• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.4°C / 30.1°C
  3 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.9°C / 31.1°C
  3 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.0°C / 31.0°C
  4 BF
  42%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 25.9°C / 28.9°C
  2 BF
  39%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  41%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.0°C / 29.8°C
  1 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 26.2°C
  1 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  32%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.5°C / 27.1°C
  4 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.6°C / 25.9°C
  2 BF
  47%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.8°C / 27.4°C
  5 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 25.1°C
  1 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  2 BF
  62%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.9°C / 28.9°C
  3 BF
  37%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.5°C / 28.4°C
  1 BF
  42%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 29.8°C
  3 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.8°C / 29.0°C
  2 BF
  38%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.3°C / 27.7°C
  2 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.5°C / 30.7°C
  2 BF
  43%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  1 BF
  54%

Oι τεχνικοί της επικοινωνιακής διαχείρισης έσφαλαν ασύστολα, κυρίως εξαιτίας των υπερβολικών εμμονών τους, που εκφράστηκαν με την υπερβολική, αν όχι υπέρμετρη, δοσολογία της ρητορικής του τρόμου

Προπαγάνδα: προβλήματα και συνέπειες

 • A-
 • A+

Εδώ και δύο εβδομάδες, οι κάτοικοι της Ελλάδας -στην πλειονότητά τους- μεταβλήθηκαν σε πειραματόζωα και ταυτόχρονα θύματα μιας πολλαπλά ενορχηστρωμένης επικοινωνιακής καταιγίδας, κυρίως μέσω του περιεχομένου αρκετών ΜΜΕ (εντύπων, ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών προγραμμάτων, αλλά και αρκετών ιστότοπων).

Αυτή η επικοινωνιακή καταιγίδα μετασχηματίστηκε, καθώς πλησιάζαμε ολοένα προς το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, σε μια ρητορική όπου κυριαρχούσε η τρομολαγνεία. Ασφαλώς το νέο είναι η έντασή της, στον βαθμό που η επικοινωνιακή διαχείριση της πραγματικότητας ήταν μακράν το προσφιλέστερο «άθλημα» της πρόσφατης πενταετίας (π.χ. success story και άλλα συναφή).

Η ολοένα εντεινόμενη ένταση της ρητορικής τρόμου, σύμφωνα με την έκφραση «σοκ και δέος», περιελάμβανε την εφαρμοσμένη τέχνη (δηλαδή την επικοινωνιακή διαχείριση) της πλήρους διαστροφής εννοιών, νοημάτων και φράσεων, ένα διαρκές «ρετουσάρισμα» της πραγματικότητας, συνοδευόμενη από την κατασκευή διχαστικών διχοτομιών και έναν ιδεολογικά εμμονικό σαδισμό, με έναν σαφέστατο και άμεσο στόχο: τη μετάλλαξη των πολιτών σε συγκατανευσιφάγους και σε οσφυοκάμπτες.

Με λίγα λόγια, την επιρροή της βούλησης των πολιτών υπέρ μιας συγκεκριμένης πολιτικής κατεύθυνσης κατά την ώρα της κάλπης, σε ένα δημοψήφισμα στο οποίο οι πολιτικές επιλογές ήταν σαφέστατες, παρά τη συντεταγμένη προσπάθεια ολικής διαστρέβλωσης των ίδιων των ερωτημάτων που τέθηκαν στους πολίτες. Ουσιαστικά, την κατασκευή και την εμμονική επιβολή της «συναίνεσης», μιας συναίνεσης που είχε σχεδιαστεί και οργανωθεί από μερίδες της εγχώριας και της ευρωπαϊκής ελίτ.

Ωστόσο, οι τεχνικοί της επικοινωνιακής διαχείρισης έσφαλαν ασύστολα, κυρίως εξαιτίας των υπερβολικών εμμονών τους, που εκφράστηκαν με την υπερβολική, αν όχι υπέρμετρη, δοσολογία της ρητορικής του τρόμου.

Λησμονήθηκε εντελώς το προφανές, ότι κάθε δράση προκαλεί αντίδραση. Και όπως συμβαίνει σε εξαιρετικές ιστορικές στιγμές, δεν λήφθηκε υπόψη το φαντασιακό των πολιτών, το οποίο είναι συνεχώς μεταβαλλόμενο σε τέτοιες περιπτώσεις. Σ' αυτό το διαρκώς διολισθαίνον πεδίο επιχειρήθηκε -μάταια, ως εκ του αποτελέσματος- να δοθεί μια ποσοτική έκφραση, με βάση την ποσοτικοποιημένη αφήγηση ως της μόνης αποδεκτής ερμηνείας της πραγματικότητας, σύμφωνα με τα σημερινά (και εντελώς προβληματικά) επικρατούντα.

Αμεσο αποτέλεσμα ήταν η πανελλήνια γελοιοποίηση όσων αποπειράθηκαν να δώσουν ποσοτική έκφραση στο κοινωνικό μάγμα, αυτή τη διάπυρη μάζα απόψεων, στάσεων και γνωμών που πήγαζε από τα έγκατα της ελληνικής κοινωνίας. Και αυτή η γελοιοποίηση, αυτή η απονομιμοποίηση, θα τους συνοδεύει -ως εγγύηση της πλήρους ανυποληψίας τους- τώρα πια για πάρα πολύ καιρό.

Μια εξίσου σημαντική συνέπεια ήταν η απαξίωση των αποκαλούμενων συστημικών ΜΜΕ, που θα συμβάλει στην απαξία και στον εντεινόμενο εξευτελισμό τους, με άμεσες συνέπειες στα οικονομικά τους. Και παρ’ όλα τα σαφέστατα αρνητικά της, η υπερέκθεση και η εμμονή στη χρήση της επικοινωνιακής διαχείρισης (δηλαδή της προπαγάνδας) συνέβαλε σε ένα ιδιαίτερα θετικό -και απομαγευτικό- αποτέλεσμα: στο να πέσουν οι μάσκες από τα κόμματα, τις οργανώσεις, τα συγκεκριμένα ΜΜΕ και τους τεχνικούς της εξουσίας (διαφημιστές, δημοσκόπους κ.λπ.).

*Αν. καθηγητής Τμήματος ΕΜΜΕ, Πανεπιστήμιο Αθηνών

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
MEDIA
Ουραγός στην αξιοπιστία των ΜΜΕ η Ελλάδα
Στην τρίτη θέση από το... τέλος, ανάμεσα σε 24 χώρες της ΕΕ, κατατάσσει τη χώρα η ετήσια έκθεση του Reuters, όσον αφορά την εμπιστοσύνη στα μέσα ενημέρωσης ● Μόλις το 32% εμπιστεύεται τα ΜΜΕ, ενώ μόλις το 12%...
Ουραγός στην αξιοπιστία των ΜΜΕ η Ελλάδα
MEDIA
Ολο και πιο δύσπιστοι απέναντι στις ειδήσεις
Η Ελλάδα στο προτελευταίο σκαλοπάτι της «κλίμακας εμπιστοσύνης» μεταξύ 38 χωρών ● Στο 92% έφτασε το ποσοστό του πληθυσμού που ενημερώνεται από το Διαδίκτυο ● Ποιοι είναι οι δημοφιλέστεροι ιστότοποι.
Ολο και πιο δύσπιστοι απέναντι στις ειδήσεις
MEDIA
Πέθανε ο Θέμος Αναστασιάδης
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 61 ετών ο γνωστός δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» Θέμος Αναστασιάδης. Ο Θέμος Αναστασιάδης πραγματοποίησε μακρά καριέρα στον χώρο του Τύπου και της τηλεόρασης,...
Πέθανε ο Θέμος Αναστασιάδης
MEDIA
Τα 9 σημεία των καιρών...
Καινούργια κατάσταση διαμορφώνεται το τελευταίο διάστημα στα ΜΜΕ, με νέους και παλιούς παίκτες να παλεύουν να εδραιωθούν στον χώρο. Ο Σεπτέμβριος θα μας βρει με ένα αρκούντως διαφορετικό σκηνικό, αλλά και ο...
Τα 9 σημεία των καιρών...
MEDIA
Και δημοσιογραφικά «ρολά» στην πανελλαδική απεργία
Να κατεβάσει «ρολά» σήμερα σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών συμμετέχοντας με αυτόν τον τρόπο στην πανελλαδική πανεργατική...
Και δημοσιογραφικά «ρολά» στην πανελλαδική απεργία
MEDIA
Εισαγγελική έρευνα για την κάλυψη του δημοψηφίσματος
Δεν εισακούστηκαν οι υποδείξεις της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ από μικρή αλλά προβεβλημένη μερίδα ραδιοτηλεοπτικών κυρίως μέσαν μαζικής ενημέρωσης και φτάσαμε στην εισαγγελική έρευνα, επισημαίνει η ΠΟΕΣΥ.
Εισαγγελική έρευνα για την κάλυψη του δημοψηφίσματος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας