• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.5°C / 7.3°C
  3 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.0°C / 4.2°C
  7 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 3.0°C / 8.2°C
  1 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 0.9°C / 2.2°C
  1 BF
  75%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 6.3°C
  4 BF
  75%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 1.8°C / 3.2°C
  3 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -1.6°C / -0.5°C
  4 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  2 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 12.1°C
  4 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.3°C / 7.3°C
  3 BF
  83%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 9.5°C
  4 BF
  66%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  8 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 10.4°C
  7 BF
  58%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 3.4°C / 5.9°C
  4 BF
  49%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 3.9°C / 6.0°C
  3 BF
  80%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  1 BF
  93%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.4°C / 7.1°C
  2 BF
  91%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 6.6°C
  1 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.5°C / 3.9°C
  4 BF
  59%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -0.6°C / -0.6°C
  2 BF
  84%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Για τον σύντροφό μας, Βαγγέλη

 • A-
 • A+

Για τον σύντροφό μας, Βαγγέλη

Την Κυριακή 21 Ιουλίου, έφυγε από τη ζωή ο σύντροφός μας Βαγγέλης Καραγεώργος.

Ο Βαγγέλης υπήρξε καρδιά της οργάνωσης ΚΟΚΚΙΝΟ (της οποίας υπήρξαμε μέλη), αλλά και του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ. Ο δικός μας «Χλέμπουρας» αγωνίστηκε μέσα από τις γραμμές της Αριστεράς (με τις διάφορες εκδοχές της), για αυτό που εκτιμούσε, σε κάθε περίοδο, ότι υπηρετούσε καλύτερα τα συμφέροντα των Ελλήνων και ξένων εργαζομένων, στο πλευρό των προσφυγισσών και των προσφύγων, των μεταναστριών και των μεταναστών, ενάντια στη συντήρηση, ενάντια στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ενάντια σε όλες τις μορφές ρατσισμού και φασισμού.

Ο Βαγγέλης στη δημοσιογραφική του πορεία εργάστηκε με ακεραιότητα και παροιμιώδη συναδελφική αλληλεγγύη. Για κάποιους και κάποιες από εμάς, υπήρξε ο ξεχωριστός και χαρισματικός αδερφός και συνοδοιπόρος στη ζωή και στους αγώνες. Για τους νεότερους και τις νεότερες, ο Βαγγέλης υπήρξε ο μεγάλος αδερφός, δάσκαλος, ακούραστος βοηθός και οδηγός μας στις δύσκολες αλλά και στις χαρούμενες στιγμές της ζωής, πολιτικής και μη. Ο Βαγγέλης στήριξε πάντα τους παλιότερους και παλιότερες και κυρίως τους νεότερους και νεότερες συντρόφους και συντρόφισσές του, με όλο του το μυαλό, την ευφυΐα, τη φιλία και την αγάπη και με όλες τις αντιφάσεις του, πάντα και άνευ όρων. Ενθαρρύνοντας και καθοδηγώντας, όχι υποκαθιστώντας.

Ο Βαγγέλης υπήρξε ένας σπουδαίος και οξυδερκής ρήτορας, ένας δυναμικός αλλά προωθητικός συνομιλητής: Υπήρξε αυτή η σπάνια μορφή του κινήματος, που με τη θέρμη και την πολιτική του ακτινοβολία βοήθησε στην ένταξη δεκάδων (αν όχι εκατοντάδων) αγωνιστών και αγωνιστριών στην Αριστερά και στην οικοδόμηση της επαναστατικής τους ηθικής, οι οποίοι και οι οποίες με την περαιτέρω εξέλιξή τους έγιναν χρήσιμοι κόμβοι στο κίνημα. Ο Βαγγέλης ενέπνευσε, βοήθησε, ένωσε, ενίσχυσε προσωπικά και πολιτικά μικρές στρατιές ανθρώπων - πρόκειται για κάτι «που ήταν» και όχι για κάτι «που έκανε» ο Βαγγέλης. Το ακριβώς αντίθετο ενός «στρατηγού χωρίς στρατό», ποτέ δεν ζήτησε κάτι πίσω για τη γενναιοδωρία του.

Ο Βαγγέλης, όμως, ήταν και κάτι ακόμα. Ηταν βαθιά δεμένος με τον τόπο όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε: το κέντρο της Αθήνας, την Αχαρνών και τον Αγιο Παντελεήμονα. Ο Βαγγέλης έρρεε με όλη του την ατσούμπαλη χάρη στους δρόμους γύρω από τα στενά σπιτάκια στα οποία στοιβάζονται μέσα σε ελάχιστα τετραγωνικά Ελληνες και Ελληνίδες, πρόσφυγες και μετανάστριες από την Αφρική και την Ασία, που παλεύουν κάθε μέρα για να στήσουν τη ζωή τους. Αυτή την άσχημη πόλη με τους όμορφους ανθρώπους γνώριζε και αγαπούσε βαθιά. Ο Βαγγέλης ήταν από τους ανθρώπους που, με πολλούς τρόπους, αλλά και με τη φυσική τους παρουσία, αντιστάθηκαν στους φασίστες στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα.

Η απώλεια του Βαγγέλη μάς γέμισε οδύνη, ακριβώς γιατί ο Βαγγέλης δεν βρίσκεται έξω από εμάς, αλλά για πολλούς και πολλές από εμάς, υπήρξε δομικό υλικό της συγκρότησής μας. Ο Βαγγέλης αγαπούσε τη ζωή. Με τη ζωή του ένωνε τους ανθρώπους. Με τον θάνατό του έκανε το ίδιο. Ο χαμός του Βαγγέλη υπήρξε και πάλι η αφορμή να ξανασυναντηθούμε αυτοί και αυτές που στρατευθήκαμε στην επανάσταση και την ανασύνθεση. Για άλλη μια φορά ο Βαγγέλης έγινε η αφορμή να σμίξουμε, να διαφωνήσουμε, να συμφωνήσουμε.

Στο έδαφος της οδύνης και της αμηχανίας μας μπροστά στον χαμό του Βαγγέλη, κάποιοι σύντροφοι και συντρόφισσες αποφασίσαμε να προβούμε σε μια μικρή συμβολική κίνηση στη μνήμη του, τέτοια που να αποτυπώνει κάποια βασικά χαρακτηριστικά του: την αγάπη του για τη γειτονιά του, τον διεθνισμό του, την αλληλεγγύη του προς τους καταπιεσμένους και αυτούς και αυτές που θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο.

Την Τρίτη 30 Ιουλίου 2019 παραδώσαμε στο «Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν» ένα συμβολικό χρηματικό ποσό που ελπίζουμε να χρησιμεύσει στις άμεσες ανάγκες αυτού του δραστήριου χώρου, που βρίσκεται πολύ κοντά στο μέρος όπου έζησε ο Βαγγέλης και στο Capitol, το καφενείο που πρόσφατα είχε ανοίξει.

Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες, δεχτείτε αυτή τη μικρή συνεισφορά στον αγώνα σας, στη μνήμη του συντρόφου μας Βαγγέλη Καραγεώργου.

Κάποιοι σύντροφοι και κάποιες συντρόφισσες του Βαγγέλη, από το ΚΟΚΚΙΝΟ

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
MEDIA
7 + 1 Απώλειες: Δικοί μας άνθρωποι που έφυγαν
Στην «Εφ.Συν.» μοιάζουμε με οικογένεια. Και γι’ αυτό οι θάνατοι που μας βρήκαν μέσα στα επτά χρόνια μας στοίχισαν διπλά. Χάθηκαν οι φίλοι και οι γνωστοί μας, οι συνεργάτες μας, άλλαξε και η καθημερινότητά μας...
7 + 1 Απώλειες: Δικοί μας άνθρωποι που έφυγαν
MEDIA
Ημασταν όλοι εκεί, αλλά ο Βαγγέλης μας έφυγε...
Ηταν όλοι εκεί, η όλη Aριστερά, αναρίθμητοι φίλοι, δεκάδες δημοσιογράφοι, πολιτικοί, βουλευτές, συνδικαλιστές, παλιοί συμμαθητές, συμφοιτητές, συναγωνιστές. Η πολιτική κηδεία του Βαγγέλη Καραγεώργου ήταν ο...
Ημασταν όλοι εκεί, αλλά ο Βαγγέλης μας έφυγε...
MEDIA
Αντίο Βαγγέλη, μας λείπεις ήδη...
Η οικογένεια της «Εφημερίδας των Συντακτών» πενθεί. Ενας δικός μας άνθρωπος, ο Βαγγέλης Καραγεώργος, έφυγε αναπάντεχα από τη ζωή σκορπίζοντας τη θλίψη στην οικογένειά του, σε μας, τη δεύτερη οικογένειά του,...
Αντίο Βαγγέλη, μας λείπεις ήδη...
MEDIA
Πέθανε ο δημοσιογράφος Άκης Φάντης
Από ανακοπή καρδιάς «έφυγε» τα ξημερώματα από τη ζωή, σε ηλικία 74 ετών, ο Άκης Φάντης, δημοσιογράφος και πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος τα τελευταία χρόνια ήταν ανταποκριτής της «Εφημερίδας των...
Πέθανε ο δημοσιογράφος Άκης Φάντης
MEDIA
Συλλυπητήρια για τον θάνατο του δημοσιογράφου Παναγιώτη Τζένου
Θλίψη προκάλεσε στον δημοσιογραφικό και τον πολιτικό κόσμο η είδηση του αιφνίδιου θανάτου του δημοσιογράφου Παναγιώτη Τζένου, σε ηλικία μόλις 46 ετών.
Συλλυπητήρια για τον θάνατο του δημοσιογράφου Παναγιώτη Τζένου
MEDIA
Πέθανε ο δημοσιογράφος και διευθυντής του ομίλου «Παραπολιτικά», Παναγιώτης Τζένος
Σε ηλικία 47 ετών έφυγε από τη ζωή προδομένος από την καρδιά του ο δημοσιογράφος, ενώ βρισκόταν στην Πάτρα. Η ανακοίνωση του ομίλου.
Πέθανε ο δημοσιογράφος και διευθυντής του ομίλου «Παραπολιτικά», Παναγιώτης Τζένος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας