• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  14°C 10.0°C / 16.9°C
  1 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 8.0°C / 13.3°C
  0 BF
  70%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.0°C / 15.0°C
  4 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.4°C
  2 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  12°C 6.9°C / 11.9°C
  1 BF
  71%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.6°C / 12.6°C
  2 BF
  78%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 4.0°C / 7.4°C
  1 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 15.6°C
  2 BF
  94%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.0°C / 14.9°C
  4 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 9.9°C / 14.9°C
  4 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.7°C / 17.9°C
  4 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  4 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 16.6°C
  5 BF
  71%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 6.5°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 6.5°C / 14.4°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 10.8°C / 15.8°C
  2 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.5°C / 17.1°C
  3 BF
  60%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 7.7°C / 12.1°C
  1 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 7.6°C / 13.4°C
  1 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  0 BF
  94%
Dreamstime.com

«Fake news: Τι κάνει η Ευρώπη» Ένα βιβλίο στη μάχη κατά της παραπληροφόρησης

 • A-
 • A+

Με το τίτλο αυτό κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Εκδόσεις Πανεπιστημίου Μακεδονίας το βιβλίο της Κλημεντίνης Διακομανώλη, στελέχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με ειδίκευση σε θέματα Τύπου και Επικοινωνίας, το οποίο διεισδύει στο ομιχλώδες τοπίο γύρω από το φλέγον όσο και επίκαιρο ζήτημα της παραπληροφόρησης.

Τι είναι τελικά τα πολυσυζητημένα fake news; Διατρέχουμε κίνδυνο όταν -ίσως αφελώς - «μοιραζόμαστε» δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χωρίς δεύτερη σκέψη; Μήπως οι παγκόσμιοι τεχνολογικοί γίγαντες, σε μια επίδειξη ψηφιακής αυθαιρεσίας, κατευθύνουν τις συμπεριφορές μας σε σημείο που να διαβρώνεται η εμπιστοσύνη στη δημοκρατία, στην ελευθερία του λόγου ή στην επιστήμη, εμποδίζοντάς μας να παίρνουμε σωστές αποφάσεις; Σε κάθε περίπτωση, το 83% των Ευρωπαίων πολιτών θεωρούν ότι η παραπληροφόρηση είναι απειλή για τη δημοκρατία και το 63% των νεότερων ψηφιακών χρηστών πιθανολογεί ότι συναντά fake news συχνότερα από μια φορά την εβδομάδα.

Όπως δηλώνει η συγγραφέας Κλημεντίνη Διακομανώλη στην Εφημερίδα Των Συντακτών « ο αναγνώστης διαβάζοντας το βιβλίο θα μπορεί να διακρίνει ευκολότερα τι είναι παραπληροφόρηση και που αυτή κρύβεται. Πρόκειται ουσιαστικά για μια Λερναία Ύδρα, με πολλές και διαφορετικές μορφές και χαρακτηριστικά, αλλά και εργαλεία εξάπλωσης που γίνονται όλο και πιο τεχνολογικά «έξυπνα» σε σημείο που να είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανιχνευτούν, ακόμη και από αυτούς που τα δημιουργούν. Ο πολίτης κάθε ηλικίας που θέλει να είναι σωστά ενημερωμένος, με ελεύθερη πρόσβαση σε ποιοτική πληροφόρηση και που υποστηρίζει την ελεύθερη, ανεπηρέαστη, ευσυνείδητη και αντικειμενική δημοσιογραφία έχει και την ατομική ευθύνη της επιλογής στην ενημέρωσή του. Γιατί τα συστήματα πεποιθήσεων και οι συμπεριφορές μας είναι τελικά σε μεγάλο βαθμό και αποτέλεσμα και της πρωτογενούς τροφής με την οποία «ταΐζουμε» το γνωστικό μας στομάχι. Ο μέσος χρήστης της ψηφιακής τεχνολογίας, επίσης, σήμερα δεν μπορεί να μην προβληματιστεί για το που φτάνουν τα όρια της ψηφιακής αυθαιρεσίας των τεχνολογικών γιγάντων όπως το Facebook και το Twitter, αλλά και ποια μπορεί να είναι σε παγκόσμιο επίπεδο η δύναμη που μπορεί να τους τιθασεύσει, εάν κάτι τέτοιο είναι εφικτό. Υποθέτω ότι κανείς μας δεν θέλει κάποια στιγμή να αποφασίζουν οι αλγόριθμοι για λογαριασμό μας, όσο και αν αυτό μας δίνει την ψευδαίσθηση ότι κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη. Επίσης κανείς μας δε θέλει να ξέρει ότι πίσω από την είδηση που διαβάζει βιαστικά στο κινητό του κρύβεται ένας ολόκληρος εταιρικός ή κρατικός μηχανισμός με καθόλου αθώες προθέσεις απέναντι στα σημερινά δημοκρατικά δυτικά καθεστώτα. Αυτοί είναι μερικοί μόνο από τους προβληματισμούς που τίθενται στο βιβλίο και οι απαντήσεις δίνονται με βάση πρόσφατες ακαδημαϊκές μελέτες, συμπεράσματα ερευνών σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης σε ευρωπαϊκό κυρίως βεληνεκές. Θέλω να πιστεύω ότι ο αναγνώστης του βιβλίου θα αισθανθεί καλύτερα εξοπλισμένος απέναντι σε ένα φαινόμενο που είναι παρόν και όλα δείχνουν πως θα μας απασχολήσει πολύ στο μέλλον είτε ως πολίτες, είτε ως γονείς, δεδομένου ότι οι νεότερες γενιές είναι σαφώς πιο ευάλωτες».

Στο ερώτημα εάν υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας για την αναχαίτιση του φαινομένου, η συγγραφέας σημειώνει: «Αναμφισβήτητα υπάρχουν και μάλιστα εξελίσσονται με ταχύ ρυθμό τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι κυβερνήσεις πλέον έχουν πλήρη συνείδηση ότι οι ψευδείς ειδήσεις, όποιος και αν είναι ο δημιουργός τους, μπορούν να προκαλέσουν κύματα αμφισβήτησης εκ μέρους των πολιτών που μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρούς τριγμούς στο μοντέλο της δυτικής δημοκρατίας. Έτσι ένα ολόκληρο οπλοστάσιο αντίστασης για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης έχει δημιουργηθεί. Πρωτοπόρος σε αυτή την προσπάθεια είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία τελευταία έχει αναγκάσει μεγάλες πλατφόρμες όπως το Facebook να καταργήσουν δισεκατομμύρια ψεύτικους λογαριασμούς ως κακόβουλους, και το Twitter να προβεί ουσιαστικά σε απαγόρευση των πολιτικών διαφημίσεων, σε περίπτωση αμφίβολης προέλευσης. Φυσικά καμία δράση από κοινοτικούς ή κυβερνητικούς φορείς δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική εάν ο ίδιος ο πολίτης δεν μάθει να θωρακίζεται ο ίδιος απέναντι στο φαινόμενο της παραπληροφόρησης. Και η κοινωνία τον πολιτών έχει εκεί να παίξει ένα σημαντικό ρόλο, όπως και το σχολείο. Τη συνέχεια της συζήτησης την αφήνω στον αναγνώστη να την ανακαλύψει μέσα από τις σελίδες του βιβλίου…».

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν το βιβλίο από τα PUBLIC , ΠΟΛΙΤΕΙΑ, ΙΑΝΟ, ΕΥΡΥΠΙΔΗ  και FREE THINKING ZONE 

Βιογραφικά στοιχεία συγγραφέα:

Η Κλημεντίνη Διακομανώλη είναι στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με ειδίκευση σε θέματα Τύπου και Επικοινωνίας και μακρά επαγγελματική εμπειρία στο χώρο της ευρωπαϊκής ειδησεογραφίας και δημοσιογραφίας. Έχει ασχοληθεί με την ενημέρωση των πολιτών σε θέματα έρευνας και τεχνολογίας, περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής, παραπληροφόρησης καθώς και με τις περισσότερες θεματικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχει υπηρετήσει ως Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου στις Αντιπροσωπείες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Είναι απόφοιτος της πρώτης σειράς Ακολούθων Τύπου της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και υπηρέτησε σε διπλωματικό πόστο Ακολούθου Τύπου στις Βρυξέλλες. Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο Ποινικό Δίκαιο και στην Εγκληματολογία στη Γαλλία και Digital Communication στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και τέως Δικηγόρος Αθηνών.

*Δημοσιογράφος

Ακολουθήστε μας στο Google news
MEDIA
Τα εγκλήματα των ναζί στην Κρήτη
Η «Εφ.Συν.» τιμά τα 80 χρόνια από τη Μάχη της Μεγαλονήσου • Το ντοκουμέντο της «Εκθεσης της Κεντρικής Επιτροπής Ωμοτήτων εν Κρήτη» με τις υπογραφές των Ν. Καζαντζάκη, Ι. Καλιτσουνάκη και Ι. Κακριδή, καθώς και...
Τα εγκλήματα των ναζί στην Κρήτη
MEDIA
Δέκα χρόνια χωρίς «Αντί»
Το «Αντί» (1972-2008) ήταν ένα σπουδαίο ελληνικό πολιτικό και πολιτιστικό περιοδικό της Αριστεράς, ίσως το πλέον σημαντικό, το οποίο κυκλοφορούσε ανά δεκαπενθήμερο από το 1972 έως το 2008. Ιδρυτής, ιδιοκτήτης...
Δέκα χρόνια χωρίς «Αντί»
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
«Προλεκούλτ»: Έρχεται το βιβλίο των Wu Ming στις 6 Δεκεμβρίου
Μόσχα, 1927. Όταν οι ιστορίες που γράφεις αναμειγνύονται με την πραγματικότητα σε σημείο να ζωντανεύουν: αυτό δεν είναι το κρυφό όνειρο κάθε αφηγητή;
«Προλεκούλτ»: Έρχεται το βιβλίο των Wu Ming στις 6 Δεκεμβρίου
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
«Το "Μορφωτικό" σβήνεται από το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης»
Έντονες είναι οι αντιδράσεις των αποφοίτων για το «λουκέτο» στο Εργαστήριο Επιμέλειας του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας.
«Το "Μορφωτικό" σβήνεται από το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης»
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ
Το μυθιστόρημα «Σημείο Εξόδου Ενα» του Γιώργου Πολυμενάκου
O Γιώργος Πολυμενάκος, στο νέο του βιβλίο «Σημείο Εξόδου Ενα» μας μεταφέρει με ένα δυστοπικό μυθιστόρημα για έναν τόπο αποκλεισμένο.
Το μυθιστόρημα «Σημείο Εξόδου Ενα» του Γιώργου Πολυμενάκου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας