Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μια συζήτηση στην ΕΡΤ «Απευθείας»
Αθηνά Γκούμα

Μια συζήτηση στην ΕΡΤ «Απευθείας»

  • A-
  • A+

Ο Τύπος αποτελεί την τέταρτη εξουσία και η πένα είναι πολύ πιο ισχυρή από το ξίφος, άρα η δημοσιογραφία είναι ανάγκη να αποτελεί την αιχμή του δόρατος της αλήθειας και της δημοκρατίας. Κατά πόσο αυτό επιτυγχάνεται από τον κάθε δημοσιογράφο κρίνεται εκ του αποτελέσματος της διαχείρισης κρίσιμων ζητημάτων μιας πολύπλευρα οξυμένης καθημερινότητας. Σε μία τέτοια συγκυρία, βρεθήκαμε στο πλατό της εκπομπής «Απευθείας» της ΕΡΤ, όπου οι τρεις έμπειροι παρουσιαστές της, Μάριον Μιχελιδάκη, Κώστας Λασκαράτος και Νίκος Μερτζάνης, μάς άνοιξαν τα χαρτιά τους σε μια απολαυστική συζήτηση. 

-Σας πετυχαίνουμε σε μία ομολογουμένως έντονη εξωτερική και εσωτερική πραγματικότητα: τουρκική προκλητικότητα, Συμφωνία των Πρεσπών για άλλους επωφελής και για άλλους επονείδιστη και διχαστική, επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση (ουδετερόθρησκο κράτος, άρθρο 16 για ιδιωτικά πανεπιστήμια και συνθήκες εκλογής ΠτΔ). Ποια είναι η στάση σας απέναντι σε όλα αυτά και πόσο εύκολα είναι ως θέματα; 

Μ.Μ. : Η επιλογή είναι μία, σεβασμός στις διαφορετικές απόψεις, ψυχραιμία στην αναμετάδοση εθνικών θεμάτων και προσπάθεια να καλύπτεις την είδηση με αντικειμενικότητα. Η χώρα μας έχει περάσει πολλά, ο κόσμος έχει ταλαιπωρηθεί όλα αυτά τα χρόνια των μνημονίων, έχει ενδεχομένως δει τη ζωή του να γκρεμίζεται, οπότε και αγανάκτηση υπάρχει και θυμός και ανάγκη να ακουστεί η δική του φωνή. Στην εκπομπή γινόμαστε αποδέκτες όλων αυτών των αισθημάτων μέσω μηνυμάτων που λαμβάνουμε. 

Κ.Λ. : Ως δημοσιογράφοι, μια υποχρέωση έχουμε πάντοτε, να μεταδίδουμε την είδηση. Το καθήκον μας δηλαδή, ανεξαρτήτως θέματος, είναι να φροντίζουμε να μεταφέρουμε την πληροφορία σωστά, ολοκληρωμένα, ποτέ μονόπλευρα, και δίκαια «φωτισμένη». Επειδή δεν κάνουμε δελτίο ειδήσεων αλλά ενημερωτική εκπομπή, ενίοτε εκφράζουμε την άποψή μας, ιδίως σε θέματα που ξυπνούν πάθη και απαιτούν μια έντιμη στάση απέναντι στον τηλεθεατή. Ευτυχώς, στα περισσότερα ζητήματα έχει διαφορετική προσέγγιση ο καθένας από τους τρεις μας και έτσι δεν μοιάζουμε με… χορωδία! Ο πλουραλισμός, για εμάς αποτελεί ζητούμενο. 

Ν.Μ. : Εμείς είμαστε δημόσια τηλεόραση, είμαστε τρεις άνθρωποι με δικές μας διαφορετικές απόψεις. Δεν έχουμε μόνο να διαχειριστούμε την είδηση και όλες αυτές τις σημαντικές εξελίξεις που αφορούν την Ελλάδα. Έχουμε να διαχειριστούμε και τη διαφορετικότητα των απόψεων μας. Κι αυτό είναι πολύ δύσκολο αλλά μας κάνει πιο εύκολη τη διαχείριση της επικαιρότητας. Σημαντική, όμως, είναι και η συμβολή του κόσμου σε όλο αυτό. Βέβαια, καθοριστικός είναι και ο ρόλος της Μάριον που έχει πυροσβεστική λειτουργία, είναι επιφορτισμένη να κρατά εμένα και το Λασκαράτο σε ισορροπία γιατί, αν μας αφήσει μόνους μας, θα τινάξουμε την εκπομπή στον αέρα, χανόμαστε κι οι δύο… (γέλια) 

- Ποια είναι η κοινωνική αντίδραση στην επικαιρότητα, όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα, κατά πόσο τα μέσα μπορούν να διαμορφώσουν την κοινή γνώμη τελικά; 

Μ.Μ. : Προφανώς τα ΜΜΕ έχουν δύναμη στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης. Βέβαια, ο καθένας έχει τη δυνατότητα να επιλέξει από πού ενημερώνεται και πρέπει να κρίνει αν αυτό που διαβάζει, ακούει ή βλέπει είναι fake news ή όχι. Επίσης, διαπιστώνω έναν αγχωτικό βομβαρδισμό ειδήσεων π.χ. στα κινητά φίλων και γνωστών μη δημοσιογράφων χτυπάνε ειδοποιήσεις Bulletin για ό,τι συμβαίνει όλη μέρα ανά τον κόσμο και τελικά αναρωτιέμαι τι κινεί το ενδιαφέρον του κόσμου. Είναι η ταχύτητα που μεταδίδεται η είδηση και η μία διαδέχεται την άλλη; Βλέπουμε στα sites «ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ» και διαβάζουμε για την παραίτηση ενός βουλευτή που τον χαρακτηρίζουν και γυρολόγο. Κοντολογίς καταιγισμός ειδήσεων. Αλλά πόσοι αναζητούν την ουσία; 

Ν.Μ. : Δεν είμαι τόσο σίγουρος για την τηλεόραση, αλλά οπωσδήποτε τα μέσα κοινωνικής δικτύωση επηρεάζουν σε απίστευτο βαθμό και μερικές φορές δημιουργούν και πολύ λανθασμένες εντυπώσεις. Πάνω σ’ αυτό οφείλω να σας πω πως η ΕΡΤ δημιούργησε μία ομάδα, η οποία θα ελέγχει τα fake news, με διάφορους αλγόριθμους, με την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή και εξαιρετικά κατηρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, με τεράστιες περγαμηνές που χρόνια δραστηριοποιείται στο χώρο του διαδικτύου. Πέρα απ’ αυτό εμείς οι ίδιοι φιλτράρουμε καθετί πριν το πούμε. Πολλές φορές αισθάνομαι και ένοχος για το πού έχει οδηγηθεί η δημοσιογραφία, αναλαμβάνοντας τις όποιες ευθύνες μου. Δεν είναι τυχαίο ότι παγκοσμίως η δημοσιογραφία έχει σοβαρότατο πρόβλημα στο να αποδείξει ότι ο δημοσιογράφος κάνει σωστά τη δουλειά του. Έχουμε χάσει την ερευνητική δημοσιογραφία. Έχει δημιουργηθεί τεράστια δυσπιστία στον κόσμο. Έχουμε γίνει πολύ φίλοι με τους πολιτικούς και την εξουσία, έχουμε αποκτήσει κοινούς δρόμους και κοινές επιδιώξεις κι αυτό είναι δυστύχημα μεγάλο. Ξεχάσαμε ότι είμαστε μία εξουσία, η οποία ελέγχει όλες τις εξουσίες. 

Κ.Λ. : Τα μέσα αδιαμφισβήτητα επηρεάζουν την κοινή γνώμη. Εφόσον εκτίθεσαι, λες την άποψή σου ή μεταφέρεις μία πληροφορία, δίνεις ένα ερέθισμα στο κοινό που σε παρακολουθεί. Όμως έχει ευθύνη και το κοινό όταν παρακολουθεί άκριτα ένα πρόγραμμα ή όταν επιλέγει να παρακολουθήσει εκπομπές οι οποίες επιχειρούν να κάνουν κατήχηση. Στα χρόνια πριν από τα μνημόνια μεγαλο-δημοσιογράφος θεωρούνταν όποιος «κουνούσε το δάκτυλο» και όλοι οι υπόλοιποι ήταν παρακατιανοί, άχρηστοι, ανίκανοι. Αυτούς επιβράβευε για χρόνια το κοινό, τους ίδιους που εν συνεχεία περιφρόνησε. Από την άλλη αρκετοί άνθρωποι είναι καχύποπτοι συνολικά απέναντι στους δημοσιογράφους. Το να βλέπει κανείς την ΕΡΤ και να θεωρεί, για παράδειγμα, ότι είσαι Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ έγκειται και στον τρόπο που ο τηλεθεατής διαχειρίζεται την πληροφορία που λαμβάνει. Εγώ έχω καλύψει την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, σήμερα καλύπτω την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Αυτή είναι η δουλειά μου, καλύπτω κυβερνήσεις. Αν καθένας που με βλέπει να καλύπτω δημοσιογραφικά μια κυβέρνηση, θεωρεί κάθε φορά ότι είμαι και ψηφοφόρος της ή ένθερμος οπαδός της, δεν μπορώ να κάνω κάτι. Από την άλλη όταν υπάρχουν συνάδελφοί μου που περιφέρονται σε κανάλια και επιδιώκουν να καταλάβουν μια θέση στα ψηφοδέλτια, έχει κάθε λόγο ο κόσμος να είναι επιφυλακτικός και να μας παίρνει η μπάλα όλους. 

Ν.Μ. : Εγώ στην αρχή πίστευα πως το facebook και όλα τα σχετικά μέσα είναι ένας νέος τρόπος επικοινωνίας της γειτονιάς, της ρούγας, όπως γινόταν παλιά όπου καθένας έβγαινε και έλεγε το μακρύ του και το κοντό του, τσακωνόταν κλπ. Θεωρούσα, λοιπόν, ότι αυτές οι πλατφόρμες του διαδικτύου είναι μετεξέλιξη όλου αυτού, αλλά ξαφνικά έχει γίνει μετάλλαξη, έχουν γίνει βήματα ύβρεων, βήματα προώθησης απόψεων που δεν μπορούν να βγουν από τα σωστά κανάλια. Θεωρώ πως δεν μπορούν να βοηθήσουν έτσι όπως λειτουργούν αλλά δημιουργούν και μεγάλα προβλήματα. Αν υπήρχε ένας μηχανισμός που να ξεχωρίζει την αλήθεια από το ψέμα και την προπαγάνδα από την είδηση, τότε θα μπορούσαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να έχουν επικουρικό ρόλο. 

Κ.Λ. : Πολύ σημαντικό θέμα είναι η ιεράρχηση των ειδήσεων. Όταν για παράδειγμα δεν αναφέρεις μία είδηση, που ενδεχομένως αφορά κάποιον, αυτομάτως γι’ αυτόν γίνεσαι κάτι σαν… «προδότης». Αν κάτι δεν αναφέρεται, δεν σημαίνει ότι κρύβεται κιόλας. Απλώς μπορεί να μην αφορά τους πολλούς. Όταν έχεις να διαχειριστείς 30 με 40 λεπτά καθαρό χρόνο ενός δελτίου, πώς να χωρέσουν όλα τα θέματα; 

- Ποος είναι ο ρόλος της δημόσιας τηλεόρασης και πόσο μεγάλη η ευθύνη του δημοσιογράφου σε αυτή; 

Κ.Λ. : Είναι ελευθερία και καταπίεση. Ελευθερία γιατί δεν υποχρεώνεσαι να πάρεις τη γραμμή του αφεντικού σου, που μπορεί να σου πει ή να σε κάνει να νιώσεις πως αν δεν πεις κάποια είδηση το μεσημέρι θα χτυπήσει το τηλέφωνο και ίσως απολυθείς ή τέλος πάντων μπεις πρώτος στις λίστες των προς απόλυση όταν έρθει η ώρα των εκκαθαρίσεων. Από την άλλη είναι καταπίεση γιατί πρέπει να είσαι πάρα πολύ προσεκτικός για να μη χρεώσουν μέσα από τον δικό σου λόγο οτιδήποτε στο σύνολο των εργαζομένων, στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα. Η δημόσια τηλεόραση έχει έναν ιδιοκτήτη, το λαό και αυτός κρίνει. Το ιδιωτικό κανάλι μπορεί να έχει από πίσω έναν τούρκο επιχειρηματία. Εκεί κρινόμαστε όλοι για το πώς διαχειριζόμαστε τα ευαίσθητα εθνικά θέματα, για τα οποία έχει κατηγορηθεί η ΕΡΤ με τα τελευταία ζητήματα που υπήρχαν στην επικαιρότητα. Η ΕΡΤ όταν υπάρχει ένα θέμα με τον Τούρκο γείτονα θα το διαχειριστεί έτσι όπως πρέπει για να ενημερώσει τον κόσμο σωστά. Δεν θα κάνει πανηγύρια, δεν θα κάνει show, δε θα πάρει τη θέση του Τούρκου επειδή αυτός πληρώνει. 

Μ.Μ. : Η δημόσια τηλεόραση πρέπει να πιάνει τον παλμό και τις τάσεις της εποχής αλλά προφανώς να μην παρασύρεται σε μία κούρσα χωρίς ποιοτικά και αντικειμενικά κριτήρια. Η ΕΡΤ – και αναφέρομαι στο πρόγραμμα – πρέπει να καλύπτει επιλογές που ο τηλεθεατής ενδεχομένως δε θα συναντήσει αλλού, για τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τα κοινωνικά θέματα, τα παιδιά… Όσο για το δημοσιογραφικό λειτούργημα, για εμένα δεν υπάρχουν διακρίσεις σε δημόσια ή ιδιωτική τηλεόραση. Εγώ ξεκίνησα όταν άνοιξε ο ΣΚΑΪ, το 1992 και, μ’ ένα μικρό διάλειμμα για μεταπτυχιακά στο Λονδίνο και μία μικρή θητεία στο world service του BBC, επιστρέφοντας «μπήκα» στην ΕΡΤ. Με επέλεξαν μέσω βιογραφικού και μετά από ένα δοκιμαστικό στον αέρα. Δουλεύω αδιαλείπτως σε καθημερινά ζωντανά προγράμματα πάνω από 20 χρόνια και πάντα αισθάνομαι την ευθύνη του κόσμου που με βλέπει και θέλει να ενημερωθεί. 

Κ.Λ. : Και βέβαια αν θες να επιβάλεις άποψη π.χ. κατά του φασισμού, κατά της βίας, κατά των διακρίσεων, άποψη υπέρ της ανθρωπιάς, η ΕΡΤ οφείλει να το κάνει. Αν το κάνουμε αυτό όσο πρέπει είναι κάτι για το οποίο καθημερινά κρινόμαστε… Θέλω να σημειώσω και κάτι ακόμη. Η ΕΡΤ είναι δημόσια τηλεόραση. Ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς όλων μας, το βλέπεις όμως, χωρίς να το ξέρεις, και στα ιδιωτικά κανάλια. Ήρθε ο Ομπάμα, ήρθε ο Πούτιν, ήρθε ο Μακρόν στην Αθήνα … Όλες οι κάμερες που καλύπτουν κάθε γεγονός τίνος είναι; Είναι αυτές της δημόσιας τηλεόρασης. Οι ιδιώτες πώς παίρνουν την εικόνα; Τσάμπα. Η ΕΡΤ είναι αυτή που πηγαίνει μαζί με τον Πρωθυπουργό και όλους τους αρχηγούς των κομμάτων με έναν συντάκτη μαζί, έναν δημοσιογράφο που αφήνει το σπίτι του και την οικογένειά του για να τρέχει με μια βαλίτσα στο χέρι. Πώς παίρνουν την εικόνα τα άλλα κανάλια; Τσάμπα. Μεγάλο κομμάτι από το τηλεοπτικό προϊόν με το οποίο γεμίζουν τα δελτία τους όλα τα κανάλια, το παίρνουν λοιπόν τσάμπα από την ΕΡΤ. Άρα ο ελληνικός λαός, μέσω της ΔΕΗ, πληρώνει τελικά, με έναν τρόπο, όχι μόνο την ΕΡΤ αλλά και όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα… 

Ν.Μ. : Στη δημόσια τηλεόραση η διαχείριση δύσκολων θεμάτων είναι πάρα πολύ εύκολη. Λες την είδηση και τελειώνεις, δε θα μπεις στη διαδικασία να κρίνεις την είδηση. Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ εύκολα μπορεί να δώσει την είδηση, χωρίς κάποιες προεκτάσεις. Τις προεκτάσεις μπορεί να τις δώσει μέσα από δηλώσεις των υπευθύνων υπουργών και της αντιπολίτευσης. Αντιθέτως, αυτό που γίνεται σε κάποια ιδιωτικά κανάλια είναι ότι πρώτα δίνονται οι προεκτάσεις από τους ίδιους τους δημοσιογράφους, από τη διοίκηση ή την ιδιοκτησία του σταθμού και κάπου εκεί μέσα χάνεται και η είδηση. 

- Αυτή η πρακτική ακολουθείται για την εξυπηρέτηση συμφερόντων ή και για τα «νούμερα» τηλεθέασης; 

Ν.Μ. : Δεν το ξέρω. Θα ήθελα όμως να πιστεύω πως γίνεται για να τσιμπήσουν τηλεθέαση. Άλλωστε εγώ δεν είχα δουλέψει ποτέ στο δημόσιο τομέα πλην των τελευταίων δύο χρόνων, όπως αντίστοιχα και ο Λασκαράτος. Η Μάριον βέβαια, αν και ξεκίνησε από τον ιδιωτικό τομέα, εδώ έχει βιώσει φοβερές στιγμές, απίστευτες καταστάσεις που εμείς δεν τις έχουμε ζήσει. Εγώ τα τελευταία δύο χρόνια γίνομαι μάρτυρας αδιανόητων πραγμάτων. Η δημόσια τηλεόραση δέχεται επιθέσεις από παντού γιατί είναι ο εύκολος στόχος. Η ΕΡΤ κάνει πολύ καλά τη δουλειά της. Οι αναίτιες επιθέσεις που δεχόμαστε είναι που δυσκολεύουν το ρόλο μας. Δε θα δεχτώ ότι τώρα το κοινό έχει καταλάβει πως τα ιδιωτικά κανάλια έχουν ιδιοκτήτη. Και θα πω και κάτι ως απάντηση στον Κώστα (Λασκαράτο). Εδώ υπάρχουν δύο χιλιάδες διακόσιοι εργαζόμενοι, οι δημοσιογράφοι σε πέντε κανάλια της ΕΡΤ, σε δεκαεπτά ραδιοφωνικούς σταθμούς αλλά και στο internet. Πριν κλείσει η ΕΡΤ, οι εργαζόμενοι ήταν τεσσεράμισι χιλιάδες για τρία κανάλια, για λιγότερα ραδιόφωνα, για μικρότερο εύρος διαδικτυακά. Βάζετε τον όγκο δουλειάς που κάνουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι; Η ΕΡΤ δέχεται επιθέσεις γιατί ισχυρίζονται ότι υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι τεμπέληδες. Ο Λασκαράτος έφυγε από το στούντιο κι αμέσως πήγε στην αίθουσα σύνταξης για να δώσει κυβερνητικό ρεπορτάζ, θα φύγει για να φτιάξει βίντεο για το μεσημβρινό δελτίο, θα βγει ζωντανά σε όσες εκπομπές μετά χρειαστεί. Εγώ θα φύγω από δω γιατί είμαι γενικός διευθυντής στην ΕΡΤ και εντεταλμένος σύμβουλος ενημέρωσης, θα πάω στο γραφείο μου και θα κάτσω μέχρι το βράδυ. Όλοι ξυπνάμε από τις έξι παρά γιατί πρέπει να διαχειριστούμε και μία εκπομπή, μια επικαιρότητα. Πρέπει διαρκώς να είμαστε σε επαγρύπνηση και ενημέρωση διαβάζοντας για να μην πιαστούμε εκτεθειμένοι απέναντι στον καλεσμένο μας κι απέναντι στον άνθρωπο που θα μας ρωτήσει κάτι. Ο κόσμος έχει δικαίωμα να ζητάει κι εμείς υποχρεούμαστε να απαντήσουμε. 

Κ.Λ. : Απλώς η κριτική πια έρχεται από ένα mail, το οποίο κάποιες φορές βλέπεις ότι έχει κάποια περίεργα συνθηματικά, στο οποίο μπορεί να υπάρχουν υβριστικά μηνύματα, επιθέσεις και κατάρες. Αυτό ξεφεύγει από το επίπεδο της κριτικής που θα μπορούσε να είναι χρήσιμη και για μας ως εργαλείο δουλειάς για να βελτιωθούμε. Ούτε βέβαια μπορεί να βελτιώσει το περιεχόμενο της εκπομπής, τα λάθη, τις στρεβλώσεις και όλα όσα χάνεις μέσα στην επαγγελματική καθημερινότητα. 

- Εξασφαλίζεται στην σημερινή Ελλάδα η ελευθερία του Τύπου ή υφίσταται μόνο κατ' επίφαση; 

Κ.Λ. : Αρχικά, υπάρχει πια το νομικό πλαίσιο που σταματάει το αυτόφωρο, η κατάργηση του οποίου θεσμοθετήθηκε προ ημερών. Αυτό έγινε σε σχέση με το πώς λειτουργεί το δημόσιο απέναντι στους δημοσιογράφους. Υπάρχει βέβαια και η συνθήκη με την οποία λειτουργεί ο ιδιώτης - εργοδότης απέναντι στο δημοσιογράφο. Η αλήθεια είναι πολύπτυχη. Για παράδειγμα, κάποιος θα δει τις δηλώσεις του Ερντογάν το Σαββατοκύριακο και θα πει «προκλητικός ο Ερντογάν με τις γνωστές του απόψεις», κάποιος άλλος θα πει «ο Ερντογάν μας ζήτησε να βάλουμε μιναρέδες και να κάνουμε ολόκληρη την Αθήνα ένα τζαμί». Αυτές είναι δύο διαφορετικές αναγνώσεις. Εγώ δεν μπορώ να σου πω ποια είναι η σωστή και ποια η λάθος. Αν είσαι υποχρεωμένος από τον ιδιοκτήτη να γράψεις κάτι συγκεκριμένο, τότε δεν σου εξασφαλίζει την ελευθεροτυπία σου κανείς. 

Ν.Μ. : Επειδή όλοι έχουμε περάσει από τον ιδιωτικό τομέα και έπρεπε να ακολουθήσουμε συγκεκριμένες γραμμές. Όχι γραμμές πολιτικές κατ’ ανάγκη, αλλά γραμμή επιχειρηματική. Πολλές ειδήσεις κιόλας αποσιωπούνται εκτός από αυτές που στρεβλώνονται. Και η μισή αλήθεια όμως ή η απόκρυψή της πάντοτε δημιουργούν προβλήματα. Ως δημοσιογράφοι οφείλουμε να λέμε τουλάχιστον την αλήθεια και να μην κόβουμε κομμάτια της. 

Μ.Μ. : Η ελευθερία του Τύπου πρέπει να διασφαλιστεί και να μη διώκονται οι δημοσιογράφοι για το ρεπορτάζ που κάνουν εφόσον βασίζεται σε αξιόπιστες και διασταυρωμένες πηγές. Το φαινόμενο της απόπειρας απαξίωσης του Τύπου είναι διεθνές και άκρως ανησυχητικό, το παρακολουθούμε σε επεισόδια από το Λευκό Οίκο ή και στη γείτονα που ένα-ένα τα μέσα περνούν στον έλεγχο του σουλτάνου. Αλλά και στη δική μας επικράτεια πολλές φορές δεν αρέσουν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων και αποδίδονται σε εξυπηρέτηση συμφερόντων, διαπλοκή, κομματικά παιχνίδια κλπ. Πώς να το κάνουμε; Η δουλειά του δημοσιογράφου – αρέσει, δεν αρέσει σε κάποιους – είναι να ρωτάει και να βρίσκεται απέναντι στην εξουσία. Αν αρχίσει η λογοκρισία, τότε μιλάμε για άλλα καθεστώτα… 

- Η ΕΡΤ έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα για φιλοκυβερνητική πρακτική από πολιτικούς φορείς αλλά και πολίτες, ενώ πρόσφατα η ΝΔ ήρε το εμπάργκο της στο σταθμό. Πώς το αντιμετωπίζετε αυτό εσείς ως εκπομπή αλλά και προσωπικά; 

Μ.Μ. : Όλα αυτά τα χρόνια, που δουλεύω στην ΕΡΤ και έχουν αλλάξει πολλές κυβερνήσεις, ακούω μονότονα το ίδιο πράγμα! Μπορώ να απαντήσω σε προσωπικό επίπεδο ότι προσπαθώ πάντα να κάνω τον αντίλογο και όχι να είμαι χειροκροτητής όποιας κυβέρνησης. Τώρα στο «απευθείας» κάποιοι τηλεθεατές σε μηνύματα με αποκαλούν «Συριζαία» την ίδια στιγμή που κάποιοι άλλοι με λένε «Νέα Δημοκρατία» ή «ΠΑΣΟΚ». Αυτό μάλλον σημαίνει ότι κάνω καλά τη δουλειά μου! Θεωρώ ακατανόητο και προϊόν της πολιτικής πόλωσης τόσο το εμπάργκο, που ήρε μετά από πέντε μήνες η ΝΔ στην ΕΡΤ, όσο και αυτό του ΣΥΡΙΖΑ, που ισχύει ακόμα στον ΣΚΑΪ. Όποιο πρόβλημα κι αν παρουσιάστηκε, δεν βρίσκω σωστό να βάζεις απαγορευτικό στην ενημέρωση του κοινού, να δημιουργούνται αντίπαλα στρατόπεδα και να καταργείται ο διάλογος, που είναι το ισχυρότερο μέσο σε μία δημοκρατία. 

Ν.Μ. : Η ΕΡΤ είναι ο εύκολος στόχος. Όταν σε κάποιον δεν αρέσει αυτό που λες, θα σου κάνει επίθεση ως άνθρωπο, ως προσωπικότητα, ως δημοσιογράφο. Η ΕΡΤ έχει μέσα όλες τις απόψεις. Μπορεί σε κάποιον καλεσμένο να μην αρέσει ο δικός μου τρόπος, ο οποίος μπορεί να είναι περισσότερο σκληρός απ’ όσο πρέπει, μπορεί να κάνω δύσκολες ερωτήσεις και να μην προλαβαίνει ο άλλος να σκεφτεί, αλλά αυτός είναι ο τρόπος μου. Δέχεσαι, όταν κάθεσαι σε αυτή την καρέκλα απέναντί μας, ότι θα υπάρχει ο Λασκαράτος και η Μάριον που θα σου θέσουν τις ερωτήσεις κι ένας παρανοϊκός, ο οποίος μπορεί να κοιτάζει αλλού και ξαφνικά να σου πετάξει κάτι ή από κει που δεν το περιμένεις ο Λασκαράτος και η Μάριον, με αυτό το μειλίχιο ύφος, να σε τινάξουν με ερωτήσεις τους στον αέρα. Είσαι υποχρεωμένος να το δεχτείς, εφόσον έρχεσαι εδώ για να δώσεις μία συνέντευξη, να σε ρωτήσουμε αυτά που ρωτάει ο κόσμος και όχι αυτά που αρέσουν σ’ εσένα, όπως κι εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να δεχτούμε οποιαδήποτε απάντηση. 

Κ.Λ. : Όσοι έχουν εμμονή με την ΕΡΤ και λένε φωναχτά την άποψή τους, είναι αυτοί που θα έπρεπε να κρατούν το στόμα τους κλειστό γιατί όλοι έχουμε μνήμη, όσο κοντή και αν είναι, αφού ορισμένοι από αυτούς που κρίνουν τη δημόσια τηλεόραση, έχουν περάσει από αυτό το μαγαζί, άλλοι χωρίς να κάνουν με τον καλύτερο τρόπο τη δουλειά τους και άλλοι κάνοντας περιουσίες. Εμείς προσπαθούμε να εργαστούμε με συνέπεια, παίρνουμε έναν μισθό που όποιος τον βλέπει δεν τον πιστεύει. Μιλάνε αυτοί που δεν θα έπρεπε, λοιπόν, και βγαίνουν ξεδιάντροπα γιατί έτσι έχουν μάθει να φέρονται στη ζωή τους σε όλα τα επίπεδα. Βέβαια υπάρχουν και αυτοί που υπερασπίζονται την ΕΡΤ απ’ όλους τους χώρους. Άλλο πράγμα βεβαίως είναι η κριτική που δικαιούται να ασκεί ο πολίτης. Αυτή είναι και λογική και επιθυμητή. Γνωρίζουμε πως κάθε μέρα οφείλουμε να γινόμαστε και καλύτεροι. Αυτό που πρέπει να ξέρουν οι τηλεθεατές και να το πιστέψουν είναι πως η ΕΡΤ είναι ένα καταφύγιο ασφαλούς μετάδοσης των ειδήσεων και όλων των απόψεων. 

- Θεωρείτε ότι υπάρχει στην εκπομπή σας δίκαιη εκπροσώπηση όλων των πολιτικών απόψεων, ώστε να διασφαλίζεται έτσι ο πλουραλισμός; Υπάρχει κάποιο κριτήριο επιλογής των καλεσμένων κάθε φορά; 

Μ.Μ.: Η επικαιρότητα είναι το κριτήριο επιλογής θεμάτων και καλεσμένων. Η δημόσια τηλεόραση οφείλει να διασφαλίζει τον πλουραλισμό και γνωρίζω ότι λογοδοτεί για το χρόνο κάλυψης όλων των κομμάτων. 

Κ.Λ.: Ο πλουραλισμός είναι ζητούμενο και οξυγόνο για τους δημοσιογράφους. Η ΕΡΤ το πετυχαίνει σε μεγάλο βαθμό. Πάντως και αυτό ακόμη… ενοχλεί! 

-Πρόσφατα ένας συνάδελφός σας, ο οποίος επιχείρησε να πολιτευτεί, είχε κάνει μία προκλητικότατη δήλωση μέσω των λογαριασμών κοινωνικής δικτύωσης περί «Τανκς στην ΕΡΤ αν οι πολίτες ψηφίσουν σωστά», όπως χαρακτηριστικά ανήρτησε. Ποιο είναι το σχόλιό σας; 

Μ.Μ. : Για την ακρίβεια συνομιλούσε με έναν χρυσαυγίτη που ζητούσε τανκς στην ΕΡΤ, ενώ ο εκκολαπτόμενος πολιτικός, με αυτή την ακραία τοποθέτησή του, φιλοδοξούσε να χτίσει προφίλ για να ενταχθεί, όπως διαβάζουμε, στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ. Την απάντηση ευτυχώς έδωσε η αξιωματική αντιπολίτευση που, μετά το σάλο, επίσημα βγήκε και διέψευσε κάθε πιθανό ενδεχόμενο να τον συμπεριλάβει στους υποψηφίους της. 

Κ.Λ. : Θεωρούμε ότι στο δημοκρατικό τόξο δεν υπάρχει κόμμα που θα έφερνε τανκς στην ΕΡΤ και, εν πάση περιπτώσει, πιστεύω πως αξίζει να πολιτεύονται μόνο όσοι έχουν την ανάγκη να προσφέρουν και όχι να «ταΐσουν» τον προσωπικό τους εγωισμό. 

Ν.Μ. : Εκφράσεις και σκέψεις ανάλογες, δημιουργούν πρόβλημα στη Δημοκρατία… 

- Δεδομένης ενδεχόμενης νίκης της ΝΔ στις εκλογές, αναβιώνει ο «φόβος» να ξαναπέσει μαύρο στην ΕΡΤ; 

Κ.Λ. : Οποιοδήποτε ενδεχόμενο να χάσεις τη δουλειά σου τρομάζει. Εγώ είμαι της άποψης ότι, αφού έχει συμβεί, δεν πρόκειται να ξανασυμβεί. Εγώ δεν είμαι παιδί της ΕΡΤ, είμαι παιδί του ΑΝΤ1. Εκεί δούλεψα τα πρώτα μου 10 χρόνια ως δημοσιογράφος. Όμως η ΕΡΤ δεν πρέπει να είναι ανοιχτή επειδή αποτελεί σήμερα ένα «εργασιακό περιβάλλον» για εμάς. Πρέπει να είναι ανοιχτή, ενεργή, πρωταγωνίστρια γιατί είναι η μόνη που λογοδοτεί απευθείας στον λαό και όχι σε έναν ιδιώτη – ιδιοκτήτη. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται… 

Μ.Μ. : Το μαύρο στην ΕΡΤ είναι μία μαύρη σελίδα στα χρόνια της δημοκρατίας της Ελλάδας. Και ξεκαθαρίζω τη θέση μου λέγοντας και αναγνωρίζοντας ότι πολλά πράγματα σηκώνουν διόρθωση, βελτίωση και αλλαγή αλλά με την ΕΡΤ ανοιχτή! Το κλείσιμο ήταν ένα σοκαριστικό γεγονός που ποτέ δεν δικαιολογήθηκε. Ήταν μία απόφαση απόλυτα λανθασμένη και χαμένη η ευκαιρία να ξανανοίξει χωρίς αγκυλώσεις. Γνωρίζω ότι πολλά στελέχη της ΝΔ ήταν αντίθετα σε αυτή την απόφαση και μας στήριξαν στη συνέχεια. Νομίζω λοιπόν πως αδικεί τη ΝΔ μία τέτοια προσέγγιση (του να ξαναπέσει μαύρο στην ΕΡΤ). Πρέπει με επίσημο τρόπο προεκλογικά να γνωστοποιήσει το σχεδιασμό της για τη δημόσια τηλεόραση! Θα ήθελα, βέβαια, να αναφερθώ και στην περίπτωση του Mega που έκλεισε και τόσοι συνάδελφοι έμειναν χωρίς δουλειά, παλεύοντας επί καιρό με φρούδες ελπίδες και υποσχέσεις. 

Ν.Μ. : Μαύρο ονειρεύονται και επιδιώκουν όσοι ζουν στο σκοτάδι. Μόνο αυτό… 

-Από τη δική σας σκοπιά, πώς βλέπετε την ιδέα του να πολιτεύονται οι δημοσιογράφοι; Συνάδει κάτι τέτοιο με τη δημοσιογραφική δεοντολογία; 

Μ.Μ. : Συνηθίζεται… Ο τρόπος που θα επιλέξει ο δημοσιογράφος να περάσει στην πολιτική και η σοβαρότητα του λόγου του θα μετρήσουν. Δεν το βρίσκω απαγορευτικό. Ωστόσο έχουμε δει απογοητευτικά παραδείγματα… 

Κ.Λ. : Το εκλέγειν και το εκλέγεσθαι είναι αναφαίρετα δικαιώματα όλων των πολιτών. Αν όμως για να πολιτευτείς περιφέρεσαι στα πάνελ ως δημοσιογράφος για να κάνεις διαφήμιση στον εαυτό σου και ξαφνικά μετά από μερικούς μήνες ανακοινώνεις ότι θα είσαι υποψήφιος βουλευτής, τότε αυτό, εκτός από αθέμιτος ανταγωνισμός για τους υπόλοιπους στα ψηφοδέλτια, είναι και μία πραγματική ατιμία. Το να έχει κανείς πολιτικές βλέψεις είναι απολύτως θεμιτό. Το να μπαίνει όμως κάποιος στη δημοσιογραφία για να γίνει κολλητός ή κουμπάρος ή γαμπρός ή οτιδήποτε μιας πολιτικής οικογένειας (το οποίο το έχουμε δει κατά κόρον να γίνεται), είναι μία ατομική χυδαιότητα γιατί η μπάλα παίρνει όλους τους δημοσιογράφους. Επίσης έχοντας καλύψει δημοσιογραφικά όλες τις κυβερνήσεις από το 2010, μπορώ να σου πω ότι με τη δεοντολογία δεν «κουμπώνει» ούτε η εμπεδωμένη αντίληψη ορισμένων ότι πρέπει να διαπιστεύονται μόνο στο κόμμα που… ψηφίζουν. Δουλειά μας είναι να καλύπτουμε την είδηση, αυτή κυνηγάμε! 

Ν.Μ. : Είναι πολύ πιο έντιμο και πιο δημοκρατικό να δηλώσεις εξαρχής ποιος είσαι και ως τι μιλάς. Έχω συναδέλφους δημοσιογράφους, οι οποίοι καλώς πολιτεύονται, καλώς έχουν τις απόψεις τους και βέβαια έχουν το δικαίωμα και την υποχρέωση να πολιτευτούν. Θέλω να μου το δηλώσουν και θα τους καλούσα πάλι εδώ. Είστε υποψήφιος κύριε; Θα μιλάτε με την ιδιότητα του υποψηφίου. Αν σας καλέσω ως δημοσιογράφο, θα αναφερθώ μόνο στην είδηση που θα μου πείτε και δεν θα θέλω την προσωπική σας άποψη και παραπάνω υπόγειες προεκτάσεις του κόμματος που εξυπηρετείτε για την είδηση που φέρνετε. Αυτό είναι το ζήτημα και εκεί έγκειται η ατιμία. 

Αθηνά Γκούμα

- Σας έχει προταθεί να πολιτευτείτε; Θα σκεφτόσασταν κάποια στιγμή να το επιχειρήσετε; 

Ν.Μ. : Εγώ κατεβαίνω στις εκλογές στην ΕΣΗΕΑ με συγκεκριμένη ιδεολογία, παράταξη και τα πάντα. Μην εθελοτυφλούμε. Όλοι μας πολιτευόμαστε και έτσι πρέπει. Έχουμε άποψη, έχουμε ιδεολογία και ψηφίζουμε. Είμαστε πολιτικά όντα. Δεν δέχομαι να μου πει κάποιος ότι δεν εντάσσεται σε κόμμα. Γιατί αυτοί οι συνάδελφοι που εμφανίζονται ως ανέντακτοι σε οποιοδήποτε κόμμα, κάνουν δουλειά χειρότερη από αυτούς που είναι ταγμένοι. Πρέπει, βέβαια, πάντοτε να διακρίνεται η δημοσιογραφική ιδιότητα από αυτή του πολιτευόμενου. 

- Πώς βλέπετε τη στάση του κόσμου απέναντι στην κοινωνική, πολιτική, οικονομική και διεθνή ειδησεογραφία; Οι κρίσεις σήμερα «πουλάνε» ή υπάρχει αποστροφή του κόσμου απέναντι σε αυτόν τον καταιγισμό ειδήσεων; 

Κ.Λ. : Ο κόσμος ενδιαφέρεται για τις ειδήσεις γι’ αυτό και οι περισσότεροι ιστότοποι είναι ειδησεογραφικοί, ανεξαρτήτως αν και αυτοί βάζουν το «τυράκι» γιατί όλοι θέλουμε να χαζέψουμε. Τα περισσότερα posts είναι πολιτικά. Το ζητούμενο είναι το από πού ο κόσμος πια «αγοράζει» ειδήσεις, από το ραδιόφωνο, την τηλεόραση ή τα social media. 

Ν.Μ. : Ενδιαφέρεται. Εμένα είναι το παράπονό μου αυτό γιατί θα έπρεπε να ενδιαφέρεται ακόμη περισσότερο και αλλιώς. Για εμένα η λατρεία μου είναι ο έντυπος τύπος γιατί ξεκίνησα να εργάζομαι σε εφημερίδες αρχικά. Οι εφημερίδες θα έπρεπε να αλλάξουν τη λογική τους σε ό,τι αφορά στην ανάλυση και στο να προσφέρουν ένα βήμα παραπέρα, που δεν μπορούμε να το κάνουμε ούτε εμείς εδώ, ούτε το site λόγω περιορισμένου χρόνου και συνθηκών. Οι εφημερίδες έχουν τρομακτικό ρόλο σε αυτό που λέγεται δημοκρατία και είναι αυτές που πρέπει να μορφώσουν τον άνθρωπο, για πιο ενημερωμένους πολίτες με ερεθίσματα στη σκέψη. 

Κ.Λ. : Ενημέρωση δεν είναι βέβαια μόνο αυτό που υπάρχει ως πρωτοσέλιδο σε μία εφημερίδα. 

- Σας απασχολούν και πόσο τα "νούμερα" τηλεθέασης; Πόσο ανταγωνιστική είναι η ΕΡΤ συγκριτικά με τα ιδιωτικά κανάλια;

Μ.Μ. : Τα νούμερα τηλεθέασης τα κοιτάζουμε καθημερινά στην ΕΡΤ χρόνια τώρα. Προφανώς και θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί και οι εκπομπές που κάνουμε να απευθύνονται στο πλατύ κοινό με την προϋπόθεση, όμως, ότι δεν θα κιτρινίσουμε ούτε θα παίξουμε σε ροζ αποχρώσεις για να πετύχουμε! 

Κ.Λ. : Όποιος λέει πως δεν τον απασχολούν οι επιδόσεις της δουλειάς του ή λέει ψέματα ή είναι τεμπέλης. Δεν ανήκουμε σε κάποια από αυτές τις κατηγορίες. Όλη η ομάδα εργάζεται από το πρωί μέχρι και αργά το βράδυ. Όταν τα νούμερα τηλεθέασης ανταμείβουν τον κόπο της ομάδας, τότε είμαστε και εμείς λίγο πιο… χαρούμενοι. 

- Ο Τζων Κέννεντυ έλεγε πως για τους περισσότερους ανθρώπους τα μη-νέα είναι καλά νέα, ενώ για τον Τύπο, τα καλά νέα είναι μη-νέα. Ποιός είναι ο γνώμονας επιλογής μιας είδησης για εσάς; 

Κ.Λ. : Τα καλά νέα είναι νέα! Όταν αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός όπως και όταν κόπηκε, και στις δύο περιπτώσεις ήταν πρώτη είδηση. 

Ν.Μ. : Όταν είσαι δημόσια τηλεόραση και το καλό και το κακό νέο είναι νέο. Δεν διαχωρίζεται ούτε επιλέγεται με βάση το αν πουλάει, είναι είδηση και θα παίξει. Αρκεί να αφορά τους περισσότερους. 

- Σε ό,τι αφορά τη δική σας εκπομπή, συμβαίνει το σχετικά ασυνήθιστο της συνύπαρξης τριών δημοσιογράφων και παρουσιαστών. Ωστόσο, υπάρχει κάποια ιεράρχηση; Έχοντας διανύσει αυτό το διάστημα μαζί, θεωρείτε ότι έχετε δέσει ως προσωπικότητες; Πώς λύνετε τις πιθανές καθημερινές προστριβές; 

Κ.Λ. : Η Μάριον τηλεοπτικά είναι η πιο έμπειρη απ’ όλους. Και εμείς και όταν δεν ήμασταν στο «μαγαζί» ξέραμε ότι είναι από τις καλύτερες παρουσιάστριες της ΕΡΤ και τώρα το διαπιστώνουμε και από κοντά. Ο Νίκος ιεραρχικά είναι ανώτερος στο οργανόγραμμα γιατί είναι εντεταλμένος σύμβουλος της ΕΡΤ, αλλά στην εκπομπή, και να μου πει ότι είναι ο ανώτερος, δεν με νοιάζει. Αν δω στο βλέμμα του Νίκου ότι κάτι που λέω εγώ δεν θα το έλεγε ο ίδιος, θα το πω. 

Ν.Μ. : Το μετά είναι άλλο θέμα. Στον αέρα όλα είναι πολύ πιεστικά. Έχουμε από πάνω μας τον σκηνοθέτη και τον αρχισυντάκτη, το Γιώργο Σταμούλη και τον Θοδωρή Καρυώτη. Ο Κώστας έχει εκνευριστική εμμονή με την τελειότητα, σε βαθμό κακουργήματος, που όμως είναι και πολύ αποτελεσματική και δημιουργική. 

Κ.Λ. : Από την άλλη μπορεί εμείς να είμαστε ήρεμοι και να έρθει ξαφνικά ο Νίκος εδώ και να μας μπουρλωτιάσει. Αν όμως δει μία μπουρλωτιασμένη κατάσταση, θα πάρει κουβά με νερό. 

Ν.Μ. : Είμαστε τρεις άνθρωποι που πάμε πολύ καλά γιατί είμαστε ειλικρινείς. Μπορεί να έχουμε τις διαφωνίες μας στον αέρα όμως ξέρουμε ότι η όποια ένταση προκύπτει είναι λόγω της στιγμής και ποτέ επί προσωπικού. Αυτή η αληθινή σχέση, το να διαφωνούμε, είναι κάτι που οικοδομήθηκε. 

Μ.Μ. : Η συνύπαρξη στον αέρα δεν είναι εύκολο πράγμα και ούτε ήμασταν φίλοι που βρεθήκαμε για να κάνουμε μία εκπομπή. Μας επέλεξε το κανάλι γνωρίζοντας ότι έχουμε διαφορετικές απόψεις σε αρκετά θέματα. Έχουμε συγκρουστεί και διαφωνήσει περισσότερο στον αέρα παρά στα παρασκήνια. Δεν είναι προσωπικό όμως. Ο Νίκος έχει και μια άλλη θέση, αυτή του εντεταλμένου συμβούλου με πρόσθετες υποχρεώσεις. Όσο για το ηλικιακό, ο Νίκος κάνει πλάκα στον Κώστα, ως πιο νέο, ότι «δεν βάζει γλώσσα μέσα», αλλά εμένα αυτός ο ενθουσιασμός που έχει μου αρέσει. Ο πιο αισιόδοξος της παρέας βέβαια είναι ο Νίκος. 

- Ως επιστέγασμα της συζήτησης, πώς βλέπετε το μέλλον της εκπομπής σε επίπεδο προσφοράς στην ενημέρωση; Και ποιοι είναι οι απώτεροι δημοσιογραφικοί στόχοι σας; 

Ν.Μ. :Εγώ είμαι φύσει αισιόδοξος άνθρωπος. Έχοντας το Λασκαράτο να με πιέζει συνεχώς και τη Μάριον, η οποία είναι τελειομανής σε σημείο παράνοιας, τα δεδομένα όχι απλώς είναι εξαιρετικά αλλά θα πάμε και ακόμη καλύτερα. 

Κ.Λ. : Η εκπομπή είναι μέσα στον τηλεοπτικό χάρτη. Εμάς μας νοιάζει τα σύνορα αυτά της εκπομπής να μεγαλώνουν. Έχουμε επεκτατικές βλέψεις! 

Μ.Μ. : Είμαστε σ’ αυτή την κουβέντα κάθε μέρα. Πάντα προσπαθούμε για το καλύτερο και το έχουμε βρει και κατακτήσει ως ένα σημείο, γεγονός που μας το επιβεβαιώνει και ο κόσμος, κάτι που είναι πολύ σημαντικό γιατί εδώ αυτή μας η ομάδα είναι το δεύτερό μας σπίτι. Καθημερινά βελτιωνόμαστε διαρκώς.

Πέραν από εμάς, βέβαια, πρέπει να αναφέρω και τον Θοδωρή Καρυώτη, τον αρχισυντάκτη μας που τον πιάνει κάθε πρωί τρελή ανησυχία πάνω στην πρωινή σύσκεψη, όπως επίσης πολύ σημαντικά μέλη αυτής της εκπομπής είναι και η Βάσω η Φούρλα, η παραγωγός μας, ο Γιώργος ο Σταμούλης, ο σκηνοθέτης μας, οι δημοσιογράφοι που είναι στο γραφείο, οι ρεπόρτερ που είναι έξω καθημερινά… Η τηλεόραση είναι μία μεγάλη αλυσίδα με πολλούς κρίκους. Εμείς στο πλατό καλούμαστε να συναρμολογήσουμε και να δώσουμε τη δουλειά που γίνεται και απ’ όλους τους άλλους. 

MEDIA
Συστήνεται επιτροπή για τις επιπτώσεις του «μαύρου» στην ΕΡΤ
Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Ψηφιακής Πολιτικής και Οικονομικών για τη συγκρότηση της Ειδικής Επιτροπής Ελέγχου τις συνέπειες του «μαύρου» στη δημόσια...
Συστήνεται επιτροπή για τις επιπτώσεις του «μαύρου» στην ΕΡΤ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ
Ποιος αλήθεια υπονομεύει την ΕΡΤ εκ των έσω;
Δεν ξέρουμε τι θα γίνει με την ΕΡΤ αν παρ' ελπίδα επιστρέψει η Νέα Δημοκρατία στα πράγματα, κάποιοι μιλούν ήδη για εκκαθαρίσεις με λουκέτα σε κανάλια και ραδιόφωνα.
Ποιος αλήθεια υπονομεύει την ΕΡΤ εκ των έσω;
MEDIA
Press Cafe: Και όμως... ΕΡΤ νέας εποχής
★ Απόψε η ΕΡΤ παρουσιάζει σε μια μεγάλη εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής το καινούργιο της πρόγραμμα. Και όχι μόνο αυτό, αλλά και το νέο της οργανωτικό σχήμα, μια και τα τέσσερα κανάλια της γίνονται πλέον θεματικά.
Press Cafe: Και όμως... ΕΡΤ νέας εποχής
MEDIA
Η ΕΡΤ εκπέμπει απ' τους δικούς της πομπούς
Από το δικό της δίκτυο θα εκπέμπει πλέον το σήμα της η ΕΡΤ σε όλη τη χώρα, καθώς ολοκληρώθηκε η διαδικασία εγκατάστασης και λειτουργίας των ψηφιακών πομπών της. Απ' την Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου οι τηλεθεατές...
Η ΕΡΤ εκπέμπει απ' τους δικούς της πομπούς
MEDIA
Η ΕΡΤ εκπέμπει αυτόνομα από σήμερα
Τις εγκαταστάσεις της δημόσιας τηλεόρασης επισκέφθηκαν σήμερα ο υπουργός και ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, οι οποίοι εγκαινίασαν τη νέα εποχή μετάβασης της ΕΡΤ στους δικούς της πομπούς και έκαναν λόγο για...
Η ΕΡΤ εκπέμπει αυτόνομα από σήμερα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας