Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η «Εφημερίδα των Συντακτών» στην εποχή του κορονοϊού
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» στην εποχή του κορονοϊού

  • A-
  • A+

◢ Θα σας περιγράψω την κατάσταση στην εφημερίδα μας τις τελευταίες ημέρες για να μη νιώθετε κι εσείς (τόσο πολύ) αποκλεισμένοι στα σπίτια σας. Εσείς και ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες με τον «Ερωτα στα χρόνια της χολέρας».

◢ Στην Κολοκοτρώνη 8, στα γραφεία μας, δεν πρέπει να βρισκόμαστε περισσότερα από 15 άτομα πλέον. Οταν, σε νορμάλ συνθήκες, είμαστε παραπάνω από 80. Τους περισσότερους τους στείλαμε σπίτι τους, ιδίως τις ευπαθείς ομάδες. Αλλά και τις θορυβώδεις ομάδες, όπως είναι από μόνη της, μια ομάδα ολόκληρη, θορυβώδης, η Αντα Ψαρρά.

◢ Εννοείται πως στην εφημερίδα τηρούμε ευλαβικά όλους τους κανόνες προστασίας. Τα γραφεία είναι ερμητικά κλειστά, δεν μπαίνουν ούτε καν οι φίλοι μας, τα παιδιά των ντελίβερι. Κρατάμε και τις αποστάσεις μεταξύ μας. Εγώ στο γραφείο μου, ο Αρης Αποστόλου του internet από πίσω στα δύο μέτρα, τρεις συντάκτες μόνο του ελεύθερου ρεπορτάζ όπως τους βλέπω απέναντί μου στις γωνίες ενός μεγάλου, νοητού, τριγώνου, Ελένη Γκρούη (αρχισυντάκτρια) στη μία γωνία, Μιχαήλ-Αγγελος Κωνσταντόπουλος στην άλλη και Γιώτα Τέσση στην τρίτη. Και τσακωμένοι να ήταν μεταξύ τους, πιο κοντά θα κάθονταν.

◢ Η τηλε-εργασία λειτουργεί πλέον στην «Εφ.Συν.» μια και οι περισσότεροι δουλεύουν από το σπίτι τους. Φυσικά η εφημερίδα είναι προετοιμασμένη -αν «σκάσει» κάποιο κρούσμα- για να βγει με 100% τηλε-εργασία. Ευτυχώς δεν έχει χρειαστεί και προσέχουμε ώστε να μη χρειαστεί.

◢ Δύο τμήματα δεν κατεβαίνουν στην Κολοκοτρώνη 8 αυτό το διάστημα, παρά σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις. Είναι τα δύο τμήματα εκείνα το ρεπορτάζ των οποίων έχει πληγεί περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο. Το Αθλητικό και το Πολιτιστικό. Ούτε αγώνες γίνονται ως γνωστόν, αλλά ούτε και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Οχι πως δεν υπάρχουν ειδήσεις βέβαια, αλλά είναι σαφώς λιγότερες. Αυτοί μένουν σπίτι να χαρεί και ο κ. Τσιόδρας.

◢ Δύο από τα υπόλοιπα τμήματα εκπροσωπούνται από τους αρχισυντάκτες τους. Ο Γιώργος Τσιάρας είναι εδώ, παρών, μπροστάρης του Διεθνούς. Και ο Γιάννης Κιμπουρόπουλος, ένα ολόκληρο Οικονομικό από μόνος του. Βέβαια και οι δυο τους δεν θα μέτραγαν και τόσο (για να είμαι ειλικρινής) αν δεν είχαν από πίσω δυνατές ομάδες να βγάζουν τη «βρόμικη» δουλειά.

◢ Συντάκτες ύλης, διορθωτές και ατελιέ έχουν κάνει τα κουμάντα τους. Ενώ στην υποδοχή, στη γραμματεία, Φάλια, Ποτούλα και Γεωργία είναι παρούσες διαρκώς, μια και δεν μπορούν να κάνουν κι αλλιώς. Το ίδιο και τα παιδιά στην είσοδο, κάτω.

◢ Βέβαια, ακόμα κι εν μέσω κορονοϊού, η μεγαλύτερη απόλαυση παραμένει η βραδινή σύσκεψη για να βγει ο τίτλος της επομένης. Οι δύο από τις κεφαλές της εφημερίδας συνδέονται μαζί μας μέσω Skype. Ο διευθυντής μας Νικόλας Βουλέλης και ο Τάσος Παππάς.

◢ Κάθονται στα γραφεία του σπιτιού τους και σολάρουν από εκεί. Πιο σοβαρός φυσικά ο κ. Βουλέλης (ενώ ο Τάσος; τι; δεν είναι σοβαρός;).

◢ Ο Τάσος Παππάς σε κάθε σύσκεψη μάς δείχνει κι ένα από τα βιβλία του, μεγάλη η γκάμα και η ποικιλία, από Κροπότκιν έως Μαρξ κ.ο.κ. Ελαφριά αναγνώσματα για φάση πανδημίας.

◢ Ο Σωτήρης Μανιάτης ως διευθυντής σύνταξης τρέχει για όλα ενώ ρυθμίζει και τις ηλεκτρονικές συνδέσεις. Η σύσκεψη ξεκινάει γύρω στις 9, παρόντες όλοι οι αρχισυντάκτες και όχι μόνο. Από το πολιτικό τμήμα, ντουέτο αχώριστο, ο (αρχισυντάκτης) Γιώργος Πετρόπουλος και ο Δημήτρης Τερζής.

◢ Αναλύουμε τα θέματα της ημέρας αφού πριν φάμε ένα τέταρτο με είκοσι λεπτά να μιλούν όλοι τους (και να βαριέμαι θανάσιμα εγώ αλλά τέλος πάντων) για επανάσταση, Μάη του '68 (ώς εδώ καλά), Σοβιετική Ενωση (!), μπολσεβίκους, κάτι άλλα ρωσικά ονόματα, τοποθεσίες και γεγονότα που αγνοώ και άλλα που μετρούν κανέναν αιώνα ζωής τουλάχιστον. Από τα τρέχοντα μπορώ να σας πω για όλα όσα συμβαίνουν στον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και ιδίως στο ΚΚΕ ΜΛ (ή το ανάποδο, δεν θυμάμαι).

◢ Παρά τα Skype, η ζύμωση της βραδινής σύσκεψης διαρκεί περίπου καμιά ώρα και, όπως σας είπα, διατρέχουμε όλη την ιστορία του προηγούμενου αιώνα - σοβιετιολόγος θα βγω στο τέλος. Εχουμε βρει το πρώτο θέμα, αποφασίζουμε πού θα εστιάσουμε και αναζητούμε όλοι μαζί τον τίτλο.

◢ Το αποτέλεσμα το βλέπετε το άλλο πρωί όταν αγοράζετε την εφημερίδα. Τώρα με τον κορονοϊό βέβαια η θεματολογία δεν διαθέτει και τόσο μεγάλη ποικιλία.

◢ Η ανταπόκρισή σας πάντως είναι μεγάλη και ευχαριστούμε πολύ. Βοηθάτε με όλους τους τρόπους, Και είναι πολύ παρήγορο που η κυκλοφορία μας παρουσιάζει μια μικρή κάμψη μόνο, σαφώς πολύ μικρότερη από εκείνη που θα μπορούσε να έχει με τόσες απαγορεύσεις και με τόσο πολλά κλειστά σημεία πώλησης.

◢ Προφανώς θέλετε να διαβάζετε και θέλετε να υπάρχει η «Εφημερίδα των Συντακτών», αλλά μην ξεχνάτε πως ειδικά τώρα, στην καραντίνα, η εφημερίδα αποτελεί ένα πρώτης τάξεως ανάγνωσμα. Αξιόπιστο. Και σίγουρο. Χωρίς fake news.

◢ Αλλωστε αυξάνουμε και τον διαθέσιμο χώρο στις σελίδες μας για τον «Ελεύθερο Χρόνο», σταυρόλεξο, sudoku κι έτσι. Αφήστε που υποψιάζομαι ότι αυτά σας φαίνονται, μερικές φορές, πιο σημαντικά από τα ρεπορτάζ μας και την αρθρογραφία μας.

◢ Ευχαριστούμε όπως και να 'χει. Αν έχετε να μας πείτε κάτι για όλα τα παραπάνω και επιθυμείτε να δημοσιευτεί, στείλτε εδώ: [email protected] Θα πάρουν σειρά προτεραιότητας τα χιουμοριστικά.

MEDIA
Press Cafe: Κλείστε τις τηλεοράσεις
Κοιτάξτε να δείτε πόσο ρόλο παίζει από πού ενημερώνεσαι. Τα λέγαμε και το Σάββατο στην «Εφ.Συν.», στη συνολική ανάλυση της έρευνας της Prorata, ας τα δούμε εδώ λίγο πιο αναλυτικά και εξειδικευμένα.
Press Cafe: Κλείστε τις τηλεοράσεις
MEDIA
Μας τρομάζουν δεν μας προστατεύουν
Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τον μπαμπούλα της γενικής καραντίνας αντί να πάρει ουσιαστικά μέτρα/7 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου -Μάγδα Φύσσα: «Φτάσαμε στο τέλος»/ Επιχειρηματίας έκανε πάρτι με λαϊκό...
Μας τρομάζουν δεν μας προστατεύουν
MEDIA
Κλειστά σχολεία και επιτελικό... αλαλούμ αρμοδιοτήτων στην έναρξη της χρονιάς!
Πινγκ-πονγκ ευθυνών στις πλάτες των παιδιών/ Ρεπορτάζ: Με τον φόβο του lockdown o κόσμος της τέχνης δέχεται τα νέα μέτρα/ Αστυνομία Σάμου: Ξύλο και ξεγύμνωμα σε δυο ανήλικα προσφυγόπουλα γιατί νόμιζαν ότι.../...
Κλειστά σχολεία και επιτελικό... αλαλούμ αρμοδιοτήτων στην έναρξη της χρονιάς!
MEDIA
15,2% - Ιστορική βουτιά στο... κενό έναντι 8,8% στην κλιμάκωση των μνημονίων το 2011
►15,2%- Ιστορική βουτιά στο… κενό ►Ιδιωτικά σχολεία: άρχισαν κιόλας μαθήματα! ►ΝΑΤΟς και ο διάλογος ►ΒΙΑΛ και Μόρια μετατρέπονται σε φυλακές
15,2% - Ιστορική βουτιά στο... κενό έναντι 8,8% στην κλιμάκωση των μνημονίων το 2011
MEDIA
Στον αέρα η επιδημιολογική παρακολούθηση του κορονοϊού στην Ελλάδα
Στον αέρα η επιδημιολογική παρακολούθηση του κορονοϊού στην Ελλάδα/ Οπισθοχώρηση κυβέρνησης για τις απλήρωτες υπερωρίες/ Επέτειος 3ης του Σεπτέμβρη/ Απειλές για εισβολή στο Καστελόριζο/ Ανασχηματισμός στον...
Στον αέρα η επιδημιολογική παρακολούθηση του κορονοϊού στην Ελλάδα
MEDIA
Πρωτοφανής διάταξη από το υπουργείο Εργασίας: Απλήρωτες υπερωρίες και με τον νόμο
Πρωτοφανής διάταξη από το υπουργείο Εργασίας: Απλήρωτες υπερωρίες και με τον νόμο/ Επιστροφή στα σχολεία: Στου κουφού την πόρτα.../ Συνεχίζει το παιχνίδι των προκλήσεων η Αγκυρα/ SOS στα ιδιωτικά...
Πρωτοφανής διάταξη από το υπουργείο Εργασίας: Απλήρωτες υπερωρίες και με τον νόμο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας