• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.8°C / 34.0°C
  3 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.9°C / 34.3°C
  3 BF
  39%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 30.5°C / 34.0°C
  3 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  83%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.6°C / 31.9°C
  4 BF
  37%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  31°C 29.6°C / 31.5°C
  2 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 26.4°C / 27.9°C
  3 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 27.4°C / 27.4°C
  1 BF
  32%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 29.3°C
  4 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 31.8°C
  4 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 27.8°C
  5 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.9°C / 28.7°C
  2 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  2 BF
  54%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  3 BF
  28%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 29.5°C / 33.4°C
  2 BF
  35%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.8°C / 30.8°C
  4 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.8°C / 33.0°C
  2 BF
  27%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.3°C / 29.3°C
  3 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.9°C / 32.7°C
  3 BF
  46%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  5 BF
  65%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Press cafe: Ας μας πει ο λαλίστατος κ. Πέτσας

 • A-
 • A+

★ Πολλές αντιδράσεις συγκεντρώνει η αλλαγή των όρων στην ΚΥΑ για την «Ενίσχυση του Τύπου» που έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Βρέθηκε να τον κατηγορούν και αυτόν και την κυβέρνηση, πριν απ’ όλους, οι «δικές τους» εφημερίδες.

●Γράφει, ας πούμε, ο «Μικροπολιτικός», στα ΝΕΑ: «Διάβασα, αρκετά προσεκτικά πρέπει να σας πω, την απόφαση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Στέλιου Πέτσα για το πρόγραμμα ενίσχυσης του Τύπου και τη διπλοδιάβασα κιόλας για να βεβαιωθώ ότι δε με γελούν τα μάτια μου... Και διερωτώμαι πραγματικά τι μήνυμα στέλνει αυτό για την υγιή ανταγωνιστικότητα, για την αξία της συνέπειας παρά τις δυσκολίες, τι μήνυμα στέλνει στις άλλες επιχειρήσεις, τις υγιείς και αυτές που βιώνουν την κρίση στον Τύπο φροντίζοντας να παραμένουν συνεπείς ως προς τις υποχρεώσεις τους. Πράγματα τα οποία η συγκεκριμένη κυβέρνηση μας έλεγε ξανά και ξανά πόσο τα αξιολογεί και πόσο θέλει να τα επιβραβεύσει... Πραγματικά αναμένω με αγωνία μια ερμηνεία της στάσης αυτής...».

● Ενώ ο «Βηματοδότης» στο ΒΗΜΑ μιλάει για «Εκδότες λαθρόβιων εντύπων»: «Εξέπληξε αρνητικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας με την τροποποίηση που επέβαλε στο καθεστώς οικονομικής ενίσχυσης των εφημερίδων. Με απόφασή του θα μπορούν να λάβουν ενίσχυση ακόμη και επιχειρήσεις Τύπου που δεν διαθέτουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, ακόμη και εκείνες που δεν πληρώνουν τους εργαζομένους... Η προηγούμενη ρύθμιση των κ.κ. Χουλιαράκη και Κρέτσου απαιτούσε φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα και διευκρίνιζε ότι εάν οφείλονταν ποσά σε εργαζομένους, η ενίσχυση θα κατευθυνόταν σε αυτούς. Προφανώς η χωρίς καμία υποχρέωση ενίσχυση έρχεται να στηρίξει συγκεκριμένους εκδότες που δεν τηρούν ούτε τα προσχήματα της νομιμότητας, για να μην πούμε ότι πρόκειται για εκδότες λαθρόβιου Τύπου, κάτι που αν μη τι άλλο στρεβλώνει την αγορά και θίγει εκείνους οι οποίοι τηρούν κατά γράμμα και χωρίς καθυστέρηση τις υποχρεώσεις στο κράτος και στα Ταμεία».

● Σας δίνω επιγραμματικά τις αλλαγές στις οποίες προχώρησε ο Στέλιος Πέτσας, αλλαγές που μοιάζουν 100% φωτογραφικές.

1) Ενισχύσεις παίρνουν πια και οι εκδοτικές επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα. Πριν αποκλείονταν όλοι όσοι χρωστούσαν.

2) Καταργήθηκε και η προϋπόθεση να μην έχει οφειλές η εφημερίδα προς τους εργαζομένους της.

3) Ενώ η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων έληγε στις 15 Οκτωβρίου δόθηκε παράταση τριών (ολόκληρων) ημερών. Αν μαθαίναμε ποιος κατέθεσε αίτηση, τότε θα ξέραμε και για ποιον δόθηκε η παράταση.

4) Ενώ αρχικά έπρεπε η εκδοτική επιχείρηση να λειτουργεί τουλάχιστον 24 μήνες για να πάρει την ενίσχυση, ο Στέλιος Πέτσας έριξε το όριο στους 18 μήνες.

● Ακόμη και η ημερομηνία έκδοσης της επίμαχης ΚΥΑ είναι ενδεικτική των διευθετήσεων που επιχειρεί, έγραψε η «Καθημερινή» εκφράζοντας την αντίθεσή της στην απόφαση της κυβέρνησης.

● Χθες βγήκε στην αντίσταση και η εφημερίδα «Δημοκρατία». «Το γαϊτανάκι του εμπαιγμού των εργαζομένων στον Τύπο, που ξεκίνησε από τον Λευτέρη Κρέτσο και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζεται επάξια από τον Στέλιο Πέτσα και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας» έγραψε. «Γιατί μόνο εμπαιγμός μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός πως την περασμένη Πέμπτη, στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο Στέλιος Πέτσας δήλωσε ψευδώς, χωρίς καμιά αιδώ, ότι το ποσό που θα προβλεφθεί για όσες εφημερίδες μπουν στο πρόγραμμα ενίσχυσης του Τύπου θα φτάσει στα χέρια των εργαζομένων, ώστε να καλυφθούν τυχόν εκκρεμείς οφειλές από τις επιχειρήσεις. Μόνο εμπαιγμός μπορεί να θεωρηθούν η αλλαγή -και μάλιστα, τρεις φορές- της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων και η μεταβολή κριτηρίων, ώστε να υπαχθούν στο πρόγραμμα ακόμη και νεόκοπες εκδοτικές επιχειρήσεις. Και αυτές είναι μόνο μερικές από τις προβληματικές -και τελικά φωτογραφικές- διατάξεις, που εμπεριέχονται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), τη δεύτερη για το θέμα, που εκδόθηκε με την υπογραφή του Στέλιου Πέτσα».

● Και καταλήγει η «Δημοκρατία»: «Στην τωρινή περίπτωση, όμως, φαίνεται ότι και κάποιος έβαλε το χεράκι του, ώστε και η νέα κυβέρνηση να φανεί εξυπηρετούσα συγκεκριμένα συμφέροντα. Ποιος; Ας μας πει ο λαλίστατος κ. Πέτσας».

Ακολουθήστε μας στο Google news
MEDIA
Τα ψέματα Πέτσα για την ενίσχυση του Τύπου
Ο υπουργός του φιάσκου έβγαλε ανακοίνωση ότι δεν θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα το 2019, όταν λίγες ώρες πριν ο ίδιος διαβεβαίωνε τους αρμόδιους συντάκτες ότι θα υλοποιηθεί κανονικά πριν το τέλος του έτους.
Τα ψέματα Πέτσα για την ενίσχυση του Τύπου
MEDIA
Εκαναν φτερά 600 χιλ. ευρώ της λίστας Πέτσα
Για πρώτη φορά στα χρονικά το κράτος επιχορήγησε την κρατική ΕΡΤ για μηνύματα που σύμφωνα με τη νομοθεσία πρέπει να μεταδίδονται δωρεάν
Εκαναν φτερά 600 χιλ. ευρώ της λίστας Πέτσα
MEDIA
10 προτάσεις για την ενίσχυση του Τύπου
Παρά τις δημόσιες διαβεβαιώσεις, εδώ και έναν χρόνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας δεν έχει κάνει τίποτα για τη στήριξη του έντυπου Τύπου.
10 προτάσεις για την ενίσχυση του Τύπου
MEDIA
Ενας Στέλιος Πέτσας, αληθινό μάλαμα
Ο πάντοτε ειλικρινής Στέλιος Πέτσας ήταν κατηγορηματικός στη συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας στις 10 Απριλίου στη Βουλή για το πρόγραμμα της ενίσχυσης του Τύπου.
Ενας Στέλιος Πέτσας, αληθινό μάλαμα
MEDIA
Αμφισβήτηση εκ των έσω...
Η εταιρεία του Βαγγέλη Μαρινάκη επιστρέφει τα χρήματα που πήρε για την καμπάνια «Μένουμε Σπίτι» επειδή επιθυμεί να μείνει μακριά από «αμφισβητούμενες διαδικασίες και διανομές».
Αμφισβήτηση εκ των έσω...
MEDIA
Στην ΕΣΗΕΑ καταγγελία για αποκλεισμό του Documento από την ενίσχυση για τον Τύπο
Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στην εφημερίδα Documento προχώρησε σε καταγγελία στην ΕΣΗΕΑ για τον αποκλεισμό της εφημερίδας και του documentonews.gr από την καμπάνια «Μένουμε σπίτι» και την ομολογημένη...
Στην ΕΣΗΕΑ καταγγελία για αποκλεισμό του Documento από την ενίσχυση για τον Τύπο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας