• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.6°C / 19.4°C
  0 BF
  86%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.6°C / 16.6°C
  3 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.0°C / 17.9°C
  1 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  0 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 13.0°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.6°C / 16.0°C
  1 BF
  88%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.8°C
  2 BF
  86%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 16.6°C
  2 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 18.1°C
  3 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 9.9°C / 14.9°C
  1 BF
  100%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 16.1°C / 19.8°C
  1 BF
  75%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  2 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  77%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 12.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 11.5°C / 15.0°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  19°C 11.8°C / 19.3°C
  2 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.8°C / 19.6°C
  0 BF
  100%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.3°C / 18.1°C
  1 BF
  92%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 13.2°C / 16.7°C
  2 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 12.5°C
  2 BF
  87%

Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης στα Κινηματογραφικά Βραβεία Ιρις Περιοδικό Θράκα, Λάρισα

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Γιατρομανωλάκης, η «Θράκα» και το αστείο ακραίο κέντρο...

 • A-
 • A+

Θέλοντας να χτυπήσουν τον υφυπουργό Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη, διάφοροι δημοσιογράφοι (Παπαχρήστος, Θεοδωρόπουλος) και περιοδικά (Athens Review of Books), τα έβαλαν αδίκως μία εξαιρετική πολιτιστική κολεκτίβα, τη «Θράκα» από τη Λάρισα.

▶ «Ποιος είναι ο λόγος που η Athens Review of Books ασχολείται με την παρασιτική πολιτική παρουσία τής εν λόγω ασημαντότητας;» γράφει, στις 2 Ιουλίου, ο εκδότης της Μανώλης Βασιλάκης για τον κ. Γιατρομανωλάκη. Για τη «σοβιετικού τύπου, επαιτειακή λίστα του ΥΠΠΟ με την οποία κοινολογείται η διασπάθιση 1,5 εκατομμυρίου ευρώ για ποικίλες “δράσεις” υπέρ του “Σύγχρονου Πολιτισμού”, τον οποίο… υφυπουργεύει ο Γιατρομανωλάκης».

Κι εδώ μπαίνει στο παιχνίδι, άθελά της, η «Θράκα». Συνεχίζει, λοιπόν, το Athens Review of Books: «Από το ποσό αυτό, μισό περίπου εκατομμύριο είναι δήθεν υπέρ των… “Γραμμάτων και του Βιβλίου” και διατέθηκε σε φορείς επιτήδειων τυχάρπαστων ή/και ανύπαρκτων. Ενα παράδειγμα επιβραβευθέντων με δικά τους λόγια: “Ονομάσαμε το περιοδικό “Θράκα”, γιατί πάνω στα κάρβουνα ψήνονται οι μεζέδες. Στα τσίπουρα αυτά, η μεταξύ μας τριβή απέδωσε πολύ καλές ιδέες”. Η αναξιοπρέπεια του “Σύγχρονου Πολιτισμού” του ΥΠΠΟ πλήρωσε για… μεζέδες και τσίπουρα 7.000 ευρώ, καυτά, κυριολεκτικά στη θράκα της καθ’ ημάς Proletkult».

Σημείωση: Στην αρχή το Athens Review of Books έγραψε fake ποσό επιδότησης 18.000 ευρώ και αναγκάστηκε μετά να το διορθώσει με το πραγματικό 7.000 ευρώ.

▶ Τη σκυτάλη παίρνει, στις 4 Ιουλίου, ο δημοσιογράφος της «Καθημερινής», Τάκης Θεοδωρόπουλος. Πατάει κι αυτός στα τσίπουρα και τους μεζέδες, λες και κάνουν copy paste ο ένας στον άλλον -ή μήπως κάνουν; Ιδού:

«Δεν έχω αντίρρηση ότι οι μεζέδες και τα τσίπουρα έχουν συμβάλει τα μάλα στη βαριά βιομηχανία του τόπου, τον πολιτισμό εννοώ. Ελπίζω μόνον η παρέα να έχει χορτάσει από έμπνευση και να μην ξοδέψει σε τσίπουρα και μεζέδες τις 7.000 ευρώ που της χορήγησε γενναιόδωρα το υπουργείο Πολιτισμού. Πόσους μεζέδες να φας, πόσα τσίπουρα να πιεις και πόση τριβή να αντέξεις; Το ποσό αυτό είναι μέρος των 446.000 ευρώ που διέθεσε το υπουργείο για την ενίσχυση των γραμμάτων και του βιβλίου. Αρκεί μια σύντομη ματιά στον κατάλογο με τις χορηγούμενες οργανώσεις, για να διαπιστώσεις ποια αντίληψη επικρατεί στο υπουργείο για τα γράμματα και το βιβλίο. Η υπόθεση με τις 446.000 ευρώ που μοιράστηκαν σε λόγγους και ραχούλες δηλοί ότι τίποτε δεν έχει αλλάξει από την εποχή που η αείμνηστος Μελίνα μοίραζε δημοκρατικά τα υπάρχοντα του υπουργείου της, για να μην αφήσει κανέναν δυσαρεστημένο».

▶ Δύο ημέρες μετά, στις 6 Ιουλίου, συνεχίζει τον ευγενή αγώνα ο δημοσιογράφος των ΝΕΩΝ, Γιώργος Παπαχρήστος. Και αυτός μιλάει για τσίπουρα και μεζέδες. Γράφει τα εξής, βάζοντας στο στόχαστρο τον Γιατρομανωλάκη και, από σπόντα, τη «Θράκα»:

«Ευκαιρίας δοθείσης, ο πρόεδρος Κυριάκος ας ζητήσει μια ενημέρωση από τον υφυπουργό του κύριο Γιατρομανωλάκη, υφυπουργό Πολιτισμού, μια “μεταγραφή” από το στερεμένο πλέον “ποτάμι” του φίλου Σταύρου (Θεοδωράκη), αναφορικά με τις χρηματοδοτήσεις “σύγχρονου πολιτισμού” που υπέγραψε τελευταία. Κυκλοφόρησαν περίεργα πράγματα, άξια να τύχουν της προσοχής του, υπό την ιδιότητα του επιβλέποντος και διοικούντος το κυβερνών σχήμα... Φαίνεται από τον σχετικό κατάλογο ότι επιχορηγήθηκε με το ποσό των 7.000 ευρώ και περιοδικό φέρον τον ευφάνταστο και εντελώς hot τίτλο “Θράκα”. Το μότο των ιδιοκτητών του είναι το ακόλουθο: “Ονομάσαμε το περιοδικό «Θράκα» γιατί πάνω στα κάρβουνα ψήνονται οι μεζέδες. Στα τσίπουρα αυτά, η μεταξύ μας τριβή απέδωσε πολύ καλές ιδέες”. Είναι ο εμπνευσμένος τρόπος με τον οποίο αυτοσυστήνεται η ομάδα που εκδίδει το περιοδικό “Θράκα”».

▶ Τι να κάνει το περιοδικό, αναγκάστηκε να απαντήσει μέσα από το site του με ένα κείμενο με τίτλο “H Θράκα”, «η Αλήθεια και οι συκοφάντες». Διαβάστε ένα μικρό απόσπασμα:

«Η αλήθεια είναι πως η “Θράκα” έλαβε 7.000 ευρώ από τη Διεύθυνση Γραμμάτων (και όχι 18.000 όπως ισχυρίζεται το άρθρο του Athens Review of Books) επιχορήγηση για το μοναδικό πρόγραμμα residency στην Ελλάδα (Ulysses Shelter), που εκτός των μεταφορικών και της δωρεάν διαμονής πληρώνει τους νέους λογοτέχνες και τους μεταφραστές που συμμετέχουν (700 ευρώ ανά διαμονή). Είναι ένα Project, στο οποίο συνεργαζόμαστε με έγκριτους λογοτεχνικούς φορείς από 4 άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Ενα πρόγραμμα που υποστηρίζεται και από την Ε.Ε. (Creative Europe) αλλά και από τα υπουργεία Πολιτισμού και τις πρεσβείες των συγκεκριμένων χωρών. Εκτός από την πληρωμή των λογοτεχνών και όλων των εξόδων τους και την έκδοση ανθολογιών, προσφέρει την ευκαιρία σε νέους λογοτέχνες να παρουσιάσουν το έργο τους σε διαφορετικές χώρες και να μείνουν σε κάθε προορισμό 21 μέρες. Δεν είναι, λοιπόν, για τσίπουρο και μεζέδες, αλλά για ένα πρόγραμμα που πέρασε με πολύ υψηλή βαθμολογία τα κριτήρια Ε.Ε. (Creative Europe).

Δυστυχώς, το ότι “η Θράκα” μπορεί να παράγει πλούσιο πολιτιστικό έργο εκτός Αθήνας ενοχλεί πολύ. Αλλά δεν περίμενα τόσο πολύ, ώστε να μην ντρέπονται να δημοσιεύουν fake news ως αποδεικτικά στοιχεία. Επίσης, ισχυρίζονται πως είμαστε μόνο ένα λογοτεχνικό περιοδικό. Δεν μπήκαν καν στον κόπο να πληροφορηθούν τα βασικά για τη δράση μας. Πως επίσης οργανώνουμε ένα από τα πιο σημαντικά λογοτεχνικά φεστιβάλ της χώρας (Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης), με εκατοντάδες καλλιτέχνες από Ελλάδα και εξωτερικό. Με βραβευμένους ποιητές, εικαστικούς, perfomers και ποιοτικούς και δημοφιλείς μουσικούς. Πως δεκάδες Ελληνες ποιητές της νεότερης γενιάς μεταφράστηκαν στο εξωτερικό από δράσεις μας και πως έχουμε διεθνείς συνεργασίες με έγκριτους φορείς από πολλές χώρες».

▶ Στις 7 Ιουλίου, ο Πάσχος Μανδραβέλης στην «Καθημερινή» ήταν πιο προσεκτικός από τους συναδέλφους του. Ιδού:

«Το παράδειγμα πάντως του περιοδικού “Θράκα” δεν ανήκει στη χορεία των «επιτήδειων τυχάρπαστων ή/και ανύπαρκτων» που επιδοτήθηκαν, όπως γράφει ο Μανώλης Βασιλάκης στο πύρινο άρθρο του (“Ο Προπετής Γιατρομανωλάκης και η Επαιτειακή Λίστα του”, Athens Review of Books, 2.7.2021). Οπως βλέπουμε στον δικτυακό τόπο thraca.gr (που λόγω του άρθρου ανακαλύψαμε), η Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία έχει αξιόλογη δράση στη Λάρισα. Πέρα από το λογοτεχνικό περιοδικό, εκδίδει συλλογές νέων ποιητών, διοργανώνει το Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης, κάνει διαβαλκανικές εκδηλώσεις κ.λπ. Αξίζει αυτή η προσπάθεια στην ελληνική περιφέρεια να ενισχυθεί με 18.000 ευρώ; Δεν το γνωρίζουμε, αλλά δεν υπάρχει και κανείς να αποφανθεί με σιγουριά».

▶ Πέραν, πάντως, της άδικης επίθεσης στη «Θράκα», παρουσιάζει άγριο ενδιαφέρον η επίθεση όλων αυτών προς τον Νικόλα Γιατρομανωλάκη. Προφανώς, κάτι καλό θα κάνει ο υφυπουργός.

Ακολουθήστε μας στο Google news
MEDIA
Press Cafe: Ετσι σβήνουν πια οι αποκαλύψεις
Οι αποκαλύψεις των δημοσιογράφων και η πορεία τους μέσα από τα ελληνικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στη σημερινή εποχή.
Press Cafe: Ετσι σβήνουν πια οι αποκαλύψεις
MEDIA
«Γυμνοί» οι απόστρατοι στη δίκη για τον Μπογιόπουλο
Προσβλήθηκαν τα μέλη της ΕΑΑΣ, αλλά δεν βρέθηκε κανένα τους σήμερα στο δικαστήριο. Τόσα μέλη διαθέτει, αλλά ούτε ένα δεν είχε το χρόνο να πάει μέχρι την Ευελπίδων να υποστηρίξει την αγωγή του Σωματείου τους.
«Γυμνοί» οι απόστρατοι στη δίκη για τον Μπογιόπουλο
MEDIA
Η ΕΣΗΕΑ πέταξε έξω τον Άρη Πορτοσάλτε
Αιτία, η απεργοσπασία του Άρη Πορτοσάλτε κατά τη διάρκεια της πανελλαδικής απεργίας που είχε πραγματοποιηθεί στις 10 Ιουνίου 2021 ενάντια στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά.
Η ΕΣΗΕΑ πέταξε έξω τον Άρη Πορτοσάλτε
MEDIA
Τι φοβήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης;
Τόσο πολύ φοβάται ο κ. Μητσοτάκης τους δημοσιογράφους, τόσο λίγη εμπιστοσύνη έχει στον εαυτό του; Πόσο προστατευμένος πια από τα αντίπαλα ΜΜΕ; 
Τι φοβήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης;
MEDIA
«Αλλαξαν τα πάντα, άλλαξαν όλα τώρα με τους Ταλιμπάν»
Μόνο λίγες εβδομάδες αργότερα, ο Ρατέμπ, πρώην συνεργάτης του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων και νυν αρχισυντάκτης στο Radio Free Europe/Radio Liberty’s Afghan Service, μιλά στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και...
«Αλλαξαν τα πάντα, άλλαξαν όλα τώρα με τους Ταλιμπάν»
MEDIA
Αλλαγές και νέα καθήκοντα
Νέα πρόσωπα αλλά και νέα καθήκοντα στο Open TV, με μετεγγραφές, αναβαθμίσεις και αποχωρήσεις στο κανάλι.
Αλλαγές και νέα καθήκοντα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας