• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 1.4°C / 4.3°C
  4 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.4°C / 4.6°C
  6 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 9.0°C
  5 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.9°C / 4.4°C
  4 BF
  31%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 4.1°C
  6 BF
  75%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.0°C / 1.6°C
  3 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -4°C -3.6°C / -2.1°C
  4 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  3 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 11.0°C
  5 BF
  85%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 4.6°C / 7.9°C
  4 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.7°C / 7.7°C
  6 BF
  76%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 0.7°C / 2.7°C
  5 BF
  87%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  5 BF
  40%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 0.1°C / 1.9°C
  5 BF
  60%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 0.6°C / 2.2°C
  4 BF
  80%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  1 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.3°C / 4.3°C
  4 BF
  88%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 5.3°C / 7.7°C
  5 BF
  40%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.0°C / 2.7°C
  3 BF
  61%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -1.2°C / -1.2°C
  3 BF
  55%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι εφημερίδες και η τιμή της ενημέρωσης

 • A-
 • A+
Η πολιτεία πρέπει να βοηθήσει ώστε να αντιμετωπίσουν οι εκδοτικές εταιρείες την αύξηση της τιμής του χαρτιού, είτε με επιδοτήσεις, είτε με κατάργηση του ΦΠΑ στις πωλήσεις εφημερίδων.

Μέσα στα τόσα προβλήματα και εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι εφημερίδες, η αύξηση της τιμής του χαρτιού μοιάζει σαν τελειωτικό χτύπημα. Ενα πολύ μεγάλο κόστος για τον έντυπο Τύπο γίνεται ακόμα μεγαλύτερο, δυσβάσταχτο θα λέγαμε. Μοιάζει σαν να μπαίνει απαγορευτικό σε κάποιες εκδόσεις, σαν να μην υπάρχει περιθώριο να συνεχίσουν. Σας φαίνονται υπερβολικά μαύρα και απαισιόδοξα τα παραπάνω; Δυστυχώς είναι πραγματικά. Ο έντυπος Τύπος ζορίζεται πλέον πάρα πολύ. Σε κάθε επίπεδο.

Ο συνδυασμός είναι θανατηφόρος. Κατ’ αρχάς έχουμε το γεγονός ότι ο νέος ηλικιακά κόσμος δεν πιάνει στα χέρια του εφημερίδα, όχι να αγοράσει κιόλας. Το internet και, κυρίως, τα smartphones αντικατέστησαν σε χρόνο dt το χαρτί. Αλλά ας δεχτούμε πως αυτή είναι η εξέλιξη της τεχνολογίας με τις αναπόφευκτες παράπλευρες απώλειες. Υπάρχουν όμως κι άλλα που αφορούν αποκλειστικά τις εφημερίδες. Οπως θα έχετε καταλάβει κι εσείς έχουν μειωθεί κατά πολύ τα σημεία πώλησης. Ειδικά στην επαρχία κάποιοι πρέπει να διανύσουν αρκετά χιλιόμετρα για να αγοράσουν μία εφημερίδα. Εδώ υπάρχουν ολόκληρα νησιά, όπως η Τζια λόγου χάριν, που δεν έχουν δει εφημερίδες εδώ και χρόνια.

Οι μειωμένες πωλήσεις των εφημερίδων φέρνουν και μειωμένα έσοδα στα καταστήματα που τις πουλούν. Αλλα κέρδη έχει κάποιος όταν δίνει 30 φύλλα της «Εφημερίδας των Συντακτών» και άλλα όταν δίνει μόλις 5. Αν προσθέσουμε και τη δουλειά που απαιτείται -μέτρημα φύλλων το πρωί, μέτρημα το βράδυ, πακετάρισμα, επιστροφές κτλ- το κάνουν το όλο πράγμα και μπελαλίδικο και ασύμφορο. Eύλογα πολλοί το εγκαταλείπουν. Η είσοδος δε των εφημερίδων στα σουπερμάρκετ δεν βοήθησε ιδιαίτερα, γιατί παρά τη νομοθετική ρύθμιση, σε μικρό αριθμό καταστημάτων από το τεράστιο δίκτυο των σουπερμάρκετ μπήκε τελικά ο έγχαρτος Τύπος.

Οι μειωμένες πωλήσεις των εφημερίδων έκαναν ασύμφορη και τη διανομή τους. Οταν τα πρακτορεία μετέφεραν εκατοντάδες χιλιάδες φύλλα μπορούσαν να επιζήσουν από τα ποσοστά τους, ενώ τώρα που έπεσαν σε μερικά δεκάδες χιλιάδες φύλλα δεν μπορούν να διατηρηθούν ζωντανά. Το ένα πρακτορείο (Ευρώπη) βάρεσε πτώχευση και το άλλο που παρέμεινε, μονοπώλιο (Αργος), ζορίζεται επίσης.

Ας επιστρέψουμε όμως στο χαρτί. Μία λύση θα ήταν η αύξηση της τιμής των εφημερίδων. Αλλά αυτή θα ήταν η τελευταία λύση ακόμα και για αναγνώστες που αγαπούν την εφημερίδα τους και θέλουν να την ενισχύσουν. Η πιο εφικτή λύση είναι να βοηθήσει η πολιτεία ώστε να αντιμετωπίσουν οι εκδοτικές εταιρείες την αύξηση της τιμής. Να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα αντίστοιχο με εκείνο της διανομής που «τρέχει» τα 2 τελευταία χρόνια. Να επιδοτήσει δηλαδή την εκτύπωση για το επόμενο διάστημα ώστε να καταφέρουν οι εφημερίδες να επιζήσουν. Δεν θα είμαστε η Ελλάδα η πρώτη χώρα στην οποία συμβαίνει κάτι τέτοιο, ούτε θα κάνουμε κάποια πρωτοτυπία. Σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη ο έντυπος Τύπος ενισχύεται με κρατικούς πόρους.

Ενα πολύ σημαντικό μέτρο είναι και ο μηδενισμός του ΦΠΑ στις πωλήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Ενωση έδωσε από τον Δεκέμβριο ήδη το πράσινο φως για τον ΦΠΑ, ώστε να πάει από το 6% στο 0%. Είναι στο χέρι της κυβέρνησης πλέον να πάρει τη συγκεκριμένη απόφαση που θα έχει πολύ μικρό δημοσιονομικό κόστος, αλλά θα δώσει μεγάλη ανάσα στις εφημερίδες.

Τη μεγαλύτερη δύναμη πάντως στις εφημερίδες την προσφέρουν οι αναγνώστες τους. Και η συνεταιριστική «Εφημερίδα των Συντακτών» βασίζεται σ’ εσάς. Ενισχύστε τα ΜΜΕ που διαβάζετε ώστε να συνεχίσουν να υπάρχουν.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
MEDIA
Press Cafe: Μόνο η «Εφημερίδα των Συντακτών»...
Το θέμα του λιντσαρίσματος του Ζακ, της δολοφονίας του για να είμαστε πιο ακριβείς, αντιμετωπίστηκε εντελώς φοβικά από τις περισσότερες εφημερίδες. Μόνο εμείς, η «Εφημερίδα των Συντακτών», το κάναμε βασικό μας...
Press Cafe: Μόνο η «Εφημερίδα των Συντακτών»...
MEDIA
Δημοσκόρπιοι
Λοιπόν, ας τις δούμε αναλυτικά. Τις τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν από τις εκλογές. Διότι, όπως έγραφε και το πάντοτε έγκυρο «Πρώτο Θέμα», «λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, από την ανάλυση των μετρήσεων...
Δημοσκόρπιοι
MEDIA
Είμαστε εδώ χάρη σε σας
Οι εργαζόμενοι της συνεταιριστικής «Εφημερίδας των Συντακτών» θέλουν να πουν ένα μεγάλο ευχαριστώ στους «εργοδότες» τους, δηλαδή εσάς τους αναγνώστες, που με την εμπιστοσύνη που μας δείχνετε μας φέρατε στη 2η...
Είμαστε εδώ χάρη σε σας
MEDIA
Το «ΒΗΜΑ» και η οικογενειακή ευθύνη
Την είδηση την ξέρετε και εκ πρώτης όψεως μοιάζει εξοργιστική. Το «ΒΗΜΑ» απέλυσε τον διπλωματικό συντάκτη του Παναγιώτη Μίχο επειδή, λέει, είναι γιος του 53χρονου Ηλία Μίχου που κατηγορείται ως μαστροπός και...
Το «ΒΗΜΑ» και η οικογενειακή ευθύνη
MEDIA
Press Cafe: Βραβεύτηκε ο Νικόλας Βουλέλης
Με βραβείο του Ιδρύματος Προαγωγής Δημοσιογραφίας «Αθανασίου Βασ. Μπότση» τιμήθηκε ο διευθυντής της εφημερίδας μας Νικόλας Βουλέλης, κατά την 37η απονομή των βραβείων-θεσμού για τη δημοσιογραφία.
Press Cafe: Βραβεύτηκε ο Νικόλας Βουλέλης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας