Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Press cafe: Είμαι ένας μπερδεμένος αναγνώστης των ΝΕΩΝ, μια βοήθεια παρακαλώ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Press cafe: Είμαι ένας μπερδεμένος αναγνώστης των ΝΕΩΝ, μια βοήθεια παρακαλώ

  • A-
  • A+

★ Στην τελευταία σελίδα των ΝΕΩΝ υπάρχουν δύο αρθρογράφοι, με τις στήλες τους, να γράφουν σε καθημερινή βάση. Ο Μιχάλης Μητσός αριστερά και ο Γιάννης Πρετεντέρης δεξιά (στην κυριολεξία αυτός, όχι μόνο χωροταξικά). Διαβαστεροί και οι δύο, θα έλεγα.

★ Την προηγούμενη εβδομάδα όμως οι αναγνώστες των ΝΕΩΝ θα παρανόησαν. Γιατί άλλα έλεγε ο ένας και άλλα ο άλλος. Οχι ως απόψεις, αλλά για ένα γεγονός, μια δήλωση. Την επίμαχη δήλωση του κ. Μητσοτάκη στην Αμερική που μας δημιούργησε μεγάλο πρόβλημα με το Ιράν.

Διαβάστε τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Atlantic Council: «Καταλαβαίνω πως η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη λαμβάνοντας υπόψη το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ και στηρίζουμε αυτήν την απόφαση».

★ Πρώτος βγαίνει την Τετάρτη στη στήλη του ο Μιχάλης Μητσός και κατακρίνει, δικαίως, αυτή τη λανθασμένη δήλωση. Ιδού τι έγραψε κατά λέξη: «Ο πρώτος εκπρόσωπος του “ευρωπαϊκού πολιτισμικού κράτους” που τον επισκέφτηκε, επέλεξε να εκφράσει την υποστήριξή του προς “μία απόφαση που πάρθηκε σε δύσκολες συνθήκες” - κάτι που έχουν αποφύγει να κάνουν η Μέρκελ, ο Μακρόν, ο Σαρλ Μισέλ, ακόμα και ο Τζόνσον».

★ Την ίδια μέρα, Τετάρτη, ο Γιάννης Πρετεντέρης στη ραδιοφωνική του εκπομπή στο «Θέμα 104.6» έλεγε πως δεν υπάρχει τέτοια δήλωση και μάλιστα ειρωνευόταν τον ΣΥΡΙΖΑ που εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα. Με άλλα λόγια ειρωνευόταν και τον γείτονά του στα ΝΕΑ Μιχάλη Μητσό.

★ Πέμπτη πλέον, ο Πρετεντέρης γράφει στη στήλη του τα εξής: «Οσο κι αν έψαξα τέτοια δήλωση Μητσοτάκη δεν βρήκα». Εψαξε αλλά δεν βρήκε. Απορία: Γιατί δεν ρωτούσε τον Μιχάλη Μητσό που την είχε βρει από την προηγούμενη μέρα;

★ Τέλος πάντων, ο Πρετεντέρης αμέσως πιο κάτω παραθέτει τη δήλωση Μητσοτάκη που έψαξε αλλά δεν βρήκε, αλλά τη βάζει μισή! Στο «καταλαβαίνω πως η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη λαμβάνοντας υπόψη το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ και στηρίζουμε αυτήν την απόφαση» απουσιάζει το «και στηρίζουμε αυτήν την απόφαση» αλλάζοντάς της όλο το νόημα.

★ Το έκοψε από μόνος του ο δημοσιογράφος, το πήρε κομμένο από την κυβέρνηση, ποιος ξέρει... Αλλά και πάλι, όπως είπαμε, γιατί δεν ρωτούσε ένα-δυο γραφεία πιο πέρα τον Μιχάλη Μητσό, πώς και κατέκρινε ο χριστιανός μια ανύπαρκτη δήλωση.

★ Ερχόμαστε στην Παρασκευή τώρα. Ο Μιχάλης Μητσός επανέρχεται στο θέμα. Και δικαίως. Σιγά να μην το άφηνε. Και ψάχνει να βρει τι στο διάολο έγινε με το περίφημο «και στηρίζουμε αυτήν την απόφαση». Και ανακαλύπτει πως λείπει και από την ανακοίνωση του Μαξίμου. Γράφει σχετικά ο δημοσιογράφος: «Από την ελληνική μετάφραση του κειμένου που παρατίθεται εντός εισαγωγικών στην πρωθυπουργική ιστοσελίδα λείπουν οι τέσσερις τελευταίες λέξεις».

★ Ναι, αφαίρεσαν και από το Μαξίμου το «στηρίζουμε αυτήν την απόφαση».

★ Οπότε ο Μιχάλης Μητσός αρχίζει το πανηγύρι, σφάζοντας με το βαμβάκι το Μαξίμου (εμμέσως και τον διπλανό του Πρετεντέρη): «Αν αυτό συνέβη για λόγους χώρου η κατανόηση και η αλληλεγγύη μας είναι δεδομένες: και στις εφημερίδες παίζουμε μερικές φορές με τις λέξεις προκειμένου να χωρέσουμε ένα κομμάτι. Αν αυτός που ανέλαβε τη μετάφραση δυσκολεύτηκε με το ρήμα στη φράση “we stand by this decicion” και πάλι δεν είναι προς θάνατον. Κι εμείς στο εξωτερικό δελτίο παραλείπουμε καμία δυσνόητη αγγλική λέξη γιατί βαριόμαστε να ψάχνουμε στα λεξικά».

★ Και καταλήγει, ακόμα πιο δηκτικά, ο Μιχάλης Μητσός: «Αν όμως αυτές οι τέσσερις λέξεις παραλείφθηκαν σκοπίμως, αν δηλαδή το γραφείο του πρωθυπουργού λογόκρινε τον πρωθυπουργό για να τον προστατέψει δεδομένου ότι οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες απέφυγαν να υποστηρίξουν ανοιχτά τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού, τότε μιλάμε για μια πραγματικά διαβολική παρέμβαση».

★ Αυτά διάβαζαν μέρα με τη μέρα οι αναγνώστες της τελευταίας σελίδας των ΝΕΩΝ και θα έψαχναν να βρουν τι συμβαίνει. Αν και νομίζω πως όταν έχεις να κάνεις με τον Πρετεντέρη, δεν χρειάζεται πολύ ψάξιμο...

MEDIA
Οι CEO της αριστείας στην ΕΡΤ
Γιατί, αλήθεια, η ΕΡΤ δεν μετέδωσε live τις δηλώσεις Τραμπ (βασικά) και Μητσοτάκη (λέμε τώρα); Δεν της το επέτρεψαν από τον Λευκό Οίκο; Δεν ήθελε η κυβέρνησή μας; Εγινε λάθος και έχασαν το θέμα; Συνέβη...
Οι CEO της αριστείας στην ΕΡΤ
MEDIA
Press Cafe: «Φωτογραφική» πρόσκληση για το ΑΠΕ
Διαμαρτύρεται ο υπό σύσταση Πανελλήνιος Σύλλογος Επιστημόνων Επικοινωνίας, Δημοσιογραφίας, ΜΜΕ και Πολιτισμού για την «πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος» σχετικά με την πρόσληψη 52 δημοσιογράφων στο ΑΠΕ-ΜΠΕ....
Press Cafe: «Φωτογραφική» πρόσκληση για το ΑΠΕ
MEDIA
Νέος δικαστικός Γολγοθάς για τους απολυμένους της «Ελευθεροτυπίας»
Συνεχίζεται ο αγώνας των απολυμένων εργαζόμενων της «Ελευθεροτυπίας» για να πάρουν ένα μικρό μέρος από όσα δικαιούνται από δεδουλευμένα και αποζημιώσεις.
Νέος δικαστικός Γολγοθάς για τους απολυμένους της «Ελευθεροτυπίας»
MEDIA
Ράδιο αρβύλα το «Ράδιο Αρβύλα»
★ Δεν άρεσε στον κόσμο η προχθεσινή εκπομπή των παιδιών του «Ράδιο Αρβύλα», τη βρήκε άκρως πολιτικοποιημένη και υπέρ της Νέας Δημοκρατίας. Στο Twitter οι πιο πολλές αντιδράσεις.
Ράδιο αρβύλα το «Ράδιο Αρβύλα»
MEDIA
Η ΕΡΤ «ως να έχει κερδίσει τις εκλογές ο Μητσοτάκης»
Ο Σωτήρης Καψώχας, ο δημοσιογράφος που μέχρι πρόσφατα ήταν σχολιαστής στην εκπομπή της Κατερίνας Ακριβοπούλου, βρίσκεται εκτός ΕΡΤ εδώ και τρεις ημέρες και θεωρεί πως οι αλλαγές στη Δημόσια Τηλεόραση έχουν...
Η ΕΡΤ «ως να έχει κερδίσει τις εκλογές ο Μητσοτάκης»
MEDIA
Πρωτοφανής απόλυση διευθυντικής ομάδας
Ο διευθυντής Αντώνης Σκυλλάκος και οι τρεις διευθυντές σύνταξης είδαν την πόρτα εξόδου από την εφημερίδα «Εθνος» του Ιβαν Σαββίδη. Συνέλευση όλων των εργαζομένων συγκάλεσε η ΕΣΗΕΑ.
Πρωτοφανής απόλυση διευθυντικής ομάδας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας