Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Press Cafe: Η Ζωή Κωνσταντοπούλου και σεναριογράφος τώρα;

«Ενήλικοι στην αίθουσα» του Κώστα Γαβρά. Ο Χρήστος Λούλης στο ρόλο του Γιάνη Βαρουφάκη

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Press Cafe: Η Ζωή Κωνσταντοπούλου και σεναριογράφος τώρα;

  • A-
  • A+

★ Είναι κωμικοτραγικό, αλλά η Ζωή Κωνσταντοπούλου εγκαλεί τον Κώστα Γαβρά γιατί γύρισε ένα φιλμ χωρίς να διασταυρώσει τα γεγονότα. Δηλαδή, έρχεται ένας σκηνοθέτης και κάνει ταινία ένα συγκεκριμένο βιβλίο και κάποιοι τού ζητούν τον λόγο επειδή δεν πήρε στοιχεία και από άλλα βιβλία. Τέλειο. «Εχω ζήσει τα κρίσιμα γεγονότα και έχω οδηγηθεί σε ασφαλή, τουλάχιστον κατά την κρίση μου, συμπεράσματα πια για τον ρόλο που διαδραμάτισε ο καθένας από τους πρωταγωνιστές της ιστορίας», λέει η Ζωή Κωνσταντοπούλου. «Οπωσδήποτε, από τη θέση στην οποία υπηρέτησα, έχω άμεση και ασφαλή γνώση για όσα διαδραματίστηκαν. Και, χωρίς να διεκδικώ να υιοθετήσετε τη δική μου θέση και καταγραφή, απορώ για το γεγονός ότι δεν επιχειρήσατε να διασταυρώσετε τα γεγονότα της περιόδου. Η ταινία σας δεν αναφέρεται σε μια υποθετική, φανταστική χώρα, αλλά σε ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την Ελλάδα και τους Ελληνες και στον ρόλο που διαδραμάτισαν πρόσωπα που διαχειρίστηκαν τις τύχες της χώρας».

★ Ας πει κάποιος στην αγαπητή Ζωή πως ο Κώστας Γαβράς ταινίες γυρίζει και δεν φτιάχνει ντοκιμαντέρ. Σκηνοθέτης είναι, όχι δημοσιογράφος να διασταυρώνει τα γεγονότα. Του φάνηκε ενδιαφέρον το ανάγνωσμα και το έκανε φιλμ. Τόσο απλό και τόσο συνηθισμένο στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου.

★ Περιμένω πώς και πώς να βγει η ταινία στους κινηματογράφους. Θα ζήσουμε στιγμές απείρου κάλλους. Δεν θα ξέρουμε από πού θα μας έρχονται οι βολίδες. Παίρνω ποπ-κορν, κάθομαι αναπαυτικά στην πολυθρόνα και περιμένω...


Η απάντηση της ΕΡΤ στον Μήτσο Κασόλα

★ Δεν είναι η πρώτη φορά που αναφερόμαστε στην «Εφ.Συν.» στον συγγραφέα Μήτσο Κασόλα και τον εμπαιγμό του, όπως τον χαρακτηρίζει ο ίδιος, από την ΕΡΤ. «Η ΕΡΤ αρνείται να μου καταβάλει τα πνευματικά μου δικαιώματα από δύο τηλεοπτικές σειρές, “Ο Πρίγκιπας” και “Ο θησαυρός της Αγγελίνας”, που βασίζονται στα μυθιστορήματά μου “Ο Πρίγκιπας» (Πρώτο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας) και “Αγγελίνα”» μας έλεγε πριν από δύο χρόνια και μέχρι σήμερα δεν έχει αλλάξει κάτι. Το αντίθετο μάλιστα, μια και η ΕΡΤ θεωρεί πως δεν πρέπει να πληρώσει δικαιώματα. Και παρά το γεγονός ότι ο Συνήγορος του Πολίτη με δύο επιστολές του προς την ΕΡΤ και το ΕΣΡ αποφαίνεται υπέρ του Μήτσου Κασόλα. Το παράδοξο της υπόθεσης είναι που ο συγγραφέας επί είκοσι χρόνια εισέπραττε δικαιώματα από τις επαναπροβολές των δύο σειρών.

★ «Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Γιάννης Δρόσος -μας γράφει ο κ. Κασόλας- στην απάντησή του προς τον Συνήγορο του Πολίτη τα αρνείται, υπογράφοντας δυστυχώς μία σειρά από ψεύδη της Νομικής Υπηρεσίας της ΕΡΤ, βλάπτοντας έτσι τα συμφέροντα της ΕΡΤ μην επαναπροβάλλοντας τις δύο λαοφιλείς σειρές».

★ Στην επιστολή που έστειλε ο Μήτσος Κασόλας στον Γιάννη Δρόσο αναφέρει και ένα περίεργο γεγονός: «Είμαι σίγουρος πως δεν σας πληροφόρησαν ότι κάποια στιγμή με κάλεσαν και μου πρόσφεραν 2.000 ευρώ για να μην απαιτώ πια πνευματικά δικαιώματα. Ζήτησα να μου πουν ποιος είναι ο νόμος που επιτρέπει μία τέτοια εξαγορά».

★ Ο Συνήγορος του Πολίτη πάντως είναι κατηγορηματικός: «Η επί 20ετία καταβολή στον κ. Κασόλα δικαιωμάτων από την επαναπροβολή των συγκεκριμένων τηλεοπτικών προγραμμάτων αποδεικνύει κατά την άποψή μας ότι εξ αρχής και επί μακρόν δεν αμφισβητήθηκε από την ΕΡΤ ότι ο συγγραφέας θεωρούνταν δημιουργός. Η δε αιφνίδια διακοπή της, η οποία ανατρέπει μία παγιωμένη νομική κατάσταση, στη διατήρηση της οποίας ο ενδιαφερόμενος απέβλεπε καλόπιστα, δεν φαίνεται να είναι επαρκώς αιτιολογημένη».

★ Αλήθεια, τόσο δύσκολο είναι για την ΕΡΤ να δώσει μια λύση σε όλο αυτό; Πάλι καλά να λέμε βέβαια που δεν του ζητούν να τους γυρίσει πίσω και τα πνευματικά δικαιώματα που εισέπραξε έως τώρα...


Σκέψου να διόριζε το διευθυντή του γραφείου του, πρόεδρο στο BBC

★ Τα παράδοξα στην ΕΡΤ πάντως δεν σταματούν εδώ. Ακόμα περιμένουμε να δούμε ποιος θα είναι ο νέος πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΡΤ και ποιος ο νέος διευθύνων σύμβουλος. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι ο διαγωνισμός (έστω κι εκείνος της πλάκας) έχει τελειώσει εδώ και εβδομάδες. Οχι πως δεν γνωρίζουμε τους... νικητές, μια και πρόλαβε να μας τους πει η κυβέρνηση πριν καν ξεκινήσει ο διαγωνισμός, αλλά έστω κι έτσι θα έπρεπε να υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση. Ο Κωνσταντίνος Ζούλας και ο Γιώργος Γαμπρίτσος είναι οι δύο εκλεκτοί της κυβέρνησης αλλά κάποιοι κωλυσιεργούν...

★ Δεν είναι πάντως και τόσο συνηθισμένο -για να το πω κομψά- ένας καινούργιος πρωθυπουργός να βάζει πρόεδρο στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση τον διευθυντή του πολιτικού του γραφείου. Είναι ανήκουστο. Τοποθέτησε εκείνον με τον οποίο έπινε καφέ (πολιτικό) κάθε πρωί στα γραφεία του κόμματος - ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Κωνσταντίνο Ζούλα από τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας. Και θέλουν να μας πουν μετά πως η ΕΡΤ θα είναι αντικειμενική, έτσι; Το σκέφτεστε, ο πρωθυπουργός της Αγγλίας να διόριζε τον διευθυντή του πρόεδρο στο BBC; Εκπομπή απλή να έπαιρνε και θα ξεσηκωνόταν ο κόσμος στο Ηνωμένο Βασίλειο.

MEDIA
Press cafe: Τι σχέση έχει το «Λόγω τιμής» με τον Γιάνη Βαρουφάκη
To «Λόγω τιμής» παίζει ξανά στις οθόνες μας. Στον ΣΚΑΪ. Υστερα από δύο δεκαετίες. ★ Ολα ωραία και καλά, αλλά τι σχέση έχει με την ταινία του Κώστα Γαβρά, «Ενήλικοι στο δωμάτιο», που είναι βασισμένη στο...
Press cafe: Τι σχέση έχει το «Λόγω τιμής» με τον Γιάνη Βαρουφάκη
MEDIA
Η 7η τέχνη καλεί Βαρουφάκη
Στην Αγγλία, τον έχει ως θεό τον Βαρουφάκη ο Brian Eno, ένας σύγχρονος Μίδας της μουσικής. Στη Γαλλία τώρα, έρχεται ο μεγάλος σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς και του ζητάει του Γιάνη να του επιτρέψει να γυρίσει σε...
Η 7η τέχνη καλεί Βαρουφάκη
MEDIA
Press Cafe: Πάει για βραβείο το «AGORA II - Δεσμώτες» του Γιώργου Αυγερόπουλου
Το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου, «AGORÁ II - Δεσμώτες», που βγήκε εν μέσω πανδημίας, είναι υποψήφιο για το μεγάλο βραβείο της κατηγορίας TV Documentary του Prix Europa 2020.
Press Cafe: Πάει για βραβείο το «AGORA II - Δεσμώτες» του Γιώργου Αυγερόπουλου
MEDIA
Press Cafe: #menoumespiti με ταινίες, ενημέρωση και λειτουργίες
★ Σαν να μας άκουσε η ΕΡΤ που ζητούσαμε να δείχνει αυτό το διάστημα περισσότερα παιδικά προγράμματα και περισσότερες ταινίες. ★ Αμιγώς ενημερωτικό κανάλι η ΕΡΤ2, αλλάζοντας ακόμα και την ώρα του κεντρικού...
Press Cafe: #menoumespiti με ταινίες, ενημέρωση και λειτουργίες
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Αυτογελοιοποίηση...
Οοοοοοχι κύριε Γαβρά μου, αφήστε τα αυτά κι ελάτε εδώ να ακούσετε τον ΣΚΑΪ. Τον ΣΚΑΪ που όλη μέρα ασχολιόταν χθες με τα εισοδήματα του Γιάνη Βαρουφάκη.
Αυτογελοιοποίηση...
MEDIA
Η καλύτερη ταινία όλων των εποχών
Σήμερα η στήλη θα ασχοληθεί με την καινούργια ταινία του Κώστα Γαβρά που βασίστηκε στο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη «Ενήλικες στο Δωμάτιο». Καταπληκτική.
Η καλύτερη ταινία όλων των εποχών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας