• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  21°C 16.6°C / 21.2°C
  2 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.6°C / 21.6°C
  1 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.0°C / 19.4°C
  2 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  76%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.0°C / 18.2°C
  1 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 14.5°C
  1 BF
  51%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  44%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.2°C / 20.2°C
  4 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 19.0°C
  1 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.8°C / 19.4°C
  4 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  2 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 18.4°C
  1 BF
  58%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 16.8°C
  0 BF
  76%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.1°C / 18.3°C
  1 BF
  53%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.3°C
  1 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.1°C / 21.1°C
  1 BF
  55%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  1 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.7°C / 19.5°C
  1 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  1 BF
  61%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Υπάρχει άλλος δρόμος! 18 συνεντεύξεις με αριστερούς εμπειρογνώμονες για την προοπτική της χώρας

 • A-
 • A+
Η επιμέλεια είναι των Πέτρου Λινάρδου Ρίμον, Βασίλη Ρόγγα και Δημήτρη Παπανικολόπουλου.

Η έκδοση αυτή ξεκινά με τη φράση: «Στον κόσμο της επιστήμης και των ριζοσπαστικών κοινωνικών πρακτικών βρίσκονται οι γνώσεις και οι εμπειρίες στις οποίες μπορούμε να στηριχθούμε ώστε να ξεπεράσουμε τις πολλαπλές κρίσεις των κοινωνιών μας». Οι επιμελητές του μικρού αυτού τόμου, εκπρόσωποι του παραπάνω συνδυασμού οι ίδιοι, απευθύνθηκαν σε 18 ανθρώπους με υψηλή επιστημονική κατάρτιση και πείρα στην άσκηση πολιτικής, ώστε να σκιαγραφηθεί ένας άλλος, απολύτως εφικτός, δρόμος, μεταξύ διαχείρισης και μαξιμαλιστικών στόχων και προσδοκιών.

Τόσο οι επιμελητές που θέτουν τις ερωτήσεις όσο και οι αριστεροί εμπειρογνώμονες που δίνουν τις απαντήσεις προσπαθούν να πλοηγήσουν μεταξύ ατελέσφορων άκρων, «φτιάχνοντας τον δρόμο περπατώντας», τοποθετώντας στέρεες ψηφίδες προσεκτικά, κατόπιν συστηματικής μελέτης και εμπιστευόμενοι/ες μεθόδους δοκιμής και διόρθωσης. Αλλωστε ο ριζοσπαστισμός απαιτεί περισσότερη γνώση και δουλειά από τη διαχείριση.

Το σκεπτικό τους προχωρά βήμα βήμα.

Νέα προβλήματα, ανεπαρκείς υπάρχουσες λύσεις: Οι επαναλαμβανόμενες κρίσεις των χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού, η κλιμακούμενη κλιματική αλλαγή, η μονιμοποιημένη υγειονομική κρίση μάς θέτουν νέα ερωτήματα ως προς τις στρατηγικές επιλογές για την επιβίωση και την αναπαραγωγή των κοινωνιών μας. Η δε ελπίδα αναπαραγωγής σχημάτων κεϊνσιανής ανάπτυξης και αναβίωσης του φορντισμού, με τη νέα τεχνολογία και τις «πράσινες» επενδύσεις, προσκρούει στον επιθετικά ταξικό χαρακτήρα των επιλογών του κεφαλαίου και την άρνηση των εκπροσώπων και υποστηρικτών του να υιοθετήσουν πολιτικές αποφάσεις υπέρ της προστασίας του πληθυσμού, αλλά και του φυσικού περιβάλλοντος.

Ανάγκη και δυνατότητα ριζοσπαστικών λύσεων: Ενα νέο σχέδιο όμως μπορεί σήμερα να διαμορφωθεί. Είναι υπαρκτοί οι άνθρωποι που ως κάτοχοι επιστημονικής γνώσης, ως άτομα ή συλλογικότητες καινοτόμων κοινωνικών πρακτικών, ως εμπειρογνώμονες στο πλαίσιο δημόσιων θεσμών, κατέχουν εξειδικευμένες γνώσεις και έχουν τη δυνατότητα και την πρόθεση να επεξεργαστούν προτάσεις πολιτικής.

Και μπορούν να συνθέσουν διαφορετικές επιλογές στο πλαίσιο των δημοκρατικών θεσμών και των δομών διοίκησης κοινών αγαθών, που αποτελούν προϋποθέσεις για την υλοποίηση των απαραίτητων διαδικασιών μετάβασης σε ένα καθεστώς ικανό να καλύψει τις ανάγκες του συνόλου των λαϊκών τάξεων και, επομένως, του συνόλου της κοινωνίας.

Οι 18 συνεντεύξεις που δημοσιεύουμε επιτρέπουν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους την εμβάθυνση της ανάλυσης, αλλά και των προτάσεων πολιτικής, σε πολλά ζητήματα που ακόμα και στον χώρο της Αριστεράς έχουν αντιμετωπιστεί χωρίς να αναζητηθεί μια ριζοσπαστική εναλλακτική στρατηγική. Γι’ αυτό και πολλές συνεντεύξεις περιέχουν, επιπλέον, αξιολογήσεις πολιτικών που έχουν εφαρμοστεί στο παρελθόν.

Επικέντρωση: η ύλη των συνεντεύξεων δεν επεκτάθηκε ώστε να συμπεριλάβει όλα τα ζητήματα πολιτικής που απασχολούν τον δημόσιο βίο ή που είναι σημαντικά για την ευδαιμονία των κοινωνιών, με το σκεπτικό ότι το βιβλίο που θα πάρετε στα χέρια σας θα ήταν πιο εύχρηστο αν ήταν λελογισμένης έκτασης και πιο χρήσιμο αν επικεντρωνόταν σε ένα συνεκτικό πλέγμα ζητημάτων που αποτελούν τις περισσότερες φορές τον «σκληρό πυρήνα» της πολιτικής που διαμορφώνει την προοπτική των κοινωνιών μας.

Η ανάγκη για επιστροφή του σχεδιασμού: Μια σταθερά των περισσότερων συζητήσεων που αφορούν την οικονομία και την παραγωγή είναι η ανάδειξη της ανάγκης υιοθέτησης μεθόδων αναπτυξιακού σχεδιασμού σε ό,τι αφορά την παραγωγή, αλλά και σε ό,τι αφορά την επάρκεια των κοινωνικών υπηρεσιών, και ιδιαίτερα του συστήματος υγείας.

Η προφανής εξάντληση των δυνατοτήτων αναπαραγωγής μιας οικονομίας που βασίζεται στη γενικευμένη επιδίωξη των ατομικού κέρδους, όπου μάλιστα κυριαρχούν σε εξαντλητικό βαθμό οι πελατειακές μέθοδοι και, επομένως, η άναρχη και αποδιοργανωτική κατανομή πόρων και προτεραιοτήτων, η ορατή κλιμάκωση μιας περιβαλλοντικής κρίσης, και η μόνιμη απειλή υγειονομικών κρίσεων, πρέπει πλέον να οδηγήσουν στη μετάβαση σε έναν σχεδιασμό της κάλυψης των αναγκών του πληθυσμού, οι οποίες σχετίζονται με όλες τις παραπάνω πλευρές. Σε αυτόν τον σχεδιασμό είναι απαραίτητο να συμπεριληφθούν και οι δραστηριότητες της έρευνας, της εκπαίδευσης, αλλά και ειδικότερες κοινωνικές πολιτικές, όπως η πολιτική λαϊκής κατοικίας.

Η ανάγκη για επιστροφή του κράτους: Οι θεσμοί του Δημοσίου, σε κεντρικό αλλά και τοπικό επίπεδο, πρέπει να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων και η προστασία της φύσης απαιτούν την ισχυρή παρουσία του κράτους, ενώ η ενεργειακή μετάβαση, η αναζήτηση ενός νέου αναπτυξιακού δρόμου, καθώς και η διακριτική ενίσχυση των κοινών και της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας δεν μπορούν να τελεσφορήσουν χωρίς τη δημόσια παρέμβαση. Η υποστήριξη της ανάγκης του σχεδιασμού για το σύνολο της οικονομίας και της κοινωνίας σε αυτό το βιβλίο, βέβαια, συνυπάρχει με την παρουσίαση προτάσεων για τον τοπικό χαρακτήρα του σχεδιασμού.

Η ανάγκη για συμμετοχή της κοινωνίας: Ο σχεδιασμός της κάλυψης των αναγκών για την παραγωγή, τις κοινωνικές υπηρεσίες και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, ή για την αξιοπρεπή διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, προϋποθέτει ριζικές αλλαγές στους στόχους και στις μεθόδους, που δεν μπορούν να διατυπωθούν και να υλοποιηθούν χωρίς την ενεργό συμμετοχή του συνόλου του πληθυσμού, μέσα από δομές δημοκρατικής εκπροσώπησης και απόφασης. Το κράτος πλέον ούτε πρέπει ούτε χρειάζεται να σχεδιάζει μόνο του. Μια κοινωνία ενεργών, πληροφορημένων και μορφωμένων ανθρώπων είναι σε θέση να λάβει πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Για όλα αυτά, οι Πέτρος Λινάρδος-Ρυλμόν, Βασίλης Ρόγγας και Δημήτρης Παπανικολόπουλος συζητούν με τους Λόη Λαμπριανίδη, Σάββα Ρομπόλη, Απόστολο Καψάλη, Γεράσιμο Σαπουντζόγλου, Θανάση Δημάκη, Θανάση Ζαχαρόπουλο, Γιώργο Παπανικολάου, Αλέξανδρο Κιουπκιολή, Κώστα Νικολάου, Βασίλη Μπέλλη, Σεβαστιανό Μοιρασγεντή, Χριστίνα Μπαριτάκη, Δημήτρη Τσέκερη, Τάκη Παναγιωτόπουλο, Πατρίτσια Κυπριανίδου, Ράνια Καλαντζή, Δήμητρα Σιατίτσα, Δημήτρη Χριστόπουλο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
MEDIA
«Υπάρχει άλλος δρόμος» στην «Εφ.Συν.-Σαββατοκύριακο»
Το βιβλίο με τίτλο «Υπάρχει άλλος δρόμος» και 18 συνεντεύξεις με αριστερούς εμπειρογνώμονες για την προοπτική της χώρας στην «Εφημερίδα των Συντακτών-Σαββατοκύριακο».
«Υπάρχει άλλος δρόμος» στην «Εφ.Συν.-Σαββατοκύριακο»
MEDIA
«Το ψαροντούφεκο» του Β. Βασιλικού στην «Εφ.Συν.-Σαββατοκύριακο»
Ένας ύμνος στους απλούς ανθρώπους που σε εποχή ανελευθερίας ξεπερνούν τον εαυτό τους και αναλαμβάνουν επαναστατική δράση. Με ειρωνεία, χιούμορ, κυνισμό, αλλά και μελαγχολία
«Το ψαροντούφεκο» του Β. Βασιλικού στην «Εφ.Συν.-Σαββατοκύριακο»
MEDIA
«Η Δολοκτονία» του Βασίλη Βασιλικού στην «Εφ.Συν.- Σαββατοκύριακο»
Ένα από τα λιγότερα γνωστά έργα του Βασίλη Βασιλικού, εμπνευσμένο από τον μυστηριώδη θάνατο ενός αντιχουντικού αγωνιστή, του Γιώργου Μαυρογένη, στην Κοπεγχάγη το 1968.
«Η Δολοκτονία» του Βασίλη Βασιλικού στην «Εφ.Συν.- Σαββατοκύριακο»
MEDIA
«Το φύλλο» του Βασίλη Βασιλικού στην «Εφ.Συν.- Σαββατοκύριακο»
«Το φύλλο» του Βασίλη Βασιλικού θα προσφέρει η «Εφημερίδα των Συντακτών» το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Πρόκειται για το πρώτο βιβλίο της τριλογίας του σημαντικού συγγραφέα, που αποτελεί μια πολεμική φωνή ενός...
«Το φύλλο» του Βασίλη Βασιλικού στην «Εφ.Συν.- Σαββατοκύριακο»
MEDIA
Εφτά συγγραφείς, ένας ήρωας
Το «Ανοιχτό Βιβλίο», το βιβλιοφιλικό μας ένθετο, συμμετέχοντας στο επετειακό κλίμα, με αφορμή τη συμπλήρωση εφτά χρόνων παρουσίας του στην «Εφ.Συν.», συμβάλλει στη διαμόρφωση δυναμικού χώρου αναγνωστικής...
Εφτά συγγραφείς, ένας ήρωας
MEDIA
Η «αφοσιωμένη παιδαγωγός και κορυφαία λογοτέχνις» Έλλη Αλεξίου στην «Εφ.Συν.-Σαββατοκύριακο»
Ένα μοναδικό ντοκουμέντο με την «Εφ.Συν.-Σαββατοκύριακο» για την «Αφοσιωμένη παιδαγωγό - Κορυφαία λογοτέχνη», Έλλη Αλεξίου, στο πλαίσιο των αποκαλύψεων από τη σκοτεινή εποχή των πολιτικών διώξεων.
Η «αφοσιωμένη παιδαγωγός και κορυφαία λογοτέχνις» Έλλη Αλεξίου στην «Εφ.Συν.-Σαββατοκύριακο»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας