• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.6°C / 31.9°C
  3 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.2°C / 31.4°C
  3 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.0°C / 32.0°C
  1 BF
  40%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  1 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  1 BF
  57%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.6°C / 28.8°C
  0 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 24.0°C
  3 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.2°C / 33.2°C
  1 BF
  29%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 31.0°C
  5 BF
  36%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 25.7°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.6°C / 28.4°C
  5 BF
  34%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 27.7°C
  2 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  0 BF
  65%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 29.5°C
  0 BF
  51%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.8°C / 29.9°C
  1 BF
  38%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 26.8°C
  4 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.5°C / 31.0°C
  0 BF
  28%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.3°C / 27.7°C
  2 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.3°C / 28.3°C
  2 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  0 BF
  64%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διαφωνεί κανένας; Οχι βέβαια

 • A-
 • A+

Απεργία πείνας έξω από τα γραφεία της ΕΣΗΕΑ από τη συνάδελφο Μαρίνα Βήχου. «Επειδή η ελεύθερη και πολύπλευρη ενημέρωση αποτελεί βασικό πυλώνα της Δημοκρατίας, ζητώ:», γράφει και προσυπογράφουμε κι εμείς: «Από την ΕΣΗΕΑ να σταθεί επιτέλους στο ύψος των περιστάσεων και να πάρει ξεκάθαρη θέση καταδικάζοντας κάθε φαινόμενο παραβίασης της ελευθερίας της ενημέρωσης, αλλιώς αφήνει την κοινωνία να θεωρεί ότι τα συγκαλύπτει και προσβάλλει συνολικά το κύρος του δημοσιογραφικού επαγγέλματος.

Πιστεύω επίσης ότι συνιστά άμεση ανάγκη η δημιουργία ενός Μετώπου από τα κάτω, με συμμετοχή δημοσιογράφων, νομικών, πανεπιστημιακών και ανθρώπων των Γραμμάτων και Τεχνών που θα θέσει επί τάπητος τα θέματα σεβασμού του Συντάγματος και Προστασίας της ελεύθερης και πολύπλευρης ενημέρωσης, καθώς κάθε περαιτέρω ολιγωρία συμβάλλει στη διολίσθηση της Δημοκρατίας και την εμπέδωση ενός αυταρχικού μοντέλου διακυβέρνησης, που παραπέμπει σε μαύρες εποχές της ιστορίας της χώρας μας».

▶ Οι μέτοχοι του «Αργους»

Το «Αργος», όπως ξέρετε, είναι το μοναδικό πρακτορείο διανομής Τύπου στην Ελλάδα. Το ωραίο της υπόθεσης έγκειται στο γεγονός ότι οι μέτοχοί του έχουν -κυρίως- εκδοτική δραστηριότητα. Ιδού ποιοι είναι αυτοί:

1) Η «Ελευθερία Του Τύπου Α.Ε.» που εκδίδει τα «Παραπολιτικά», την «OnTime», «Στο Καρφί Σαββατοκύριακου», τη θρησκευτική εβδομαδιαία εφημερίδα «Κιβωτός της Ορθοδοξίας» και τα μηνιαίας κυκλοφορίας περιοδικά «Car&Driver» και «Τσελεμεντές».

2) Η «SAJP ΙΚΕ» που εκδίδει την αθλητική εφημερίδα «Κόκκινος Πρωταθλητής».

3) Η «Αλτερ Εγκο ΜΜΕ Α.Ε.», της οποίας αποκλειστικός ελέγχων μέτοχος είναι ο Βαγγέλης Μαρινάκης, εκδίδει «Τα Νέα», «Το Βήμα της Κυριακής», το εβδομαδιαίας κυκλοφορίας περιοδικό «DownTown», το ετήσιας κυκλοφορίας περιοδικό «Διακοπές», καθώς και τα μηνιαίας κυκλοφορίας περιοδικά «BBC History», «Vita», «Mommy» και «Γευσιγνώστης».

4) Η «Κόντρα ΙΚΕ» που εκδίδει την εφημερίδα «Kontra News».

Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού, «η συμμετοχή ορισμένων εκδοτικών επιχειρήσεων στο μετοχικό κεφάλαιο του (μοναδικού) πρακτορείου διανομής, αποδυναμώνει δυνητικά την ανταγωνιστική ουδετερότητα μεταξύ των εκδοτικών εταιριών.

Ενδέχεται ο αντί-ανταγωνιστικός αποκλεισμός να προκύπτει όχι μόνο σε περιπτώσεις στις οποίες μία ή περισσότερες εκδοτικές εταιρίες έχουν τον έλεγχο ή τον κοινό de facto έλεγχο του πρακτορείου διανομής Τύπου, αλλά και σε περιπτώσεις στρατηγικού αποκλεισμού εάν ορισμένες εκδοτικές εταιρίες ασκούν ουσιαστική επιρροή ως σημαντικοί μέτοχοι στην εμπορική πολιτική του πρακτορείου διανομής Τύπου».

▶ Αποχαιρετισμός στον Αρη Σκιαδόπουλο

Ενας εξαιρετικός συνάδελφος, ο Αρης Σκιαδόπουλος, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 75 ετών. «Ο Αρης Σκιαδόπουλος αναδείχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους ρεπόρτερ της εποχής του. Δραστήριος, ευσυνείδητος και εργατικός, κάλυψε δημοσιογραφικά πλήθος θεμάτων που απασχόλησαν την κοινή γνώμη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ανθρωπος στοχαστικός και καλλιεργημένος, αναδείκνυε τα θέματα και τους καλεσμένους στις εκπομπές του, παρουσιάζοντας πλήρη πορτραίτα στον τηλεθεατή. Με την ευγένεια και το ήθος του δίδαξε μια δημοσιογραφία που έχει ως κέντρο την είδηση και τα πρόσωπα της επικαιρότητας», αναφέρει η ΕΣΗΕΑ στην ανακοίνωσή της.

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1946 και ξεκίνησε να εργάζεται το 1969 στην «Απογευματινή», ασχολούμενος αρχικά με το επαρχιακό και στη συνέχεια με το δικαστικό ρεπορτάζ. Το 1972 μεταπήδησε στο περιοδικό «Ταχυδρόμος» και το 1974 ξεκίνησε η μακρά πορεία του στο ελεύθερο ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ». Ανεξίτηλες στη μνήμη του κοινού παραμένουν και οι εκπομπές του στο ραδιόφωνο («FLASΗ», «Αθήνα 9.84») αλλά και στη δημόσια τηλεόραση («Νυχτερινός Επισκέπτης», «Δρόμοι», «Πρωινά»). Στο συγγραφικό του έργο συγκαταλέγονται μυθιστορήματα («Ο Ορέστης αστόχησε» και «Τα παιδιά της τραμουντάνας») αλλά και συλλογές με συνεντεύξεις που απέσπασε από επιφανή πρόσωπα.

▶ Το Γ΄ Πρόγραμμα ως ραδιόφωνο του life style

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Του Θεόδωρου Γεωργίου, πολιτικού φιλοσόφου

Φτάσαμε μετά από τόσα χρόνια δημιουργικής πνοής στο Γ’ Πρόγραμμα στη φάση της πλήρους παρακμής. Θυμάμαι τότε, πριν από είκοσι χρόνια, που μου έστειλε την πρόσκληση να συζητήσουμε με θέμα «τον κινηματογράφο: 100 χρόνια μετά (1900-2000)» ο διευθυντής του Γ’ Προγράμματος Γιώργος Τσαγκάρης και πως τότε έφτασα στο στούντιο με θεωρητικο-πολιτικό ενθουσιασμό. Η συνομιλία μας βρίσκεται στο αρχείο της ΕΡΤ.

Αναλογίζομαι από τότε (2000) πώς και γιατί το Γ’ Πρόγραμμα εντάχθηκε στη λογική του life-style και ενώ αυτή η εποχή έχει (εννοώ του life-style) παρέλθει ανεπιστρεπτί. Οι διεργασίες που έχουν συντελεστεί στην κοινωνία μας εδώ και είκοσι χρόνια είναι ορατές και στην ελληνική ραδιοφωνία. Στη δική μας περίπτωση στο Γ’ Πρόγραμμα.

Κατά την τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα το Τρίτο Πρόγραμμα στις εκπομπές Λόγου αντί να απογειωθεί και να διαμορφώσει ένα ραδιοφωνικό πλαίσιο δημιουργίας και επικοινωνίας και το ίδιο να γίνει ο «τόπος» (κατά τον Αριστοτέλη) του γίγνεσθαι, παρακμάζει σιγά σιγά, με αργά βήματα. Το Τρίτο Πρόγραμμα ζει σ’ ένα καθεστώς πολιτικής τύφλωσης, σύμφωνα με την οποία «όλα επιτρέπονται, αρκεί να αναπαράγονται». Το Τρίτο Πρόγραμμα είναι κι αυτό ένας μηχανισμός πολιτισμικής αναπαραγωγής!

Κοντολογίς, όλοι εμείς οι ακροατές του Γ’ Προγράμματος επιβάλλεται να θέσουμε τους όρους μας: θέλουμε το Τρίτο Πρόγραμμα να απαλλαγεί από τη νεοαποκτηθείσα ραδιοφωνική νοοτροπία της αναπαραγωγής και επιτέλους να γίνει πηγή και θεσμός δημιουργίας όπως ήταν στην «εποχή Χατζιδάκι»!

▶ Επιτυχία της ΕΡΤ

Τα σωστά να λέγονται: η ΕΡΤ ήταν εξαιρετική στα «ζωντανά» της το διήμερο 24 και 25 Μαρτίου. Τόσο από την Εθνική Πινακοθήκη και τις αφίξεις των καλεσμένων το βράδυ της παραμονής, αλλά και ανήμερα με την έπαρση της σημαίας στην Ακρόπολη και τη στρατιωτική παρέλαση. Ροή, ωραία πλάνα, drones και άλλα πολλά. Αψογη η μετάδοση, υψηλού επιπέδου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
MEDIA
TOP 10 media: Γιώργος Δελαστίκ
Τι έλεγε ο Γιώργος Δελαστίκ για τις εμπειρίες της ζωής του: «Οι εμπειρίες της ζωής αυτής ήταν μοναδικές. Πρώτα απ’ όλα, είχα πάντα το μέτωπο ψηλά - πράγμα ανεκτί­μητης αξίας σε ένα τόσο βρόμικο επάγγελμα όπως...
TOP 10 media: Γιώργος Δελαστίκ
MEDIA
PRESS CAFE Πάει ο Legend 88.6, πάει και ο Sport24 103.3
Είναι ρεκόρ αυτό που πέτυχε τους τελευταίους μήνες η 24 Media του Δημήτρη Μάρη: κατάφερε να κλείσει τρία ραδιόφωνα. Την Παρασκευή ανακοίνωσε ότι βάζει λουκέτο στα δύο ραδιόφωνα ιδιοκτησίας της.
PRESS CAFE Πάει ο Legend 88.6, πάει και ο Sport24 103.3
MEDIA
Το σκληρό, εργοδοτικό πρόσωπο του Βαγγέλη Μαρινάκη στα ΜΜΕ
Ο βίος και η πολιτεία του επιχειρηματία στον χώρο του Τύπου σκιαγραφείται με μελανά χρώματα, αφού κλείνει ραδιοφωνικούς σταθμούς, αφήνει τηλεοπτικά κανάλια να σβήνουν, βάζει λουκέτο σε εφημερίδες και απολύει...
Το σκληρό, εργοδοτικό πρόσωπο του Βαγγέλη Μαρινάκη στα ΜΜΕ
MEDIA
Τρία χρόνια επιτυχίες η ΕΡΤ
Τρία χρόνια με μεγάλες δημοσιογραφικές επιτυχίες θα έλεγα. Είναι πολλές, αλλά εμείς θα περιοριστούμε σήμερα σε μόλις 10 από αυτές. Ουκ εν τω πολλώ το ευ...
Τρία χρόνια επιτυχίες η ΕΡΤ
MEDIA
Η διαγραμμένη ενημέρωση της ΕΡΤ
Θυμάστε που πριν από μερικές ημέρες ο πρόεδρος της ΕΡΤ Κωνσταντίνος Ζούλας εμφανίστηκε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ενώπιον εκπροσώπων της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, και είχε πει ότι δεν...
Η διαγραμμένη ενημέρωση της ΕΡΤ
MEDIA
Ανεξήγητη η απομάκρυνση Ξυδάκη από τον «105,5 Στο Κόκκινο»
Το ζήτημα Ξυδάκη πάντως δεν είναι τόσο εσωκομματικό, ασχέτως αν ίσως εξελιχθεί έτσι. Περισσότερο έχει να κάνει με τις ισορροπίες μέσα στα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ, τις ανύπαρκτες σχέσεις μεταξύ των διευθυντών και ποιους...
Ανεξήγητη η απομάκρυνση Ξυδάκη από τον «105,5 Στο Κόκκινο»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας