Το νέο τεύχος του Rolling Stone Greece είναι αποκλειστικά γυναικεία υπόθεση. Σας τα γράφει η Ειρήνη Σαρλή αναλυτικά παρακάτω. Δεν θα προσθέσω πολλά εδώ, μόνο θα παραθέσω ένα απόσπασμα από μία καταπληκτική έρευνα του Θανάση Βούτσινου που δημοσιεύεται στο συγκεκριμένο τεύχος με τίτλο «Εσύ στο χώμα κι εγώ στη φυλακή» για το πώς «γλεντήσαμε την έμφυλη βία με κέφια ρωμαίικα, με τσιφτετέλια, συρτά και ζεϊμπέκικα». Προσωπικά, ως αναγνώστης, την απόλαυσα. Και αναφέρεται σε ελληνικά τραγούδια που όλοι ξέρουμε και όλοι έχουμε τραγουδήσει. «Είναι τόσο καλά χωνεμένα και ενσωματωμένα τα κλισέ της φαλλοκρατίας στη συνείδηση μιας ολόκληρης κοινωνίας που δεν αντιλαμβανόμαστε καν πόση εκδικητική μανία και άχτι συσσωρεύονται για τις γυναίκες ακόμα και σε φαινομενικά αφελείς, χιουμοριστικούς και σκωπτικούς στίχους», γράφει ο Βούτσινος.
Αναδημοσιεύω εδώ μερικούς τέτοιους στίχους αλλά πολύ περισσότερους (μαζί με την ανάλυσή τους) θα διαβάσετε το επόμενο Σάββατο στο Rolling Stone. Στίχους από τραγούδια που ούτε έχει πάει ο νους μας. Που ούτε το είχαμε σκεφτεί. Παράδειγμα το «Είμαι Αντρας Και Το Κέφι Μου Θα Κάνω» από την κινηματογραφική «Λατέρνα, Φτώχεια Και Φιλότιμο» του 1955: «Πάρ’ το απόφαση πως δεν σου πέφτει ο λόγος / η γυναίκα πρέπει να ’ναι πάντα υπό / και υποτάξου και εξηγήσου αναλόγως / σ’ ό,τι πιω, σ’ ό,τι χορέψω, σ’ ό,τι πω». Εμ τα άλλα τα ρεμπέτικα; «Φονιάς θα γίνω, μα δε σ’ αφήνω, για θα σε πάρω για θα χαθώ», τραγουδούσε ο Μικρασιάτης Δημήτρης Ατραΐδης το 1929, ενώ ο Στελλάκης Περπινιάδης το 1934 έστρεφε τα πυρά του και εναντίον της παραλίγο πεθεράς του: «Εμαθα πως παντρεύεσαι, ε, ρε, φωτιές, μα ξέρεις τι θα κάνω, / θα σας σκοτώσω και τις δυο με μαχαιριές κι ύστερα ας πεθάνω».
Κι ένα ακόμα, τελευταίο, που τραγουδούσε η Σοφία Βέμπο (!): «Για το χαστούκι σου αυτό / Δεν πρόκειται να σου κλαφτώ / Ούτε μαράζι να το βάνω / Και συλλογιέμαι πως καμιά / Να πάθω δεν μπορώ ζημιά / Μ’ ένα χαστούκι παραπάνω / Χτύπα λοιπόν, χτύπα γερά / Χτύπα με ακόμα μια φορά / Αφού το κέφι σου το θέλει».
Ήρθε το νέο «γυναικείο» τεύχος του ελληνικού Rolling Stone
Ειρήνη Σαρλή *
Έχει ξεχωριστή σημασία και συναισθηματική βαρύτητα το 4ο τεύχος του ελληνικού Rolling Stone. Πλησιάζοντας στην (καθόλου παρωχημένη) Ημέρα της Γυναίκας επιλέξαμε να φτιάξουμε ένα τεύχος γεμάτο με εγχώρια ύλη, με θεματική που ανταποκρίνεται στην επείγουσα ανάγκη της τέχνης και της προοδευτικής κοινωνίας να φέρουμε στο προσκήνιο τις γυναίκες με ταλέντο, με φωνή και με καλλιτεχνική αξία.
Αντί για πασίγνωστα ονόματα και εμπορικά πρόσωπα που έχουν κερδίσει τη φήμη που τους αναλογεί, επιλέξαμε κάτι διαφορετικό: 6 ανερχόμενα κορίτσια στο ελληνικό μουσικό γίγνεσθαι. Η Αλεξάνδρα Σιετή, η Αννα Παπαθανασίου, η Amalia (& The Architects), η Δανάη Nielsen, η Vassilina και η Marseaux είναι τα έξι εξαιρετικά ταλέντα που συναντήθηκαν για να φωτογραφηθούν μαζί για το εξώφυλλό μας και έπειτα από λίγες ημέρες αντάλλαξαν απόψεις κι εμπειρίες σε μια απολαυστική κουβέντα μεταξύ τους.
Κι επειδή δημιουργικές γυναίκες δεν περιορίζονται στον χώρο της μουσικής, ρίχνουμε φως και σε 13 γυναίκες που ξεχωρίσαμε και που διαπρέπουν στον χώρο της τέχνης σήμερα χάρη στο ταλέντο και τη ευφυΐα τους.
Στο τεύχος Μαρτίου επιλέξαμε να συμπεριλάβουμε φροντισμένα και εξαιρετικής ποιότητας τεκμηριωμένα κείμενα άποψης που αφορούν τις γυναίκες και τις θηλυκότητες στο πλαίσιο της μουσικής και της τέχνης, βασισμένα σε ιστορική μελέτη.
Το ερώτημα αν ο φεμινισμός στην pop επιτρέπει όντως τη γυναικεία χειραφέτηση ή αν πρόκειται για μια εκ νέου εργαλειοποίηση του γυναικείου σώματος είναι κάτι που μας απασχολεί και θελήσαμε να το προσεγγίσουμε, όπως και να μιλήσουμε τεκμηριωμένα και με συγκεκριμένες αναφορές στα πατριαρχικά πρότυπα και την έμφυλη βία που ξεπροβάλλει περήφανα σε στίχους ποικίλων λαϊκών (και όχι μόνο) ασμάτων.
Αν ανήκετε κι εσείς σε όσους θεωρούν πως η ραπ και χιπ χοπ σκηνή στην Ελλάδα αφορά μόνο άνδρες, μια ματιά στις γυναίκες MC του ανεξάρτητου ελληνικού hip hop θα σας αλλάξει γνώμη. Η Φώφη Τσεσμελή, με δεκαετίες DJ'ing στους ώμους, μας μίλησε για την παγκόσμια, ανεξάρτητη κοινότητα γυναικών και μειονοτήτων απ’ όλο το φάσμα της μουσικής βιομηχανίας, για την οποία μας μιλάει ως δημιουργός του αθηναϊκού της «chapter». Η Χρύσα Οικονομοπούλου και η Μαρίνα Δανέζη, οι δυο γυναίκες που δίνουν ζωή σε έναν από τους πιο αγαπημένους συναυλιακούς χώρους του αθηναϊκού κοινού, μοιράζονται μαζί μας στιγμές από σπουδαίες ζωντανές εμφανίσεις γυναικών στη σκηνή του Gagarin. Τέλος, οι συντάκτες του περιοδικού επιλέγουν μερικά από τα πιο επιδραστικά γυναικεία album στην ιστορία, τόσο παγκοσμίως όσο και στην ελληνική δισκογραφία.
Οι άφθονες δισκοκριτικές, οι προτάσεις, οι συνεντεύξεις, η επικαιρότητα, το σινεμά, το βιβλίο και οι μόνιμες στήλες είναι φυσικά εκεί και σας περιμένουν να χαθείτε στις σελίδες τους.
* διευθύντρια Rolling Stone Greece
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας