Χθες τα «ΝΕΑ» θα έπρεπε να προσφέρουν κι έναν μεγεθυντικό φακό στους αναγνώστες τους. Εμοιαζε απαραίτητος. Ηταν ο μόνος τρόπος για να κατάφερνες να βρεις το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην 1η σελίδα της εφημερίδας. Πώς είναι τα ψιλά γράμματα στους «όρους και προϋποθέσεις» που ουδείς διαβάζει; Ετσι και στα «ΝΕΑ». Εψαχνες πολύ για να «πετύχεις» το 61,3% του «όχι». Δεν υπήρχε ούτε σε τίτλο, ούτε σε υπέρτιτλο, ούτε πουθενά, μόνο στα μικρά γράμματα και ούτε καν στην αρχή του κειμένου. Ηταν μια κανονική Δευτέρα για τα «ΝΕΑ», όχι μια Δευτέρα έπειτα από ένα δημοψήφισμα, το πρώτο έπειτα από σαράντα τόσα χρόνια. Βέβαια έσπευσαν να σημειώσουν στο κεντρικό τους άρθρο -πρωτοσέλιδα- πως «το ισχυρό “όχι” δεν ισχυροποιεί τη διαπραγματευτική θέση του πρωθυπουργού». Να υποθέσουμε πως θα ήταν το «ναι» που θα το πετύχαινε αυτό; Ετσι είναι αν έτσι νομίζετε, όπως είχε πει κι ο Λουίτζι Πιραντέλο.
Σε αντίστοιχο μήκος κύματος και ο «Ελεύθερος Τύπος». Αφού μας ενημέρωνε πως, 1ον), βρίσκεται «η πατρίδα σε κίνδυνο», 2ον), ο Σαμαράς έκανε μία «γενναία και πατριωτική κίνηση» και 3ον) η Ν.Δ. ως «μεγάλη παράταξη» μπορεί και πρέπει να «εγγυάται την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας», κάπου, κάποτε, σε ένα σημείο της πρώτης σελίδας, έβαλε με μικρά γράμματα και το 61,3%. Κάποια ΜΜΕ δείχνουν να έχουν αλλεργία με το δημοψήφισμα. Αντιθέτως το «Εθνος» δεν πρόταξε μπροστά στην ενημέρωση την πολιτική σκοπιμότητα και κυκλοφόρησε με τίτλο «Το σχέδιο Τσίπρα μετά τον σεισμό του 61,3%» σημειώνοντας τη «μεγάλη ανατροπή» και τη «σαρωτική επικράτηση του ΟΧΙ».
Αμήχανη η «Καθημερινή» βγήκε με τίτλο «Συμφωνία ή Grexit μετά το ισχυρό "όχι"» και είχε ένα γραφικό με τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος. Το γραφικό όμως ήταν λιλιπούτειο και φτωχό στον σχεδιασμό του, προφανώς τα νούμερα δεν ήταν τα επιθυμητά ώστε η εφημερίδα του Φαλήρου να αναγκάσει το ατελιέ της να βάλει τα... δυνατά του. Την προηγουμένη βέβαια η «Καθημερινή» που έδινε τον αγώνα υπέρ του «ναι» κυκλοφόρησε αφιερώνοντας ολόκληρη την 1η σελίδα της σε ένα σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου. Δεν μετράει το μέγεθος όμως, όπως λένε και σε άλλες περιπτώσεις.
Μας αρέσει και η εφημερίδα «Δημοκρατία» πάντως. Το Σάββατο πριν από το δημοψήφισμα έβγαινε με τίτλο «Δράμα το Ναι, φρίκη το Οχι». Χθες άλλαζε το τροπάρι λέγοντας «Ευρώπη ακούς;», σημειώνοντας επιπλέον πως το «θεαματικό 61,3% του Οχι στο δημοψήφισμα αλλάζει εντυπωσιακά το πολιτικό σκηνικό». Κι επειδή μια εθνικόφρονα διάθεση την έχει η καλή εφημερίδα στην οποία αρθρογραφεί θυμίζουμε και ο Φαήλος Κρανιδιώτης, μας λέει πως «είμαστε Ελληνες» και πρέπει να βγάλουμε «όλοι τις σημαίες στα μπαλκόνια». ΟΧΙ την 28η Οκτωβρίου λοιπόν, ΟΧΙ και την 5η Ιουλίου, νέα εθνική εορτή. Η «Αυγή» είχε ένα τεράστιο 61% (πιο μεγάλο δεν γινόταν) ενώ ο «Ριζοσπάστης» παρουσίαζε στην 1η σελίδα μόνο τη δήλωση του Δημήτρη Κουτσούμπα για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Τίποτε άλλο.
Η αλήθεια όμως κρύβεται στα πρωτοσέλιδα της «Ελεύθερης Ωρας» και της «Espresso». «Γέροντας: Με το Οχι το Αγιο Ορος νίκησε τους οικουμενιστές» η πρώτη, «Αστρολογική βόμβα πάνω από την Ελλάδα» η δεύτερη. Αυτό είναι ρεπορτάζ, αγαπητοί αναγνώστες της «Εφημερίδας των Συντακτών», όχι εκείνο που σας προσφέρουμε εμείς για τον Τσίπρα και τον Βαρουφάκη. Ας προσέχατε κι εσείς τι διαβάζετε, όπως θα έλεγε και ο Κώστας Σημίτης.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας