Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τη Δευτέρα ανοίγει η ΕΡΤ

Ο πρωθυπουργός στις 11 Ιουνίου, επέτειο του «μαύρου», θα βρεθεί στο Ραδιομέγαρο

EUROKINISSI

Τη Δευτέρα ανοίγει η ΕΡΤ

  • A-
  • A+

Ο ένας, ο Λάμπης Ταγματάρχης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, ήταν με σακάκι, πουκάμισο και «σκληρό» χαρτοφύλακα στο χέρι όπως οι επιχειρηματίες. Ο άλλος, ο πρόεδρος της ΕΡΤ, ο Διονύσης Τσακνής, ήταν με t-shirt και σακίδιο στον ώμο.

Ο πρώτος πιο κλάσικ σαν να έρχεται από άλλες εποχές, ο δεύτερος πιο «μέσα» στον κώδικα της νέας κυβέρνησης.

Με αυτό το ενδυματολογικό στιλ πέρασαν χθες την πόρτα του Μαξίμου οι δυο τους για να συναντήσουν, πρώτη φορά επισήμως, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Θέμα τους η ΕΡΤ η οποία ανοίγει την ερχόμενη Δευτέρα 25 Μαΐου. Τέλος πλέον ο ψευδεπίγραφος τίτλος «ΝΕΡΙΤ», ελπίζω να λησμονηθεί γρήγορα αυτό το μόρφωμα της τελευταίας διετίας.

Τέσσερις είναι οι βασικοί κανόνες στη νέα ΕΡΤ, έτσι όπως τουλάχιστον τους έθεσε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας:

Πρώτον: διαφάνεια.

Δεύτερον: πλουραλισμός.

Τρίτον: κλίμα συμφιλίωσης και όχι ρεβανσισμοί.

Τέταρτον: ανεξαρτησία από κάθε κομματική ή κυβερνητική κηδεμονία.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, υπογράμμισε την απόφαση της κυβέρνησης «να ξεκινήσει μια προσπάθεια ριζικής επαναλειτουργίας της Δημόσιας Τηλεόρασης έξω από τις παθογένειες του παρελθόντος».

Ωραίο ακούγεται όλο αυτό κι εύκολα λέγεται, το θέμα είναι να ισχύσει πραγματικά.

«Η ΕΡΤ ανοίγει την ερχόμενη Δευτέρα και αυτό που σας ζητά η κυβέρνηση είναι να συμβάλετε σε μια νέα ΕΡΤ, πολυφωνική, ανεξάρτητη και που θα αποτελέσει πρότυπο λειτουργίας δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στον Διονύση Τσακνή και στον Λάμπη Ταγματάρχη.

Και τους ζήτησε να ασχοληθούν πρώτα πρώτα με την ομαλή επιστροφή των εργαζομένων.

Τα υπόλοιπα που τους είπε είναι οι γνωστές κοινοτοπίες που ακούγονται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Δηλαδή η ΕΡΤ να «απευθύνεται σε ολόκληρο το κοινωνικό σύνολο», να είναι «αντικειμενική και όχι φερέφωνο της εκάστοτε κυβέρνησης», να βάλουν την κυβέρνηση «στον πυρήνα της πολιτικής κριτικής» κ.ο.κ.

«Η επόμενη φορά που θα συναντηθούμε», πρόσθεσε, «θα είναι στο προαύλιο του Ραδιομεγάρου την 11η Ιουνίου για να γιορτάσουμε τη νίκη του αγώνα, τη νίκη της δημοκρατίας». Να δούμε μόνο πώς θα αντιδράσει η ΠΟΣΠΕΡΤ η οποία θεωρεί εαυτόν ριγμένο και πιστεύει πως η ΕΡΤ τής ανήκει ολοκληρωτικά.

Την ίδια ώρα δύο βουλευτές από το Ποτάμι, ο Γρηγόρης Ψαριανός και ο Σπύρος Δανέλλης, κατέθεταν ερώτηση στη Βουλή για τις «διαδικασίες επιλογής του Δ.Σ. της ΕΡΤ».

Σε αυτήν τονίζουν «πως με τον νόμο για την ΕΡΤ επιζητείται η δημιουργία μιας απόλυτα ελεγχόμενης κυβερνητικής ραδιοτηλεόρασης».

Συγκεκριμένα επισημαίνουν πως «το διάστημα το οποίο δόθηκε για κατάθεση υποψηφιοτήτων ήταν ελάχιστο, ενώ αντίστοιχα ελάχιστο ήταν το διάστημα το οποίο χρειάστηκε για να ελεγχθούν, αδιαφανώς, αυτές, να επιλεγούν οι (προφανώς) προαποφασισθείσες και να ανακοινωθούν από τον υπουργό οι επιλεχθέντες, πριν καν συνεδριάσει και αποφασίσει σχετικά η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όπως ορίζει ο νόμος που ψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία».

Δεν έχουν και άδικο εδώ που τα λέμε οι δύο βουλευτές, μάλλον προσχηματικός ήταν ο διαγωνισμός. Το όνομα του Λάμπη Ταγματάρχη έπαιζε πολύ καιρό πριν.

Υπενθυμίζουμε, η κυβέρνηση άνοιξε τη διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για το Δ.Σ. της ΕΡΤ Πέμπτη απόγευμα, Παρασκευή ήταν Πρωτομαγιά, ακολουθούσε Σαββατοκύριακο για να έρθει η Δευτέρα και να σταματήσουν όλα στις 12 το μεσημέρι (δόθηκε μία μέρα παράταση).

Πότε να προλάβεις να καταθέσεις τα χαρτιά σου αν ήθελες να πας στην ΕΡΤ;

Οι δύο βουλευτές ζητούν από την κυβέρνηση «να κατατεθούν όλες οι αιτήσεις και τα σχετικά βιογραφικά, ο κατάλογος των υποψηφίων που επελέγησαν για το δεύτερο μέρος της διαδικασίας, δηλαδή τη συνέντευξη, καθώς και το έγγραφο της σχετικής απόφασης της επιτροπής, ο κατάλογος με τα μέλη της επιτροπής αξιολόγησης των βιογραφικών των υποψηφίων κατά το πρώτο στάδιο της διαδικασίας και εκείνος με την επιτροπή της δεύτερης φάσης, δηλαδή των συνεντεύξεων».

Οι Ψαριανός και Δανέλλης έχουν αντιρρήσεις και για το άνοιγμα της ΕΡΤ τη Δευτέρα.

«Ποιος θα την ανοίξει;», ρωτούν. «Οι... προτεινόμενοι, και δεν είναι προσωπικό το θέμα, δεν έχουν εγκριθεί από την αρμόδια επιτροπή και, ως εκ τούτου, ο διορισμός τους δεν έχει δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Θα ανέβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός ή, μήπως, ο υπουργός του; Ή σχεδιάζει να στείλει με το “έτσι θέλω” και βεβαίως χωρίς θεσμική νομιμοποίηση τους επιλεγέντες στην ΕΡΤ να αναλάβουν τη διοίκησή της;».

 

MEDIA
Press Cafe: Στην ΕΡΤ ξέχασαν την επέτειο του «μαύρου»
Οι αναφορές στο λουκέτο των Σαμαρά-Βενιζέλου, την ημέρα της «μαύρης» (όνομα και πράγμα) επετείου, ήταν ελάχιστες από τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, ίσως γιατί νιώθουν πιο ήρεμοι στην Αγία Παρασκευή τώρα.
Press Cafe: Στην ΕΡΤ ξέχασαν την επέτειο του «μαύρου»
MEDIA
Το Μαξίμου οραματίζεται πλουραλιστική ΕΡΤ
Ευρεία υπουργική σύσκεψη σήμερα υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου με θέμα της την ΕΡΤ. Τις... «προοπτικές της και τη δυνατότητά της να μετεξελιχθεί σε μια σύγχρονη και πλουραλιστική...
Το Μαξίμου οραματίζεται πλουραλιστική ΕΡΤ
MEDIA
Οι συντονιστές στην Ελληνική Ραδιοφωνία
Συμπληρώθηκαν και οι υπόλοιπες θέσεις... ευθύνης στην Ελληνική Ραδιοφωνία της νέας, λέμε τώρα, ΕΡΤ. Την Παρασκευή αναρτήθηκαν στη Διαύγεια οι διορισμοί των προσώπων που ορίζονται ως συντονιστές και η θητεία...
Οι συντονιστές στην Ελληνική Ραδιοφωνία
MEDIA
Οι «παράνομοι» της ERTopen
Ενώ λειτούργησε κάτω από τη σκέπη της ΠΟΣΠΕΡΤ και στήθηκε από τους απολυμένους, χθες συνελήφθησαν ο Παναγιώτης Καλφαγιάννης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, και ο Δημήτρης Κούνης, ταμίας, γιατί εξέπεμπε παράνομα σε...
Οι «παράνομοι» της ERTopen
MEDIA
Με τον «αΕ.ΡΑ.» της νέας ΕΡΤ
Η καινούργια «Ε.ΡΑ.» (Ελληνική Ραδιοφωνία) θα βρίσκεται στον αέρα την 11η του μηνός. Κι ετοιμάζεται για την καινούργια εποχή της με διευθυντή τον Γιώργο Γιουκάκη, ευχόμαστε χωρίς τα υλικά του παρελθόντος.
Με τον «αΕ.ΡΑ.» της νέας ΕΡΤ
MEDIA
Γκέλες και λάθη... νοοτροπίας για ΕΡΤ
Ο πρωθυπουργός Αλ.Τσίπρας συνάντησε τους Λάμπη Ταγματάρχη και Διονύση Τσακνή, νέο διευθύνοντα σύμβουλο και πρόεδρο της ΕΡΤ αντίστοιχα. Τους έδωσε... κατευθύνσεις για τη νέα ΕΡΤ και ανακοίνωσε ότι αυτή θα...
Γκέλες και λάθη... νοοτροπίας για ΕΡΤ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας