Δείτε πώς στήνεται ένας κυβερνητικός και δημοσιογραφικός αντιπερισπασμός. Την προηγούμενη Πέμπτη δημοσιεύτηκε πολύμηνη έρευνα τεσσάρων μεγάλων ΜΜΕ του εξωτερικού για δολοφονικές πρακτικές του ελληνικού Λιμενικού στο Αιγαίο: Guardian (Βρετανία), Lighthouse Reports (Ολλανδία), Μediapart (Γαλλία) και Spiegel (Γερμανία).
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που αναδημοσιεύσαμε κι εμείς στην «Εφ.Συν.», «δυο πρόσφυγες βρήκαν τραγικό θάνατο από πνιγμό, στα μέσα Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο παράνομης και βίαιης επαναπροώθησης από τη Σάμο, όταν οι λιμενικοί τούς πέταξαν απευθείας στη θάλασσα, καταμεσής στο Αιγαίο χωρίς σωσίβιο, για να κολυμπήσουν προς την τουρκική ακτή, ενώ δεν ήξεραν κολύμπι». Μάλιστα δεν τους έβαλε στις γνωστές πορτοκαλί φουσκωτές σχεδίες τύπου liferaft, 1ον), για λόγους οικονομίας, καθώς τα liferaft στοιχίζουν ακριβά και, 2ον), για να μην αγοραστούν νέα liferaft από το εξωτερικό και τραβήξουν έτσι την προσοχή των ξένων.
Αυτό ήταν το ρεπορτάζ και όπως καταλαβαίνετε δεν είναι και ό,τι πιο θετικό για τη χώρα μας. Το ρεπορτάζ των τεσσάρων ΜΜΕ δεν έπαιξε στα εγχώρια συστημικά ΜΜΕ, δεν το ανέφερε -αν δεν μου ξέφυγε κάτι- κανένα τηλεοπτικό κανάλι. Αναμενόμενο και συνηθισμένο. Αυτή τη φορά όμως έγινε και κάτι παραπάνω. Τώρα, λοιπόν, έδρασε και η ελληνική κυβέρνηση. Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου συγκεκριμένα. Πώς; Εδωσε έτοιμο ρεπορτάζ στα ελληνικά ΜΜΕ.
«Βίντεο-ντοκουμέντο από τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο» διαβάζουμε στα sites: «Δεν αποτρέπουν τη διέλευση των σκαφών που μεταφέρουν πρόσφυγες». Γράφει, λόγου χάριν, το «Πρώτο Θέμα»: «Στο φως της δημοσιότητας έρχεται βίντεο-ντοκουμέντο στο οποίο φαίνονται καρέ καρέ οι συνεχείς τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο πέλαγος. Στα στιγμιότυπα που δίνει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου φαίνεται με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι το τουρκικό Λιμενικό όχι μόνο δεν αποτρέπει τη διέλευση των σκαφών, που μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά σε πολλές περιπτώσεις βρίσκεται κοντά τους». Δεν λέω πως δεν ισχύουν αυτά, απλώς είναι η μία πλευρά (εκείνη που μας συμφέρει).
Μας ενημερώσανε επίσης πως ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης τοποθετήθηκε «με αφορμή δημοσιεύματα του ξένου Τύπου που κάνουν λόγο για υποτιθέμενες επαναπροωθήσεις». Υποτιθέμενες οι επαναπροωθήσεις και ας δημοσιεύουν τα ξένα ΜΜΕ τόσα αποδεικτικά στοιχεία, αποτέλεσμα πολύμηνης έρευνας. Ερχεται ο κ. Μηταράκης και βγάζει ως αναξιόπιστα ΜΜΕ όπως τα Guardian (Βρετανία), Lighthouse Reports (Ολλανδία), Μediapart (Γαλλία) και Spiegel (Γερμανία). Ας γελάσουμε και ας κλάψουμε ταυτόχρονα.
Εννοείται πως στα δελτία ειδήσεων έπαιξε κανονικά το ρεπορτάζ του υπουργείου. Ετσι, άλλα πράγματα έμαθαν (και μαθαίνουν) για το θέμα των προσφύγων στο Αιγαίο οι ξένοι αναγνώστες και άλλα οι Ελληνες. Αναρωτιέμαι, ειλικρινά, ποιοι είναι τελικά οι πιο σωστά πληροφορημένοι. Εσείς τι λέτε;
▶ Το «Μονόγραμμα» στρέφει τα φώτα του στον Δημήτρη Παπαδημητρίου
Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου αυτοβιογραφείται στο «Μονόγραμμα», σε δύο εκπομπές, αύριο Τρίτη 22 Φεβρουαρίου στην ΕΡΤ2 στις 20.30 και την επόμενη Τρίτη 1 Μαρτίου την ίδια ώρα. Ο Δημήτρης είναι ένας σπουδαίος συνθέτης, ο Μίκης μάλιστα τον ξεχώρισε σε συνέντευξή του ως τον σημαντικότερο νέο Ελληνα συνθέτη. Θεωρείται από πολλούς «ο σύγχρονος εκφραστής της μελοποιημένης ποίησης και του λόγιου ελληνικού τραγουδιού, οδηγώντας το παράλληλα με τη λαϊκότητα της αποδοχής του στον συμφωνικό ήχο».
Γεννήθηκε το 1959 στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, αλλά γρήγορα μετακόμισε με την οικογένεια στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, όπου έζησε μέχρι τα επτά του χρόνια. Γονείς του είναι ο Στέλιος Παπαδημητρίου, ο οποίος υπήρξε το δεξί χέρι του Αριστοτέλη Ωνάση, και η Αλεξάνδρα Παπαδημητρίου. Αδελφός του είναι ο Αντώνης Παπαδημητρίου, πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση.
Σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών και στη Νομική Σχολή. Ο Μάνος Χατζιδάκις άκουσε μουσική του και το Πάσχα του 1980, τον παρουσιάζει μεταξύ των 6 συνθετών του Τρίτου Προγράμματος στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Το 1981 εξέδωσε το πρώτο του άλμπουμ με τίτλο «Τοπία», δίσκο progressive μουσικής. Το 2003 ανέλαβε διευθυντής του Τρίτου Προγράμματος. Αρκετά χρόνια μετά ίδρυσε το «Ελληνικό Σχέδιο», έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό για την προαγωγή της ελληνικής και όχι μόνον μουσικής και την προβολή της σύγχρονης ελληνικής πρωτογενούς δημιουργίας.
Εχει γράψει συμφωνικά έργα, κομμάτια για σόλο όργανα και συνδυασμούς οργάνων. Εγραψε επίσης, μουσική για θέατρο και για τον ελληνικό κινηματογράφο όπως «Ηλεκτρικός Αγγελος», «Ρεβάνς», «Αρχάγγελος Του Πάθους», «Το δέντρο που πληγώναμε», «Νίκη της Σαμοθράκης» κ.ά. Το μεγάλο κοινό τον ανακάλυψε λόγω της τηλεόρασης. Γνωστές τηλεοπτικές σειρές γίνονταν άμεσα αναγνωρίσιμες από τη μουσική του όπως η «Αναστασία» σε σενάριο της Μιρέλλας Παπαοικονόμου, το «Μη Φοβάσαι Τη Φωτιά», το «Λόγω Τιμής» κ.ά.
■ Παραγωγός Γιώργος Σγουράκης, σκηνοθεσία Γιάννης Καραμπίνης, δημοσιογραφική επιμέλεια Ιωάννα Κολοβού, Αντώνης Εμιρζάς, διεύθυνση παραγωγής Στέλιος Σγουράκης
▶ Νέο ντοκιμαντέρ από τον Αρη Χατζηστεφάνου
Λέγεται «Τελευταίο Ταξίδι» και περιέχει γυρίσματα ενός χρόνου στην Ιαπωνία, παρουσιάζοντας δυο από τα λιγότερο γνωστά ταξίδια του Νίκου Καζαντζάκη, πριν και μετά το Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο, τα οποία καθόρισαν τη φιλοσοφική και πολιτική του πορεία και τελικά του στοίχισαν τη ζωή. Ο Γιάννης Αγγελάκας και η Ολια Λαζαρίδου διαβάζουν αποσπάσματα από τις σημειώσεις του Νίκου και της Ελένης Καζαντζάκη, ενώ η κάμερα «σχολιάζει» με πολιτική ματιά την εικόνα της σύγχρονης Ιαπωνίας και ολόκληρου του κόσμου.
Την αφήγηση εμπλουτίζουν στιγμιότυπα από anime, video games και manga. Το μοντάζ υπογράφει ο Αρης Τριανταφύλλου, τη μουσική ο μουσικός παραγωγός Rsn και τo Post Production ο Θάνος Τσάντας. Το «Τελευταίο Ταξίδι» θα κάνει πρεμιέρα στο διαγωνιστικό τμήμα Film Forward του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (10-20 Μαρτίου). Αμέσως μετά ανεβαίνει στη Γερμανία, όπου θα προβληθεί στο Ελληνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου. Οι κινηματογραφικές προβολές στις αίθουσες θα ξεκινήσουν από τις 24 Μαρτίου.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας