Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.6°C / 19.0°C
  3 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.7°C / 18.3°C
  2 BF
  19%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.4°C / 19.0°C
  2 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.4°C / 20.0°C
  2 BF
  34%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  3 BF
  51%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.7°C / 19.4°C
  1 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  1 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.6°C / 19.0°C
  1 BF
  48%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 15.0°C
  4 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.0°C / 16.0°C
  2 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 16.0°C
  5 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  1 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  2 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  45%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.2°C / 18.3°C
  2 BF
  44%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.3°C
  3 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  15°C 11.7°C / 16.7°C
  3 BF
  48%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.8°C / 13.0°C
  2 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.7°C / 19.4°C
  1 BF
  55%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  1 BF
  31%
Η κυβέρνηση οφείλει να εφαρμόσει άμεσα το σχέδιο που συζητά για την ενίσχυση του Τύπου

Φωτογραφία αρχείου

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η κυβέρνηση οφείλει να εφαρμόσει άμεσα το σχέδιο που συζητά για την ενίσχυση του Τύπου

 • A-
 • A+
Αν δεν ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία των εφημερίδων, η επιδημία του κορονοϊού μπορεί να αποτελέσει τη χαριστική βολή για τον έντυπο και περιοδικό Τύπο - Η «Εφ.Συν.» έχει καταθέσει από χθες πρόταση για τη διεύρυνση των σημείων πώλησης με την έναρξη του εμπορίου Τύπου και στα σουπερμάρκετ, αλλά χρειάζονται και πιο ουσιαστικά, μακροχρόνια, πολύπλευρα μέτρα.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ευτυχώς που δεν κλείνουν από αύριο τα περίπτερα και τα καταστήματα με είδη ψιλικών. Και δεν το λέω μόνο επειδή αποτελούν, πραγματικά, σημεία όπου βρίσκεις είδη πρώτης ανάγκης ανά πάσα στιγμή και χωρίς να απομακρυνθείς πολύ από το σπίτι σου. Και δίχως, επιπλέον, να πέφτεις πάνω σε συνωστισμό.

Το λέω κι επειδή εκεί, στα συγκεκριμένα μέρη, χωρίς εννοείται να ξεχνάω τους αγαπημένους εφημεριδοπώλες, βρίσκετε να αγοράσετε εφημερίδες. Δεν θέλω να σκεφτώ τι θα συνέβαινε αν έκλειναν αυτές οι μικρές οάσεις. Θα είχαμε έως και αναστολή εκδόσεων εφημερίδων. Εσείς δηλαδή που διαβάζετε τώρα αυτές τις γραμμές και μαζί με τα απαραίτητα ψώνια της ημέρας αγοράσατε κι εφημερίδα (μιλάω εξ ιδίας πείρας) δεν θα μπορούσατε να μας διαβάσετε.

Χθες η «Εφ.Συν.» προχώρησε σε μια ρηξικέλευθη, για την εποχή, πρόταση. Ζητήσαμε κατ’ αρχάς να διευρύνει η πολιτεία τα σημεία πώλησης εφημερίδων και περιοδικών. Να μπει ο έντυπος και ο περιοδικός Τύπος, γι’ αυτό το ζόρικο διάστημα, στα σουπερμάρκετ.

«Τα σημεία πώλησης μειώνονται και αναμένεται να μειωθούν κι άλλο, οι περιορισμοί στην κίνηση των πολιτών ουσιαστικά νεκρώνουν τις πόλεις. Συνέπεια όλων αυτών είναι και η μείωση της διαφήμισης που αποφέρει σημαντικά έσοδα για τη λειτουργία και την επιβίωση του Τύπου», γράψαμε. «Με δυο λόγια και με δεδομένο ότι δεν θα υπάρξει άρση των περιοριστικών μέτρων στο αμέσως επόμενο διάστημα, η έντυπη ενημέρωση απειλείται άμεσα με αφανισμό».

Και η Ενωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΙΗΕΑ) κινήθηκε χθες με ανακοίνωσή της σε αντίστοιχο μήκος κύματος. Ζήτησε: α) να μην κλείσουν τα περίπτερα, και β) να υποχρεωθούν τα σουπερμάρκετ να πωλούν εφημερίδες. Αυτό μπορεί να γίνει άμεσα, δεν είναι δύσκολο να παρθεί μια τέτοια κυβερνητική απόφαση.

Ενίσχυση... χθες!

Το σημαντικότερο ωστόσο είναι η κυβέρνηση να εφαρμόσει άμεσα -αν ήταν δυνατόν από χθες- ένα συνολικό σχέδιο ουσιαστικής, μακροχρόνιας και πολύπλευρης ενίσχυσης του Τύπου, το οποίο θα επεξεργαστεί γρήγορα σε συνεργασία με τις δημοσιογραφικές ενώσεις. Να προχωρήσει δηλαδή άμεσα στην υλοποίηση του σχεδίου που συζητά, άλλωστε, εδώ και μήνες.

Η ΕΙΗΕΑ σημείωσε δύο πρώτα μέτρα (υπάρχουν κι άλλα φυσικά):

 1. Αμεση αναστολή στον ΦΠΑ των πωλήσεων.
 2. Αμεση ενίσχυση απευθείας σε μισθοδοσία προς εργαζομένους, χωρίς καμία προϋπόθεση ή περιορισμό.

Ζητάει μάλιστα να αναλάβει η ίδια τη διαδικασία για την ενίσχυση των εφημερίδων.

Χθες, στο κύριο άρθρο μας, ήμασταν κατηγορηματικοί: «Κανένα έντυπο δεν πρέπει να κλείσει, καμία θέση εργασίας δεν πρέπει να χαθεί. Είναι ζήτημα δημοκρατίας». Στα μέτρα ενίσχυσης των ομάδων που πλήττονται από τον κορονοϊό πρέπει να προστεθεί και ο έντυπος Τύπος, που περνούσε πολύ δύσκολα πριν ακόμα μάθουμε ποια είναι αυτή η επαρχία Γουχάν στην Κίνα.

• Σε μια σωστή κίνηση προχώρησε χθες ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης. Απηύθυνε πρόσκληση για την ψηφιακή αλληλεγγύη σχετικά με την αντιμετώπιση των νέων συνθηκών λόγω του κορονοϊού. Πρόσκληση προς τα μέλη της «Ελληνικής Συμμαχίας για τις ψηφιακές δεξιότητες και την απασχόληση», τα μέλη του ΣΕΠΕ, τους παρόχους τηλεπικοινωνιών και τις επιχειρήσεις συνδρομητικών υπηρεσιών. Είμαστε που είμαστε κλεισμένοι αναγκαστικά στα σπίτια μας, τουλάχιστον να έχουμε περισσότερα data να χρησιμοποιούμε.

«Σας καλώ να εξετάσετε ποιες από τις υπηρεσίες ή/και προϊόντα που παρέχετε συνδρομητικά μπορούν να διατεθούν δωρεάν για όσο διάστημα διαρκέσουν τα έκτακτα μέτρα: υπηρεσίες και προϊόντα που διευκολύνουν την εξ αποστάσεως εργασία και εκπαίδευση, αλλά και την ψυχαγωγία – και να μας ενημερώσετε σχετικά, εντάσσοντάς το στην πρωτοβουλία #DigitalSolidarityGR, που άμεσα θα λειτουργεί και ως πλατφόρμα», λέει ο κ. Πιερρακάκης.

Κι ευελπιστεί πως θα εισακουστεί: «Σε αυτή τη συγκυρία οφείλουμε να αποτελέσουμε δυναμικό κομμάτι της απάντησης στην πρόκληση απέναντι στην πανδημία. Και είμαι βέβαιος ότι η ανταπόκρισή σας θα είναι άμεση και καθοριστική».

MEDIA
PRESS CAFE: Είμαι στα «Χάι» μου
Με κομμένη την ανάσα ο πλανήτης περιμένει να δει τα αποτελέσματα της εργαστηριακής έρευνας της Νατάσας Καραμανλή. «Κοντά στο εμβόλιο του κορονοϊού!», γράφει το έγκριτο και αποκαλυπτικό «Χάι».
PRESS CAFE: Είμαι στα «Χάι» μου
MEDIA
PRESS CAFE Πάει ο Legend 88.6, πάει και ο Sport24 103.3
Είναι ρεκόρ αυτό που πέτυχε τους τελευταίους μήνες η 24 Media του Δημήτρη Μάρη: κατάφερε να κλείσει τρία ραδιόφωνα. Την Παρασκευή ανακοίνωσε ότι βάζει λουκέτο στα δύο ραδιόφωνα ιδιοκτησίας της.
PRESS CAFE Πάει ο Legend 88.6, πάει και ο Sport24 103.3
MEDIA
Kραυγή αγωνίας από τις εφημερίδες
Παράπλευρες απώλειες στα ΜΜΕ από τον ιό. Χωρίς διαφημίσεις και με την κυκλοφορία να κατακρημνίζεται λόγω των κλειστών σημείων πώλησης, κινδυνεύουν με ξαφνικό θάνατο.
Kραυγή αγωνίας από τις εφημερίδες
MEDIA
Το σκληρό, εργοδοτικό πρόσωπο του Βαγγέλη Μαρινάκη στα ΜΜΕ
Ο βίος και η πολιτεία του επιχειρηματία στον χώρο του Τύπου σκιαγραφείται με μελανά χρώματα, αφού κλείνει ραδιοφωνικούς σταθμούς, αφήνει τηλεοπτικά κανάλια να σβήνουν, βάζει λουκέτο σε εφημερίδες και απολύει...
Το σκληρό, εργοδοτικό πρόσωπο του Βαγγέλη Μαρινάκη στα ΜΜΕ
MEDIA
Κινητοποιήσεις σε ΜΜΕ
Πρόκειται για μία από τις πιο δύσκολες περιόδους για τα μίντια αυτή που ζούμε τώρα. Ούτως ή άλλως βρισκόμαστε σε ζόρικη φάση μια και τα ΜΜΕ είναι από τους κλάδους εκείνους που χτυπήθηκαν πολύ από την...
Κινητοποιήσεις σε ΜΜΕ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας