Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Press cafe: Τι σχέση έχει το «Λόγω τιμής» με τον Γιάνη Βαρουφάκη

«Λόγω Τιμής - 20 χρόνια μετά» της Μιρέλλας Παπαοικονόμου στον ΣΚΑΪ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Press cafe: Τι σχέση έχει το «Λόγω τιμής» με τον Γιάνη Βαρουφάκη

  • A-
  • A+

★ To «Λόγω τιμής» από προχθές Δευτέρα παίζει ξανά στις οθόνες μας. Στον ΣΚΑΪ. Ο δεύτερος κύκλος του ύστερα από δύο δεκαετίες.

★ «Είκοσι χρόνια μετά, οι φίλοι μεγάλωσαν και ωρίμασαν περισσότερο ή λιγότερο. Εκαναν άλλες σχέσεις, παντρεύτηκαν, χώρισαν, έκαναν παιδιά. Τελείωσαν τις σπουδές τους, έκαναν καριέρα, απομακρύνθηκαν ο ένας από τον άλλον. Ομως μια δυνατή αφορμή τούς φέρνει ξανά κοντά. Οι ζωές των αγαπημένων ηρώων της σειράς διασταυρώνονται μεταξύ τους αλλά και με νέα πρόσωπα. Οι διαφορές με το παρελθόν πολλές, όμως η φιλία, η αφοσίωση και η αγάπη παραμένουν δυνατές και απαράλλαχτες», αναφέρει το κανάλι στην ανακοίνωσή του.

★ Και μάλιστα τα πήγε εξαιρετικά από άποψη τηλεθέασης. Το είδε ένα εκατομμύριο κόσμος περίπου και βρέθηκε πρώτο στην κατηγορία του. Ηταν πολλοί εκείνοι προφανώς που ήθελαν να θυμηθούν τα νιάτα τους. Δεν ξέρω αν άρεσε βέβαια, αλλά αυτό είναι θέμα άλλης συζήτησης.

★ Ολα ωραία και καλά με το «Λόγω τιμής», αλλά τι σχέση έχει με την ταινία του Κώστα Γαβρά, «Ενήλικοι στο δωμάτιο», που είναι βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη; Την ταινία που κάνει πρεμιέρα το Σάββατο βράδυ, στο Μέγαρο Μουσικής, στις «Νύχτες Πρεμιέρας» και αναμένεται πανικός. Η αίθουσα χωράει 1.800 άτομα, αλλά θα είναι πολύ περισσότεροι εκείνοι που θα βρεθούν εκεί.

★ Τόσο το «Λόγω τιμής» λοιπόν του ΣΚΑΪ όσο και το «Ενήλικοι στο δωμάτιο» του Κώστα Γαβρά πήραν επιχορήγηση από το πρόγραμμα του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και του ΕΚΟΜΕ, το περίφημο cash rebate, το κατασυκοφαντημένο πρόγραμμα που «έχει στόχο να τονώσει την ελληνική οπτικοακουστική παραγωγή, αλλά και να προσελκύσει ξένες παραγωγές στη χώρα».

★ Θυμάστε τι κακός χαμός έγινε με την ταινία του Γαβρά; Τι κρατικοδίαιτο τον είπαν, τι χαραμοφάη... Protagon, Athens Voice, εφημερίδες, ραδιόφωνα, ένα σωρό δεξιοί να στέκονται εναντίον, λόγω του Βαρουφάκη βεβαίως βεβαίως.

★ Θυμάμαι τον Μάνο Βουλαρίνο να γράφει ένα τεράστιο κείμενο εναντίον της χρηματοδότησης της ταινίας του Κώστα Γαβρά αλλά και του Γαβρά του ίδιου. Μέχρι που δύο μέρες μετά «έσκασε» η είδηση για χρηματοδότηση και του «Λόγω τιμής» του ΣΚΑΪ, του καναλιού στο οποίο δουλεύει ο Βουλαρίνος. Τσιμουδιά ο... ποιητής, δεν τον είδαμε να λέει ξανά λέξη για το ζήτημα.

★ Ιδού μερικά παραδείγματα παραγωγών που έχουν χρηματοδοτηθεί από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, εκτός από το «Λόγω τιμής - 20 χρόνια μετά» της Μιρέλλας Παπαοικονόμου: τα «Μην αρχίζεις τη μουρμούρα» και «Κρατάς μυστικό;» του Alpha, Επίσης το «Μην ψαρώνεις» του ΑΝΤ1, οι «Πειρατές του Αιγαίου», το ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου που προβάλλεται στο Open, η παραγωγή «Ετερος εγώ - Χαμένες ψυχές» της Cosmote TV κ.ά.

★ Οπως ανακοίνωσε το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ) στη ΔΕΘ, «συνολικά 58 οπτικοακουστικές παραγωγές -30 εγχώριες και 28 διεθνείς- αξιοποίησαν το επενδυτικό κίνητρο cash rebate (επιστροφή μετρητών σε ποσοστό 35%) από τα μέσα Απριλίου 2018, όταν το ΕΚΟΜΕ άρχισε να λαμβάνει τις σχετικές αιτήσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα υποδοχής στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων, έως σήμερα. Τα χρήματα που έχουν επενδυθεί στην Ελλάδα από τις συγκεκριμένες παραγωγές (τηλεοπτικές σειρές, ταινίες, ντοκιμαντέρ και animation) έως τις 31 Αυγούστου 2019 είναι περίπου 56,4 εκατ. ευρώ και το ποσό της επιστροφής μέσω του cash rebate διαμορφώνεται στα 18,3 εκατ. ευρώ».

★ Σημειώνει επίσης πως «Κίνα, Κορέα, ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Μεγάλη Βρετανία, Φινλανδία είναι οι χώρες προέλευσης. Από τις παραγωγές, κάποιες είναι συμπαραγωγές, διασυνοριακές και ευρωπαϊκές συνεργασίες».

★ Το ποσοστό επιδότησης του cash rebate ανέρχεται πλέον στο 35%. Αρκετά υψηλό. Η νέα νομοθεσία παρέχει «πιο ευέλικτο πλαίσιο για τις τηλεοπτικές σειρές (με κατώτερο όριο τα 30.000 ευρώ ανά επεισόδιο) και νέο σημείο εκκίνησης για τα ψηφιακά παιχνίδια (60.000 ευρώ), ενώ η χρηματοδότηση πραγματοποιείται χωρίς πλαφόν. Επιπλέον, το επενδυτικό κίνητρο (cash rebate) μπορεί να λειτουργήσει ως εγγύηση για τους παραγωγούς προκειμένου να δανειοδοτηθούν μέσω των ελληνικών τραπεζών. H χρηματοδότηση της επιχορήγησης είναι εξασφαλισμένη μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων από το οποίο έχουν δεσμευτεί 75 εκατομμύρια ευρώ για τα έτη 2018-2022».

★ Σύμφωνα μάλιστα με το ΕΚΟΜΕ, σύντομα «θα αρχίσει να λειτουργεί ένα ακόμη χρηματοδοτικό εργαλείο, η φοροαπαλλαγή (tax relief ή tax return)». Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Θα αφαιρείται 30% από το καθαρό φορολογητέο εισόδημα και θα μπορεί να συνδυαστεί με το cash rebate φτάνοντας έως το 50% του συνολικού κόστους παραγωγής.

★ Ναι, ωραία όλα αυτά, αλλά ο Γιάνης Βαρουφάκης μάς κόστισε 100 δισ. Μην το ξεχνάμε παρακαλώ...

MEDIA
Press Cafe: Η Ζωή Κωνσταντοπούλου και σεναριογράφος τώρα;
★ Είναι κωμικοτραγικό, αλλά η Ζωή Κωνσταντοπούλου εγκαλεί τον Κώστα Γαβρά γιατί γύρισε ένα φιλμ χωρίς να διασταυρώσει τα γεγονότα. Ας πει κάποιος στην αγαπητή Ζωή πως ο Κώστας Γαβράς ταινίες γυρίζει και δεν...
Press Cafe: Η Ζωή Κωνσταντοπούλου και σεναριογράφος τώρα;
MEDIA
Press Cafe: «Το αίνιγμα της Κέρου»
Απόψε η ΕΡΤ παρουσιάζει ένα πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ, επιχειρώντας να ρίξει φως σ’ ένα από τα πιο μεγάλα αινίγματα της αρχαιότητας με μια εσωτερική παραγωγή που συμμετείχε στο Επίσημο Πρόγραμμα του 22ου...
Press Cafe: «Το αίνιγμα της Κέρου»
MEDIA
TOP 10 media: Καταφύγιο στον ΣΚΑΪ
◢ Ανοδο παρουσιάζει ο ΣΚΑΪ όλες αυτές τις μέρες που κυριαρχούν τα εθνικά θέματα και είναι αναμενόμενο θα έλεγα: σε αντίστοιχες περιόδους ο κόσμος καταφεύγει στα εθνικά δίκτυα, στα συντηρητικά, στα...
TOP 10 media: Καταφύγιο στον ΣΚΑΪ
MEDIA
Ο βιασμός της δημοσιογραφίας
Καταγγελία στο Πειθαρχικό Οργανο της Ενωσης Συντακτών με αίτημα να κληθούν σε απολογία έντεκα δημοσιογράφοι για τον τρόπο κάλυψης της υπόθεσης του βρέφους από τη Συρία και της υποτιθέμενης σεξουαλικής...
Ο βιασμός της δημοσιογραφίας
MEDIA
TOP 10 media: Ωρα Mega
MEGA. Δύο θα είναι τα δελτία ειδήσεων, ένα στη 1 το μεσημέρι με τη Ράνια Τζίμα και το κεντρικό, λίγο πριν τις 8 το βράδυ, με τη Δώρα Αναγνωστοπούλου.
TOP 10 media: Ωρα Mega
MEDIA
«Ράδιο Αρβύλα» εναντίον ΣΚΑΪ
Εφτασε Ιανουάριος και ούτε «Ράδιο Αρβύλα» βλέπαμε, ούτε «Βινύλιο» στον ΣΚΑΪ, τις δύο εκπομπές που παρουσιάζει από τη Θεσσαλονίκη ο Αντώνης Κανάκης μαζί με τους Γιάννη Σερβετά, Χρήστο Κιούση και Στάθη...
«Ράδιο Αρβύλα» εναντίον ΣΚΑΪ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας