• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.6°C / 6.3°C
  1 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 0.9°C / 4.3°C
  4 BF
  42%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.0°C / 11.2°C
  4 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 0.9°C / 2.9°C
  4 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 3.5°C
  1 BF
  41%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.2°C / 3.7°C
  3 BF
  38%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -2.6°C / 0.1°C
  4 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 2.9°C / 8.6°C
  1 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 14.8°C
  1 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 0.9°C / 3.9°C
  3 BF
  93%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 10.2°C
  5 BF
  87%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.6°C / 3.6°C
  5 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  5 BF
  53%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.5°C / 2.9°C
  3 BF
  52%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.3°C / 2.8°C
  2 BF
  88%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 9.8°C / 14.8°C
  2 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 3.3°C / 6.5°C
  3 BF
  71%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.3°C / 3.2°C
  2 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 1.0°C / 4.4°C
  3 BF
  42%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  2 BF
  48%
EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μια απάντηση στη συνέντευξη του Κώστα Φέρρη

 • A-
 • A+

Με αφορμή τη συνέντευξη του Κώστα Φέρρη που δημοσιεύτηκε, στο μεγαλύτερο μέρος της, στην έντυπη έκδοση της «Εφ.Συν.» του περασμένου Σαββατοκύριακου και ολόκληρη στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας μας, λάβαμε από τον Σύνδεσμο Ανεξάρτητων Παραγωγών Οπτικοακουστικών Εργων την παρακάτω επιστολή την οποία και δημοσιεύουμε ολόκληρη μαζί με την απάντηση των συντακτών μας


«Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Παραγωγών Οπτικοακουστικών Εργων

Αθήνα, 09 Ιουνίου 2021

Στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας σας το Σαββατοκύριακο 5-6 Ιουνίου 2021 δημοσιεύθηκε με περικοπές συνέντευξη του σκηνοθέτη Κώστα Φέρρη στους δημοσιογράφους Γιώργο Πετρόπουλο και Δημήτρη Κανελλόπουλο με τον πομπώδη, “κίτρινο” και σκανδαλοθηρικό τίτλο “Αντρο κακουργημάτων το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου”. Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας σας με ημερομηνία 6.6.2021.

Στην συνέντευξη αυτή διατυπώνονται είτε ευθέως είτε υπαινικτικά από τον Κώστα Φέρρη άκρως προσβλητικοί και συκοφαντικοί ισχυρισμοί σε βάρος σχεδόν σύσσωμου του τρέχοντος ΔΣ του Συνδέσμου Ανεξάρτητων Παραγωγών Οπτικοακουστικών Εργων (ΣΑΠΟΕ) με την επίκληση κάποιων δήθεν “πορισμάτων”, που έχουν συνταχθεί από ιδιώτες, δηλαδή δικηγορικές εταιρίες χωρίς εκ του νόμου θεσπισμένες ελεγκτικές αρμοδιότητες. Υποθέτουμε ότι ο κ. Φέρρης και όσοι συνέπραξαν στην ανάθεση σε συγκεκριμένες δικηγορικές εταιρίες του ρόλου του ελεγκτή θα μπορέσουν να δικαιολογήσουν τη νομιμότητα αυτών των ενεργειών και την αμοιβή των συγκεκριμένων ιδιωτών.

Κατά πρόδηλη παράβαση των στοιχειωδών κανόνων της δημοσιογραφικής δεοντολογίας οι δημοσιογράφοι Πετρόπουλος και Κανελλόπουλος δεν έκριναν σκόπιμο να απευθυνθούν στα αναφερόμενα ως “ελεγχόμενα” για το αδίκημα της κακουργηματικής φύσεως απιστίας σε βάρος του ΕΚΚ μέλη της διοίκησης του ΣΑΠΟΕ και να ζητηθεί η άποψή τους για το παραλήρημα Φέρρη. Είναι τέτοιο το επίπεδο της ασκούμενης δημοσιογραφίας, που δεν αναρωτήθηκαν οι εν λόγω δημοσιογράφοι με ποια αρμοδιότητα δικηγορικές εταιρίες “ελέγχουν” επαγγελματίες παραγωγούς, ποια μέθοδο ακολούθησαν στον “έλεγχό” τους, εάν απευθύνθηκαν κατά τη διάρκεια του υποτιθέμενου ελέγχου στα πρόσωπα και στις εταιρίες που υποτίθεται ότι παρανόμησαν κοκ. Και οι δημοσιογράφοι και ο κ. Φέρρης, ο οποίος υποδύεται τον ρόλο του Ανώτατου Εισαγγελέα στις Δίκες της Μόσχας και μας αποδίδει και ποινικές κατηγορίες κακουργηματικής μάλιστα φύσεως, αγνοούν ότι δεν νοείται καν νομικά το αδίκημα της απιστίας σε βάρος του ΕΚΚ από τα αναφερόμενα μέλη του ΔΣ του ΣΑΠΟΕ. Αν έκαναν τον κόπο να ανοίξουν τον Ποινικό Κώδικα, ο οποίος είναι γραμμένος στην ελληνική γλώσσα, θα αντιλαμβάνονταν πόσο έωλα και φαιδρά είναι αυτά που αναφέρονται.

Ως προς την ουσία της υπόθεσης περιοριζόμαστε από την θέση αυτή να αναφέρουμε το αυτονόητο. Ο κ. Φέρρης θα κληθεί να αποδείξει στα αρμόδια κρατικά όργανα όλα αυτά που ισχυρίζεται για σκληρά και αδιάκοπα εργαζόμενους επαγγελματίες και για τις δήθεν παράνομες εγκρίσεις του ΕΚΚ προς αυτούς.

Από την εφημερίδα σας αιτούμαστε την δημοσίευση της επιστολής αυτής στην έντυπη και ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας, όπως επιτάσσει η δημοσιογραφική δεοντολογία. Στους κκ. Πετρόπουλο και Κανελλόπουλο, τέλος, συνιστούμε να διαβάσουν την “Χαμένη τιμή της Καταρίνα Μπλουμ” του Χάινριχ Μπελ. Ας δουν έστω την κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου από τον Φόλκερ Σλέντορφ και την Μαργκαρέτε φον Τρότα. Θα ωφεληθούν πολλαπλώς.

Με εκτίμηση,

Το ΔΣ του ΣΑΠΟΕ

Π. Παπαχατζής, Πρόεδρος
Φ. Κοσοβίτσα, Αντιπρόεδρος
Κ. Κοντοβράκης, Γεν. Γραμματέας
Α. Λιβανού, Ταμείας
Μ. Δρανδάκη, Μέλος».

Η απάντηση των συντακτών μας

Το Δ.Σ. του ΣΑΠΟΕ μας κατηγορεί για «πρόδηλη παράβαση των στοιχειωδών κανόνων της δημοσιογραφικής δεοντολογίας». Τους οποίους προφανώς οι κατήγοροί μας γνωρίζουν άριστα ώστε να θεωρούν τον εαυτό τους ικανό να μας ελέγξει για παράβασή τους. Από τα λίγα που ξέρουμε περί δημοσιογραφίας και δημοσιογραφικής δεοντολογίας, οι δημοσιογράφοι δημοσιεύουν ρεπορτάζ, άρθρα και συνεντεύξεις. Στις συνεντεύξεις ευθύνονται για τις ερωτήσεις. Για τις απαντήσεις ευθύνεται ο κάθε φορά συνεντευξιαζόμενος.

Οι δημοσιογράφοι -εφόσον κάνουν σωστά τη δουλειά τους- ούτε λογοκρίνουν ούτε αποσιωπούν αυτές τις απαντήσεις κι ούτε φυσικά παίρνουν την άδεια αυτών που ενδεχομένως θίγονται από μία συνέντευξη για να τη δημοσιεύσουν. Ποτέ έως τώρα, στην ιστορία του Τύπου, δεν έχει δημοσιευτεί συνέντευξη και μαζί απαντήσεις από κάποιους που ενδεχομένως θίγονται από αυτή. Στα ρεπορτάζ παίρνεις τις απόψεις όλων, στις συνεντεύξεις ρωτάς αποκλειστικά τις απόψεις του συνεντευξιαζόμενου.

Αν ώς εδώ τα λέμε καλά, τότε το Δ.Σ. του ΣΑΠΟΕ κακώς επιχειρεί να ελέγξει εμάς για όσα είπε ο κ. Φέρρης. Κι αν με όσα λέει υπονοεί πως γι’ αυτά που είπε ο κ. Φέρρης θα έπρεπε να το ρωτήσουμε πριν τα δημοσιεύσουμε, τότε, μάλλον, δίπλα στον τίτλο «Το ΔΣ του ΣΑΠΟΕ» θα πρέπει να προσθέσει τη φράση «και λογοκρισίας του Τύπου».

ΥΓ. Τη «Χαμένη τιμή της Καταρίνα Μπλουμ» με την οποία θέλει να ταυτιστεί το Δ.Σ. του ΣΑΠΟΕ την έχουμε διαβάσει. Τον εγκληματία με τον οποίο είχε φιλία δεν γνωρίζουμε ακόμη…

Ακολουθήστε μας στο Google news
MEDIA
Press Cafe: Οι προπαγανδιστές της ΕΦ.ΣΥΝ.
Οσα είχε γράψει η δημοσιογράφος Δήμητρα Κρουστάλλη για την «Εφημερίδα των Συντακτών» σε άρθρο της στο «ΒΗΜΑ» στις 23 Ιουλίου 2018.
Press Cafe: Οι προπαγανδιστές της ΕΦ.ΣΥΝ.
MEDIA
7 + 1 Απώλειες: Δικοί μας άνθρωποι που έφυγαν
Στην «Εφ.Συν.» μοιάζουμε με οικογένεια. Και γι’ αυτό οι θάνατοι που μας βρήκαν μέσα στα επτά χρόνια μας στοίχισαν διπλά. Χάθηκαν οι φίλοι και οι γνωστοί μας, οι συνεργάτες μας, άλλαξε και η καθημερινότητά μας...
7 + 1 Απώλειες: Δικοί μας άνθρωποι που έφυγαν
MEDIA
Πρώτη εφημερίδα σε κυκλοφορία η «Εφ.Συν.»
Η πρωτιά της εφημερίδας μας στις κυκλοφορίες του προηγούμενου Σαββάτου αποδεικνύει πως μπορείς να χτυπήσεις (σ)την αγορά με τη δημοσιογραφική σου ύλη και μόνο. Η πολυσυζητημένη συνέντευξη που έδωσε η Μπέττυ...
Πρώτη εφημερίδα σε κυκλοφορία η «Εφ.Συν.»
MEDIA
Press Cafe: «Μονόγραμμα» με άρωμα «Εφ.Συν.»
Αφιέρωμα στον επιμελητή εκδόσεων, μεταφραστή και αρθρογράφο, με μεγάλη και σημαντική προσφορά στον χώρο του βιβλίου και στα γράμματα Γιάννη Η. Χάρη από το «Μονόγραμμα» του Γιώργου Σγουράκη.
Press Cafe: «Μονόγραμμα» με άρωμα «Εφ.Συν.»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας