Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 11.1°C / 16.0°C
  3 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  10°C 8.3°C / 10.6°C
  1 BF
  76%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.8°C / 17.0°C
  2 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 6.7°C / 13.0°C
  1 BF
  62%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  5 BF
  46%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.7°C / 11.7°C
  1 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.0°C / 7.0°C
  4 BF
  42%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  14°C 10.6°C / 17.0°C
  2 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 18.9°C
  4 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.7°C / 13.0°C
  4 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.6°C
  5 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  2 BF
  91%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  4 BF
  46%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.1°C / 11.7°C
  1 BF
  76%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.7°C / 17.0°C
  2 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 7.2°C / 12.0°C
  1 BF
  76%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 11.0°C
  5 BF
  43%
 • Κατερίνη
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  10°C 8.9°C / 11.7°C
  1 BF
  76%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.0°C / 7.0°C
  4 BF
  42%
Press Cafe: Ευχαριστημένος (λένε) ο κόσμος από την ΕΡΤ
EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Press Cafe: Ευχαριστημένος (λένε) ο κόσμος από την ΕΡΤ

 • A-
 • A+
Tο 72,8% των πολιτών δηλώνουν ότι η ΕΡΤ έχει βελτιωθεί αισθητά τον τελευταίο χρόνο.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Τη μεγάλη έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία Marc για λογαριασμό της Δημόσιας Τηλεόρασης μας παρουσίασαν χθες σε (διαδικτυακή) συνέντευξη Τύπου οι ιθύνοντες της ΕΡΤ.

Και δήλωσαν πολύ ικανοποιημένοι μια και, σύμφωνα με την έρευνα και την ενημέρωσή τους, «επτά στους δέκα πολίτες και μάλιστα ανεξαρτήτως ιδεολογικής προέλευσης πλέκουν το εγκώμιο της ΕΡΤ για τη θεαματική της αλλαγή τους τελευταίους 12 μήνες». Προφανώς θα ανήκω στους τρεις στους δέκα.

Οπως προκύπτει από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τις 18 Δεκεμβρίου ως τις 4 Ιανουαρίου, το 72,8% των πολιτών δηλώνουν ότι η ΕΡΤ έχει βελτιωθεί αισθητά τον τελευταίο χρόνο, ενώ επιπλέον το 65,1% εκφράζουν την ικανοποίησή τους από τη συνολική εικόνα της δημόσιας τηλεόρασης, όταν το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 50,6% πριν από έναν χρόνο.

«Θα μπορούσε κανείς να μιλήσει κάλλιστα για την απαρχή ενός επιτυχημένου rebranding ή ακόμη και για ένα απροσδόκητο success story σε εξέλιξη. Διότι αυτό που φαίνεται ήδη να καταφέρνει η ΕΡΤ είναι η ολική επανεκκίνησή της, που την επανατοποθετεί στον τηλεοπτικό χάρτη και την κάνει την έκπληξη της φετινής τηλεοπτικής χρονιάς», είπε στη συνέντευξη Τύπου o διευθύνων σύμβουλος της Marc, Θωμάς Γεράκης.

Λογικό επομένως να πανηγυρίζει η Δημόσια Τηλεόραση με τα ευρήματα της έρευνας: «Η αποδοχή της ΕΡΤ παρατηρείται οριζόντια στο σύνολο των πολιτών ανεξαρτήτως ιδεολογικής τοποθέτησης στοιχείο που πιστώνεται πρωτίστως ο νέος ενημερωτικός της χαρακτήρας που προτάσσει τη νηφάλια και αμερόληπτη καταγραφή της επικαιρότητας». Η ΕΡΤ στην έρευνα χαρακτηρίζεται «σοβαρή» από το 87,9% των πολιτών, «ποιοτική» από το 83%, «σύγχρονη» από το 63,5% και «αντικειμενική και αξιόπιστη» από το 61,1%.

Ειδικά για τα δελτία ειδήσεων, «το 40,9% όσων τα παρακολουθούν έστω και περιστασιακά, δηλώνουν ότι συγκριτικά με το παρελθόν η δημόσια τηλεόραση είναι “πιο αντικειμενική, πλουραλιστική και ουδέτερη” έναντι μόλις του 7,4% που απαντούν το αντίθετο. Επιπλέον το 42% προτιμά τα δελτία ειδήσεων της ΕΡΤ γιατί είναι “αξιόπιστα και αντικειμενικά” το 27,6% επειδή είναι “σοβαρά και ψύχραιμα” και το 21,1% για τον πολυθεματικό τους χαρακτήρα».

Δικαίως πάντως η ΕΡΤ καμαρώνει για το –ελληνικό– ψυχαγωγικό της πρόγραμμα, μια και στον τομέα αυτόν έκανε βήματα μπροστά. Ειδικά με τις σειρές μυθοπλασίας που πρόσθεσε στο πρόγραμμά της: «Το 75,2% των πολιτών απαντούν ότι το ψυχαγωγικό της πρόγραμμα έχει βελτιωθεί τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ το 63,2% των ερωτηθέντων αναδεικνύουν ως μεγάλο πλεονέκτημα της ΕΡΤ το ψυχαγωγικό της πρόγραμμα, όταν το ποσοστό αυτό ήταν μόλις 43,1% προ έτους».

Στα θετικά της ΕΡΤ αδιαμφισβήτητα και η νέα ψηφιακή της πλατφόρμα ERTFLIX που όσο περνάει ο καιρός γίνεται όλο και πιο πλούσια σε περιεχόμενο. Την γνωρίζει ήδη το 59,1% των πολιτών με το 86,6% να δηλώνουν ικανοποιημένοι.

«Στις αρχές του 2020 η παρούσα διοίκηση της ΕΡΤ προχώρησε στον σχεδιασμό ενός ολοκληρωμένου, 5ετούς Στρατηγικού και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, ορίζοντας με σαφήνεια τους στόχους καθώς και τα μέσα και τις ενέργειες που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων» είπε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, Γιώργος Γαμπρίτσος.

«Η υλοποίηση του στρατηγικού και επιχειρησιακού σχεδίου εξελίσσεται σε όλα τα επίπεδα: νέα οργανωτική δομή, ανανέωση και εμπλουτισμός του ανθρώπινου δυναμικού σε καίριες θέσεις στο μέτρο του δυνατού, αλλαγή της εταιρικής κουλτούρας, ψηφιοποίηση των υποδομών και των λειτουργιών. Και πρωτίστως, η ανανέωση του προγράμματος».

Τον λόγο πήρε και ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Κωνσταντίνος Ζούλας: «Οταν αναλάβαμε πριν από περίπου ενάμιση χρόνο την ευθύνη της ΕΡΤ, κάναμε μια έρευνα της κοινής γνώμης που δεν δημοσιοποιήσαμε. Στόχος μας ήταν να διερευνήσουμε πώς αντιμετώπιζαν οι πολίτες την ΕΡΤ και κυρίως τι περιμένουν από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Τα αποτελέσματα ήταν, θα έλεγα, αποκαρδιωτικά. Οχι μόνο γιατί η ΕΡΤ χαρακτηριζόταν ως το πιο παλιομοδίτικο, γερασμένο και αναχρονιστικό δίκτυο. Αλλά γιατί αυτό που διαπιστώσαμε ήταν ότι για την πλειονότητα των πολιτών είχε θα έλεγε κανείς χαθεί η ελπίδα ότι κάτι μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο.

Η ΕΡΤ ενημερωτικά θεωρείτο εντελώς ανυπόληπτη και ψυχαγωγικά πλήρως απαξιωμένη. Θα σας πω ένα μόνο στοιχείο. Στα επιμέρους ευρήματα της έρευνας που κάναμε πριν από έναν ακριβώς χρόνο, 3 στους 10 πολίτες δήλωναν ευθαρσώς ότι δεν τους αφορά η δημόσια τηλεόραση, δεν κάνουν καν ζάπινγκ στα κανάλια της ΕΡΤ, όταν το ποσοστό αυτό είναι μικρότερο από 5% στα ιδιωτικά δίκτυα».

Και εξηγεί τι έκαναν, πρώτον, στην ενημέρωση: «Στην ενημέρωση η κεντρική στρατηγική ήταν η ΕΡΤ να προσπαθήσει να ανακτήσει τη χαμένη της αξιοπιστία. Να είναι παρούσα στα μεγάλα γεγονότα με γρήγορα αντανακλαστικά, και οι ειδήσεις να μεταδίδονται ψύχραιμα και νηφάλια, καταγράφοντας όλες τις απόψεις».

Και, δεύτερον, στην ψυχαγωγία: «Πήραμε το ρίσκο να επενδύσουμε πρωτίστως στην ελληνική μυθοπλασία ακόμη και αν η ΕΡΤ είχε 22 ολόκληρα χρόνια να εντάξει καθημερινή σειρά στο πρόγραμμά της. Μέσα σε μόλις έναν χρόνο δημιουργήσαμε 17 νέες ψυχαγωγικές εκπομπές, 13 πολιτιστικού περιεχομένου και 7 ενημερωτικές ανανεώνοντας επιπλέον 22 προγράμματα που υπήρχαν ήδη στην ΕΡΤ».

Τα νούμερα της ΕΡΤ χθες (στο δυναμικό κοινό)

▶Το 24ωρο:

1) ΑΝΤ1: 17%
2) ΣΚΑΪ: 17%
3) STAR: 13,9%
4) ALPHA: 9,6%
5) OPEN: 7,2%
6) MEGA: 5,6%
7) ΕΡΤ1: 3%

▶Τα δελτία ειδήσεων:

1) ALPHA (Αντώνης Σρόιτερ): 14,5%
2) STAR (Μάρα Ζαχαρέα): 12,4%
3) ΣΚΑΪ (Σία Κοσιώνη): 10,2%
4) ΑΝΤ1 (Ν. Χατζηνικολάου): 9,8%
5) OPEN (Νίκη Λυμπεράκη): 9,1%
6) MEGA (Ράνια Τζίμα): 5,7%
7) ΕΡΤ1 (Αντριάνα Παρασκευοπούλου): 2,7%

▶Το prime time:

1) ΑΝΤ1: 22,1%
2) ΣΚΑΪ: 20,4%
3) STAR: 19,9%
4) ALPHA: 6,5%
5) OPEN: 3,9%
6) MEGA: 3,7%
7) ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV: 1,9%
8) ΕΡΤ1: 1,5%

MEDIA
Press cafe: O ANT1 στην πρώτη θέση
Το τηλεβαρόμετρο της εβδομάδας φέρνει τον ΑΝΤ1 (με τις «Αγριες Μέλισσες») στην πρώτη θέση και μάλιστα με διαφορά από τον δεύτερο ΣΚΑΪ. Τα τέσσερα κανάλια της ΕΡΤ στις τέσσερις τελευταίες θέσεις.
Press cafe: O ANT1 στην πρώτη θέση
MEDIA
Press Cafe
​​​​​​​Αν η ΕΡΤ συνεχίσει στην ίδια πορεία, της καθόδου στις τηλεθεάσεις, δεν αποκλείεται σε λίγο να περάσει σε αρνητικές τιμές, όπως οι τιμές των βαρελιών πετρελαίου.
Press Cafe
MEDIA
ΕΣΡ καλεί Alpha
Το εντυπωσιακό δεν είναι που το ΕΣΡ κάλεσε σε απολογία τον Alpha επειδή στην εκπομπή του Νίκου Μάνεση, προβλήθηκαν εικόνες του 2015 από την Ειδομένη και εμφανίστηκαν ως δήθεν τωρινά ντοκουμέντα από τον Εβρο,...
ΕΣΡ καλεί Alpha
MEDIA
Press Cafe: Νούμερα
Οι τηλεθεάσεις της πρώτης εβδομάδας που το νέο Mega βγήκε στις οθόνες μας. Και η τηλεθέαση των ενημερωτικών εκπομπών της ΕΡΤ.
Press Cafe: Νούμερα
MEDIA
Press Cafe: Μάνος Ελευθερίου σήμερα στο Δεύτερο Πρόγραμμα
Αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου από το Δεύτερο Πρόγραμμα με εκπομπές και μουσικές αναφορές με αφορμή την υπό έκδοση αυτοβιογραφία του «Μαλαματένια Λόγια».
Press Cafe: Μάνος Ελευθερίου σήμερα στο Δεύτερο Πρόγραμμα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας