• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  33°C 29.7°C / 34.5°C
  2 BF
  28%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.6°C / 33.2°C
  1 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.0°C / 33.0°C
  1 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  34°C 33.6°C / 33.9°C
  2 BF
  24%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  2 BF
  40%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.5°C / 32.6°C
  2 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 28.9°C / 35.9°C
  1 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  33°C 28.6°C / 34.1°C
  1 BF
  30%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 30.4°C
  4 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 30.9°C
  3 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.1°C / 28.5°C
  4 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.6°C / 29.7°C
  1 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.9°C / 33.9°C
  4 BF
  40%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.5°C / 31.9°C
  3 BF
  35%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.5°C / 33.9°C
  2 BF
  32%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.8°C / 31.8°C
  3 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.0°C / 34.8°C
  0 BF
  21%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.2°C / 29.3°C
  1 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.2°C / 36.7°C
  3 BF
  65%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  36°C 32.8°C / 36.3°C
  2 BF
  18%
«Δημοκρατία, Δεοντολογία, ΜΜΕ και δημοσιογράφοι» στην ΕΣΗΕΑ

«Δημοκρατία, Δεοντολογία, ΜΜΕ και δημοσιογράφοι» στην ΕΣΗΕΑ

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Για τον σημαντικό ρόλο των δημοσιογράφων κατά την περίοδο της πανδημίας μίλησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της διαδικτυακή ημερίδας που πραγματοποιεί σήμερα η ΕΣΗΕΑ με τίτλο «Δημοκρατία, Δεοντολογία, ΜΜΕ και δημοσιογράφοι».

Στον χαιρετισμό της, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου ανέφερε ότι η έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση είναι απαραίτητη για έναν εποικοδομητικό και αποτελεσματικό δημόσιο διάλογο, σημειώνοντας πως «οι εργαζόμενοι στον χώρο της ενημέρωσης πρέπει να είναι ελεύθεροι να αναζητούν την αλήθεια χωρίς περιορισμούς και αποκλεισμούς αλλά και χωρίς προκαταλήψεις για να μπορούν να επιτελούν το καθήκον τους, που δεν είναι άλλο από την αμερόληπτη ενημέρωση των πολιτών». «Όταν τα μέσα ενημέρωσης και οι δημοσιογράφοι στοχοποιούνται και απαξιώνονται, το πολίτευμά μας υπολειτουργεί», πρόσθεσε.

Η κ. Σακελλαροπούλου τόνισε ότι σε χώρες που γεωγραφικά δεν απέχουν πολύ από την ευρωπαϊκή γειτονιά μας οι δημοσιογράφοι γίνονται στόχοι εκφοβισμών, απειλών, επιθέσεων, χάνουν την ελευθερία τους ή ακόμα και τη ζωή τους.

Για τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας, επεσήμανε πως έγινε ακόμα πιο αισθητή η ανάγκη για ελεύθερη και αξιόπιστη ενημέρωση, υπογραμμίζοντας ότι οι δημοσιογράφοι που αξιοποιούν τις επιστημονικές πληροφορίες, που διαχωρίζουν τις φήμες από την πραγματικότητα, που αποκαλύπτουν ψευδείς θεωρίες, που δεν υποκύπτουν στην εντυπωσιοθηρία, μας βοηθούν να προσανατολιστούμε σε ένα ρευστό, μεταβαλλόμενο και αβέβαιο περιβάλλον και προσφέρουν στους πολίτες τη δυνατότητα να αξιολογήσουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν και να πάρουν τις σωστές αποφάσεις.

Η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου, μίλησε για τη διαρκή δίνη μέσα στην οποία ζουν οι δημοσιογράφοι της Αθήνας από τα τέλη της δεκαετίας του 2000, λόγω του κλεισίματος ή αλλαγής ιδιοκτησίας ιστορικών μέσων και της απώλειας θέσεων εργασίας που υπέστησαν εκατοντάδες δημοσιογράφοι.

Η κ. Αντωνιάδου σημείωσε ότι η δίνη κινδύνευσε να συνθλίψει το σύνολο του κλάδου και αναφέρθηκε και στην αμφισβήτηση των πολιτών απέναντι στα ΜΜΕ, κάτι που καταγράφεται σε υψηλά ποσοστά. Επίσης, είπε ότι στο εξής θα αναληφθεί σειρά πρωτοβουλιών με στόχο τη διαφύλαξη της δεοντολογίας.

Ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, Θοδωρής Λιβάνιος αναφέρθηκε στα fake news, που -όπως είπε- είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, τα οποία πάντα υπήρχαν αλλά τώρα διαδίδονται με απίστευτες ταχύτητες και μεθόδους. «Η Ευρώπη πρέπει συνεχώς να εκσυγχρονίζει το νομικό οπλοστάσιό της, πρέπει να κινείται στα ίδια χνάρια με τις εξελίξεις, να εναρμονίζεται όπως έγινε τον Φεβρουάριο με την υιοθέτηση της Οδηγίας για τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και πλατφόρμες που μοιράζουν εικόνα», σημείωσε.

Όσον αφορά την ευθύνη του δημοσιογράφου και του μέσου, ο κ. Λιβάνιος είπε ότι οι δημοσιογραφικές ενώσεις έχουν συγκεκριμένους κανόνες δεοντολογίας, που όταν εφαρμόζονται είναι επαρκείς και τόνισε πως δεν είναι κανένας καταλληλότερος για τον ορισμό του πλαισίου λειτουργίας του Τύπου από τον ίδιο τον Τύπο.

Σχετικά με τον ρόλο των δημόσιων μέσων ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό επεσήμανε ότι η ακρίβεια της πληροφορίας είναι ευθύνη και καθήκον για τα δημόσια μέσα ενημέρωσης, υπογραμμίζοντας πως η ΕΡΤ οφείλει να απευθύνεται σε όλους τους πολίτες όπου και να βρίσκονται, προσφέροντάς τους πλουραλιστική ενημέρωση και ποιοτική ψυχαγωγία. «Αυτή είναι η κοινωνική αποστολή της, να παρέχει περιεχόμενο για όλους τους πολίτες», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος αναφέρθηκε στη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, την οποία χαρακτήρισε «τραγικό συμβάν για τον Τύπο» και τόνισε ότι οι δράστες πρέπει να οδηγηθούν γρήγορα στη δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με τον κ. Ηλιόπουλο, η οικονομική κρίση άλλαξε για πάντα τα ΜΜΕ και από ό,τι φαίνεται ακόμα βρισκόμαστε σε μεταβατική φάση. Αναφέρθηκε επίσης στην τελευταία έκθεση της Οργάνωσης Χωρίς Σύνορα, που δείχνει -όπως είπε- τη διολίσθηση της Ελλάδας στην παγκόσμια κατάταξη ελευθερίας του Τύπου παρά το γεγονός ότι από το 2018 η χώρα μας βγήκε και επίσημα από την οικονομική επιτήρηση.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για πρωτοφανή προσπάθεια χειραγώγησης των ΜΜΕ από την κυβέρνηση τα τελευταία δύο χρόνια και επεσήμανε ότι η προσήλωση στη δεοντολογία έχει εξελιχθεί από αυτονόητο καθήκον των δημοσιογράφων σε ζήτημα δημοκρατίας και σε ελάχιστο αμυντικό τείχος για τη διατήρηση της αξιοπιστίας τους.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Παύλος Χρηστίδης, υπογράμμισε πως υπάρχει μονομέρεια σε μία σειρά κεντρικών ΜΜΕ, σημειώνοντας ότι τα στοιχεία για τις εμφανίσεις στελεχών των κομμάτων σε τηλεοπτικές εκπομπές είναι εκκωφαντικά.

Ο κ. Χρηστίδης είπε, ακόμη, ότι η προσπάθεια του ΚΙΝ.ΑΛΛ. να δίνεται φωνή σε όλους τους πολίτες, να εκφραστούν όλες οι απόψεις στον δημόσιο διάλογο, ήταν, είναι και θα παραμείνει προτεραιότητα για το κόμμα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, μίλησε για έλεγχο της ενημέρωσης από μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, για συγκέντρωση της πληροφόρησης σε ακόμα λιγότερα χέρια και για ασφυκτικό κυβερνητικό έλεγχο σε κρατικά μέσα ενημέρωσης, που -όπως υποστήριξε- είναι φαινόμενα που πλήττουν το δικαίωμα στην αντικειμενική ενημέρωση. Ο κ. Γκιόκας ανέφερε ότι το ΚΚΕ δίνει καθημερινά τη μάχη για να υπάρχουν χαραμάδες ενημέρωσης στο σημερινό καταθλιπτικό τοπίο.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης, υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρξει ένας γόνιμος, εποικοδομητικός διάλογος για την επόμενη ημέρα στα ΜΜΕ, υπογράμμισε την ανάγκη για πλουραλισμό και πολυφωνία στην ενημέρωση: «Πρέπει να συμβάλλουν όλοι στην ανατροπή αυτή της εικόνας που βλέπουμε καθημερινά».

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Λύσης, Ευάγγελος Φανίδης, αναφέρθηκε στην καθοριστική συμβολή του δημοσιογραφικού επαγγέλματος στη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος και είπε ότι γίνεται τεχνητή επιβολή λογοκρισίας λόγω της αύξησης των επιχειρηματικών συμφερόντων. Επίσης, σημείωσε πως τα περιστατικά λογοκρισίας δεν είναι πλέον μεμονωμένα και τόνισε ότι ο δημοσιογράφος πρέπει να θωρακίζεται απέναντι στην πολιτεία και τον εργοδότη.

 

MEDIA
«Δημοκρατία, Δεοντολογία, ΜΜΕ και Δημοσιογράφοι»
Διαδικτυακή ημερίδα με θέμα «Δημοκρατία, Δεοντολογία, ΜΜΕ και Δημοσιογράφοι» διοργανώνει αύριο Τετάρτη η ΕΣΗΕΑ, ημερίδα που θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί και θα συνεχιστεί μέχρι τις 6 το απόγευμα.
«Δημοκρατία, Δεοντολογία, ΜΜΕ και Δημοσιογράφοι»
MEDIA
Διαδικτυακή ημερίδα για δημοκρατία, δεοντολογία και ΜΜΕ
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ διοργανώνει διαδικτυακή ημερίδα, με θέμα «Δημοκρατία, Δεοντολογία, ΜΜΕ και Δημοσιογράφοι», που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη.
Διαδικτυακή ημερίδα για δημοκρατία, δεοντολογία και ΜΜΕ
MEDIA
«Δημοκρατία και Ενημέρωση» - Ημερίδα στην ΕΣΗΕΑ
Ημερίδα με θέμα «Δημοκρατία και Ενημέρωση» πραγματοποιεί η Συσπείρωση Δημοσιογράφων – Δούρειος Ίππος την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου στην αίθουσα του 1ου ορόφου της ΕΣΗΕΑ.
«Δημοκρατία και Ενημέρωση» - Ημερίδα στην ΕΣΗΕΑ
MEDIA
Πολ Μέισον: Εφ.Συν. και Documento ανάχωμα στους ολιγάρχες των ΜΜΕ
Τις σκέψεις του για τα σημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει η δημοσιογραφία μέσα σε ένα τοξικό και ελεγχόμενο περιβάλλον αναλύει σε άρθρο του στην ιστοσελίδα Vice, ο Πολ Μέισον.
Πολ Μέισον: Εφ.Συν. και Documento ανάχωμα στους ολιγάρχες των ΜΜΕ
MEDIA
Ποιοι εκλέγονται στην ΕΣΗΕΑ
Τα επίσημα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών της 12ης και 13ης Ιουνίου για την ανάδειξη των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ, ανακοινώθηκαν από την Εφορευτική Επιτροπή.
Ποιοι εκλέγονται στην ΕΣΗΕΑ
MEDIA
Καταγγελία: Την απέλυσαν επειδή δεν πήγαινε χαρούμενη στη δουλειά της
Για «αδίστακτο πρόσωπο» της εργοδοσίας κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ, καταγγέλλοντας απόλυση δημοσιογράφου από ιστοσελίδα με πρωτοφανή αιτία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση δημοσιογράφος απολύθηκε από την...
Καταγγελία: Την απέλυσαν επειδή δεν πήγαινε χαρούμενη στη δουλειά της

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας