• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  5°C 1.2°C / 6.9°C
  2 BF
  77%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.1°C / 5.7°C
  2 BF
  79%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.0°C / 10.1°C
  1 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 1.4°C
  1 BF
  86%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  2 BF
  86%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.0°C / 3.9°C
  2 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.6°C / -1.0°C
  1 BF
  69%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 2.4°C / 8.6°C
  1 BF
  66%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 6.0°C / 9.8°C
  3 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  -5°C -5.1°C / -5.1°C
  2 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  2 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  2 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  3 BF
  84%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -2.1°C / 0.5°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C 0.5°C / 5.1°C
  1 BF
  90%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  7°C 4.8°C / 8.2°C
  1 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  5°C 1.4°C / 7.1°C
  1 BF
  79%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  5°C 5.5°C / 5.5°C
  1 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.7°C / 5.8°C
  1 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  1 BF
  62%

Απολύσεις και αλληλοκατηγορίες στο ThePressProject

 • A-
 • A+

Την «απροειδοποίητη» και «αναιτιολόγητη» απόλυσή τους από τη διοίκηση του ThePressProject καταγγέλλουν με ανοιχτή επιστολή τους δύο δημοσιογράφοι και μέλη του Δ.Σ. του μέσου, οι Μηνάς Κωνσταντίνου και Νάντια Ρούμπου.

Απαντώντας, μια ομάδα μελών της συντακτικής ομάδας του ThePressProject δίνουν άλλη εκδοχή στα γεγονότα και αποδίδουν την απόφαση σε «σειρά αντιεπαγγελματικών και αντισυναδελφικών συμπεριφορών, με διάρκεια πολλών μηνών».

Κατόπιν αυτών των εξελίξεων, δύο ακόμα άτομα, ο Βασίλης Βήττας και η Χριστινα Χελα αποχώρησαν από το μέσο, αφήνοντας και αυτοί αιχμές για τις απολύσεις.

Ακολουθούν αναλυτικά οι ανακοινώσεις:

Ανοιχτή επιστολή προς μέλη και αναγνώστες του ThePressProject

Την περασμένη εβδομάδα μας επιδόθηκε η απροειδοποίητη και αναιτιολόγητη απόλυσή μας από τη διοίκηση του ThePressProject.

Τον Νοέμβριο του 2018, η πίστη μας στο όραμα για ένα διαφορετικό υπόδειγμα μέσου ενημέρωσης και για την ανεξάρτητη, αδέσμευτη και υποστηριζόμενη αποκλειστικά από τους αναγνώστες ερευνητική δημοσιογραφία που ονειρευόμασταν, μας οδήγησε να περιβάλλουμε με εμπιστοσύνη, καλή πίστη και δημιουργικό πάθος συγκεκριμένα πρόσωπα και να βάλουμε μαζί τους την υπογραφή μας στο καταστατικό του ThePressProject της μετά Εφήμερου εποχής.

Κατά τη διάρκεια αυτής της εποχής ο κόσμος βρέθηκε δίπλα μας, πίστεψε και μας έδωσε τα φτερά να ζήσουμε την πραγματοποίηση αυτών των συναρπαστικών ιδεών, ως υπερήφανοι εργαζόμενοι και ως μέτοχοι της εταιρείας.

Σήμερα, τρία χρόνια μετά από το ξεκίνημα αυτή της πορείας και πέντε χρόνια από την ημέρα που ο Κώστας Εφήμερος μας υποδεχόταν στα γραφεία του Μεταξουργείου ως απλούς εργαζόμενους, λαμβάνουμε την απροειδοποίητη και αναιτιολόγητη καταγγελία της σύμβασή μας -κατ’ εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη- από ένα καθεστώς συγκεντρωτισμού, αυταρχισμού, απαξιωτικών συμπεριφορών και προσωπικής αυτοπροβολής, χωρίς να προηγηθεί καμία συλλογική απόφαση. Μεγάλες ιδέες, μικροί άνθρωποι.

Προφανώς και η απόλυση δύο δημοσιογράφων μέσα στο ζοφερό μηντιακό τοπίο δεν αποτελεί είδηση. Ωστόσο, αποφασίσαμε να την δημοσιοποιήσουμε καθώς αυτή η τελευταία εξέλιξη έρχεται να επισφραγίσει μία σειρά αποφάσεων και συμπεριφορών που πλήττουν την ίδια την ουσία και τον προσανατολισμό του εγχειρήματος. Οι ιδέες δεν πεθαίνουν, τις είδαμε να ζουν και θα συνεχίσουν να μας κινούν. Καλή τύχη και καλή δύναμη.

Μηνάς Κωνσταντίνου

Νάντια Ρούμπου

Απολυμένοι και μέλη του ΔΣ του ThePressProject

Η απάντηση του ThePressProject

Καταλαβαίνουμε ότι το να επιχειρούν δύο πρώην πλέον εργαζόμενοι να εμφανίσουν την απαραίτητη εδώ και καιρό απομάκρυνσή τους από το TPP ως «αδικαιολόγητη», με αναφορές σε «αυταρχισμό», αόριστες επικλήσεις σε δημοσιογραφική ηθική και θρασύτατη αναφορά στον Κώστα Εφήμερο, είναι μια προσπάθεια να παρουσιάσουν την κατάσταση με τρόπο θολό και βολικό για τους ίδιους.

Η απόφαση μας όμως, που ελήφθη μετά από σειρά αντιεπαγγελματικών και αντισυναδελφικών συμπεριφορών, με διάρκεια πολλών μηνών, δεν ήταν μόνο ενός ανθρώπου και δεν είναι καθόλου αδικαιολόγητη. Ελήφθη με τη σύμφωνη γνώμη όλων όσων συνυπογράφουμε το κείμενο, αφού είχαμε εξαντλήσει κάθε ίχνος ανοχής και κάθε απόπειρα συνεργασίας με συναινετική επίλυση των διαφορών και αφού επί μήνες παρατηρούσαμε μία διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση, λόγω συνεχιζόμενων και όλο και πιο εργασιακά ακραίων συμπεριφορών.

Καθώς λοιπόν το κείμενό που υπογράφουν η Νάντια Ρούμπου και ο Μηνάς Κωνσταντίνου τιτλοφορείται ως «ανοιχτή επιστολή προς μέλη και αναγνώστες του ΤPP» αναγκαζόμαστε να παρέμβουμε για να εξηγήσουμε τι έχει συμβεί.

Ενδεικτικά οι λόγοι της απομάκρυνσης:

1)Η κατάφωρη μη τήρηση του ωραρίου επί δύο μήνες, εντός Ιουνίου και Ιουλίου, με 5ωρη εργασία μάξιμουμ και καταστρατήγηση κάθε έννοιας πρωινής εργασίας. Για τον έναν εργαζόμενο η πρωινή εργασία είναι άγνωστη έννοια.

2)Ένα διάστημα όπου, μετά από συζήτηση και καθώς η απόφαση που ελήφθη δεν ήταν αυτή που προσδοκούσαν, ο ένας πρώην εργαζόμενος, με επίκληση μίας δήθεν «αναρρωτικής», δεν προσήλθε στην εργασία του για 10 μέρες (γεγονός που είχε συμβεί και στο παρελθόν πάλι μετά από συζήτηση) και η έτερη εξαφανίστηκε για 20 ημέρες, φέρνοντας «χαρτί για τα τυπικά» στο «κακό αφεντικό» μετά την επιστροφή της κι αφού μάθαμε ότι είχε αναζητήσει και βρει δουλειά σε άλλο Μέσο.

3)Απίστευτη ανευθυνότητα στην κατάρτιση των καλοκαιρινών αδειών, που γίνεται από τους εργαζόμενους μεταξύ τους, ακόμα και μετά την πολυήμερη απουσία λίγες εβδομάδες πριν. Απουσίαζαν όλοι μαζί, απαντώντας ότι «θα μπαίνω και από το λαπτοπ» και στην ερώτηση πότε επιστρέφουν, η απάντηση ήταν «ισχύουν “πάνω κάτω” αυτά που είχαμε πει». Αυτά, μαζί με την καταστρατήγηση του ωραρίου, δεν δείχνουν αυταρχικό εργασιακό περιβάλλον.

4)Ο χυδαίος ψυχολογικός και ορισμένες φορές λεκτικός πόλεμος που ασκήθηκε επί μήνες σε παλιούς συναδέλφους και πρόσφατα (το χειρότερο) σε νεότερους που δεν βρέθηκαν σε αυτή την «κλίκα». Έτσι διαχειρίστηκαν τη θέση ισχύος που είχαν απέναντι σε νέους εργαζόμενους οι άνθρωποι που τώρα παραπονούνται για αυταρχισμό.

5)Η προσπάθεια δημιουργίας μιας «συνέλευσης» με επιλεκτικές προσκλήσεις, ώστε να επιτευχθεί μία ψεύτικη πλειοψηφία, όπου θα λαμβάνονταν «αποφάσεις» για την ταυτότητα του Μέσου, με σκοπό να παραγκωνιστούν οι διαφωνούντες. Δεν επετεύχθη η πλειοψηφία που θα ήθελαν, αλλά οι καταστατικές διαδικασίες υπάρχουν ακριβώς προκειμένου να μη γίνεται αυτό το μαγείρεμα.

6)Η συστηματική και επίμονη προσπάθεια υπονόμευσης, εδώ και πάνω από έναν χρόνο, του κομματιού του TPP που ασχολείται με το πρωτογενές περιεχόμενο. Με συνεχείς επιθέσεις σε συναδέλφους, συμπεριφορές που οδήγησαν και στη διακοπή της πρώτης προσπάθειας για τηλεοπτική ενημερωτική εκπομπή, του ΕΚΤΟΣ ΛΙΣΤΑΣ τον Ιανουάριο, το οποίο αντικαταστήσαμε πρακτικά με διαδικτυακές συζητήσεις μέσα στην πανδημία. Επιθέσεις συνήθως επί του προσωπικού και χωρίς κανένα περιθώριο συναινετικής λύσης από πλευράς τους, που βλέπουμε να συνεχίζονται ως σήμερα, με κατηγορίες για «αυτοπροβολή».

Με βάση όλα τα παραπάνω, θεωρούμε ότι τα δύο αυτά άτομα επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν την ελευθερία που παρείχε το εργασιακό περιβάλλον στο TPP ώστε να αποδώσουν στους εαυτούς τους τον ρόλο του «αφεντικού», αρχικά απέναντι στους νεότερους εργαζόμενους, αλλά όχι μόνο, ασκώντας μία μορφή εξουσίας που μας βρίσκει αντίθετους ως επαγγελματίες, δημοσιογράφους αλλά και ανθρώπους. Το γεγονός ότι επιχειρούν να παρουσιάσουν τους εαυτούς τους ως θύματα «αυταρχισμού, συγκεντρωτισμού και αυτοπροβολής» είναι απλώς εξοργιστικό.

To γεγονός ότι είναι μέτοχοι στην ΙΚΕ του ΤPP, είναι ανεξάρτητο από τη μισθωτή τους εργασία. Απολύθηκαν διότι πρώτα φτάσαμε στο να μην μπορούν να συνεργαστούν με κανέναν, εκτός από τους δύο εργαζόμενους μερικής απασχόλησης που βρίσκονται υπό την άμεση επίβλεψή τους (και οι οποίοι σήμερα δήλωσαν παραίτηση), και μετά στο να μη μπορούν να διαχειριστούν με στοιχειώδη επαγγελματισμό την εργασιακή τους θέση. Μόνο όταν άρχισε να συμβαίνει αυτό το τελευταίο, η απόφασή μας ήταν πια αναγκαία. Με άλλα λόγια, δεν απολύθηκαν ούτε ως ηρωικοί συνδικαλιστές ούτε ως φιμωμένοι δημοσιογράφοι. Απολύθηκαν ως δύο άνθρωποι που πρώτα συγκρούστηκαν με τους πάντες, και μετά σταμάτησαν να δουλεύουν.

Σε όποιον αναρωτιέται αν εξαντλήθηκαν τα περιθώρια συνεννόησης, η απάντηση είναι ότι κοντεύουμε τα δύο χρόνια που σέρνεται αυτή η συζήτηση, χωρίς να μπορούμε έστω να αντιληφθούμε τι ακριβώς ζητούσαν οι δύο πρώην εργαζόμενοι, εκτός από το να συντηρούν μια προσωπική έχθρα ες αεί.

Όσον αφορά το περιβάλλον εργασίας, άραγε το γεγονός ότι με τόσο πολλούς τρόπους και με τόση ανευθυνότητα αθετούσαν τις εργασιακές τους υποχρεώσεις χωρίς ποτέ να τους περάσει από το μυαλό ότι μπορεί να αντιμετωπίσουν κάποια συνέπεια, δείχνει ότι υπήρχε αυταρχικό εργοδοτικό περιβάλλον ή το αντίθετο;

Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι και οι δύο είχαν, όπως όλοι μας, απόλυτη εργασιακή ασφάλεια και ελευθερία. Σταθερή και αυξανόμενη μισθοδοσία μαζί με πλήρη ελευθερία να καθορίσουν οι ίδιοι τι και πότε θα γράψουν. Nα σημειώσουμε εδώ ότι η μισθοδοσία είναι ίση για όλους/ες.

Κανείς ποτέ δεν επενέβαινε στο τι θα κάνουν. Δεν υπήρξε ποτέ κάποιο αίτημα δικό τους που να αφορά το τι ζητούν για τον εαυτό τους, τι ακριβώς διεκδικούν. Ήταν μια σύγκρουση χωρίς τέλος και χωρίς περιεχόμενο, μια μονόπλευρη βεντέτα.

Σεβαστήκαμε υπερβολικά την προσφορά τους τα προηγούμενα χρόνια στο TPP και καθυστερήσαμε πολύ, ιδίως διότι κανείς μας μέχρι πρόσφατα δεν είχε βρεθεί στη θέση να πρέπει να λάβει μία τόσο δύσκολη απόφαση.

Το TPP λογοδοτεί στους αναγνώστες/στριές του, γεγονός που επιχειρούν να εκμεταλλευτούν σήμερα. Αλλά ελπίζουμε να γίνεται κατανοητό πως μία τέτοια εξέλιξη είχε καταστεί αναπόφευκτη. Απευθύνονται τώρα στην άγρια θάλασσα του διαδικτύου κραυγάζοντας «αυταρχισμός» και «συγκεντρωτισμός», αλλά η απειλή μιας συκοφαντίας δεν είναι ποτέ επαρκής λόγος για να αφήσουμε δύο ανθρώπους να διαλύσουν ό,τι έχουμε χτίσει, σε επίπεδο και περιεχομένου και διαδικασιών.

Λυπούμαστε πάρα πολύ που δεν μπόρεσε μετά από πολύμηνες προσπάθειες να βρεθεί μία συναινετική λύση ώστε να αποφευχθεί αυτή η τόσο δυσάρεστη έκβαση. Ξέρουμε ότι κανείς αναγνώστης του TPP δεν θέλει να ακούει τη λέξη απόλυση σε ένα Μέσο σαν το δικό μας. Ούτε εμείς. Με οποιοδήποτε μέτρο και κριτήριο όμως και αν το δούμε, είμαστε πολύ μετά το τι θα μπορούσε να γίνει ανεκτό σε οποιοδήποτε εργασιακό περιβάλλον, αυστηρό ή όχι.

Υ.Γ.: Δεν θα επανέλθουμε σε αυτή τη συζήτηση δημόσια.

Λαμπρινή Θωμά
Θάνος Καμήλαλης
Γρανέτα Καρατζά
Γεωργία Κριεμπάρδη
Κωνσταντίνος Πουλής
Ζωή Παπαδοπούλου

«Η αποχώρηση μας από το ThePressProject»

Στο σημείο αυτό είμαστε στην εξαιρετικά δυσάρεστη θέση να ανακοινώσουμε την παραίτηση μας από το ειδησεογραφικό μέσο ThePressProject (thepressproject.gr), μια απόφαση η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις πρόσφατες απολύσεις των δημοσιογράφων Νάντιας Ρούμπου και Μηνά Κωνσταντίνου από τον νομικό εκπρόσωπο της Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας “The Press Project”, αλλά δεν περιορίζεται εκεί.

Καθώς η απόφαση της παραίτησης μας από το μέσο ήταν κοινή, θεωρούμε ότι αξίζει να
αναφερθούμε εν συντομία σε ορισμένους από τους λόγους που έπαιξαν καταλυτικό ρόλο, διότι
θεωρούμε ότι είναι δίκαιο, αλλά και απολύτως απαραίτητο για τον κόσμο, τους συνδρομητές/-τριες του TPP αλλά και όποια/-ον/-ο ενδιαφέρεται να έχει όσο γίνεται πληρέστερη γνώση των γεγονότων.

Καταρχήν, η ηθική και ο αξιακός μας κώδικας δεν επιτρέπουν σε καμία περίπτωση να
συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σε ένα περιβάλλον από το οποίο πρόσφατα εξοστρακίστηκαν οι
συνάδελφοί μας. Η απροειδοποίητη και αναιτιολόγητη απόλυση δύο ανθρώπων, που μάλιστα βρέθηκαν στην «πρώτη γραμμή» και λίγα χρόνια πριν «έστησαν» ξανά το TPP μαζί με άλλα
άτομα στη μορφή που γνωρίζουμε σήμερα, μας δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τα
κίνητρα και τους στόχους των απολύσεων.

Μέχρι και πριν λίγες ημέρες, δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε ένα μέλλον που συμπεριλαμβάνει απολύσεις στο TPP. Από τα όσα γνωρίζουμε μάλιστα, οι εν λόγω απολύσεις δεν συνδέονται αιτιωδώς με κανέναν από τους λόγους που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως «ανωτέρα βία» (καθώς πρόκειται για ένα εταιρικό σχήμα με οικονομικές εισροές και εκροές).
Ταυτόχρονα, θεωρούμε ότι ακόμη και στην περίπτωση που προσωπικά κίνητρα εμπλέκονται
στις ανωτέρω εξελίξεις στο TPP, αυτό δεν συνιστά ικανή συνθήκη αιτιολόγησης των
απολύσεων, αντιθέτως, υπονομεύει τη λειτουργία του «ανεξάρτητου μέσου», ενός μέσου που
«δεν έχει αφεντικό», όπως τουλάχιστον γνωρίζαμε μέχρι πριν λίγο καιρό.

Ως αποτέλεσμα, τα παραπάνω δημιουργούν δυστυχώς ένα περιβάλλον επισφάλειας το οποίο
δεν ανταποκρίνεται στο ύψος του εγχειρήματος έτσι όπως το είχαμε φανταστεί να εξελίσσεται.

Βασίλης Βήττας
Χριστινα Χελα

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
MEDIA
Στάση εργασίας για τις δύο απολύσεις στο STAR
Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, μετά την απόλυση δύο δημοσιογράφων από το «STAR CHANNEL», αποφάσισε την κήρυξη 3ωρης στάσης εργασίας στον τηλεοπτικό σταθμό και την ιστοσελίδα.
Στάση εργασίας για τις δύο απολύσεις στο STAR
MEDIA
Κόβει 2.000 θέσεις εργασίας η Thomson Reuters
Στη μείωση του εργατικού της δυναμικού κατά περίπου 4% ανακοίνωσε ότι προβαίνει η εταιρεία Thompson Reuters, μητρική του ομίλου Reuters News. Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 2.000 θέσεις εργασίας παγκοσμίων, ενώ...
Κόβει 2.000 θέσεις εργασίας η Thomson Reuters
MEDIA
Απέλυσαν δημοσιογράφο ενώ ήταν σε διακοπές
Για παράνομη και καταχρηστική απόλυση δημοσιογράφου από την εφημερίδα «ΜΑΚΕΛΕΙΟ» κάνει λόγο η ΕΣΗΕΑ. Το συνδικαλιστικό όργανο των δημοσιογράφων καταγγέλλει πως ο δημοσιογράφος απολύθηκε ενώ βρισκόταν σε...
Απέλυσαν δημοσιογράφο ενώ ήταν σε διακοπές
MEDIA
Press Cafe: Χαρταετό πετούν τα «Νέα»
Η ιστορική εφημερίδα δεν ξέρει με ποιο τρόπο να κρύψει τα αρνητικά της κυβέρνησης Μητσοτάκη την οποία υποστηρίζει με μεγάλο πάθος, οπότε πετάει χαρταετό τις περισσότερες φορές.
Press Cafe: Χαρταετό πετούν τα «Νέα»
MEDIA
Πώς είδαν διεθνή Μέσα την οργή Μητσοτάκη κατά της Ολλανδής δημοσιογράφου
Μεγάλα ειδησεογραφικά μέσα μεταδίδουν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός εξοργίστηκε και έχασε την ψυχραιμία του όταν ρωτήθηκε για τα ψέματα της κυβέρνησης σχετικά με τις παράνομες επαναπροωθήσεις
Πώς είδαν διεθνή Μέσα την οργή Μητσοτάκη κατά της Ολλανδής δημοσιογράφου
MEDIA
Ψηφιακή παράταση ζωής 12 μηνών για το ελληνικό Euronews
Παρέμβαση του αντιπροέδρου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά άφηνε να διαφανεί ότι «μέτρησε» στην απόφαση για συνέχιση της λειτουργίας της ελληνικής υπηρεσίας του Euronews ψηφιακά, ο CEO του μέσου ενημέρωσης της...
Ψηφιακή παράταση ζωής 12 μηνών για το ελληνικό Euronews

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας