Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Θέμα δημοκρατίας η επαναλειτουργία των ραδιοφώνων
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Θέμα δημοκρατίας η επαναλειτουργία των ραδιοφώνων

  • A-
  • A+
Παρεμβάσεις από την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου και τον βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Ανδρέα Λοβέρδο για τις εγκαταστάσεις των 15 σταθμών που καταστράφηκαν από την πυρκαγιά στον Υμηττό. Κάνουν λόγο για βαρύ πλήγμα στην ενημέρωση και ζητούν μέτρα στήριξης για να εκπέμψουν το συντομότερο δυνατό.

Την κινητοποίηση φορέων και κομμάτων προκάλεσε η πρόσφατη ολοσχερής καταστροφή που υπέστησαν οι υποδομές μιας μεγάλης μερίδας ραδιοφωνικών σταθμών εξαιτίας της πυρκαγιάς στον Υμηττό. Τα εν λόγω ραδιόφωνα, περίπου 15 στον αριθμό, αδυνατούν να εκπέμψουν στη συχνότητά τους στα ερτζιανά, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών, η επαναλειτουργία τους είναι μια χρονοβόρος και ιδιαίτερα δαπανηρή διαδικασία.

Με παρέμβασή της η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου κάλεσε τους ραδιοφωνικούς σταθμούς που υπέστησαν σοβαρές ζημιές από την πυρκαγιά της 12ης Αυγούστου να καταθέσουν στις υπηρεσίες της περιφέρειας σχετικό αίτημα προκειμένου να προχωρήσει η κατά τον νόμο διαδικασία καταγραφής των ζημιών, έτσι ώστε να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό η αποκατάστασή τους και η επαναλειτουργία τους. Στη δήλωσή της η κ. Δούρου επισημαίνει ότι η λειτουργία των ραδιοφώνων συνιστά ζήτημα δημοκρατίας και διαβεβαιώνει ότι η περιφέρεια θα σταθεί στο πλευρό τους μέχρι να επαναλειτουργήσουν.

«Η επικοινωνία, η ενημέρωση και η ψυχαγωγία, στις οποίες έχουν δικαίωμα όλοι οι πολίτες, δέχθηκαν βαρύ πλήγμα από τη μεγάλη πυρκαγιά στον Υμηττό. Οι φωνές των σταθμών που σίγησαν μέσα σε λίγη ώρα, πρέπει να ακουστούν ξανά, όπως επιβάλλει ο πλουραλισμός του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Είναι θέμα δημοκρατίας. Για τον λόγο αυτό η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής βρίσκεται αρωγός στην προσπάθεια αποκατάστασης των τεχνικών υποδομών των σταθμών», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ενημέρωση

Πρέπει να σημειωθεί ότι με εντολή της περιφερειάρχη, κλιμάκιο με υπαλλήλους της Περιφέρειας Αττικής μετέβη στον Υμηττό με κύριο μέλημα την αναζήτηση στοιχείων επικοινωνίας των ενδιαφερόμενων σταθμών και εταιρειών κινητής τηλεφωνίας. Σκοπός –σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου– ήταν η ενημέρωση για τη διαδικασία καταγραφής των ζημιών και η παροχή στοιχείων επικοινωνίας με την αρμόδια υπηρεσία του Κεντρικού Τομέα Αθηνών.

Ηδη έχει γίνει τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ενωσης Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Ραδιοφωνικών Σταθμών Αττικής (ΕΙΙΡΑ), Τάκη Κωστάκη, ενώ οι προσπάθειες συνεχίζονται για την ενημέρωση και των υπόλοιπων ενδιαφερομένων, ώστε να υποβληθούν τα σχετικά αιτήματα και να γίνει η καταγραφή των ζημιών, όπως προβλέπεται από την αρμόδια επιτροπή.

Οι καταστροφές που προκλήθηκαν στους ραδιοφωνικούς σταθμούς από την πυρκαγιά στον Υμηττό

Την ανάγκη δημιουργίας πάρκου κεραιών προτάσσει –με αφορμή την πυρκαγιά– ο Ανδρέας Λοβέρδος. Σε ανακοίνωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής αναφέρεται στις ζημιές που προκλήθηκαν, με αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις την παύση εκπομπής του ραδιοφωνικού σήματος, ενώ –όπως προσθέτει– είναι άγνωστο πώς και σε πόσο χρόνο θα υπάρξει αποκατάσταση της ομαλότητας.

«Το συμβάν φέρνει στην επιφάνεια το καίριο ζήτημα της δημιουργίας πάρκου κεραιών. Ενα ζήτημα που παραμένει άλυτο εδώ και χρόνια», υποστηρίζει ο κ. Λοβέρδος, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση που επικρατούσε στο κέντρο εκπομπής του Υμηττού άναρχη, χωρίς σαφώς οριοθετημένες θέσεις και ξεκάθαρες προδιαγραφές για την εγκατάσταση κεραιοσυστημάτων, χωρίς πρόβλεψη για σύστημα πυρασφάλειας και με πειρατικές ραδιοφωνικές εκπομπές. «Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί δεν είναι μόνο εμπορικές επιχειρήσεις. Είναι φορείς του δικαιώματος ελεύθερης έκφρασης και πληροφόρησης, με συμβολή στην πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας μας», τονίζει ο εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. ασκώντας κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση περί αδιαφορίας για την εύρυθμη λειτουργία της ραδιοφωνικής αγοράς. Ζητά, τέλος, η νέα κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε μια πολιτική εξορθολογισμού του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου.

Σύμφωνα με δηλώσεις του τεχνικού των ραδιοφωνικών εγκαταστάσεων στον Υμηττό, Νίκου Κυριανάκη, μεταξύ των σταθμών που υπέστησαν ανεπανόρθωτες φθορές είναι οι Στο Κόκκινο, Πρώτο Θέμα, Atlantis, Λάμψη, Μελωδία, Love Radio, Blue Sky, Πειραϊκή Εκκλησία και άλλοι.

MEDIA
TOP 10 media: Ερχεται το Mega
Εχουμε ημερομηνία λοιπόν: Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου επιστρέφει το Mega στους δέκτες μας. Το Mega ως το 6ο πανελλαδικό ιδιωτικό κανάλι μετά τον ΣΚΑΪ (Αλαφούζος), τον ΑΝΤ1 (Κυριακού), το Star (Βαρδινογιάννης), τον...
TOP 10 media: Ερχεται το Mega
MEDIA
«Δημοκρατία και Ενημέρωση» - Ημερίδα στην ΕΣΗΕΑ
Ημερίδα με θέμα «Δημοκρατία και Ενημέρωση» πραγματοποιεί η Συσπείρωση Δημοσιογράφων – Δούρειος Ίππος την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου στην αίθουσα του 1ου ορόφου της ΕΣΗΕΑ.
«Δημοκρατία και Ενημέρωση» - Ημερίδα στην ΕΣΗΕΑ
MEDIA
Πολ Μέισον: Εφ.Συν. και Documento ανάχωμα στους ολιγάρχες των ΜΜΕ
Τις σκέψεις του για τα σημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει η δημοσιογραφία μέσα σε ένα τοξικό και ελεγχόμενο περιβάλλον αναλύει σε άρθρο του στην ιστοσελίδα Vice, ο Πολ Μέισον.
Πολ Μέισον: Εφ.Συν. και Documento ανάχωμα στους ολιγάρχες των ΜΜΕ
MEDIA
Θύμωσε επειδή τον είπαν ρουφιάνο
Δεν ανέχεται τη σάτιρα ο δημοσιογράφος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μπογδάνος, και έτσι έχει την τιμή να είναι ο πρώτος στα 20 χρόνια ζωής της ραδιοφωνικής «Ελληνοφρένειας» που της στέλνει...
Θύμωσε επειδή τον είπαν ρουφιάνο
MEDIA
Hacking Democracy: Ημερίδα για την Ιδιωτικότητα και τα Δεδομένα
Η προστασία της ιδιωτικής ζωής στο διαδίκτυο, οι σύγχρονοι κίνδυνοι αλλά και οι νέες ευκαιρίες για τους πολίτες και την κοινωνία βρίσκονται στο επίκεντρο της Ημερίδας – Δημοσιας Συζήτησης με τίτλο «Hacking...
Hacking Democracy: Ημερίδα για την Ιδιωτικότητα και τα Δεδομένα
MEDIA
Hacking Democracy: ημερίδα για την ιδιωτικότητα και τα δεδομένα 
Η προστασία της ιδιωτικής ζωής στο διαδίκτυο, οι σύγχρονοι κίνδυνοι και οι νέες ευκαιρίες για τους πολίτες και την κοινωνία στο επίκεντρο ημερίδας – δημόσιας συζήτησης στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ-Studio E.
Hacking Democracy: ημερίδα για την ιδιωτικότητα και τα δεδομένα 

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας