Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ενας χρόνος χωρίς τον Βαγγέλη
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενας χρόνος χωρίς τον Βαγγέλη

  • A-
  • A+

Ο Βαγγέλης

Βαδίζοντας στον διάδρομο για να μπω στο γραφείο της Διεύθυνσης τη ματιά μου κυριολεκτικά αιχμαλωτίζει μια έγχρωμη φωτογραφία του Βαγγέλη που έβαλαν οι συνάδελφοί του συντάκτες Υλης στο τζάμι που τους χωρίζει από τους συναδέλφους της Διόρθωσης. Δεν ξέρω αν η φωτογραφία άρεσε στον ίδιο, όμως είναι τόσο ζωντανή η ματιά του, έτσι όπως λοξοκοιτάζει προς τα αριστερά, που μερικές φορές ξαφνιάζομαι, νομίζω ότι είναι εκεί ο ίδιος και μας κοιτάζει, ίσως και να μας επιβλέπει.

Η έκφρασή του δεν είναι αυστηρή, κάθε άλλο, μάλλον τρυφερή θα τη χαρακτήριζα, και αν είσαι λίγο αφηρημένος μπορεί να νομίζεις ότι είναι εκεί μαζί μας, συμμετέχει, παρακολουθεί, συμπάσχει, κρυφογελά, πάντως είναι παρών.

Δεν θυμάμαι καμιά φωτογραφία ανθρώπου που χάσαμε τόσο ξαφνικά από έναν χώρο έντονης και δημιουργικής δουλειάς, όπως είναι μια εφημερίδα, να τονίζει τόσο ήρεμα και απλά, θα έλεγα, τη διαρκή παρουσία του σε αυτό το εγχείρημα της «Εφημερίδας των Συντακτών».

Νικόλας Βουλέλης


Μια αισθητή απουσία

Ενας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από την τραγική εκείνη ημέρα που ο καλός φίλος και εκλεκτός συνάδελφος Βαγγέλης Καραγεώργος έφυγε από τη ζωή, πολύ πρόωρα, πολύ ξαφνικά.

Σε αντίθεση με τη ζωηράδα και τον έντονο τρόπο με τον οποίο σκεφτόταν, δρούσε και απολάμβανε κάθε του στιγμή, ο Βαγγέλης μάς άφησε εντελώς απροειδοποίητα και πολύ αθόρυβα, κάνοντας τον πόνο και τη θλίψη όλων όσοι τον γνωρίζαμε ακόμη μεγαλύτερα.

Η απουσία του αυτόν τον ένα χρόνο μακριά μας είναι κάτι παραπάνω από αισθητή στην καθημερινότητά μας στην εφημερίδα. Δεν ακούγονται πλέον οι δυνατές φωνές του, τα αστεία και οι ιστορίες που μοιραζόταν μαζί μας σταμάτησαν, οι διάδρομοι είναι κι αυτοί με τη σειρά τους άδειοι και βουβοί, καθώς ο Βαγγέλης δεν μπορούσε να μείνει σταθερός στην καρέκλα του και, όντας συνέχεια σε κίνηση, πού τον έχανες, πού τον έβρισκες, με ένα τηλέφωνο στο αυτί, να μιλάει, να νουθετεί αλλά και πάντοτε να ακούει τον συνομιλητή του. Οσο για τους ευφάνταστους τίτλους του στις σελίδες, ακόμη και οι συνάδελφοί του στην ύλη έχουν να λένε ότι από τότε που έφυγε ο «Χλέμπουρας», κανένας τίτλος δεν είναι ξανά ίδιος…

Προσωπικά, έχασα έναν συνοδοιπόρο και στο ραδιόφωνο, αφού μοιραζόμασταν για περίπου ενάμιση χρόνο τα ίδια μικρόφωνα στον Ρ/Σ «Στο Κόκκινο» και το φευγιό του Βαγγέλη έσπασε άδοξα το ντουέτο μας και με βρήκε μονάχο σε άλλη ζώνη του προγράμματος… Πώς να κακίσεις όμως τον Καραγεώργο;

Ηταν ένας άνθρωπος έξω καρδιά που προδόθηκε από την καρδιά του, τι ειρωνεία κι αυτή…, που αγαπούσε τη ζωή και ρούφαγε κάθε λεπτό της σαν να ήταν το τελευταίο, ένας χαρούμενος άνθρωπος που θα ήθελες να έχεις φίλο και συνεργάτη και που αγαπημένε Βαγγέλη από εκεί που βρίσκεσαι τώρα να ξέρεις ότι δεν σε ξεχνάμε, σε αγαπάμε όλοι εδώ στην «Εφ.Συν.» και μας λείπεις!

Δημήτρης Κουκλουμπέρης


Πού εξαφανίστηκες πάλι;

Κάθε άνθρωπος που είχε την τύχη να συναναστραφεί τον Βαγγέλη, έχει σίγουρα διαπιστώσει την παροιμιώδη του ικανότητα να εξαφανίζεται από τη μια στιγμή στην άλλη, να γίνεται καπνός χωρίς προειδοποίηση και ξαφνικά, από το επίκεντρο της παρέας -άλλη μία παροιμιώδης ικανότητα του Βαγγέλη- να βρίσκεται σε... Silver Alert, να αναρωτιόμαστε όλοι και όλες πού πήγε και πότε θα γυρίσει, να αφρίζουμε από το κακό μας που έφυγε στην πιο κρίσιμη στιγμή χωρίς να πει κουβέντα, να τον παίρνουμε -μάταια- δεκάδες τηλέφωνα, να ετοιμαζόμαστε να του τα ψάλουμε κανονικά μόλις γυρίσει.

Και άμα τη επανεμφανίσει, με ένα αφοπλιστικό αυθόρμητο χαμόγελο και με πλήρη άγνοια του πόσο μας έλειψε όσο παρέμενε εξαφανισμένος, να κάνει θρύψαλα την οργή και την αγανάκτησή μας, ημών δηλαδή που τον περιμέναμε. Να μας κερδίζει, να μας γοητεύει, να μην μπορούμε να κάνουμε αλλιώς παρά να τον πάρουμε αγκαλιά και να γελάσουμε μαζί του.

Και αμέσως μετά να μοιραζόμαστε μαζί του με λαχτάρα όλα αυτά που συνέβησαν όσο έλειπε, ακόμη κι αν έλειπε για μισή ώρα. Διότι, όταν λείπει ο Βαγγέλης, σκέφτεσαι ξαφνικά ένα εκατομμύριο πράγματα που θέλεις να του πεις, να τα αναλύσει με τον δικό του μοναδικό τρόπο, να χαρεί με τη χαρά σου περισσότερο κι από σένα, να λυπηθεί με τη λύπη σου σαν να είναι δική του. Να σατιρίσει τα πάντα με το αχτύπητο χιούμορ του, να δώσει έμπνευση για αγώνες σε κάθε άνθρωπο που περνά δίπλα του, να δεις το μάτι του να γυαλίζει γεμάτο από όνειρα και ελπίδες.

Και τώρα, ρε μπαγάσα Χλέμπουρα, λείπεις έναν ολόκληρο χρόνο και όλα αυτά που θέλω να σου πω γίνονται κόμπος στον λαιμό και τα μάτια μου τρέχουν ακατάπαυστα κάθε φορά που προσπαθώ να χωνέψω ότι αυτή τη φορά που εξαφανίστηκες έτσι ξαφνικά, μάλλον δεν θα ξαναγυρίσεις.

Λείπεις, ρε μπαγάσα, λείπεις κάθε μέρα και περισσότερο...

Γιώργος Δρούκας

MEDIA
ΕΔΟΕΑΠ: Το τελευταίο αντίο και η αλήθεια για τη Χαρά Τζαναβάρα
Ο ΕΔΟΕΑΠ αποχαιρετά τη δημοσιογράφο της «Εφ.Συν.» Χαρά Τζαναβάρα, που έφυγε από τη ζωή, ενώ στηλιτεύει και ατεκμηρίωτες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας.
ΕΔΟΕΑΠ: Το τελευταίο αντίο και η αλήθεια για τη Χαρά Τζαναβάρα
MEDIA
Μα, τι μου θύμισες τώρα!
Σεργιάνι στις αναμνήσεις κάθε τμήματος της «Εφ.Συν»: Από την πρώτη μας σύσκεψη στην Κολοκοτρώνη, χωρίς γραφεία, χωρίς υπολογιστές, χωρίς τηλέφωνα, μέχρι σήμερα, 7 χρόνια μετά...
Μα, τι μου θύμισες τώρα!
MEDIA
7 + 1 Απώλειες: Δικοί μας άνθρωποι που έφυγαν
Στην «Εφ.Συν.» μοιάζουμε με οικογένεια. Και γι’ αυτό οι θάνατοι που μας βρήκαν μέσα στα επτά χρόνια μας στοίχισαν διπλά. Χάθηκαν οι φίλοι και οι γνωστοί μας, οι συνεργάτες μας, άλλαξε και η καθημερινότητά μας...
7 + 1 Απώλειες: Δικοί μας άνθρωποι που έφυγαν
MEDIA
«Ακτινογραφία» από οκτώ γωνίες
Ζητήσαμε από ερευνήτριες και ερευνητές που μελέτησαν την «Εφ.Συν.» σε διαφορετικούς τομείς να μας παρουσιάσουν το απόσταγμα των εργασιών τους, σε μια κριτική αποτίμηση του δύσκολου αλλά γοητευτικού μας...
«Ακτινογραφία» από οκτώ γωνίες
MEDIA
Για τον σύντροφό μας, Βαγγέλη
Την Κυριακή 21 Ιουλίου, έφυγε από τη ζωή ο σύντροφός μας Βαγγέλης Καραγεώργος. Υπήρξε καρδιά της οργάνωσης ΚΟΚΚΙΝΟ, αλλά και του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ. Ο δικός μας «Χλέμπουρας» αγωνίστηκε μέσα από τις...
Για τον σύντροφό μας, Βαγγέλη
MEDIA
Ημασταν όλοι εκεί, αλλά ο Βαγγέλης μας έφυγε...
Ηταν όλοι εκεί, η όλη Aριστερά, αναρίθμητοι φίλοι, δεκάδες δημοσιογράφοι, πολιτικοί, βουλευτές, συνδικαλιστές, παλιοί συμμαθητές, συμφοιτητές, συναγωνιστές. Η πολιτική κηδεία του Βαγγέλη Καραγεώργου ήταν ο...
Ημασταν όλοι εκεί, αλλά ο Βαγγέλης μας έφυγε...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας