Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Press cafe: Οι μπόμπιρες κινηματογραφιστές
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Press cafe: Οι μπόμπιρες κινηματογραφιστές

  • A-
  • A+

★ «Τα σχολεία εκπέμπουν στην ΕΡΤ», αυτός ήταν ο τίτλος του Μαθητικού Διαγωνισμού Οπτικοακουστικής Δημιουργίας για μαθητές και μαθήτριες όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων της Ελλάδας και της Ομογένειας, δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων που έκανε το Αρχείο της ΕΡΤ σε συνεργασία με την Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του υπουργείου Παιδείας. Οι μαθητές, με τη βοήθεια των δασκάλων τους και με άξονα συγκεκριμένες θεματικές κατηγορίες, κλήθηκαν να δημιουργήσουν μικρού μήκους ταινίες, αξιοποιώντας επιλεγμένα τεκμήρια από το Αρχείο της ΕΡΤ. Στόχος του διαγωνισμού ήταν «να αναδειχθεί η οπτικοακουστική μας κληρονομιά με τη ματιά των νεότερων γενεών».

★ Για φέτος οι θεματικές ήταν: «Η Ελληνική Επανάσταση του 1821», «Κατοχή - Εθνική Αντίσταση», «Δικτατορία των Συνταγματαρχών - 17 Νοέμβρη 1973», «Περιβάλλον - Αειφορία», «Μετανάστευση - Προσφυγικό» και «Ισότητα των φύλων». Νικητές ανεδείχθησαν, από Γυμνάσια και Λύκεια κατ’ αρχάς, το Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Κρήτης (Ρέθυμνο), το ΓΕΛ Ευηνοχωρίου, το ΓΕΛ Νέας Φιγαλείας και το Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας. Από Δημοτικά, το Αρσάκειο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, το 2ο Δημοτικό Σχολείο Σιδηροκάστρου, το 10ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας και τα Ράλλεια Πειραματικά Δημοτικά Σχολεία Πειραιά. Είχαμε και τα Νηπιαγωγεία (!) όμως. Νικητές ήταν το Νηπιαγωγείο Φέρμων Ιεράπετρας Κρήτη, το Νηπιαγωγείο Αρφαρών Μεσσηνίας και το 33ο Νηπιαγωγείο Ευόσμου. Ολα τα σχολεία θα βραβευτούν σε ειδική εκδήλωση μέσα στον Νοέμβριο.

★ Τα φιλμάκια που έφτιαξαν τα παιδιά θα μεταδοθούν και στην τηλεόραση, αλλά ήδη ανέβηκαν στο site της ΕΡΤ, στο schools.ert.gr και μπορείτε να τα παρακολουθήσετε online. Επίσης θα πάρουν τη Σφραγίδα Ποιότητας «i-create». Δείτε τι θέματα διάλεξαν τα τρία νηπιαγωγεία και μπείτε στο schools.ert.gr να τα απολαύσετε: «Οι μαθητές κατασκευάζουν και μετά καταστρέφουν τη μακέτα ενός δάσους με στόχο να προτρέψουν τους θεατές να σεβαστούν τη φύση και το περιβάλλον»· «Οι μαθητές σε ρόλο πολεμιστών του 1821 μιλούν για τον Αγώνα και την Απελευθέρωση και αποχαιρετούν ερμηνεύοντας στη νοηματική γλώσσα το δημοτικό τραγούδι “Φεγγαράκι μου λαμπρό”»· «Οι μαθητές γνωρίζουν το 1821 μέσα από το ντοκιμαντέρ “Το 1821 και οι ξένοι ζωγράφοι” καθώς και από το έργο του Θεόφιλου και δημιουργούν τα δικά τους έργα».

★ Το Αρχείο της ΕΡΤ, στο οποίο ειρήσθω εν παρόδω γίνεται καταπληκτική δουλειά, «διαχειρίζεται περισσότερα από 1.000.000 τεκμήρια, στα οποία έχουν καταγραφεί τα σημαντικότερα ιστορικά, κοινωνικά και πολιτιστικά γεγονότα της Ελλάδας από τις αρχές του 20ού αιώνα μέχρι σήμερα. Στόχος του Αρχείου της ΕΡΤ είναι η διάσωση, διατήρηση και διάχυση στην κοινωνία των πολύτιμων αυτών αρχείων, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής ιστορίας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς». Στο site του Αρχείου (archive.ert.gr), το περιεχόμενο του οποίου διαρκώς εμπλουτίζεται και ανανεώνεται εφαρμόζοντας όλες τις σύγχρονες ποιοτικές και τεχνικές προδιαγραφές, υπάρχει άφθονο υλικό να παρακολουθήσουμε διαδικτυακά. Και διαρκώς, αναλόγως και τις επετείους, ψηφιοποιούνται όλο και περισσότερα πράγματα από τα παρελθόν με μεγάλη αρχειακή αξία. Θησαυρός με ανεκτίμητη αξία.

Το λογόκρινε η ΕΡΤ ή όχι;

Η μη μετάδοση του ντοκιμαντέρ «Ικαριώτες πρόσφυγες στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» από την ΕΡΤ, ενώ είχε ανακοινωθεί στο πρόγραμμα της Κυριακής 27 Οκτωβρίου, άναψε φωτιές. Ο δημιουργός του, Νάσος Μπράτσος, δημοσιογράφος της ΕΡΤ, και πολλοί άλλοι θεωρούν πως πιθανότατα κόπηκε για πολιτικούς λόγους.

«Θεωρώ ότι με τουλάχιστον άκομψο και ατυχή τρόπο για άλλη μία φορά η εταιρεία έβαλε τρικλοποδιά στον εαυτό της» έγραψε ο ίδιος σε επιστολή του στη διοίκηση της ΕΡΤ. Από τη μεριά της η ΕΡΤ δεν μιλάει επισήμως, αλλά αφήνει να διαρρεύσει πως το ντοκιμαντέρ κόπηκε επειδή ήταν πολύ κακό ως τηλεοπτικό προϊόν. «Ενα πάνελ στημένο με δύο μικρόφωνα χειρός δεν μπορούσε να σταθεί ως ιστορικό ντοκιμαντέρ, ούτε υποτυπωδώς», λένε.

«Οι ισχυρισμοί της ΕΡΤ δεν είναι καθόλου πειστικοί» απαντούν οι «Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας». Κι εξηγούν: «Πρωτίστως γιατί το τηλεοπτικό αυτό προϊόν προφανώς είχε περάσει από τεχνικό έλεγχο και είχε γίνει από ΕΡΤικό συνεργείο, ούτε καν ενοικιαζόμενο. Αλλωστε είχε προβληθεί το πρώτο μέρος του! Τι έγινε ξαφνικά; Το πρώτο μέρος του ίδιου προϊόντος και του ίδιου παραγωγού… μοσχοβολούσε, ενώ το δεύτερο μέχρι να προβληθεί πρόλαβε να… βρομοκοπήσει;».

MEDIA
Press Cafe: «Το αίνιγμα της Κέρου»
Απόψε η ΕΡΤ παρουσιάζει ένα πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ, επιχειρώντας να ρίξει φως σ’ ένα από τα πιο μεγάλα αινίγματα της αρχαιότητας με μια εσωτερική παραγωγή που συμμετείχε στο Επίσημο Πρόγραμμα του 22ου...
Press Cafe: «Το αίνιγμα της Κέρου»
MEDIA
PRESS CAFE: «Οι τράπεζες έχουν ηττηθεί νομικά και ηθικά και το γνωρίζουν»
Νέα ανακοίνωση από την ΕΣΗΕΑ για «την απαράδεκτη στάση» των διοικήσεων των Τραπεζών «Alpha» και «Πειραιώς» στην υπόθεση των πρώην εργαζομένων στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία».
PRESS CAFE: «Οι τράπεζες έχουν ηττηθεί νομικά και ηθικά και το γνωρίζουν»
MEDIA
Press Cafe: Η ΕΡΤ της λογοκρισίας, της απόκρυψης ειδήσεων και της πειθαρχίας στο επιτελικό κράτος
Χθες το πρωί, κάποιοι πέταξαν μπογιές και μπουκάλια στο κτίριο όπου στεγάζονται τα γραφεία διοίκησης της ΕΡΤ3. Ανακοίνωση για το περιστατικό εξέδωσε η διοίκηση της ΕΡΤ. Με τη μία βγήκε να απαντήσει και η...
Press Cafe: Η ΕΡΤ της λογοκρισίας, της απόκρυψης ειδήσεων και της πειθαρχίας στο επιτελικό κράτος
MEDIA
Παίζουν για την πρόκριση
Οι Argo με το «Utopian Land» παλεύουν στον πρώτο ημιτελικό του 61ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision, που θα μεταδώσει απόψε η ΕΡΤ στις 22.00 σε απευθείας σύνδεση με το Globe Arena της Στοκχόλμης.
Παίζουν για την πρόκριση
MEDIA
Τελικά... Argo στη Eurovision
H αλήθεια είναι πως αυτοί οι Argo που θα μας εκπροσωπήσουν στη φετινή Eurovision στη Στοκχόλμη είναι παντελώς άγνωστοι. Τόσα χρόνια ασχολούμαστε με τη μουσική, τόσα δισκάκια ακούμε κάθε μέρα, τόσα γκρουπ...
Τελικά... Argo στη Eurovision

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας