Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
H πανδημία και η ανεξαρτησία μας
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

H πανδημία και η ανεξαρτησία μας

  • A-
  • A+

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» συμπλήρωσε τα οχτώ χρόνια από την ημέρα που κυκλοφόρησε, καθώς βιώνουμε τις πρώτες συνέπειες από το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Γιορτάζοντας πέρσι τα εφτά χρόνια επιχειρήσαμε σε αυτές τις σελίδες («Εφ.Συν.» 9-10 Νοεμβρίου 2019) έναν «πρώτο απολογισμό» αναδεικνύοντας τα βασικά χαρακτηριστικά της εφημερίδας μας, την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο των μέσων ενημέρωσης και την προσπάθειά μας να συμβάλουμε στην αποκατάσταση της χαμένης αξιοπιστίας του Τύπου. Συνοψίζοντας γράφαμε ότι «η "Εφημερίδα των Συντακτών" σηματοδοτεί -τηρουμένων των αναλογιών- την επανεμφάνιση της ανεξάρτητης, έγκυρης και ποιοτικής εφημερίδας [...] με έσοδα μόνο από την κυκλοφορία του φύλλου και τη διαφήμιση [...] και ότι η ύπαρξή της αποδεικνύει ότι πραγματικά ανεξάρτητη δημοσιογραφία μπορεί να υπάρξει μόνο με την οικονομική ανεξαρτησία των εφημερίδων».  

Ελάχιστους μήνες αργότερα ήρθε η πανδημία και τα πρώτα περιοριστικά μέτρα δημιούργησαν ακόμα χειρότερες συνθήκες για την ύπαρξη και την επιβίωση μιας πραγματικά ανεξάρτητης εφημερίδας. Στα τέλη Μαρτίου οι κυκλοφορίες των εφημερίδων καταβαραθρώθηκαν κυριολεκτικά, ενώ η πολυπόθητη ανάκαμψη δεν ήρθε ποτέ. Τότε αναγκαστήκαμε να απευθυνθούμε στους αναγνώστες και τους φίλους μας (21-22 Μαρτίου 2020) για να στηρίξουν την «Εφ.Συν.» στις κρίσιμες στιγμές που περνά. Η ανταπόκριση ήταν άμεση και συγκινητική και τους ευχαριστούμε θερμά όλους. 

Ομως η πανδημία είναι ακόμα εδώ και σαρώνει. Οι συνθήκες εργασίας είναι τώρα ακόμα πιο δύσκολες. Οι κυκλοφορίες των εφημερίδων παραμένουν στάσιμες, όταν δεν μειώνονται κι άλλο. Η κυβέρνηση αρνείται σταθερά να προχωρήσει στη λήψη γενναίων μέτρων για την ενίσχυση των εφημερίδων, του έντυπου Τύπου, που αποτελεί πυλώνα της δημοκρατίας. 

Αντίθετα, δεν δίστασε να αξιοποιήσει την ευκαιρία της πανδημίας θέτοντας σε εφαρμογή ένα αποκρουστικό σχέδιο για τον πλήρη έλεγχο της κοινής γνώμης, εξασφαλίζοντας με μια επιλεκτική και σκανδαλώδη χρηματοδότηση την ολοκληρωτική ευθυγράμμιση της πλειονότητας των μέσων ενημέρωσης στη γραμμή στήριξης της κυβέρνησης. Πρόκειται για μια πρωτοφανή για τα δημοσιογραφικά δεδομένα επιχείρηση άλωσης των ΜΜΕ για να διοχετεύεται άνετα η κυβερνητική προπαγάνδα. 

Για τα μέσα ενημέρωσης που οι ιδιοκτήτες τους έχουν ταυτόσημα συμφέροντα με την κυβέρνηση ή διαπλέκονται πολιτικά μαζί της τα πράγματα δεν ήταν δύσκολα. Για τα μέσα ενημέρωσης που δεν ήταν τόσο «πρόθυμα», δεν χρειάστηκαν παρά μερικές δεκάδες εκατομμύρια για να μεταμορφωθούν σε πρόθυμους προπαγανδιστές των κυβερνητικών θέσεων. Ετσι η συντριπτική πλειονότητα των μέσων ενημέρωσης προβάλλει και επιβάλλει τη μονόπλευρη εκδοχή της πραγματικότητας την οποία προωθεί η κυβέρνηση. Είναι τόσο βέβαιη η κυβέρνηση για την πειθήνια συμμόρφωση αυτών των μέσων ενημέρωσης, που έφτασε να τους μεταβιβάζει και συγκεκριμένες γραπτές οδηγίες για τον ακριβή τρόπο με τον οποίο θα μεταδώσουν τις «ειδήσεις» και τις «αναλύσεις» τους. 

Η σημερινή Ελλάδα έχει πλέον μια θλιβερή επίδοση: δεν υπήρξε ποτέ τα τελευταία 70 χρόνια περίοδος κατά την οποία σχεδόν όλα τα μέσα ενημέρωσης να χρησιμοποιούν κάθε είδους παραπλάνηση και παραπληροφόρηση και ταυτόχρονα να ασκούν κριτική όχι στην κυβέρνηση που έχουν απέναντί τους, αλλά στην... προηγούμενη. 

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» είναι η μοναδική ημερήσια εφημερίδα με σημαντική κυκλοφορία -με βάση τα επίσημα στοιχεία- που διατηρεί μέσα σε αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες την ανεξαρτησία της και την πολυφωνία της, τηρεί τη δεοντολογία, αναδεικνύοντας για κάθε ζήτημα τα πραγματικά στοιχεία και αποκαλύπτοντας όσα συσκοτίζει συστηματικά η κυβέρνηση.  

Ακριβώς γι' αυτούς τους λόγους δεν σταμάτησε ποτέ ο πόλεμος εναντίον μας - ανοιχτός ή υπόγειος. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός φροντίζει να ενημερώνεται ανελλιπώς και λεπτομερώς για όσα γράφουμε και ζητά να του υποδεικνύουν όσα νομίζει ότι μπορεί να τα χρησιμοποιήσει εναντίον μας ακόμα και από το βήμα... της Βουλής. 

Ταυτόχρονα, κραυγαλέα φιλοκυβερνητικές εφημερίδες δεν παύουν να μας έχουν στο στόχαστρο των συκοφαντιών τους. Μία από αυτές, λειτουργώντας σταθερά ως χαλκείο ψευδών ειδήσεων, κυριολεκτικά κατασκεύασε δημοσίευμα, υποτίθεται «σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες», για να εμπλέξει σε φανταστικές συνωμοσίες και μηχανορραφίες «τα κορυφαία στελέχη της "Εφ.Συν."» όπως έγραψε. 

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» διεξάγει κάτω από αντίξοες συνθήκες έναν πολυμέτωπο αγώνα και έχει σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά την ανάγκη να στηριχθεί από τους φίλους της, τους συνεργάτες της, τους αναγνώστες της. Και ο πιο απλός τρόπος για να γίνει αυτό είναι να αυξηθούν τα έσοδά της, να αυξηθεί η κυκλοφορία της. Εάν όσοι την αγοράζουν το Σαββατοκύριακο, την αγοράζουν και καθημερινά. Εάν όλοι κερδίσουμε -ξεχωριστά ο καθένας μας- ακόμα έναν αναγνώστη που θα την αγοράζει καθημερινά. Αλλιώς δεν θα εξασφαλιστεί η επιβίωσή της με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ελευθερία του λόγου και του Τύπου στην Ελλάδα σήμερα. 

Ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς αναλύει στις επόμενες σελίδες, με τον πάντα εύστοχο τρόπο του, την τρέχουσα πανδημία, τονίζοντας ότι «απειλεί να ανατρέψει όλα τα καλώς ή κακώς κείμενα». «Από τη στιγμή, γράφει, που υπό την πίεση της "έκτακτης συγκυρίας" καταρρέει το δόγμα της πλήρους απορρύθμισης, ένας αντίστοιχος προβληματισμός θα μπορούσε να πρυτανεύσει σε σχέση με όλες τις πλανητικής εμβέλειας "καταστάσεις ανάγκης"». 

Εμείς παλεύουμε από την πρώτη στιγμή ενάντια στις «καταστάσεις ανάγκης» στον χώρο του Τύπου. Ενάντια στη συγκέντρωση των ΜΜΕ σε λίγα χέρια, ενάντια στο μονοπώλιο διανομής του Τύπου, ενάντια στις ψευδείς ειδήσεις, ενάντια στην πολιτικο-εκδοτική διαπλοκή. Γι' αυτό ελπίζουμε ότι θα ανατραπεί και η «κατάσταση ανάγκης» η οποία έχει επιβληθεί ποικιλοτρόπως στα μέσα ενημέρωσης και θα δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα διασφαλίζουν ξανά την ελευθερία και την ανεξαρτησία του Τύπου. 

Παλεύουμε καθημερινά προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλά αυτό δεν αρκεί. Για να το πετύχουμε, έχουμε ανάγκη τη συνεχή στήριξη των αναγνωστών και των φίλων μας.

 

MEDIA
Όλο το παρασκήνιο που οδήγησε στις «λειψές» παραγγελίες της Ε.Ε.
Ευρω-φιάσκο με τα εμβόλια/Αμείωτη οργή κατά της Ν. Κεραμέως για τα πτυχία των κολεγίων/ Στον φακό της «Εφ.Συν.»: Λογοκρισία από την Ελληνική Αστυνομία/ «Αδειασμα» Θεοδωρικάκου: Ανώμαλη προσγείωση για οφειλέτες...
Όλο το παρασκήνιο που οδήγησε στις «λειψές» παραγγελίες της Ε.Ε.
MEDIA
Προκαταρκτική εξέταση από την ασφάλεια για τους τρεις ηγέτες των κομμάτων της Αριστεράς
Διότι δεν συνεμορφώθησαν προς τας υποδείξεις/ Πανδημία: Οι κλινικάρχες επιτάσσουν το Δημόσιο!/Από το Περιστύλιο στα χαρακώματα του ΕΣΥ/Τα σούπερ μάρκετ του πληκτρολογίου/ Εμβόλια: Δόση και... σώσε
Προκαταρκτική εξέταση από την ασφάλεια για τους τρεις ηγέτες των κομμάτων της Αριστεράς
MEDIA
Ειδικό πολυσέλιδο ένθετο για τη δίκη: To τέλος της Χρυσής Αυγής
Ο κόσμος του Πολιτισμού εκπέμπει SOS μέσα στην πανδημία / Νάσος Ηλιόπουλος: «Χρειαζόμαστε μια Αριστερά που θα σκεφτεί πέρα από την ήττα» / Στον... αέρα αντί στο κράτος η ασφάλεια πτήσεων και επιβατών / Ειδικό...
Ειδικό πολυσέλιδο ένθετο για τη δίκη: To τέλος της Χρυσής Αυγής
MEDIA
Πρώτο κουδούνι στις 14 Σεπτεμβρίου με πολλές ζωτικές εκκρεμότητες
Πρώτο κουδούνι στις 14 Σεπτεμβρίου με πολλές ζωτικές εκκρεμότητες/ Συνεχίζει τις απειλές η Τουρκία/ Μυκήνες: Επικοινωνιακά παιχνίδια πάνω στα καμένα/ Δυσοίωνες προβλέψεις από τον Αλέξη Τσίπρα/ Κύπελλα Ευρώπης...
Πρώτο κουδούνι στις 14 Σεπτεμβρίου με πολλές ζωτικές εκκρεμότητες
MEDIA
Διπρόσωπη Ευρώπη - Δίγλωσση κυβέρνηση
Στα λόγια έμειναν οι αναφορές των εταίρων για τη στάση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε παραίτηση οδηγήθηκε ο πρωθυπουργικός σύμβουλος Αλ. Διακόπουλος/Δωρεάν τεστ ζητούν ΣΥΡΙΖΑ και ΕΒΕΑ. Καλύπτει...
Διπρόσωπη Ευρώπη - Δίγλωσση κυβέρνηση
MEDIA
Διαβάστε στην «Εφ.Συν. - Σαββατοκύριακο» 1-2 Αυγούστου
Generation Z - Γεννημένοι τον 21ο αιώνα / Ο Εθνικισμός των Εμβολίων -Ο ανελέητος αγώνας για το εμβόλιο του Covid-19 / Ποιους ενοχλεί το φεστιβάλ των νέων του ΣΥΡΙΖΑ στον Γράμμο;
Διαβάστε στην «Εφ.Συν. - Σαββατοκύριακο» 1-2 Αυγούστου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας