• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  11°C 8.6°C / 12.2°C
  1 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.3°C / 10.5°C
  1 BF
  48%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 13.7°C
  3 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  1 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  3 BF
  50%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 5.7°C / 10.0°C
  1 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.5°C / 8.0°C
  0 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.6°C / 12.9°C
  2 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.2°C / 13.7°C
  2 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  3 BF
  46%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.4°C / 13.8°C
  4 BF
  46%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.6°C
  3 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  3 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.1°C / 9.5°C
  0 BF
  52%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 12.8°C
  0 BF
  49%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.8°C
  2 BF
  39%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 8.8°C / 12.4°C
  1 BF
  52%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.3°C / 9.3°C
  2 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.4°C / 10.7°C
  2 BF
  66%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  2 BF
  40%

Η μαέστρος και πιανίστα Ζωή Ζενιώδη και το κτίριο του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης

©stavroshabakis
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Press Cafe: Αναζητεί δικαίωση

 • A-
 • A+

Την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου εκδικάζονται οι δύο αγωγές που κατέθεσε η μαέστρος και πιανίστα Ζωή Ζενιώδη εναντίον του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Η ιστορία είναι απλή αλλά, ταυτόχρονα, τραγική: ενώ η Ζωή Ζενιώδη ορίστηκε μέσω διαγωνισμού καλλιτεχνική διευθύντρια του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, δεν πήρε ποτέ τη θέση όταν άλλαξε η κυβέρνηση, ανέλαβε η Νέα Δημοκρατία και διορίστηκε υπουργός Πολιτισμού η Λίνα Μενδώνη.

«Πρόκειται για τον πρώτο διαγωνισμό που έγινε στην Ελλάδα μόλις ανέλαβε η Μυρσίνη Ζορμπά», τονίζει ο καθηγητής και πρώην διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης Νικήτας Μυλόπουλος. «Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ανακάλεσε όλους τους διαγωνισμούς που είχαν προκηρυχτεί, για να κάνει διορισμούς δικών της».

Η δικαιολογία από τον Οργανισμό του Μεγάρου είναι αστεία: «Για μία διαδικαστική λεπτομέρεια, για μία υπογραφή για την οποία δεν είχα ούτε ευθύνη ούτε δικαιοδοσία, μου ακύρωσαν την τρίχρονη σύμβαση που είχα υπογράψει», λέει η μαέστρος. Σημειωτέον ότι δούλευε ήδη κάποιους μήνες καταρτίζοντας και το πρόγραμμα του πρώτου εξαμήνου του 2020.

«Αναδείχτηκα, επιλέχτηκα μετά από διαυγή, υγιή και ξεκάθαρο διαγωνισμό, τον πρώτο στην Ελλάδα τέτοιου τύπου», μας λέει. «Ανέλαβα καθήκοντα, εργάστηκα και παρουσίασα προγραμματισμό ενώ δεν αμειβόμουν, περιμένοντας να λυθεί ένα σχετικά εύκολο διεκπεραιωτικό θέμα, όπως μου ανακοίνωσαν.

Στο παρελθόν κανενός καλλιτεχνικού διευθυντή η πρόσληψη δεν είχε εγκριθεί από την Επιτροπή της ΠΥΣ 33/2006 και αυτό αποτέλεσε ουσιαστικά το πρόσχημα για την αποπομπή μου για άσχετους, με την επάρκεια και την εργασία μου, λόγους. Οταν ανέλαβε το καινούργιο Δ.Σ. μου ανακοινώθηκε ότι η θέση μου δεν ισχύει και ότι δεν ίσχυε ποτέ. Δεν αμείφθηκα ποτέ για τους μήνες που εργάστηκα».

Και συνεχίζει: «Βρίσκομαι σε δικαστική διαμάχη με το Μέγαρο για τα δεδουλευμένα μου. Οχι όμως μόνο γι’ αυτό. Η δυσφήμηση και η ηθική βλάβη που έχω υποστεί είναι τεράστιες. Παράδειγμα, μου ζητήθηκε συστατική επιστολή από Αμερική και δεν μπορούσα να τη δώσω. Επίσης έχασα πολλές συνεργασίες λόγω του γεγονότος ότι δεν μπορούσα να εξηγήσω γιατί, ενώ έχω επίσημα μια θέση μετά δεν την είχα ποτέ. Ηρθα σε δύσκολη θέση με ανθρώπους και οργανισμούς με τους οποίους συζητούσα συνεργασίες με το Μέγαρο για 1-2 χρόνια μετά -έτσι εργάζονται στο εξωτερικό- και αναγκάστηκα να δηλώσω ότι δεν μπορώ να προχωρήσω αδυνατώντας να εξηγήσω ξεκάθαρα το γιατί. Κανόνισα την προσωπική και επαγγελματική μου ζωή με βάση μια θέση που κέρδισα για μια τριετία. Είπα “όχι” σε συνεργασίες και θέσεις του εξωτερικού, που συνήθως κανονίζονται δύο χρόνια πριν, λόγω της θέσης που κατείχα στο Μέγαρο και τελικά βρέθηκα να μην έχω εργαστεί ή αμειφθεί για πολλούς μήνες και να μη διαθέτω καν ιατρική ασφάλιση ή δικαίωμα σε επιδόματα. Επίσης, αβάσιμα, χρωματίστηκα πολιτικά, κάτι το οποίο στη συγκεκριμένη περίπτωση απαξιώνει την τοποθέτησή μου μέσα από μια διαυγή διαδικασία».

Ας ελπίσουμε η δικαίωση να έρθει έστω και από το δικαστήριο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
MEDIA
Αγνωστοι αι βουλαί του Βαγγέλη
Δίχως να έχουν λάβει καμία ενημέρωση για το αν, πότε και ποιοι από αυτούς θα προσληφθούν από την εταιρεία Alter Ego, οι εργαζόμενοι των «Νέων» (που δεν θα κυκλοφορούν από αύριο) ετοιμάζονται να παραλάβουν τις...
Αγνωστοι αι βουλαί του Βαγγέλη
MEDIA
Ο Χρ. Παναγόπουλος «συνέβαλε τα μέγιστα» στη διαφθορά της ΕΡΤ
Για το κακούργημα της απιστίας στην υπηρεσία παραπέμπεται ο πρώην ισχυρός άνδρας της ΕΡΤ, καθώς φέρεται να μοίρασε κάτι παραπάνω από 2 εκατ. ευρώ σε «οικείους» σε τρία χρόνια, σύμφωνα με το βούλευμα για το...
Ο Χρ. Παναγόπουλος «συνέβαλε τα μέγιστα» στη διαφθορά της ΕΡΤ
MEDIA
Press Cafe: Χαρταετό πετούν τα «Νέα»
Η ιστορική εφημερίδα δεν ξέρει με ποιο τρόπο να κρύψει τα αρνητικά της κυβέρνησης Μητσοτάκη την οποία υποστηρίζει με μεγάλο πάθος, οπότε πετάει χαρταετό τις περισσότερες φορές.
Press Cafe: Χαρταετό πετούν τα «Νέα»
MEDIA
«Γυμνοί» οι απόστρατοι στη δίκη για τον Μπογιόπουλο
Προσβλήθηκαν τα μέλη της ΕΑΑΣ, αλλά δεν βρέθηκε κανένα τους σήμερα στο δικαστήριο. Τόσα μέλη διαθέτει, αλλά ούτε ένα δεν είχε το χρόνο να πάει μέχρι την Ευελπίδων να υποστηρίξει την αγωγή του Σωματείου τους.
«Γυμνοί» οι απόστρατοι στη δίκη για τον Μπογιόπουλο
MEDIA
Press Cafe: Οι σειρές της ΕΡΤ
Η ΕΡΤ ενισχύει ακόμα περισσότερο το πρόγραμμά της με τη συνέχεια παλιών σειρών, αλλά και με καινούργιες που αναμένεται να κάνουν πρεμιέρα.
Press Cafe: Οι σειρές της ΕΡΤ
ΤΕΧΝΕΣ
Οχι στην εφαρμογή «τρομονόμου» στην τέχνη
Κινητοποιήσεις πραγματοποίησαν χθες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη οι καλλιτέχνες ζητώντας την στήριξη του πολιτισμού εν μέσω πανδημίας και αντιδρώντας στο νομοσχέδιο του Λιβάνιου.
Οχι στην εφαρμογή «τρομονόμου» στην τέχνη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας