• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.5°C / 33.9°C
  3 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.1°C / 30.9°C
  3 BF
  50%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.4°C / 36.5°C
  1 BF
  36%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  2 BF
  26%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  3 BF
  45%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 26.2°C / 32.0°C
  1 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 24.5°C / 28.7°C
  2 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  35°C 34.6°C / 34.6°C
  2 BF
  17%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 28.2°C
  1 BF
  44%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 29.0°C
  2 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.5°C / 27.8°C
  2 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.7°C / 29.7°C
  2 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  37%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 31.2°C / 32.8°C
  1 BF
  42%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 27.5°C / 31.6°C
  3 BF
  41%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.8°C / 29.8°C
  4 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.0°C / 34.2°C
  3 BF
  29%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.3°C / 28.3°C
  3 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.2°C / 28.9°C
  3 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  29°C 29.1°C / 29.1°C
  2 BF
  35%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Με βιβλία κατά της χούντας

 • A-
 • A+
Προσφορά στους αναγνώστες της «Εφημερίδας των Συντακτών» αυτό το Σαββατοκύριακο, «Ο πλανόδιος πλασιέ» του Βασίλη Βασιλικού

Σαράντα εφτά χρόνια από την πτώση της δικτατορίας και η «Εφημερίδα των Συντακτών» προσφέρει στους αναγνώστες της ακόμη ένα από τα βιβλία που εξέδωσε ο Βασίλης Βασιλικός από τις «χειροποίητες» εκδόσεις του «8 1/2» (από την ομότιτλη ταινία του Φεντερίκο Φελίνι) στο εξωτερικό και τα διακινούσε ο ίδιος, καθώς το πραξικόπημα τον βρήκε στα ξένα, όπου και ξέμεινε ώς την κατάρρευση της χούντας. Μια κατά τα πάντα επώδυνη ενασχόληση, επειδή, όπως αναφέρει ο ίδιος, δεν ήταν το γράψιμο που τον κούραζε, ούτε η εκδοτική δαπάνη· ήταν το βάρος όταν τα κουβαλούσε στο ταχυδρομείο σε όσους τα είχαν παραγγείλει.

Τα βιβλία της σειράς αυτής, εννοείται, δεν κυκλοφορούσαν στην Ελλάδα. Εγιναν κάποιες σποραδικές επανεκδόσεις στα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης και μετά εξαφανίστηκαν από την αγορά.

Ο «Πλανόδιος πλασιέ» είναι γραμμένος σε τρίτο πρόσωπο, όπως άλλωστε τα περισσότερα βιβλία του Βασιλικού, ο οποίος, όπως επίσης είναι γνωστό, αντλεί τα θέματά του από την επικαιρότητα - και ενδεικτικά να αναφερθεί το «Ζ», που έγινε ταινία από τον Κώστα Γαβρά κι έπαιξε τεράστιο ρόλο στον αντιδικτατορικό αγώνα στο εξωτερικό, ενώ συνέβαλε στο να γίνει ευρύτερα γνωστός ο συγγραφέας του.

Πριν συνεχίσω, να θυμίσω ότι πολλοί νέοι της Ελλάδας των δεκαετιών του ’50, του ’60 και του ’70, καθώς και άλλοι που δεν έβρισκαν δουλειά, βιοπορίζονταν ως πλασιέ βιβλίων, κυρίως με δόσεις - τότε που η ανάγνωση κάλυπτε κι ένα μεγάλο μέρος της ψυχαγωγίας. Οσο για τον «Πλανόδιο πλασιέ» του Βασιλικού, γράφει ο ίδιος στο βιβλίο του: «Πουλούσε τα πάντα: και τις δυο “Ελεύθερες Πατρίδες”, του Λονδίνου και της Ρώμης, τον “Νέο Κόσμο” και την Κομέπ, βιβλία των “Πολιτικών Εκδόσεων” και του Editex, το “Φαντάζιο” και το “Ρομάντζο”, την “Πορεία” και τον “Ρήγα”.

Κυρίως δούλευε στο τρίγωνο Βέλγιο-ΓερμανίαιΑυστρία, όπου βρισκόταν και η μεγάλη μάζα των Ελλήνων μεταναστών. Από τις περιφερειακές χώρες, όπως τις έλεγε, περνούσε μία φορά τον χρόνο. Και με τους αριστερούς ερχόταν σε μεγαλύτερη επαφή, γιατί αυτοί διάβαζαν περισσότερο. Παντού λοιπόν είχε διαπιστώσει τα ίδια χάλια: Μετά τη διάσπαση στο αριστερό κίνημα, οι πελάτες του, απλοί εργάτες οι πιο πολλοί, χωρίστηκαν στα δυο: στους μεν και στους δε. Κι ο ίδιος ως παλιός δημοσιογράφος στην “Αυγή” έκλινε προς τη μεριά του Γραφείου Εσωτερικού, όπως λεγόταν, σε αντίθεση με την εξόριστη απ’ το 1949 ηγεσία του κόμματος»…

Βασίλης Βασιλικός

«Εφ.Συν.» - Μάριος Βαλασόπουλος

To βιβλίο δεν εξαντλείται βέβαια με τη δραστηριότητα και τις διαδρομές του πλανόδιου πλασιέ. Υπάρχουν αναφορές στους Ελληνες της διασποράς -εργαζόμενους μετανάστες και αυτοεξόριστους, λόγω χούντας- καθώς και σε αρκετούς καλλιτέχνες και πολιτικούς, τους οποίους θα πρέπει να μαντέψει ο αναγνώστης, καθώς όλοι αναφέρονται (όπως συμβαίνει και στο «Ζ») με ψευδώνυμα. Παράλληλα, έρχονται εικόνες από τους «μέσα», από τους Ελληνες της Ελλάδας: τι γίνεται με τη χούντα, ποιοι αντιστέκονται, ποιοι την αποδέχονται παθητικά - αυτοί που τίποτα δεν ταράζει την καθημερινότητά τους, αυτοί που… γενικώς επωφελούνται… «Και τα κέντρα των μπουζουκιών είναι γεμάτα. Ο κόσμος τους σπάει μπαλόνια αβέρτα. Ρίχνει αγκαλιές λουλούδια στις αγαπημένες του βεντέτες του λαϊκού τραγουδιού. Εχεις την εντύπωση ότι έχουν πολλά λεφτά για χάσιμο», αναφέρεται στο βιβλίο.

Και κάποια στιγμή εμφανίζεται ο αποκαλούμενος από τον συγγραφέα Ρωμανός ο Μελωδός ο Β'. «Το δωμάτιο γεμίζει με την παρουσία του. Τα κουπιά-χέρια του ήταν δυσανάλογα μεγάλα για το σκαφίδι-αρμόνιο που στέναζε σαν καρυδότσουφλο στο σκαμπανέβασμα της τρικυμίας καθώς, ξεχειλίζοντας από την καρέκλα του, έπαιζε στους αδελφούς τα κοντάκια που είχε συνθέσει αυτά τα δύσκολα χρόνια της φυλακής, της εξορίας, της παρανομίας, του κατά κατακόμβην περιορισμού. Η στιγμή ήταν περιούσια, απ’ αυτές που σπάνια τυχαίνουν στη ζωή…».


■ Ο «Πλανόδιος πλασιέ», που προσφέρει η «Εφημερίδα των Συντακτών» στους αναγνώστες της, είναι από τη δίτομη επανέκδοση (1968-1970 και 1971-1973) από τις εκδόσεις Παπαζήση (2012) όλων των βιβλίων που έγραψε ο Βασιλικός στα χρόνια της δικτατορίας στο εξωτερικό, σε επιμέλεια Κώστα Θ. Καλφόπουλου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
MEDIA
Τα εγκλήματα των ναζί στην Κρήτη
Η «Εφ.Συν.» τιμά τα 80 χρόνια από τη Μάχη της Μεγαλονήσου • Το ντοκουμέντο της «Εκθεσης της Κεντρικής Επιτροπής Ωμοτήτων εν Κρήτη» με τις υπογραφές των Ν. Καζαντζάκη, Ι. Καλιτσουνάκη και Ι. Κακριδή, καθώς και...
Τα εγκλήματα των ναζί στην Κρήτη
MEDIA
Μικρές αναπάντεχες ιστορίες για τους Καραϊσκάκη και Κολοκοτρώνη στην «Εφ.Συν.-Σαββατοκύριακο»
Ο Γιάννης Βλαχογιάννης ανθολογεί με χιούμορ και γνώση στιγμές από τη ζωή των αγωνιστών του 1821. Ενα βιβλίο για να τους δούμε αλλιώς, με άγνωστες ιστορίες της καθημερινότητάς τους
Μικρές αναπάντεχες ιστορίες για τους Καραϊσκάκη και Κολοκοτρώνη στην «Εφ.Συν.-Σαββατοκύριακο»
MEDIA
«Πολεμική για τον χαρακτήρα της επανάστασης του 1821» στην «Εφ.Συν.» στις 12/3
Μία μοναδική προσφορά για τους αναγνώστες της «Εφημερίδας των Συντακτών-Σαββατοκύριακο», που θα κυκλοφορήσει εκτάκτως την Παρασκευή 12 Μαρτίου.
«Πολεμική για τον χαρακτήρα της επανάστασης του 1821» στην «Εφ.Συν.» στις 12/3
MEDIA
«Όταν οι Έλληνες ήταν οι μετανάστες» στην «Εφημερίδα των Συντακτών-Σαββατοκύριακο» 
Μία μεγάλη προσφορά φιλοξενεί η «Εφημερίδα των Συντακτών» στο φύλλο αυτού του Σαββάτου, 18 Ιουλίου. Πρόκειται για το νέο βιβλίο του Βασίλη Βασιλικού «Όταν οι Έλληνες ήταν οι μετανάστες».
«Όταν οι Έλληνες ήταν οι μετανάστες» στην «Εφημερίδα των Συντακτών-Σαββατοκύριακο» 
MEDIA
Συγχαρητήρια στην «Εφ.Συν.» για την έκδοση «Τράπεζα της Ελλάδος (1941-1944), Η Αντίσταση των εργαζομένων»
Ο Σύλλογος Εργαζομένων της Τράπεζας της Ελλάδος (ΣΥΤΕ) με ανακοίνωσή του τιμά την «Εφημερίδα των Συντακτών» για την έκδοση του φύλλου της Παρασκευής 5 Ιουνίου, η οποία κυκλοφόρησε με ένθετο το βιβλίο της...
Συγχαρητήρια στην «Εφ.Συν.» για την έκδοση «Τράπεζα της Ελλάδος (1941-1944), Η Αντίσταση των εργαζομένων»
MEDIA
«Ο Μεγάλος Οχτώβρης και η Ελλάδα» με την «Εφ.Συν. - Σαββατοκύριακο»
Μεγάλη η επίδραση της Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης του 1917. Στο βιβλίο αυτό, το πρώτο της σειράς για την 100ή επέτειο, που δίνει η «Εφ.Συν. - Σαββατοκύριακο» περιέχονται ντοκουμέντα της εποχής...
«Ο Μεγάλος Οχτώβρης και η Ελλάδα» με την «Εφ.Συν. - Σαββατοκύριακο»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας