• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  16°C 12.5°C / 18.0°C
  1 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.2°C / 15.8°C
  1 BF
  77%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.3°C / 18.0°C
  2 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.4°C
  0 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  2 BF
  76%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.2°C / 15.2°C
  2 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.0°C / 10.1°C
  1 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.1°C / 17.6°C
  1 BF
  78%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 19.2°C
  4 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 13.9°C / 16.9°C
  3 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.7°C / 19.6°C
  4 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.6°C / 16.6°C
  2 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  2 BF
  71%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 9.5°C / 11.9°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.5°C / 9.5°C
  1 BF
  90%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 15.8°C / 21.8°C
  3 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.0°C / 17.0°C
  2 BF
  74%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 11.5°C / 15.5°C
  0 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.0°C / 15.9°C
  2 BF
  71%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  1 BF
  73%

Ως αρμόδιες αρχές για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών αναφέρονται το υπουργείο Επικρατείας και το ΕΣΡ, το οποίο όμως παραμένει για την ώρα... λειψό

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Βαθιά στην τσέπη θα βάλουν το χέρι κανάλια και DIGEA

 • A-
 • A+

Να βάλει στα ταμεία του κράτους μέχρι το τελευταίο τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς από 192 έως και 357 εκατ. ευρώ από τα κανάλια και την Digea υπολογίζει η κυβέρνηση. Αυτό τουλάχιστον φαίνεται -σύμφωνα με πληροφορίες- να έχει παρουσιάσει στο Brussels Group, καθώς στο σχέδιο που έχει αποστείλει, περιλαμβάνονται και τρεις δράσεις σχετικά με τη φορολογία και τις άδειες περιεχομένου των τηλεοπτικών σταθμών, αλλά και η επανεξέταση και αναθεώρηση της 15ετούς διάρκειας σύμβασης του Δημοσίου με την Digea, την εταιρεία που είναι ο μοναδικός πάροχος δικτύου.

Από την πρώτη στιγμή πάντως φαίνεται ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους (και δανειστές) ότι είναι αποφασισμένη να χτυπήσει τη διαπλοκή και να εισπράξει φόρους που μέχρι στιγμής με διάφορους τρόπους παρέμεναν ανείσπρακτοι, όπως υποστηρίζει. Παράλληλα όμως είναι εμφανές ότι έχει αρχίσει και τις «εκπτώσεις». Επιστρέφει, δηλαδή, ουσιαστικά σε πιο ρεαλιστικούς (εν μέρει) υπολογισμούς σχετικά με τα προσδοκώμενα έσοδα από τις συγκεκριμένες δράσεις. Και πάλι όμως το εύρος από το χαμηλότερο στο υψηλότερο προσδοκώμενο ποσό που υπολογίζει ότι θα εισπράξει από τις δύο τουλάχιστον δράσεις (άδειες και φορολογία) είναι εξαιρετικά μεγάλο και οι «θεσμοί» το πιο πιθανόν είναι στην καλύτερη των περιπτώσεων να αποδεχτούν το χαμηλότερο.

Επίσημη ενημέρωση

Η κυβέρνηση περιγράφει στο Brussels Group την κατάσταση από το 1995 έως και το 2014 στα κανάλια, σημειώνοντας ότι -σύμφωνα με τον Ν. 2328/1995 (αρθρ.1 παρ. 21)- αυτά ήταν υποχρεωμένα να καταβάλουν φόρους που αντιστοιχούσαν ετησίως στο 2% των ακαθάριστων εσόδων τους. Σημειώνει επίσης ότι για τις χρονιές 2003, 2004, 2007 και 2009 το ποσοστό μειώθηκε στο 1% έπειτα από σχετικές υπουργικές αποφάσεις και για το 2010 ακόμη χαμηλότερα στο 0,1%.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση όμως οι φόροι αυτοί, αντίθετα με τα όσα υποστηρίζουν οι ιδιοκτήτες των καναλιών εθνικής εμβέλειας, δεν έχουν αποδοθεί μέχρι και σήμερα στο Ελληνικό Δημόσιο εξαιτίας πολιτικών αποφάσεων. Κάτι όμως που δεν ισχύει για τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ., η οποία -όπως επισημαίνεται- έχει τη βούληση να εφαρμόσει κανονικά τη νομοθεσία και να εισπράξει τα ποσά που αναλογούν στα κανάλια για τα προαναφερόμενα έτη.

Οι σχετικοί καταλογισμοί για το διάστημα 2010-2014 έχουν ήδη γίνει, με το ποσόν να αντιστοιχεί σε συνολικά 39 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται μάλιστα ότι έχουν εκδοθεί οι σχετικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ) και έχουν αποσταλεί στις αρμόδιες ΔΟΥ. Για τα έτη 2003-2010 οι ΚΥΑ αναμένεται ότι θα εκδοθούν μέχρι το τέλος Μαΐου. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του κυβερνητικού επιτελείου, στην περίπτωση που καταλογιστούν κανονικά και οι φόροι παρελθόντων ετών, τα κανάλια θα κληθούν και θα πρέπει να καταβάλουν άλλα 105 εκατ. ευρώ. Συνολικά δηλαδή στο σχετικό σημείωμα η κυβέρνηση υπολογίζει να εισπράξει ένα ποσόν 40-145 εκατ. ευρώ, προσδιορίζοντας ως αρμόδιες Αρχές το υπουργείο Οικονομικών και τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνιών, χωρίς όμως να αναφέρεται χρονοδιάγραμμα είσπραξης.

Βλάβη του Δημοσίου

Στην επόμενη δράση η κυβέρνηση βάζει στο στόχαστρο τη σύμβαση με την Digea, η οποία -σύμφωνα με αρκετούς υπουργούς- έχει επιφέρει σημαντική οικονομική βλάβη στο Ελληνικό Δημόσιο. Κάτι βέβαια που αρνούνται οι μέτοχοι της Digea (δηλαδή οι ιδιοκτήτες των καναλιών εθνικής εμβέλειας), οι οποίοι σε πρόσφατη ανακοίνωσή τους χαρακτήρισαν αβάσιμους τους χαρακτηρισμούς, θεωρώντας υψηλό το τίμημα για τη διαχείριση των ψηφιακών συχνοτήτων, καθώς και ότι τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα και από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, με τη σύμβαση παραχωρήθηκαν από το ελληνικό κράτος στην Digea οι ψηφιακές συχνότητες για 15 χρόνια έναντι συνολικού ποσού 18,6 εκατ. ευρώ (εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας), ποσό το οποίο χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά χαμηλό. Γι’ αυτό και ξεκαθαρίζεται ότι η νέα κυβέρνηση θα επανεξετάσει και θα αναθεωρήσει τη σύμβαση, καθώς η αρμόδια Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει διαπιστώσει την ύπαρξη ενεργειών «αθέμιτου ανταγωνισμού».

Υπολογίζεται λοιπόν ότι από την αναθεώρηση αυτή θα υπάρξει όφελος για τον δημόσιο κορβανά που θα φτάσει στα 32 εκατ. ευρώ. Αρμόδιο γι’ αυτήν την ενέργεια είναι το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και το προσδοκώμενο ποσόν υπολογίζεται ότι θα εισπραχθεί το αργότερο μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του 2015.

25ετής... εκκρεμότητα

Στην τρίτη και τελευταία δράση η κυβέρνηση περιγράφει την κατάσταση με τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ στη χώρα, επισημαίνοντας ότι επί μια 25ετία δεν έχουν εκδοθεί οι απαραίτητες σχετικές άδειες και με την ψηφιακή μετάβαση αυτό είναι επιτακτική ανάγκη. Τονίζει λοιπόν ότι μέσα στον Ιούνιο θα ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο και με την ολοκλήρωση της διαδικασίας από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης υπολογίζεται ότι θα εισπραχθούν 120-180 εκατ. ευρώ. Οπως φαίνεται, η κυβέρνηση έχει ήδη περιορίσει τις... εκτιμήσεις της για το αναμενόμενο όφελος από την αδειοδότηση των καναλιών, αφού από τα 350 εκατ. ευρώ, που αρχικά αναφέρονταν ως προσδοκώμενο έσοδο από κυβερνητικά στελέχη, έχει πέσει στο 33% ή -το ανώτερο- στο 50% του αρχικού ποσού.

Ως αρμόδιες αρχές γι’ αυτήν τη δράση αναφέρονται το υπουργείο Επικρατείας και το ΕΣΡ, το οποίο όμως παραμένει για την ώρα... λειψό, με τέσσερα από τα επτά μέλη στη σύνθεσή του, αφού για τα άλλα τρία έληξε και η τελευταία παράταση της θητείας τους χωρίς να ανανεωθεί. Και αυτή η δράση υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί το αργότερο μέσα στο τελευταίο τρίμηνο αυτής της χρονιάς.

Ακολουθήστε μας στο Google news
MEDIA
«Ναρκοθέτες της διάσωσης του ΕΔΟΕΑΠ»
Για «προκλητική στάση» και «επιχείρηση ναρκοθέτησης» της διάσωσης του ΕΔΟΕΑΠ έκαναν λόγο χθες κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ έπειτα από την ανακοίνωση των έξι ιδιοκτητών ΜΜΕ (Μαρινάκης, Αλαφούζος, Φιλιππόπουλος,...
«Ναρκοθέτες της διάσωσης του ΕΔΟΕΑΠ»
MEDIA
Ασχημη εκκίνηση για τη... νέα ΕΡΤ
«Τα φέρανε από δω τα φέρανε από κει, άντε ξανά τα ίδια, τα ίδια απ' την αρχή/ τα φέρανε από δω, τα φέρανε από κει εγώ ξανά στο τίποτα στο γενικά εσύ…». Με μια μικρή παραλλαγή το τραγουδάκι των Κατσιμιχαίων...
Ασχημη εκκίνηση για τη... νέα ΕΡΤ
ΑΠΟΝΕΡΑ
Ρεκόρ για Αρβύλα
Ξαναχτύπησαν αμέσως μετά τις εκλογές με ένα δίωρο και κατάφεραν να σημειώσουν ρεκόρ τηλεθέασης οι «Ράδιο Αρβύλα». Σε ένα πραγματικά απολαυστικό δίωρο, μόλις μία μέρα μετά τις εκλογές, οι τηλεθεατές ψήφισαν την...
Ρεκόρ για Αρβύλα
MEDIA
Πολύ μίζερη μια κοινωνία που θα πίστευαν όλοι τα ίδια
Είναι μία από τις πλέον επιτυχημένες σατιρικές τηλεοπτικές εκπομπές. Μεταδίδεται για δεύτερη σεζόν από τον ALPHA κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.45. Ο λόγος βέβαια για την τηλεοπτική «Ελληνοφρένεια» που έχει...
Πολύ μίζερη μια κοινωνία που θα πίστευαν όλοι τα ίδια
MEDIA
Εκτός «Big Brother» μετά τις δηλώσεις περί βιασμού
Η χυδαία τοποθέτηση παίκτη του ριάλιτι παιχνιδιού, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και η παραγωγή αναγκάστηκε να τον «πετάξει» έξω από το σπίτι. Εκκωφαντική σιωπή από τον ΣΚΑΪ.
Εκτός «Big Brother» μετά τις δηλώσεις περί βιασμού
MEDIA
Κάθε πέρσι και καλύτερα!
​Το 2018 ήταν ακόμα μία δύσκολη χρονιά για τα ΜΜΕ. Σε Ελλάδα αλλά και εξωτερικό. Το 2019 ανατέλλει αλλά, δυστυχώς, παραμένουμε απαισιόδοξοι. Είναι η εποχή που η δημοσιογραφία δεν περνάει τις καλύτερες μέρες...
Κάθε πέρσι και καλύτερα!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας