Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στοπ στις μονομερείς κινήσεις
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στοπ στις μονομερείς κινήσεις

  • A-
  • A+
Η ανεξάρτητη αρχή έβαλε τέλος στα σχέδια του πρακτορείου διανομής Τύπου, το οποίο, κατέχοντας μονοπωλιακή θέση, αποφάσισε από μόνο του να προχωρήσει σε αυξήσεις στην τιμολογιακή πολιτική του έναντι των εφημερίδων, παραβιάζοντας τα υπάρχοντα συμβόλαια με αυτές.

Η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την εταιρεία «Αργος» την προηγούμενη Παρασκευή, για το μονοπωλιακό πρακτορείο διανομής Τύπου «Αργος» για να είμαστε ακριβείς, ήταν κόλαφος. Η Ανεξάρτητη Αρχή τής απαγόρευσε οποιαδήποτε σκέψη για μονομερή αλλαγή της τιμολογιακής της πολιτικής απέναντι στις εφημερίδες. Ως γνωστόν η εταιρεία, εντελώς ξαφνικά, αποφάσισε να αυξήσει τα τιμολόγιά της δίχως να ρωτήσει κανέναν, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι υπήρχαν και συμβόλαια που δεν είχε λήξει η ισχύς τους.

Κατόπιν σχετικού αιτήματος του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης η Επιτροπή ξεκίνησε αυτεπαγγέλτως διαδικασία για την ενδεχόμενη λήψη ασφαλιστικών μέτρων κατά της «Αργος». Επειδή, ωστόσο, η κατάσταση ήταν εξαιρετικά επείγουσα (η «Αργος» θα έθετε σε εφαρμογή τη νέα της εμπορική πολιτική σε 2 ημέρες!), η Επιτροπή εξέδωσε προσωρινή διαταγή για την αναστολή αυτών (των μονομερών αυξήσεων).

Η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την εταιρεία «Αργος»

Γνώμονας για την απόφαση της επιτροπής στάθηκε «η τυχόν απειλή της βιωσιμότητας των εκδοτικών επιχειρήσεων ή/και η δημιουργία ανεπανόρθωτης βλάβης στο δημόσιο συμφέρον στον θεσμό του ανταγωνισμού και κατ’ επέκταση στην πολυφωνία στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ), που θα πληγεί ανεπανόρθωτα σε περίπτωση παύσης λειτουργίας ενός ικανού αριθμού εκδοτικών επιχειρήσεων, συνεπεία της συμπεριφοράς της Αργος».

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού προσχώρησε λοιπόν σε αυτεπάγγελτη λήψη ασφαλιστικών μέτρων που θα ισχύουν μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασης. Τα μέτρα είναι τα παρακάτω:

  1. Να προχωρήσει η «Αργος» εντός δέκα (10) ημερών σε ανάκληση της εφαρμογής της νέας εμπορικής πολιτικής της στο σύνολο των εκδοτικών επιχειρήσεων, να αναρτήσει σε εμφανή θέση στον διαδικτυακό τόπο της την ανακλητική δήλωση και να την κοινοποιήσει σε όλες τις εκδοτικές επιχειρήσεις.
  2. Να προσκομίσει η «Αργος» εντός δέκα (10) ημερών αποδεικτικά των παραπάνω.
  3. Να συνεχίσει να διανέμει έντυπο τύπο όλων των εκδοτικών επιχειρήσεων σύμφωνα με την ισχύουσα εμπορική πολιτική της.
  4. Να διεξαγάγει διαπραγματεύσεις με το σύνολο των εκδοτικών επιχειρήσεων και να προτείνει εκ νέου, κατόπιν των διαπραγματεύσεων, τη νέα εμπορική πολιτική της, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της αγοράς διανομής Τύπου και το κοινό συμφέρον αμφότερων των πλευρών (της «Αργος» και των εκδοτικών επιχειρήσεων). Οι εν λόγω διαπραγματεύσεις (για τις οποίες θα τηρηθούν πρακτικά) πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί εντός χρονικού διαστήματος τριών (3) μηνών και θα θεωρούνται ολοκληρωθείσες με τη σύναψη σύμβασης συνεργασίας με όλες τις εκδοτικές επιχειρήσεις.
  5. Να οριστούν από την Επιτροπή Ανταγωνισμού εμπειρογνώμονες, για τη διάγνωση του κατά πόσον η νέα τιμολογιακή πολιτική της «Αργος», λαμβανομένων υπόψη των οικονομικών στοιχείων των συναλλασσομένων μερών, σχετικά με τις παρεχόμενες προς τις εκδοτικές επιχειρήσεις υπηρεσίες είναι «εύλογη» ή «δίκαιη».

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΣΑΜΠΟΤΑΖ ΣΤΗ ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ

Documento vs Αργος​​​​​​

Το Σαββατοκύριακο το «Documento» του Κώστα Βαξεβάνη κυκλοφόρησε με τον Βαγγέλη Μαρινάκη στο πρωτοσέλιδο και τίτλο «La casa de Vangel», από το περίφημο σίριαλ «La casa de papel». Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου ωστόσο η εφημερίδα προχώρησε σε καταγγελία εναντίον του πρακτορείου διανομής «Αργος»: «Το μοναδικό πρακτορείο διανομής Τύπου ‘‘Αργος’’, συμφερόντων του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να μη φτάσει στους αναγνώστες το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας που αφορά τις δικογραφίες για εγκληματικές ενέργειες στις οποίες εμπλέκεται η αυλή του εφοπλιστή και μιντιάρχη», έγραψε. «Πηγές σχετιζόμενες με τη διανομή Τύπου μάς αποκάλυψαν ότι έχει δοθεί εντολή η εφημερίδα να μη διανεμηθεί στο σύνολό της αλλά σχεδόν το μισό του τιράζ να παραμείνει στις αποθήκες των υποπρακτορείων. Μας επισήμαναν ακόμα ότι δεν αποκλείεται προκειμένου να καλύψουν τη μη διανομή της εφημερίδας στο τέλος να αγοράσουν μέρος των φύλλων που δεν μοιράστηκαν ώστε στην εκκαθάριση να μη φανεί η λαθροχειρία».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Κώστας Βαξεβάνης προχώρησε σε ανάλογη καταγγελία εναντίον του πρακτορείου. Αυτή τη φορά ωστόσο η «Αργος» εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «Οι ισχυρισμοί δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και οι σχετικές αναφορές του δημοσιεύματος δεν έχουν καμία σχέση ούτε με τη φιλοσοφία ούτε με την επιχειρηματική λογική της εταιρείας μας. Οπως όλες οι εφημερίδες, έτσι και η εφημερίδα Documento βρίσκεται εγκαίρως σε όλα τα σημεία πώλησης Τύπου της χώρας. Ακόμη, επισημαίνουμε ότι, παρά τις προσκλήσεις προς τον συγκεκριμένο εκδότη να συνεργαστεί με αρμόδια στελέχη της εταιρείας μας για τη βελτιστοποίηση της διανομής του εντύπου του, το αρνείται πεισματικά».

 

MEDIA
Αναδιάρθρωση στο... τέλος της σεζόν
Οσοι θα ανοίξατε σήμερα το πρωί τηλεόραση και συντονιστήκατε στην ΕΡΤ1 (εμ πού αλλού; στον ΣΚΑΪ;), θα πάθατε ένα μικρό σοκ: ο Νίκος Παναγιωτόπουλος αντικαταστάθηκε από την «Πρώτη Είδηση» που παρουσίαζε δύο...
Αναδιάρθρωση στο... τέλος της σεζόν
MEDIA
Top 10 media
Ούτε ένα από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ δεν είχαν υπέρ τους οι δήμαρχοι που κέρδισαν στην Τουρκία και δεν ανήκαν στο κόμμα του Ερντογάν. Ούτε ένα, αλλά νίκησαν. Κάτι ανάλογο, όχι σε τέτοιο βαθμό βέβαια, συνέβη και σε...
Top 10 media
MEDIA
Αργεί το κανάλι του Μαρινάκη
Θα καθυστερήσει η διαδικασία στο ΕΣΡ για την αδειοδότηση του καναλιού της Αλτερ Εγκο λόγω... ωραρίου.
Αργεί το κανάλι του Μαρινάκη
MEDIA
Top 10 media
Επανέρχομαι στο δημοσίευμα του in.gr για την «Εφ.Συν.». Τους καταλαβαίνω λίγο όσους γράφουν για την εφημερίδα μας. Μία ότι έχουμε κρυφούς χρηματοδότες, μία ότι παίρνουμε πολιτική γραμμή από κάπου, μία δεν ξέρω...
Top 10 media
MEDIA
Ρεπορτάζ δημιουργίας εντυπώσεων
«Μία αποκάλυψη του ΣΚΑΪ και του Τάσου Τέλλογλου που θα συζητηθεί»! Με τα λόγια αυτά προλόγισε την Πέμπτη το βράδυ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων η Εύα Αντωνοπούλου τη μεγάλη... αποκάλυψη του...
Ρεπορτάζ δημιουργίας εντυπώσεων
MEDIA
TOP 10 media
Νέα στήλη, alert, κάθε Σάββατο θα παρουσιάζουμε από εδώ το Top 10 της εβδομάδας από τον πανέμορφο ζωολογικό κήπο των ελληνικών ΜΜΕ.
TOP 10 media

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας