• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.0°C / 34.6°C
  4 BF
  39%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.4°C / 34.9°C
  3 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.1°C / 36.5°C
  0 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 31.4°C
  2 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 32.4°C
  4 BF
  42%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 32.0°C / 36.0°C
  2 BF
  44%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.4°C / 28.4°C
  2 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 34.1°C / 34.1°C
  1 BF
  23%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 32.7°C
  4 BF
  50%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 29.6°C
  4 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.8°C / 30.4°C
  5 BF
  39%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.7°C / 29.6°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  0 BF
  58%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.2°C / 31.9°C
  0 BF
  40%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.5°C / 33.3°C
  2 BF
  34%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 30.8°C
  3 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.3°C / 34.0°C
  3 BF
  31%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.3°C / 28.8°C
  2 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  33°C 29.7°C / 32.8°C
  3 BF
  37%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.3°C / 31.3°C
  2 BF
  31%

Η ΠΟΕΣΥ ζητά μην αλλάξει η σύνθεση του Δ.Σ. του ΑΠΕ-ΜΠΕ

 • A-
 • A+

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) με ανοιχτή επιστολή της προς τον Γιάννη Οικονόμου, υφ. παά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο, του ζητά να μην αλλάξει η σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Η ΠΟΕΣΥ ζητά από την κυβέρνηση να αποτρέψει τη θεσμική εκτροπή και να διαφυλάξει το κύρος τόσο του πρακτορείου όσο και της κυβέρνησης.

Επίσης, ζητά την τροποποίηση της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του Πρακτορείου για τον τρόπο που ορίζονται πρόσθετα μέλη του Δ.Σ., διασφαλίζοντας την ανεξαρτησία και την αντικειμενικότητα του. 

Αναλυτικά η επιστολή της ΠΟΕΣΥ:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Στο πλαίσιο του τελευταίου Διοικητικού Συμβουλίου του ΑΠΕ-ΜΕ με έκπληξη ενημερωθήκαμε από τον Πρόεδρο του ΑΠΕ ΜΠΕ κ. Αιμίλιο Περδικάρη ότι βάσει της υπ’ αρ. 139344 ΕΞ 2021 απόφασης του Υπουργού Οικονομικών (ΦΕΚ 5263/Β/12-11-2021), με την οποία αυξήθηκε ο αριθμός των μελών του ΔΣ του ΑΠΕ _ΜΠΕ από επτά σε εννέα, την περασμένη Τετάρτη 9/2/22 σε έκτακτη Γενική Συνέλευση του μοναδικού μετόχου, αποφασίστηκε, ότι τα δύο πρόσθετα μέλη του ΔΣ θα είναι πρόσωπα εγνωσμένου κύρους, που θα ορίζονται από την Κυβέρνηση, χωρίς καμία θεσμική ιδιότητα.

Κατ’ αρχήν οφείλουμε να διαμαρτυρηθούμε, για τον τρόπο με τον οποίο έλαβε χώρα η αλλαγή αυτή, χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση του Διοικητικού Συμβουλίου και χωρίς καμία διαβούλευση με τους θεσμικούς παράγοντες. Περαιτέρω, είμαστε υποχρεωμένοι να υπογραμμίσουμε, ότι αυτή η μεταβολή επιδρά αποφασιστικά στην θεσμική λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου, αφού αλλοιώνεται η σύνθεση του και οδηγεί σε απόλυτη χειραγώγησή του, καθώς οι εκπρόσωποι ανεξάρτητων φορέων υποσκελίζονται από πρόσωπα διορισμένα, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν εκπροσωπούν οτιδήποτε άλλο πέραν των κυβερνητικών επιλογών. Τρίτον να επισημάνουμε ότι ιστορικά, τηρήθηκε στη σύνθεση του ΔΣ του ΑΠΕ ΜΠΕ η πλειοψηφία της θεσμικής εκπροσώπησης.


Η πρωτοφανής αυτή απόφαση του μετόχου για αύξηση των μελών του ΔΣ του ΑΠΕ-ΜΠΕ με επιπλέον δύο διορισμένα μέλη ενισχύει τον κρατικό παρεμβατισμό στον εν λόγω δημόσιο πυλώνα ενημέρωσης και καταργεί επί της ουσίας την ανεξαρτησία ενός ιστορικού δημοσιογραφικού φορέα. Πρόκειται για πολιτική πράξη που οδηγεί στον πλήρη κρατικό έλεγχο με την αποδυνάμωση της θεσμικής εκπροσώπησης -κάτι το οποίο δεν συνάδει με τις προσπάθειες για πλουραλισμό και δημοκρατική ενημέρωση.

Μια τέτοια εξέλιξη θέτει σε σοβαρούς κινδύνους τη λειτουργία του ΑΠΕ ΜΠΕ αλλά και σε ό,τι αφορά την ίδια την ανεξαρτησία του, αφού ως Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων οφείλει να λειτουργεί ανεξάρτητα και αντικειμενικά, πράγμα που σε καμία περίπτωση δεν επιτυγχάνεται, όταν η πλειοψηφία του Διοικητικού του Συμβουλίου εκπροσωπεί αποκλειστικά και μόνο τον μέτοχο. Ήδη γινόμαστε αποδέκτες πλειάδας διαμαρτυριών αλλά και θεσμικών τοποθετήσεων, που υπογραμμίζουν τον κίνδυνο για το διεθνές status του ΑΠΕ-ΜΠΕ με την ενδεχόμενη αποβολή αυτού από τις τάξεις της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Πρακτορείων Ειδήσεων (EANA), αφού η ανεξαρτησία από την κυβέρνηση της χώρας αποτελεί ουσιαστικό όρο συμμετοχής.

Κύριε Υπουργέ,

Η ΠΟΕΣΥ που όπως καλά γνωρίζετε μετέχει θεσμικά στο ΔΣ του ΑΠΕ-ΜΠΕ εκπροσωπώντας το σύνολο των δημοσιογραφικών Ενώσεων της χώρας, παρακολουθεί με αυξημένη ανησυχία τη θεσμική αυτή εκτροπή και είναι υποχρεωμένη να εκφράσει την έντονη διαμαρτυρία της για τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις, που επηρεάζουν την αξιοπιστία και την αντικειμενικότητα του Πρακτορείου, χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση ή διαβούλευση, αλλά και για τον πλήρη κυβερνητικό έλεγχο που επιβάλλεται στο Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Με τα δεδομένα αυτά, ζητάμε την τροποποίηση της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης, κατά τρόπο ώστε να ορίζονται τα πρόσθετα μέλη του ΔΣ από θεσμικούς παράγοντες, που μέχρι σήμερα δεν εκπροσωπούνται στην σύνθεση του ΔΣ του ΑΠΕ-ΜΠΕ, διασφαλίζοντας έτσι την ανεξαρτησία και την αντικειμενικότητα του Πρακτορείου.

Ακόμα και την ύστατη αυτή ώρα, έχετε τη δυνατότητα να αποτρέψετε την θεσμική εκτροπή που λαμβάνει χώρα, και να διαφυλάξετε το κύρος του Πρακτορείου αλλά και της Κυβέρνησης.

Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας».

Ακολουθήστε μας στο Google news
MEDIA
Οταν το ΑΠΕ αντιγράφει το «Πρώτο Θέμα» (ακόμα και στα λάθη του)
Δημοσιεύει το «Πρώτο Θέμα» ρεπορτάζ για τους «μαγεμένους» από τη Σαντορίνη κυβερνητικούς αξιωματούχους και επιχειρηματίες της Σαουδικής Αραβίας. 40 λεπτά μετά το ΑΠΕ-ΜΠΕ αντέγραψε την ιστοσελίδα
Οταν το ΑΠΕ αντιγράφει το «Πρώτο Θέμα» (ακόμα και στα λάθη του)
MEDIA
Στον πάτο της Ε.Ε. η Ελλάδα στον δείκτη ελευθερίας του Τύπου
Τα περισσότερα ελληνικά ΜΜΕ «έθαψαν» την είδηση, επιβεβαιώνοντας 100% τα συμπεράσματα των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα. Όπως την επιβεβαίωσε και η στάση του ΑΠΕ-ΜΠΕ επίσης, που «λογόκρινε» την έκθεση.
Στον πάτο της Ε.Ε. η Ελλάδα στον δείκτη ελευθερίας του Τύπου
MEDIA
Liberation: Σε σκληρή δοκιμασία η δημοσιογραφία στην Ελλάδα
Με ακόμα ένα άρθρο-καταπέλτη για το επίπεδο ελευθεροτυπίας στη χώρα μας η γαλλική εφημερίδα Liberation στηλιτεύει το πόσο έχει κατρακυλήσει επί των ημερών της διακυβέρνησης της Ν.Δ.
Liberation: Σε σκληρή δοκιμασία η δημοσιογραφία στην Ελλάδα
MEDIA
Διεθνές «χαστούκι» για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα
Σε συμπεράσματα για τα οποία δεν πέφτουμε από τα σύννεφα, κατέληξαν έξι διεθνείς οργανώσεις στην έκθεσή τους με τον τίτλο «Ελέγχοντας το μήνυμα: Οι προκλήσεις της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας στην Ελλάδα».
Διεθνές «χαστούκι» για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα
MEDIA
Έκτακτη σύσκεψη των προέδρων των δημοσιογραφικών Ενώσεων
Αφορμή, μία πρωτοβουλία της κυβέρνησης που έγινε γνωστή σήμερα για «την ασφάλεια των δημοσιογράφων και την προστασία του δημοσιογραφικού έργου». Τι να σημαίνει αυτό άραγε για την κυβέρνηση Μητσοτάκη που...
Έκτακτη σύσκεψη των προέδρων των δημοσιογραφικών Ενώσεων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας