουράκης

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Press Cafe: Το Μονόγραμμα έγινε 40 ετών

 • A-
 • A+

Το ιστορικό «Μονόγραμμα» γιορτάζει φέτος 40 χρόνια εκπομπών στη Δημόσια Τηλεόραση! Και σχεδιάζει την έκδοση ενός ειδικού λευκώματος με τον τίτλο: «Χειρόγραφα & Αυτόγραφα», με σπάνια χειρόγραφα και ντοκουμέντα από το έργο όλων όσοι συνέβαλαν στη δημιουργία της εκπομπής.

Περιλαμβάνει χειρόγραφα και αυτόγραφα τετρακοσίων πνευματικών ανθρώπων της σύγχρονης Ελλάδας, όσων δηλαδή αυτοβιογραφήθηκαν στην εκπομπή μέχρι σήμερα. «Μια τοιχογραφία της σύγχρονης πολιτισμικής Ελλάδας, που φωτίζει, συμπληρώνει και αναδεικνύει ακόμα περισσότερο κάθε μια από τις 400 προσωπικότητες που έχει καταγράψει μέχρι σήμερα το Μονόγραμμα».

Προσωπικότητες από ευρύ φάσμα ειδικοτήτων, που σχεδόν καλύπτουν όλους τους επιστημονικούς, καλλιτεχνικούς και κοινωνικούς χώρους. Η ιδέα για το λεύκωμα, όπως και για την εκπομπή φυσικά, είναι του αειθαλούς Γιώργου Σγουράκη.

Ηταν 1980 όταν ο Γιώργος διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε συστηματική καταγραφή της ιστορίας των ανθρώπων του πολιτισμού μας, παρά αποσπασματικές μόνο καταγραφές. Ετσι απλά γεννήθηκε η ιδέα της δημιουργίας των αυτοβιογραφικών ταινιών. «Επιθυμούσε να καταγράψει με αυτοβιογραφική μορφή τη ζωή, το έργο και τη στάση ζωής των προσώπων της πνευματικής ζωής, έτσι ώστε να μην υπάρχει κανενός είδους παρέμβαση και να διατηρηθεί ατόφιο το κινηματογραφικό ντοκουμέντο».

Σε κάθε εκπομπή ο/η αυτοβιογραφούμενος/η οριοθετεί το πλαίσιο της ταινίας. Στη συνέχεια, με τη συνεργασία τους, καθορίζεται η δομή και ο χαρακτήρας της όλης παρουσίασης. «Μελετούμε αρχικά όλα τα υπάρχοντα βιογραφικά στοιχεία, παρακολουθούμε την εμπεριστατωμένη τεκμηρίωση του έργου του προσώπου το οποίο καταγράφουμε, ανατρέχουμε στα δημοσιεύματα και στις συνεντεύξεις που το αφορούν και μετά από πολύμηνη πολλές φορές προεργασία ολοκληρώνουμε την τηλεοπτική μας καταγραφή», λένε οι δημιουργοί της εκπομπής, με τον Γιώργο Σγουράκη να ακούγεται στο τηλέφωνο πολύ ακμαίος και δραστήριος.

Οπως βλέπουμε στο Αρχείο της ΕΡΤ, το πρώτο «Μονόγραμμα» προβλήθηκε στις 9 Μαρτίου 1982. Η εναρκτήρια εκπομπή της σειράς ήταν αφιερωμένη στον ιεράρχη της Κρήτης, Μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου Ειρηναίο Γαλανάκη. Μέσα από την προσωπική του αφήγηση καταγράφηκε η πορεία του και σκιαγραφήθηκε η προσωπικότητά του. Γεννήθηκε στο χωριό Νεροχώρι Αποκορώνου Χανίων το 1911 και απεβίωσε το 2013.

Το 2012 η Ακαδημία Αθηνών αναγνώρισε και βράβευσε οπτικοακουστικό έργο, απονέμοντας στους Γιώργο και Ηρώ Σγουράκη το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών σημειώνοντας για το «Μονόγραμμα», μεταξύ άλλων, τα εξής: «…οι βιογραφικές τους εκπομπές αποτελούν πολύτιμη προσωπογραφία Ελλήνων που έδρασαν στο παρελθόν αλλά και στην εποχή μας και δημιούργησαν, όπως χαρακτηρίστηκε, έργο “για τις επόμενες γενεές”».

▶ Η Ρέα Βιτάλη (ξανά) στην ΕΡΤ (κανένας καλός δεν χάνεται)

Ιδού λοιπόν, για να μη λέτε: η εκπομπή «Κεραία», με τη Ρέα Βιτάλη, επανέρχεται στην ΕΡΤ1, με νέο κύκλο 12 επεισοδίων. Πήρε παράταση! Το πρώτο επεισόδιο θα μεταδοθεί απόψε στις 00.15, και, όπως λέει, «ερευνά και παρουσιάζει σε δύο μέρη ακόμα ένα βαθιά κοινωνικό θέμα: “Αστεγία και άστεγοι νέου τύπου”».

Η ΕΡΤ, μάλιστα, μας αποκαλύπτει ότι η «Ρέα Βιτάλη, που είχε τη σύλληψη της “Κεραίας” ως “τάμα ζωής”, ενσκήπτει με πάθος στην έρευνα κάθε θέματος και ακολούθως παρουσιάζει».

Εμείς να θυμίσουμε τι έγραφε στο Protagon για την ΕΡΤ η Ρέα Βιτάλη όταν στην κυβέρνηση ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και όλοι, οι δήθεν φιλελεύθεροι, ανέβαιναν στα κάγκελα.

● Κι όμως καλούμαστε ακόμα να πληρώνουμε για την ΕΡΤ, υπερασπιζόμενοι μάλιστα στο πρόσωπό της τη «δημοκρατία».

● Μια δημόσια υπηρεσία, που όπως όλες οι δημόσιες, δεν γνωρίζαμε πόσους υπαλλήλους απασχολούσε και τι πραγματικά κονδύλι ρούφαγε.

● Η ΕΡΤ εξακολουθεί να ρουφάει αχόρταγα το χρήμα ενός θλιβερού προϋπολογισμού, χωρίς κανένα σεβασμό στη θέση που βρίσκεται σήμερα ο πολίτης.

● Που τόσο νοιάστηκαν να πιάνει τόπο η «επιχορήγηση», που ενώ παίζει σε ξεδοντιασμένο τηλεοπτικό τοπίο δεν σταυρώνει τηλεθεατή για τηλεθεατή.

Αυτά, μεταξύ πολλών άλλων, κατήγγειλε η Ρέα Βιτάλη για την ΕΡΤ και αναρωτιόταν «τι πραγματικά κονδύλι ρούφαγε» και αν «σταυρώνει τηλεθεατή για τηλεθεατή». Θα δούμε την αποψινή εκπομπή και, αύριο, στο efsyn.gr θα σας πω τι τηλεθεατές σταύρωσε και η ίδια. Αν κρίνω από τον πρώτο κύκλο, δεν πρέπει να σταύρωσε τηλεθεατή για τηλεθεατή.

▶ Ανταποκριτής στη Μόσχα μέσω Κυψέλης

Διαστάσεις λαμβάνει το ζήτημα με τον –θεωρητικά– ανταποκριτή της ΕΡΤ στη Μόσχα Αχιλλέα Πατσούκα που πιάστηκε να στέλνει τις ανταποκρίσεις του από την Αθήνα! Οπως σας είπαμε και στο efsyn.gr, η ΕΡΤ έβγαλε αρκετές φορές τον Αχιλλέα Πατσούκα να δώσει το ρεπορτάζ του για τις εξελίξεις στη Ρωσία, χωρίς να διευκρινίζει πού ακριβώς βρισκόταν ο δημοσιογράφος. Ή, μάλλον, το αντίθετο: άφηνε να εννοηθεί πως η ανταπόκριση είναι από τη Μόσχα.

Στις 21 Φεβρουαρίου, για παράδειγμα, η παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων Ανδριάνα Παρασκευοπούλου ανέφερε πως «η ΕΡΤ βρίσκεται στις πηγές του ρεπορτάζ» κι έδωσε τον λόγο «στον ανταποκριτή μας στη Μόσχα Αχιλλέα Πατσούκα». Από την ΕΡΤ υποστηρίζουν πως ο ίδιος ο Αχιλλέας Πατσούκας μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα διευκρίνισε κάποια στιγμή πως βρίσκεται στην Ελλάδα και όχι στη Ρωσία λόγω αναρρωτικής άδειας. Ο ίδιος πάντως δεν φαίνεται να είναι διαπιστευμένος στο Ρωσικό υπουργείο, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι δεν έχει πάει πολύ καιρό τώρα στη Μόσχα. Με το θέμα θα ασχοληθεί και το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ καλώντας την ΕΡΤ να δώσει εξηγήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Google news
MEDIA
Η ΕΡΤ στέλνει ανταποκρίσεις από τη Μόσχα μέσω Κυψέλης
Κάποιοι, πάντως, κατηγόρησαν ήδη την ΕΡΤ ότι έβγαλε τον ανταποκριτή της γράφοντας στο «σούπερ» από κάτω τη Μόσχα ως τοποθεσία της ανταπόκρισης. Η ΕΡΤ αρνείται κατηγορηματικά ότι συνέβη κάτι τέτοιο.
Η ΕΡΤ στέλνει ανταποκρίσεις από τη Μόσχα μέσω Κυψέλης
MEDIA
Press Cafe: «Μονόγραμμα» με άρωμα «Εφ.Συν.»
Αφιέρωμα στον επιμελητή εκδόσεων, μεταφραστή και αρθρογράφο, με μεγάλη και σημαντική προσφορά στον χώρο του βιβλίου και στα γράμματα Γιάννη Η. Χάρη από το «Μονόγραμμα» του Γιώργου Σγουράκη.
Press Cafe: «Μονόγραμμα» με άρωμα «Εφ.Συν.»
MEDIA
Έκοψαν τον Πάνο Χαρίτο από την ΕΡΤ
Το ίδιο περίπου είχε συμβεί και με τον Γιώργο Αυγερόπουλο. Από πέρυσι. Και όταν το γράψαμε, βγήκε η ΕΡΤ με ανακοίνωσή της να μας διαψεύσει και ήρθαν και οι κολαούζοι Ellinika Hoaxes να μας βγάλουν ότι γράφαμε...
Έκοψαν τον Πάνο Χαρίτο από την ΕΡΤ
MEDIA
Μόνο 810.000 θα μας κοστίσει η εκπομπή της Όλγας Τρέμη στην ΕΡΤ
Όλα αυτά χωρίς τις εργοδοτικές εισφορές και χωρίς να υπολογίσουμε το ΦΠΑ. Πώς κάνετε έτσι κι εσείς; Ούτε ένα εκατομμύριο ευρώ δεν είναι. Μη γίνεστε ψιλικατζήδες...
Μόνο 810.000 θα μας κοστίσει η εκπομπή της Όλγας Τρέμη στην ΕΡΤ
MEDIA
Πού είναι τώρα η λογοκρισία της ΕΡΤ;
Ακόμα θυμόμαστε τις διαμαρτυρίες της Εύης Κυριακοπούλου για το... κόψιμο της εκπομπής της από την ΕΡΤ! Είχε βγει τότε στο facebook να καταγγείλει τη διοίκηση της ΕΡΤ.
Πού είναι τώρα η λογοκρισία της ΕΡΤ;
MEDIA
Τώρα και απεργοσπάστης η ΕΡΤ
Σύμφωνα λοιπόν με την ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ, «η διοίκηση της ΕΡΤ έστησε απεργοσπαστικό μηχανισμό μέσω της ΕΡΤ-3, μεταδίδοντας το δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ-3 από την ΕΡΤ-1».
Τώρα και απεργοσπάστης η ΕΡΤ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας