• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.7°C / 30.2°C
  3 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 23.9°C / 28.3°C
  2 BF
  39%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.5°C / 27.0°C
  3 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.9°C
  2 BF
  75%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  57%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.5°C / 25.5°C
  3 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.4°C / 21.4°C
  3 BF
  37%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  3 BF
  58%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.9°C / 26.8°C
  1 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.9°C
  2 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.4°C / 27.8°C
  3 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.2°C / 26.7°C
  2 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  2 BF
  69%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 27.9°C / 28.9°C
  3 BF
  30%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.3°C / 31.0°C
  2 BF
  29%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  2 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 26.9°C / 30.4°C
  3 BF
  29%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 26.3°C
  3 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 26.7°C
  2 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  58%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στασιμότητα στις τηλεοπτικές άδειες

 • A-
 • A+

Τίποτε, σχεδόν, δεν δουλεύει στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Είναι μία Ανεξάρτητη Αρχή της αδράνειας πλέον και της απραξίας. Απλώς δεν ξέρουμε αν αυτό συμβαίνει για πολιτικούς λόγους, το υποπτευόμαστε πάντως. Αφασία του ΕΣΡ και για τις τηλεοπτικές άδειες.

Εως τώρα έχουν δοθεί 6 πανελλαδικές άδειες γενικού περιεχομένου (ΣΚΑΪ, ΑΝΤ1, MEGA, OPEN, ALPHA και STAR), οπότε περισσεύει ακόμα μία. Επίσης πρέπει να ακολουθήσουν οι τρεις -πανελλαδικές, επίσης- θεματικές άδειες και μετά οι περιφερειακές. Χώρια τις ραδιοφωνικές άδειες. Σε όλα αυτά το ΕΣΡ είναι τα ζώα μου αργά. Ξέρετε πότε δόθηκε η τελευταία άδεια; Στις 17 Οκτωβρίου 2019! Πριν από δύο χρόνια. Με το Συμβούλιο να μην έχει κάνει τίποτε στο διάστημα αυτό.

Δείτε κι ένα σύντομο χρονολόγιο:

27/11/2017: Δημοσιεύεται στο ΦΕΚ η προκήρυξη των 7 αδειών εθνικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου.

1/10/2018: Χορηγούνται άδειες σε 5 εταιρείες: ΣΚΑΪ, Star, Alpha, ΑΝΤ1, Epsilon. Εκτός μένει η «Τηλεοπτική Ελληνική Α.Ε.» του Φίλιππου Βρυώνη.

14/1/2019: Δημοσιεύεται στο ΦΕΚ η προκήρυξη για τις δύο άδειες εθνικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου που απέμειναν.

17/10/2019: Χορηγείται η μία εκ των αδειών στην «Αλτερ Εγκο» του Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος τη χρησιμοποίησε βγάζοντας ξανά στον αέρα το Mega, 4 μήνες αργότερα.

Υπάρχει παράγραφος στην πρώτη προκήρυξη που λέει ότι «σε περίπτωση που με την ολοκλήρωση της παρούσας διαγωνιστικής διαδικασίας κάποιες από τις προκηρυσσόμενες άδειες παραμείνουν αδιάθετες, το ΕΣΡ υποχρεούται να τις επαναπροκηρύξει με την ίδια τιμή εκκίνησης για την ίδια κατηγορία παρόχων περιεχομένου και για δεκαετή διάρκεια, εφόσον μέχρι τη δημοσίευση της επόμενης προκήρυξης για τη χορήγηση άλλης κατηγορίας αδειών παρόχων περιεχομένου εκδηλωθεί έμπρακτο ενδιαφέρον από έναν τουλάχιστον υποψήφιο με την κατάθεση στο ΕΣΡ σχετικής αίτησης που θα συνοδεύεται από εγγυητική επιστολή ύψους τριών εκατομμυρίων πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ». Αρα ακόμα περιμένουν τον έβδομο στο ΕΣΡ. Καλά κρασιά.

Κάποια στιγμή πάντως στη Βουλή, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θοδωρής Λιβάνιος, είπε ότι στις 31.12.2022 θα ολοκληρωθεί η αδειοδότηση των περιφερειακών καναλιών και στις 30.6.2023 θα ολοκληρωθεί και η αδειοδότηση των ραδιοφωνικών σταθμών.

▶ «Αντιπετσωμένα» ΜΜΕ

Ο τίτλος είναι από άρθρο του Πάσχου Μανδραβέλη στην «Καθημερινή». Διάλεξα ορισμένα αποσπάσματα να σας παρουσιάσω, ανεξαρτήτως αν προσωπικά διαφωνώ με κάποια από αυτά (αλλά συμφωνώ με κάποια άλλα).

--) «Βρέθηκαν οι κλεμμένοι πίνακες του Πικάσο και του Μοντριάν», τιτλοφορούσε το δεύτερο θέμα της πρώτης σελίδας η «Καθημερινή» (29.6.2021). Μονόστηλο, ήτοι έκτη στη σειρά, είχαν την είδηση στο πρωτοσέλιδο «Τα Νέα»: «Πινακοθήκη. Βρέθηκαν δύο κλεμμένοι πίνακες». Η «Αυγή» δεν είχε τίποτε στην πρώτη σελίδα (μόνο «Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Κατακραυγή για το μπλόκο στα προσφυγόπουλα»), ενώ η «Εφημερίδα των Συντακτών» είχε στη βάση του πρωτοσέλιδου «Βρέθηκε ο κλεμμένος Πικάσο της Πινακοθήκης».

--) «Βρέθηκαν», λοιπόν, οι κλεμμένοι πίνακες; Κάποιος σκόνταψε πάνω σε έναν Πικάσο κι έναν Μοντριάν; Η Ελληνική Αστυνομία δεν έκανε τίποτε για να λυθεί ο εννιάχρονος γρίφος; Μήπως το τμήμα «απολεσθέντων αντικειμένων» παρέλαβε τα αριστουργήματα της παγκόσμιας τέχνης;

--) Δεν τα αναφέρουμε όλα αυτά για να ευλογήσουμε την ΕΛ.ΑΣ. ... τα αναφέρουμε διότι πριν από μερικούς μήνες στήθηκε ολόκληρο προπαγανδιστικό πανηγύρι κατά των ΜΜΕ με βάση πάλι μόνο τους τίτλους. Τότε η πρώτη είδηση, όπως δημοσιεύθηκε από το Αθηναϊκό Πρακτορείο και κατόπιν σε όλα τα ενημερωτικά sites, ήταν ότι «σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. περίπου 30 άτομα επιτέθηκαν σε αστυνομικούς της ΔΙ.ΑΣ. στην πλατεία της Νέας Σμύρνης…». Οι τίτλοι φυσικά ήταν και πάλι λειψοί: «Επίθεση 30 ατόμων σε αστυνομικούς» (7.3.2021).

--) Χρησιμοποιώντας μόνο τους τίτλους και αποσιωπώντας το γεγονός ότι η είδηση μεταδόθηκε με τον δεοντολογικώς ορθότατο τρόπο (η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε, τα ΜΜΕ το μετέδωσαν αναφέροντας την πηγή) η «Αυγή» διαπίστωσε «Οργιο παραπληροφόρησης από τα ΜΜΕ» (7.3.2021). Ακολούθησε ο γνωστός χορός των κομματικών τρολ, που αναπαρήγαγαν τη λάσπη, και συνακολούθως των χρήσιμων ηλιθίων οι οποίοι αναπαράγουν τα τρολ. Κατέληξαν τελικώς στο συμπέρασμα ότι τα «πετσωμένα ΜΜΕ» κρύβουν ειδήσεις επειδή είναι πληρωμένα. Τώρα, όμως, που τα ΜΜΕ κρύβουν (στους τίτλους) την επιτυχία της ΕΛ.ΑΣ., τι είναι; «Αντιπετσωμένα»;

▶ Καταγγελίες στο ΕΣΡ για την κάλυψη της δολοφονίας της Καρολάιν

Αναμενόμενο. Πολύ κόσμος θύμωσε με τον τρόπο που τα κανάλια παρουσιάζουν τη δολοφονία της Καρολάιν και, κυρίως, όσα συνέβησαν αμέσως μετά την αποκάλυψη του δολοφόνου - κηδεμονία, ο γοητευτικός πιλότος που ταΐζει τις γατούλες στο προαύλιο της φυλακής κ.ά. Εξοργίστηκαν πολλοί και άρχισαν τις καταγγελίες στο ΕΣΡ. «Για ενημέρωση της κοινής γνώμης, ανακοινώνεται ότι στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης έχουν περιέλθει πολυάριθμες καταγγελίες για τον τρόπο που παρουσιάστηκαν και συνεχίζουν να παρουσιάζονται στα ΜΜΕ γεγονότα και σχόλια σχετικά με προσφάτως διαπραχθέν έγκλημα (ανθρωποκτονία). Ολα τα καταγγελλόμενα μελετώνται στο πλαίσιο της αρμοδιότητας του Συμβουλίου», αναφέρει το ΕΣΡ στην ανακοίνωσή του.

▶ Εμβολιαστείτε στον Alpha αν θέλετε να συνεχίσετε να δουλεύετε

Με ένα mail ενημέρωσης προς τους εργαζόμενους του Alpha η διοίκηση του καναλιού τούς προειδοποιεί πως αν δεν εμβολιαστούν μέσα στο καλοκαίρι τα πράγματα από Σεπτέμβριο δεν θα είναι εύκολα γι’ αυτούς εκεί μέσα. «Οσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, εκτός του κινδύνου που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι, ευθύνονται και έναντι των άλλων συναδέλφων», τους λέει.

Με ποιο τρόπο τους προειδοποιεί-απειλεί; Διαβάστε: «Η εταιρεία έχει την υποχρέωση να προστατεύσει την υγεία των εργαζομένων/συνεργατών. Ως εκ τούτου από 1η Σεπτεμβρίου 2021 θα εξαντλήσει τα περιθώρια που παρέχει η νομοθεσία για τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί. Επισημαίνουμε τέλος ότι η εταιρεία δεν προτίθεται να επιβαρυνθεί με πρόσθετα έξοδα για τους αδικαιολόγητα μη εμβολιασμένους υπαλλήλους/συνεργάτες».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
MEDIA
Σολομώντεια λύση για τις άδειες
Με μία μάλλον σολομώντεια απόφαση το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης απέστειλε χθες στον αρμόδιο υπουργό τη γνωμοδότησή του για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών για τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας: σύνολο...
Σολομώντεια λύση για τις άδειες
MEDIA
Μονοκαλλιέργεια στα ΜΜΕ
Δεν μας κάνει εντύπωση, έστω και αν πρόκειται γι’ αυτό το ανίκανο και αδιάφορο ΕΣΡ. Είναι τέτοια, ωστόσο, η στάση των καναλιών, που κινητοποιεί ακόμα και το συγκεκριμένο ΕΣΡ. Την
Μονοκαλλιέργεια στα ΜΜΕ
MEDIA
Χωρίς έλεγχο από το ΕΣΡ τα κανάλια
Με ψήφους 5 έναντι 2, το Συμβούλιο έκρινε πως δεν χρειάζεται να ελέγξει τα κανάλια ώστε να διαπιστώσει αν υπάρχει πολιτική πολυφωνία
Χωρίς έλεγχο από το ΕΣΡ τα κανάλια
MEDIA
Στην τελική ευθεία ύστερα από μακρά πορεία
Τρία χρόνια μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου από την Ολομέλεια της Βουλής, 5+1 τηλεοπτικοί σταθμοί περιμένουν το πράσινο φως από την Επιτροπή καταπολέμησης του μαύρου χρήματος ώστε να ανακηρυχθούν οριστικοί...
Στην τελική ευθεία ύστερα από μακρά πορεία
MEDIA
Τηλεοπτικές άδειες: 5 + 1 τελικά
Επικυρώθηκαν από το ΕΣΡ οι πανελλαδικές τηλεοπτικές άδειες γενικού περιεχομένου. Το Συμβούλιο περιμένει μέσα στις επόμενες 45 μέρες να πάρει το πράσινο φως από την Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος σχετικά...
Τηλεοπτικές άδειες: 5 + 1 τελικά
MEDIA
Ως το βράδυ οι έξι υπερθεματιστές για τις τηλεοπτικές άδειες
Αν όλα κυλήσουν ομαλά λοιπόν, σήμερα θα επιβεβαιώσουμε τους προσωρινούς υπερθεματιστές: ΑΝΤ1 (Κυριακού), ΣΚΑΪ (Αλαφούζος), Star (Βαρδινογιάννης), Alpha (Κοντομηνάς), Epsilon TV (Σαββίδης) και Νέα Τηλεόραση...
Ως το βράδυ οι έξι υπερθεματιστές για τις τηλεοπτικές άδειες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας