Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πρώην εργαζόμενοι Ελευθεροτυπίας: Μαζική συγκέντρωση έξω από την Alpha Bank

Πρώην εργαζόμενοι Ελευθεροτυπίας: Μαζική συγκέντρωση έξω από την Alpha Bank

  • A-
  • A+

«Τώρα Λύση! -  'Οχι στην Αναλγησία της Αlpha Bank και της τράπεζας Πειραιώς!» ήταν το ηχηρό μήνυμα που έστειλαν σήμερα το πρωί οι πρώην εργαζόμενοι της ιστορικής εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», που συγκεντρώθηκαν έξω από τα κεντρικά γραφεία της Αlpha Bank στη Σταδίου.

Στη μαζική, για την περίσταση, συγκέντρωση, συμμετείχαν πάνω από 200 άτομα, απαιτώντας να ανακαλέσουν οι τράπεζες τις ανακοπές που άσκησαν, εμποδίζοντας καταχρηστικά την πληρωμή μέρους των οφειλόμενων στους εργαζόμενου και στο Δημόσιο,  από την πτωχευτική διαδικασία.

Όπως γράφει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση που μοιράστηκε και τοιχοκολλήθηκε, σε μορφή πρωτοσέλιδου της «Ελευθεροτυπίας», «οι  850 άλλοτε εργαζόμενοι στην Χ.Κ. Τεγόπουλος και οι οικογένειές τους είμαστε ακόμα εδώ, όρθιοι, για να πάρουμε έστω και αυτό το μέρος των χρημάτων που δουλέψαμε και δεν αποκτήσαμε από υπεραξίες».

Ανάμεσα στους συγκεντρωμένους ήταν δημοσιογράφοι, με θητεία δεκαετιών στην καθημερινή και Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, από πρώην αρχισυντάκτες και διευθυντές σύνταξης, μέχρι διορθώτριες και επιμελητές, συντάκτες και συντάκτριες όλων των ειδικοτήτων, γραφίστριες-ες, διοικητικοί, τεχνικοί, τυπογράφοι και λιθογράφοι από το πιεστήριο στο Κορωπί, που απασχολούσε περίπου 400 άτομα. «Κάτω τα χέρια από τα δεδουλευμένα και τους κόπους μας» ήταν ο υπότιτλος του ευρηματικού πρωτοσέλιδου, στο οποίο δέσποζε η φωτογραφία του πολυόροφου γυάλινου κτιρίου της πάλαι ποτέ «Ελευθεροτυπίας» στο Νέο Κόσμο.

Το κτίριο, ένα από τα «φιλέτα» της πτωχευτικής περιουσίας της Χ.Κ. Τεγόπουλος, εκπλειστηριάστηκε για 10,8 εκατομμύρια ευρώ, και από αυτό περιμένουν να πληρωθούν οι πρώην εργαζόμενοι μέρος των οφειλόμενων, περίπου 6,5 εκατομμύρια. Σύμφωνα με το προηγούμενο πτωχευτικό δίκαιο, που ίσχυε και κατά την πτώχευση της Ελευθεροτυπίας, προηγούνται οι εργαζόμενοι και το Δημόσιο και έπονται οι τράπεζες. Αυτό άλλαξε το καλοκαίρι του 2015, με την τροποποίηση του πτωχευτικού κώδικα που ψηφίστηκε με το Τρίτο Μνημόνιο.

Το παρών στη συγκέντρωση έδωσαν και εργαζόμενοι από άλλους χώρους και ΜΜΕ, μέλη της διοίκησης της ΕΣΗΕΑ, ανάμεσά τους η πρόεδρος Μαρία Αντωνιάδου και η γραμματέας Μάχη Νικολάρα, αλλά και πολιτικά στελέχη από κόμματα της Αριστεράς, όπως ο Νάσος Ηλιόπουλος, επικεφαλής της παράταξης του δήμου Αθηναίων, Ανοιχτή Πόλη.

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτωνας Αρσένης παρέμεινε για αρκετή ώρα στη συγκέντρωση και συνομίλησε με πολλούς πρώην εργαζόμενους και με τη δικηγόρο τους Δήμητρα Παπουτσάκη. Ο ίδιος, όπως άλλωστε και βουλευτές άλλων κομμάτων της αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ), έχει καταθέσει σχετική ερώτηση στη Βουλή για το ζήτημα των αποζημίωσεων των απολυμένων της «Ελευθεροτυπίας». «Στην επερώτηση που καταθέσαμε λάβαμε την απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης ότι θα φέρει ειδική ρύθμιση, προκειμένου να σταματήσει αυτό το παράλογο φαινόμενο. Δηλαδή να κάνουν οι τράπεζες ανακοπή, ενώ ο νόμος είναι ξεκάθαρος οτι δεν ισχύει η αναδρομικότητα», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο Κρίτωνας Αρσένης.

«Εξίσου παράλογο και άδικο είναι να χάνουν οι 850 εργαζόμενοι της "Ελευθεροτυπίας" την πληρωμή αυτών των χρημάτων που έχουν δουλέψει και που τους είναι τόσο απαραίτητα, ακόμα και για προβλήματα υγείας που έχουν παρά πολλοί από αυτούς ή και για την ίδια τους την επιβίωση. Τώρα όμως που θα έρθει αυτή τη τροπολογία στον νέο πτωχευτικό κώδικα, τώρα είναι η ώρα της αλήθειας».

Ο Γιώργος Καρελιάς, από τους πιο γνωστούς και καταξιωμένους δημοσιογράφους της «Ελευθεροτυπίας» στο πολιτικό ρεπορτάζ, πρωτοστατεί σήμερα στις κινητοποιήσεις των πρώην εργαζομένων. Απευθυνόμενος στους πρώην συναδέλφους του, έστειλε ένα μαχητικό και αισιόδοξο μήνυμα και καταχειροκροτήθηκε.  «Εξαιρετικά πετυχημένη» χαρακτήρισε ο Γ. Καρελιάς τη συγκέντρωση των πρώην εργαζομένων της «Ελευθεροτυπίας»  σήμερα το πρωί 7 Ιουλίου, έξω από την διοίκηση της Αlpha Bank στην οδό Σταδίου.

Οπως δήλωσε στην «Εφ.Συν.», η σημερινή κινητοποίηση έστειλε ένα διπλό μήνυμα: «Πρώτον προς τις δύο τράπεζες Alpha και Πειραιώς να σταματήσουν την καταχρηστική τακτική τους στο νομικό επίπεδο και την ανάλγητη συμπεριφορά τους απέναντι σε 850 οικογένειες. Δεύτερον προς την κυβέρνηση να αναλάβει την πρωτοβουλία και να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, όπως έχουν δεσμευθεί δημοσίως δύο υπουργοί της (ο Αδ. Γεωργιάδης και ο Κ. Τσιάρας). Εμείς δεν πρόκειται να σταματήσουμε την προσπάθεια, η οποία άλλωστε διαρκεί έξι και πλέον χρόνια τώρα, και θα χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο προκειμένου να δικαιωθεί ο αγώνας μας».

Στήριξη από το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου

Παρέμβαση στη διαμαρτυρία των πρώην εργαζομένων της «Ελευθεροτυπίας» πραγματοποίησαν μέλη του Συνδικάτου Τύπου και Χάρτου, πρώην εργαζόμενοι στο πιεστήριο της Χ.Κ Τεγόπουλος, εκφράζοντας την οργή τους για τις ανακοπές που άσκησαν οι τράπεζες, με μόνους χαμένους άλλη μια φορά τους εργαζόμενους. Παράλληλα ασκούν κριτική στις υποκριτικές δηλώσεις συμπαράστασης, από κόμματα και συνδικαλιστικές οργανώσεις που τα προηγούμενα χρόνια δεν έβαλαν φρένο στις αντεργατικές ρυθμίσεις, αντίθετα τις ψήφισαν ή τις ανέχτηκαν. 

«Ποια ήταν τα κόμματα που κυβέρνησαν την τελευταία δεκαετία και πώς είχαν παρέμβει στο να δώσουν λύση στα αιτήματα των εργαζομένων; Ήταν τα κόμματα που ψήφισαν και εφάρμοσαν τα μνημόνια και τους εφαρμοστέους νόμους εις βάρος  του συνόλου της εργατικής τάξης της χώρας μας. Οι τράπεζες επικαλούνται σχετική μνημονιακή νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που άλλαξε τον πτωχευτικό κώδικα, ώστε να προηγούνται τα πιστωτικά ιδρύματα στο μοίρασμα ρευστοποιημένων περιουσιακών στοιχείων πτωχευμένων εταιριών, αφήνοντας τελευταίους τους εργαζόμενους. Με ποιο δικαίωμα βγαίνουν υποκριτικά και λένε ότι λένε;», δηλώνουν χαρακτηριστικά.

Το πλήρες κείμενο της παρέμβασης:

Ανακοίνωση

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Βρισκόμαστε σήμερα όλοι εδώ οι εργαζόμενοι της πρώην Χ.Κ ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ για να διεκδικήσουμε το αυτονόητο, να πάρουμε όλοι τα χρήματα από τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις που περιμένουμε εδώ και 9 χρόνια και που οι τράπεζες ALPHA BANK και ΠΕΙΡΑΙΩΣ ασκώντας ανακοπή κατά του πίνακα διανομής μεταθέτουν αυτή την καταβολή για ακόμα μερικά χρόνια πίσω. Οι 850 πρώην εργαζόμενοι της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ περιμένουμε εδώ και 9 χρόνια να εισπράξουμε μέρος των οφειλόμενων αποδοχών και αποζημιώσεων από την πτωχευμένη επιχείρηση. Κάποιοι θα μπορούσαν να εκπλαγούν από αυτή την «ξαφνική» κίνηση των τραπεζών οι οποίες αξιοποιώντας τις αλλαγές στη νομοθεσία, σχετικά με το ποιοί θεωρούνται προνομιούχοι πιστωτές και ανεξάρτητα με το αν ισχύουν τα όσα επικαλούνται, ουσιαστικά βάζουν εμπόδια και μεταθέτουν τη διαδικασία καταβολής χρημάτων προς τους εργαζόμενους για μερικά ακόμα χρόνια πίσω. Η ουσία είναι ότι για άλλη μια φορά οι μοναδικοί χαμένοι είναι πάλι οι εργαζόμενοι.

Βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες και μια μεγάλη  «συμπαράσταση και αλληλεγγύη» από συνδικαλιστικές οργανώσεις, ακόμα κι από πολιτικά κόμματα. Αλήθεια, τί στάση κρατούσαν όλοι αυτοί την περίοδο που ήταν να κλείσει η εν λόγω επιχείρηση ;  Ποια ήταν τα κόμματα που κυβέρνησαν την τελευταία δεκαετία και πώς είχαν παρέμβει στο να δώσουν λύση στα αιτήματα των εργαζομένων; Ήταν τα κόμματα που ψήφισαν και εφάρμοσαν τα μνημόνια και τους εφαρμοστέους νόμους εις βάρος  του συνόλου της εργατικής τάξης της χώρας μας.  Οι τράπεζες επικαλούνται σχετική μνημονική νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που άλλαξε τον πτωχευτικό κώδικα, ώστε να "προηγούνται" τα πιστωτικά ιδρύματα στο μοίρασμα ρευστοποιημένων περιουσιακών στοιχείων πτωχευμένων εταιριών, αφήνοντας τελευταίους τους εργαζόμενους.

 Με ποιο δικαίωμα βγαίνουν υποκριτικά και λένε ότι λένε; Δεν είναι τα κόμματα αυτά που είτε ως αυτοδύναμες κυβερνήσεις ή συμμετέχοντας σε κυβερνήσεις συνεργασίας ψήφισαν όλους τους αντεργατικούς νόμους που δίνουν το δικαίωμα στον κάθε τραπεζίτη να κάνει αυτά που κάνει; Δεν είναι όλα αυτά τα κόμματα που με τους νόμους τους, επιτρέπουν στον κάθε εργοδότη να κρίνει αν οι αγώνες και οι απεργίες των εργαζομένων πρέπει να βγουν παράνομες και καταχρηστικές ακόμα και την ίδια ημέρα με την δήθεν ανεξάρτητη δικαιοσύνη, στέλνοντας τα ματ να τις διαλύσουν επιτόπου; Και την ίδια στιγμή εργαζόμενοι όπως της Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ αλλά και άλλων επιχειρήσεων να περιμένουν χρόνια ατελείωτα για να δικαιωθούν; Δεν είναι τα ίδια κόμματα που διαμόρφωσαν το περιβάλλον για να έρθει η σημερινή κυβέρνηση να επιβάλλει με νόμο την απαγόρευση των διαδηλώσεων; Με βάση αυτό τον νόμο, εμείς που διαδηλώνουμε για τα χρήματά μας σήμερα, θα θεωρούμαστε παράνομοι !

Δίπλα σε όλους αυτούς, βέβαια, βρίσκεται και ο εργοδοτικός-κυβερνητικός συνδικαλισμός. Γιατί μπορεί να μιλάμε για το σύνολο 850 εργαζόμενων αλλά το τι εννοούσε και εννοεί το κάθε σωματείο «καλό» για τους εργαζόμενους διαφέρει. Κι εδώ αξίζει να σταθούμε γιατί έχει ενδιαφέρον και μπορούν να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα.

 Από την πρώτη στιγμή το 2011 που ανακοινώθηκαν από την επιχείρηση οι δυσκολίες στην καταβολή μισθών και τέθηκε το ερώτημα του τι να κάνουμε, το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου ξεκαθάρισε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει με κάθε τρόπο και κύρια  αγωνιστικό  να διεκδικήσουν οι ίδιοι το δικαίωμα στη δουλειά τους και στο να αμείβονται γι αυτήν. Την ίδια στιγμή είχαν αρχίσει να βγαίνουν στο τραπέζι τα «business plans» που προέβλεπαν απολύσεις για αρκετό αριθμό συναδέλφων με το πρόσχημα ότι με αυτό τον τρόπο θα δανειοδοτηθεί και θα σωθεί η επιχείρηση. Με αυτό τον τρόπο ασκούνταν πίεση προς τους εργαζόμενους (πάλι) να αποδεχτούν τη θυσία των συναδέλφων τους με σκοπό μια πιθανή επιβίωση της εταιρείας. Το ζητούμενο ήταν πώς και με τον πιο ανώδυνο τρόπο θα μπορούσε η εργοδοσία να απαλλαγεί από τους εργαζόμενους και τις απαιτήσεις τους. Και αυτό έγινε και μάλιστα με τη συμβολή όλων των «πρόθυμων». Έτσι οι γενικές συνελεύσεις των εργαζόμενων μετατράπηκαν σε ενημερώσεις νομικών θεμάτων και νομικής αντιμετώπισης της κατάστασης από τους δικηγόρους των εργαζόμενων. Αυτό, γι αυτούς που το προκάλεσαν, ήταν γνωστό ότι δεν θα μπορούσε να δώσει τη λύση που θα ικανοποιούσε τα αιτήματα των εργαζόμενων , έστω και τα οικονομικά.

Το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου κόντρα σε αυτή τη λογική επισήμανε ότι ο μόνος τρόπος που μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα είναι ο αγωνιστικός. Διοργάνωσε συσκέψεις,εξορμήσεις στο εργοστάσιο και στα κεντρικά γραφεία, κινητοποίησε εργαζόμενους στο κεντρικό κτίριο στο Ν. Κόσμο και στο υπουργείο με ταυτόχρονες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας την ίδια στιγμή που όλες οι υπόλοιπες ενώσεις ασχολούνταν με τη νομική οδό ή προσδοκούσαν ένα άνοιγμα ξανά της επιχείρησης μόνο για το κομμάτι του εργοστασίου.

Το συμπέρασμα που βγαίνει μετά από αυτά τα εννιά χρόνια είναι ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν ξεκάθαρο στο μυαλό τους ότι οι ίδιοι που παράγουν όλο αυτό τον πλούτο πρέπει να είναι και ιδιοκτήτες  του γιατί διαφορετικά οι εργοδότες που τον καρπώνονται είναι αυτοί που κρίνουν με βάση τα δικά τους οφέλη εάν πρέπει να συνεχίσει μια επιχείρηση να υπάρχει ή να κλείσει και μάλιστα με τους δικούς τους όρους. Οι εργαζόμενοι να συνειδητοποιήσουν, ειδικά σήμερα στην καινούργια καπιταλιστική οικονομική κρίση που βιώνουν, ότι ο μόνος δρόμος για μια καλύτερη ζωή για τους ίδιους και τις οικογένειές τους είναι μόνο ο δρόμος του οργανωμένου αγώνα με συνθήματα και αιτήματα που απαντούν στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Να βγάλουν τα απαραίτητα συμπεράσματα ότι με τα «παρακάλια» προς την κυβέρνηση, τα υπουργεία και τους τραπεζίτες, από κάποιες συνδικαλιστικές ηγεσίες στα ΜΜΕ και του κλάδου για να «βγάλουν την υποχρέωση»,  το μόνο που θέλουν να πετύχουν είναι να σπείρουν την απογοήτευση, τον εφησυχασμό και την αδρανοποίηση από την διεκδίκηση των εργαζόμενων.

Για όλους τους παραπάνω λόγους το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου θα συνεχίσει να παίρνει πρωτοβουλίες, όπως την κινητοποίηση που διοργάνωσε έξω απ το υπουργείο εργασίας, εξαντλώντας όλες τις μορφές πίεσης προς την κυβέρνηση, την Βουλή , αλλά πάνω απ’ όλα για να οργανώσει την αγωνιστική διεκδίκηση για να πληρώσουν κράτος, εργοδοσία και τραπεζίτες τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις.

ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ! ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΩΡΑ ΚΡΑΤΟΣ- ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ- ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ!

 

 

MEDIA
Παραιτείται η Alpha Bank από την ανακοπή της στην υπόθεση της Ελευθεροτυπίας
Είχε προηγηθεί η ψήφιση νομοθετικής διάταξης, με την οποία ακυρώθηκαν στην πράξη τα εμπόδια που έθεταν οι ανακοπές στη διανομή των χρημάτων που οφείλονται σε 850 πρώην εργαζομένους.
Παραιτείται η Alpha Bank από την ανακοπή της στην υπόθεση της Ελευθεροτυπίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κάτω τα χέρια από τα λεφτά μας!
Ηχηρό μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες έστειλαν χθες εκατοντάδες πρώην εργαζόμενοι της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την κεντρική διοίκηση της τράπεζας Αlpha στην οδό Σταδίου.
Κάτω τα χέρια από τα λεφτά μας!
MEDIA
Το ΚΚΕ φέρνει το θέμα των εργαζομένων της «Ελευθεροτυπίας» στη Βουλή
Κύμα συμπαράστασης τους πρώην εργαζόμενους της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», μετά την απόφαση πιστωτριών τραπεζών να μπλοκάρουν την καταβολή των αποζημιώσεων και δεδουλευμένων.
Το ΚΚΕ φέρνει το θέμα των εργαζομένων της «Ελευθεροτυπίας» στη Βουλή
MEDIA
Νέος δικαστικός Γολγοθάς για τους απολυμένους της «Ελευθεροτυπίας»
Συνεχίζεται ο αγώνας των απολυμένων εργαζόμενων της «Ελευθεροτυπίας» για να πάρουν ένα μικρό μέρος από όσα δικαιούνται από δεδουλευμένα και αποζημιώσεις.
Νέος δικαστικός Γολγοθάς για τους απολυμένους της «Ελευθεροτυπίας»
MEDIA
ΕΣΗΕΜ-Θ: Να ανακαλέσουν οι τράπεζες κάθε ενέργεια εις βάρος των εργαζομένων της «Ελευθεροτυπίας»
Μεγεθύνεται το κύμα στήριξης που λαμβάνουν οι πρώην εργαζόμενοι στην «Ελευθεροτυπία» μετά την απόφαση των τραπεζών «ALPHA» και «ΠΕΙΡΑΙΩΣ» να ανακόψουν τη διαδικασία με την οποία θα αποδιδόταν στους απολυμένους...
ΕΣΗΕΜ-Θ: Να ανακαλέσουν οι τράπεζες κάθε ενέργεια εις βάρος των εργαζομένων της «Ελευθεροτυπίας»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας