Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ενα σπάνιο ντοκουμέντο από το Αρχείο της ΕΡΤ

Οι πραξικοπηματίες στο εδώλιο

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενα σπάνιο ντοκουμέντο από το Αρχείο της ΕΡΤ

  • A-
  • A+
Η απόφαση της δίκης για τους πρωταίτιους της χούντας – 23 Αυγούστου 1975

Η δημόσια τηλεόραση είναι αλήθεια ότι δεν έχει βρει ακόμα τον... δρόμο της. Και δυστυχώς καταπώς δείχνουν τα πράγματα, θα πάρει χρόνο μέχρι να βρει το δικό της στίγμα. Η ΕΡΤ όμως διαθέτει έναν ολόκληρο θησαυρό, το πολύτιμο Αρχείο της. Και από αυτό φέρνει στην επιφάνεια ένα σπάνιο ντοκουμέντο που ψηφιοποίησε και παρουσιάζει με αφορμή τη συμπλήρωση 44 χρόνων από την ολοκλήρωση της δίκης των πρωταιτίων του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967, στις 23 Αυγούστου 1975.

Στην ιστοσελίδα http://www.ert.gr/news/arxeio-afierwmata/ μπορεί κανείς να δει την ταινία από το αμοντάριστο υλικό της τηλεοπτικής κάλυψης του ΕΙΡΤ, με την ιστορική στιγμή της ανακοίνωσης της απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών, που προβάλλεται για πρώτη φορά.

Οι πραξικοπηματίες οδηγήθηκαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου έπειτα από μήνυση που κατέθεσαν οι δικηγόροι Ευάγγελος Γιαννόπουλος, Γρηγόρης Κασιμάτης, Φοίβος Κούτσικας, Κωνσταντίνος Αναγνωστάκης και Αλέξανδρος Λυκουρέζος. Το σχετικό παραπεμπτικό βούλευμα αφορούσε αρχικώς 24 κατηγορουμένους.

 Οι δικαστές

Απ’ αυτούς δεν δικάστηκαν ο Κωνσταντίνος Ασλανίδης, ο οποίος ήταν φυλακισμένος στη Γένοβα, οι Πέτρος Κωτσέλης και Ιωάννης Παλαιολόγος, οι οποίοι φυγοδικούσαν, καθώς και ο Θεόδωρος Θεοφιλογιαννάκος, ο οποίος δικάστηκε ξεχωριστά από το στρατοδικείο, στη δίκη των βασανιστών της χούντας. Συνολικά 65 μάρτυρες κατηγορίας κατέθεσαν, μεταξύ των οποίων σημαντικές προσωπικότητες από την πολιτική σκηνή της χώρας, όπως οι: Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Παναγής Παπαληγούρας, Γεώργιος Ράλλης, Γεώργιος Μαύρος, Ανδρέας Παπανδρέου, Ηλίας Ηλιού, Χαρίλαος Φλωράκης και Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Η δίκη των πρωταιτίων της χούντας από το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών έλαβε χώρα στις Δικαστικές Φυλακές Κορυδαλλού, σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα σε πτέρυγα των γυναικείων φυλακών, από τις 28 Ιουλίου έως τις 23 Αυγούστου 1975. Πρόεδρος του δικαστηρίου ήταν ο Ιωάννης Ντεγιάννης και μέλη οι εφέτες Παναγιώτης Λογοθέτης, Παναγιώτης Κωνσταντινόπουλος, Ιωάννης Γρίβας και Γεώργιος Πλαγιανάκος με αναπληρωματικά μέλη τους εφέτες Ηλία Γιαννόπουλο και Δημήτριο Τζούμα και εισαγγελείς τους Κωνσταντίνο Σταμάτη και Σπύρο Κανίνια.

Οι κατηγορίες που αντιμετώπισαν οι 20 πραξικοπηματίες αφορούσαν τα αδικήματα της εσχάτης προδοσίας και της στάσης.

Η ταινία αποτελεί τμήμα του αμοντάριστου υλικού από την τηλεοπτική κάλυψη του ΕΙΡΤ της δίκης των πρωταιτίων του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967. Τη δημοσιογραφική επιμέλεια της κάλυψης για λογαριασμό του ΕΙΡΤ έχει ο Χρήστος Οικονόμου. Βλέπουμε γενικό πλάνο της αίθουσας, όπου διακρίνονται καθιστοί οι κατηγορούμενοι, γύρω τους πλήθος αστυνομικών και στη μία πλευρά της αίθουσας κάθονται οι συνήγοροι των κατηγορουμένων και πίσω τους δημοσιογράφοι που καλύπτουν τη δίκη.

Ο πρόεδρος Γιάννης Ντεγιάννης, τα μέλη του δικαστηρίου και οι εισαγγελείς μπαίνουν στην αίθουσα και οι κατηγορούμενοι σηκώνονται όρθιοι. Ακολουθεί γενικό πλάνο της έδρας, όπου ο Γιάννης Ντεγιάννης, έπειτα από σύντομη συνεννόηση με τα υπόλοιπα μέλη, αρχίζει την ανακοίνωση των ποινών για κάθε έναν από τους κατηγορουμένους. Τα πλάνα εναλλάσσονται από γενικά της έδρας και του προέδρου σε κοντινά πλάνα σε κάθε έναν από τους κατηγορουμένους τη στιγμή που ανακοινώνονται οι ποινές τους.

Οταν ολοκληρώνεται η ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου από τον πρόεδρο, λαμβάνει τον λόγο ο εισαγγελέας και εξηγεί γιατί οι δύο κατηγορούμενοι που αθωώθηκαν δεν δικαιούνται αποζημίωση από το κράτος. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου καλεί τους κατηγορουμένους να σηκωθούν και τους εξηγεί ότι έχουν δικαίωμα να ασκήσουν αναίρεση της απόφασης εντός πέντε ημερών.

Στη συνέχεια, παίρνει τον λόγο ο συνήγορος υπεράσπισης του Δημητρίου Σταματελόπουλου και ζητάει από το δικαστήριο να μεσολαβήσει για την απόδοση χάριτος ή για μη εκτέλεση της ποινής του πελάτη του. Ο Γιάννης Ντεγιάννης, ύστερα από σχετική παρέμβαση και του εισαγγελέα, εξηγεί στον συνήγορο ότι το δικαστήριο έχει υποχρέωση να απαντήσει μόνο εφόσον καταθέσει σχετικό αίτημα και ζητάει να διευκρινίσει ο συνήγορος αν καταθέτει αίτημα ή όχι. Ο συνήγορος τελικώς διατυπώνει ευχή προς το δικαστήριο και ο πρόεδρος Ντεγιάννης κηρύσσει τη λύση της συνεδρίασης.

MEDIA
Αφιέρωμα της ΕΡΤ στο στρατιωτικό πραξικόπημα
Πενήντα τρία χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ημέρα της επιβολής της στρατιωτικής δικτατορίας των συνταγματαρχών, την 21η Απριλίου 1967, και το αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε μια επετειακή εκπομπή.
Αφιέρωμα της ΕΡΤ στο στρατιωτικό πραξικόπημα
MEDIA
Ντοκουμέντο από το αρχείο της ΕΡΤ για τη δίκη των πρωταιτίων της χούντας
Σαν αύριο, 28 Ιουλίου του 1975, άρχιζε η δίκη των πρωταιτίων της χούντας από το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών στις Δικαστικές Φυλακές Κορυδαλλού. Πρώτος μάρτυρας, ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος ο οποίος κατά την...
Ντοκουμέντο από το αρχείο της ΕΡΤ για τη δίκη των πρωταιτίων της χούντας
MEDIA
Αντιφασιστικό αφιέρωμα στην ΕΡΤ
Σήμερα και αύριο οι δέκτες μας είναι συντονισμένοι αποκλειστικά στην ΕΡΤ1 και την ΕΡΤ2 που παρουσιάζουν ένα διήμερο, αντιφασιστικό, αφιέρωμα. Αφορμή, η αποφράδα επέτειος της 21ης Απριλίου και τα 4 χρόνια από...
Αντιφασιστικό αφιέρωμα στην ΕΡΤ
MEDIA
«20 χρόνια Επίκαιρα» για τα Ιουλιανά
Ενα μίνι αφιέρωμα με αφορμή την επέτειο των Ιουλιανών του 1965 παρουσιάζει το Αρχείο της ΕΡΤ. Ψηφιοποίησε και ανέβασε στην ιστοσελίδα http://www.ert.gr/ και στη διεύθυνση...
«20 χρόνια Επίκαιρα» για τα Ιουλιανά
MEDIA
Το «Βέλος», το Κίνημα του Ναυτικού και το αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ
Μια παραγωγή του 2002 από το «Κουτί της Πανδώρας» του Κώστα Βαξεβάνη ψηφιοποίησε και ανέβασε το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή τη συμπλήρωση 45 χρόνων από την ανταρσία του Α/Τ «Βέλος», στις 25 Μαΐου 1973,η οποία...
Το «Βέλος», το Κίνημα του Ναυτικού και το αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ
MEDIA
Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στη «Μνήμη Αμαλίας Φλέμινγκ»
Σαν σήμερα το 1986 έφευγε από τη ζωή η Αμαλία Φλέμινγκ. Το Αρχείο της ΕΡΤ θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη της ψηφιοποίησε και ανέβασε στην ιστοσελίδα www.ert.gr και στη διεύθυνση...
Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στη «Μνήμη Αμαλίας Φλέμινγκ»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας