Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ασφαλιστικά μέτρα στο «ΑΡΓΟΣ» από την Επιτροπή Ανταγωνισμού
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ασφαλιστικά μέτρα στο «ΑΡΓΟΣ» από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

  • A-
  • A+
Η εταιρεία εγκαλείται για τη "νέα εμπορική πολιτική" της και της ζητείται η επιστροφή, ώς το τέλος του 2019, των χρημάτων που προκύπτουν από την παρακράτηση των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ ορίζεται εμπειρογνώμονας να ελέγξει την υφιστάμενη οικονομική κατάσταση και τη βιωσιμότητά της

Ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του πρακτορείου διανομής Τύπου «ΑΡΓΟΣ» έλαβε χθες η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση, η εταιρεία «ΑΡΓΟΣ» πρέπει να προχωρήσει μέσα στο επόμενο δεκαήμερο στην ανάκληση της νέας εμπορικής πολιτικής της ως προς το σύνολο των εφημερίδων, στην παύση της αδικαιολόγητης άρνησης πώλησης διαφόρων εφημερίδων και στην παύση εφαρμογής διακριτικής μεταχείρισης σε σχέση με την πολιτική επιστροφών επί των παρακρατηθέντων ποσών ασφαλιστικών εισφορών προς τις εκδοτικές επιχειρήσεις.

Της ζητάει μάλιστα μέχρι το τέλος του 2019 να επιστρέψει όλα αυτά τα χρήματα που προκύπτουν από την παρακράτηση των ασφαλιστικών εισφορών. Τα ασφαλιστικά μέτρα θα ισχύουν μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασης της Επιτροπής.

Επίσης η Επιτροπή Ανταγωνισμού αποφάσισε να ορίσει εμπειρογνώμονα ώστε να ελέγξει την υφιστάμενη οικονομική κατάσταση και τη βιωσιμότητα της εταιρείας «ΑΡΓΟΣ», καθώς και τις αιτίες που την οδήγησαν σε αυτήν την κατάσταση. Ο εμπειρογνώμονας θα κρίνει αν η νέα τιμολογιακή πολιτική της εταιρείας είναι «εύλογη» και διασφαλίζει τη βιωσιμότητά της και αν υφίστανται εναλλακτικές προτάσεις τιμολόγησης προμήθειας και λοιπών χρεώσεων της νέας εμπορικής πολιτικής της.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ζητάει από την «ΑΡΓΟΣ» να διεξαγάγει διαπραγματεύσεις με το σύνολο των εκδοτικών επιχειρήσεων, σχετικά με τη νέα εμπορική πολιτική της, υπό τον όρο οι διαπραγματεύσεις αυτές να έχουν ολοκληρωθεί μέσα σε ένα μήνα.

Η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να συνεχίζει να διανέμει τις εφημερίδες με την ισχύουσα εμπορική πολιτική της μέχρι την επιτυχή έκβαση των παραπάνω διαπραγματεύσεων (αν θα είναι επιτυχής δηλαδή) ή μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης από την ίδια την Επιτροπή. Αν δεν συμμορφωθεί, η «ΑΡΓΟΣ» θα πληρώνει πρόστιμο πέντε χιλιάδες ευρώ για κάθε ημέρα μη συμμόρφωσης.

Εξήγηση της απόφασης

Η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού αποφάσισε ομόφωνα και σε φανερή ψηφοφορία ότι πιθανολογείται η παράβαση της καταχρηστικής εκμετάλλευσης δεσπόζουσας θέσης.

Και εξηγεί αναλυτικά την απόφασή της:

«α. Αδικαιολόγητη άρνηση πώλησης, η οποία συνίσταται στην άρνηση συνέχισης συναλλακτικών σχέσεων με τη μονομερή και αιφνιδιαστική επιβολή των όρων της νέας εμπορικής πολιτικής της ΑΡΓΟΣ, τη μη έγκαιρη ενημέρωση των εκδοτικών επιχειρήσεων επί των όρων αυτών και ιδίως την άρνηση ουσιαστικής διαπραγμάτευσης με τις εκδοτικές επιχειρήσεις, ως προς την επιβολή των εν λόγω όρων.

β. Επιβολή μη εύλογων όρων συναλλαγής η οποία αποτελεί μονομερή ενέργεια.

γ. Διακριτική μεταχείριση σε σχέση με την πολιτική της επιστροφής των παρακρατηθέντων ποσών των ασφαλιστικών εισφορών, τόσο μεταξύ μετόχων (εκδοτικές επιχειρήσεις) της ΑΡΓΟΣ και μη μετόχων (εκδοτικές επιχειρήσεις) αυτής, όσο και μεταξύ των μη μετόχων της ΑΡΓΟΣ εκδοτικών επιχειρήσεων. Ειδικότερα, ενώ για ορισμένες εκ των εκδοτικών επιχειρήσεων, μετόχων της ΑΡΓΟΣ, δεν υφίστανται εκκρεμότητες σχετικά με τις παρακρατηθείσες ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες, στη συνέχεια, επιστράφηκαν, αντιθέτως για κάποιες εκδοτικές επιχειρήσεις, μη μετόχους της ΑΡΓΟΣ, η εταιρεία έχει επιστρέψει μόνο μέρος των παρακρατηθεισών εισφορών, και μάλιστα σε κάποιες εξ αυτών με μεταχρονολογημένες επιταγές πελατών της.

δ. Αδικαιολόγητη άρνηση πώλησης, η οποία συνίσταται στην άρνηση διανομής του έντυπου Τύπου από την ΑΡΓΟΣ, χωρίς αυτή να στηρίζεται σε λόγους αντικειμενικά δικαιολογημένους».

MEDIA
Press Cafe: Νέες εκπομπές, νέα προγράμματα
★ ANT1, Καθημερινή, ΒΗΜΑ, Πρώτο Θέμα, ΣΚΑΪ, Liberal, Alpha, Capital, iefimerida, ήταν οι πρώτοι που έλαβαν το δικαίωμα για ερώτηση, χθες, στη συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Εμείς, η...
Press Cafe: Νέες εκπομπές, νέα προγράμματα
MEDIA
Όχι πως οι New York Times είναι ΣΚΑΪ, ούτε και ο Ματθαίος είναι Παντελής βέβαια...
Οι New York Times δημοσίευσαν ένα άρθρο για την Ελλάδα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη που υπέγραφε ο δημοσιογράφος Ματθαίος Τσιμιτάκης. Η εφημερίδα ωστόσο δεν σημείωνε και μία ακόμα ιδιότητα που είχε μέχρι πρότινος...
Όχι πως οι New York Times είναι ΣΚΑΪ, ούτε και ο Ματθαίος είναι Παντελής βέβαια...
MEDIA
Press Cafe: Καλά αλλά λίγα...
★ Υπογράφηκε τελικά η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την ενίσχυση των εφημερίδων που κυκλοφορούν πανελλαδικά, αλλά αντί να ευχαριστήσει τους εκδότες, βρίσκει τους περισσότερους εξ αυτών εναντίον. Γιατί;
Press Cafe: Καλά αλλά λίγα...
MEDIA
Top 10 media
Ούτε ένα από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ δεν είχαν υπέρ τους οι δήμαρχοι που κέρδισαν στην Τουρκία και δεν ανήκαν στο κόμμα του Ερντογάν. Ούτε ένα, αλλά νίκησαν. Κάτι ανάλογο, όχι σε τέτοιο βαθμό βέβαια, συνέβη και σε...
Top 10 media
MEDIA
Top 10 media
Επανέρχομαι στο δημοσίευμα του in.gr για την «Εφ.Συν.». Τους καταλαβαίνω λίγο όσους γράφουν για την εφημερίδα μας. Μία ότι έχουμε κρυφούς χρηματοδότες, μία ότι παίρνουμε πολιτική γραμμή από κάπου, μία δεν ξέρω...
Top 10 media
MEDIA
Στοπ στις μονομερείς κινήσεις
Η ανεξάρτητη αρχή έβαλε τέλος στα σχέδια του πρακτορείου διανομής Τύπου, το οποίο, κατέχοντας μονοπωλιακή θέση, αποφάσισε από μόνο του να προχωρήσει σε αυξήσεις στην τιμολογιακή πολιτική του έναντι των...
Στοπ στις μονομερείς κινήσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας