• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.0°C / 30.7°C
  3 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.0°C / 29.8°C
  3 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.0°C / 29.9°C
  2 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.2°C / 19.2°C
  2 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.9°C / 27.9°C
  2 BF
  61%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 26.0°C
  2 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  2 BF
  56%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.2°C / 25.2°C
  2 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 28.8°C
  4 BF
  49%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.2°C / 26.9°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 26.8°C
  4 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 26.8°C
  1 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  0 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 28.9°C
  3 BF
  42%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 27.3°C / 29.9°C
  2 BF
  42%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 26.0°C
  3 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.3°C / 30.4°C
  1 BF
  33%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.3°C / 26.6°C
  2 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 26.4°C / 28.7°C
  2 BF
  84%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.7°C / 18.7°C
  2 BF
  87%

Στους σκοπούς του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα προστίθεται η συμβολή στην προσπάθεια εθνικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης, χωρίς την επιδίωξη κέρδους

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΝΗΣ

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ

 • A-
 • A+

Αργησε λίγο, αλλά τελικά κατατέθηκε στη Βουλή χθες το βράδυ το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ. Είναι το αρχικό σχέδιο που δόθηκε προ μηνός περίπου σε διαβούλευση, με κάποιες μικρές αλλαγές. Η ΝΕΡΙΤ γίνεται ξανά ΕΡΤ, με το μέγιστο συνολικό προσωπικό, όπως εξήγησε στη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, να φτάνει τα 2.500 άτομα.

«Το άθροισμα των επιλέξιμων για πρόσληψη πρώην υπαλλήλων της ΕΡΤ συν όσων πρώην τακτικών υπαλλήλων απασχολούνται στη ΔΤ (ειδικός λογαριασμός διαχείρισης) με δίμηνες συμβάσεις και στη ΝΕΡΙΤ με συμβάσεις αορίστου χρόνου μετά από διαδικασίες ΑΣΕΠ, ανέρχεται σε 2.500 οι οποίοι αποτελούν το μέγιστο συνολικό προσωπικό της νέας ΕΡΤ» ανέφερε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η πρόσθετη μισθοδοσία του προσωπικού της ΕΡΤ υπολογίζεται στα 30 εκατομμύρια ευρώ.

Με άλλα λόγια, οι υπάρχοντες εργαζόμενοι της ΔΤ και της ΝΕΡΙΤ (περίπου 746) μαζί με τους υπόλοιπους 1550 της παλιάς ΕΡΤ θα κοστίζουν συνολικά 60 εκατομμύρια ευρώ.

Ας δούμε μερικά από τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου:

Η ΝΕΡΙΤ –φυσικά– μετονομάζεται ΕΡΤ.

Υπογράφεται συμφωνία Αρχών με το ελληνικό Δημόσιο για την εδραίωση της ανεξαρτησίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Προβλέπονται αλλαγές ακόμα και στον κανονισμό της Βουλής, για την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας σχετικά με την έγκριση-απόφασή της για το Δ.Σ.

Το ανταποδοτικό τέλος ορίζεται στα 3 ευρώ, το οποίο θα χρεώνεται σε κάθε λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος. Εξαιρούνται μεταξύ άλλων και οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Επταμελές Δ.Σ.

Η ΕΡΤ θα διοικείται από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο - δύο άτομα θα προέρχονται από τους εργαζόμενους της ΕΡΤ και θα εκλέγονται με ψηφοφορία, ένας δημοσιογράφος κι ένας διοικητικός. Η θητεία των μελών θα είναι 5ετής και θα μπορεί να ανανεωθεί μία ακόμα φορά. Με απόφαση του Δ.Σ. θα ορίζονται οι γενικοί διευθυντές όπως και η διάρκεια της θητείας τους. Το ίδιο θα ισχύει και για τους προϊσταμένους διευθύνσεων.

Τον έλεγχο στο πρόγραμμα της ΕΡΤ θα ασκεί το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Οι όροι του μισθολογικού και βαθμολογικού καθεστώτος του προσωπικού της εταιρείας καθορίζονται με βάση τη συλλογική σύμβαση εργασίας. Οσοι προσλήφθηκαν σε ΝΕΡΙΤ με συμβάσεις αορίστου χρόνου παραμένουν με το ίδιο καθεστώς. Οι υπάλληλοι της ΕΡΤ θα ενταχθούν στο ενιαίο μισθολόγιο, ενώ για τους δημοσιογράφους οι μισθοί θα ορίζονται από τη σχετική ΚΥΑ του 2013.

Οσοι θα προσληφθούν στην ΕΡΤ δεν θα μπορούν ταυτόχρονα να εργάζονται και αλλού, ανεξαρτήτως μέσου.

Οι εξωτερικές παραγωγές, οι περίφημες μικτές παραγωγές, δεν θα ξεπερνούν σε κόστος το 25% του ετήσιου προϋπολογισμού.

Το πρώτο Δ.Σ. της ΕΡΤ θα πρέπει εντός τριμήνου να καταρτίσει Συμφωνία Αρχών, Προϋπολογισμό, Κανονισμούς, Καταστατικό κι Επιχειρησιακό Σχέδιο.

Ενδιαφέρον εξαιρετικό παρουσιάζει το τελευταίο άρθρο του νομοσχεδίου και το οποίο λύνει τα χέρια του αρμόδιου υπουργού για αποφάσεις του που αφορούν τα ΜΜΕ. Το παραθέτουμε, αυτούσιο: «Εννομο συμφέρον για τη λύση εταιρείας η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα των μέσων μαζικής ενημέρωσης έχει και ο αρμόδιος για θέματα Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Υπουργός Επικρατείας». Μάλλον κάποια ΜΜΕ πρέπει να ανησυχούν λίγο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
MEDIA
Τέρμα η αυτοδιαχείριση στα ραδιόφωνα
Μια θετική απόφαση πήρε αυτή η κυβέρνηση για τους απλήρωτους εργαζομένους στα ραδιόφωνα και τώρα την παίρνει πίσω. Ή, μάλλον, κάνει τα πράγματα απείρως πιο δύσκολα. Και όλα αυτά με μια τροπολογία που κατέθεσε...
Τέρμα η αυτοδιαχείριση στα ραδιόφωνα
MEDIA
Η ΕΡΤ στέλνει ανταποκρίσεις από τη Μόσχα μέσω Κυψέλης
Κάποιοι, πάντως, κατηγόρησαν ήδη την ΕΡΤ ότι έβγαλε τον ανταποκριτή της γράφοντας στο «σούπερ» από κάτω τη Μόσχα ως τοποθεσία της ανταπόκρισης. Η ΕΡΤ αρνείται κατηγορηματικά ότι συνέβη κάτι τέτοιο.
Η ΕΡΤ στέλνει ανταποκρίσεις από τη Μόσχα μέσω Κυψέλης
MEDIA
Press Cafe: Χαρταετό πετούν τα «Νέα»
Η ιστορική εφημερίδα δεν ξέρει με ποιο τρόπο να κρύψει τα αρνητικά της κυβέρνησης Μητσοτάκη την οποία υποστηρίζει με μεγάλο πάθος, οπότε πετάει χαρταετό τις περισσότερες φορές.
Press Cafe: Χαρταετό πετούν τα «Νέα»
MEDIA
Σκάνδαλο για ΕΡΤ και ΣΚΑΪ
Αλλά έτσι είναι τα κανάλια μας: δε σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους, δε χαρίζονται στην κυβέρνηση. Των άλλων κρατών εννοείται. Στην κυβέρνηση Μητσοτάκη στέκονται σούζα. 
Σκάνδαλο για ΕΡΤ και ΣΚΑΪ
MEDIA
Απεργία στα κανάλια και το ΑΠΕ-ΜΠΕ
24ωρη απεργία από τις 6 το απόγευμα σήμερα από την ΠΟΕΣΥ και την ΠΟΣΠΕΡΤ, σε ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ και τα ιδιωτικά κανάλια, ενάντια στον γνωστό νόμο Πέτσα που μπήκε σε διαβούλευση την περασμένη Παρασκευή.
Απεργία στα κανάλια και το ΑΠΕ-ΜΠΕ
MEDIA
Press Cafe: Στην ΕΡΤ ξέχασαν την επέτειο του «μαύρου»
Οι αναφορές στο λουκέτο των Σαμαρά-Βενιζέλου, την ημέρα της «μαύρης» (όνομα και πράγμα) επετείου, ήταν ελάχιστες από τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, ίσως γιατί νιώθουν πιο ήρεμοι στην Αγία Παρασκευή τώρα.
Press Cafe: Στην ΕΡΤ ξέχασαν την επέτειο του «μαύρου»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας