Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Για διαφάνεια, εγκυρότητα και ανεξαρτησία στη δημοσιογραφία» 

Στρατής Τριλίκης (δημοσιογράφος – διευθυντής προγραμμάτων), Αννα-Κύνθια Μπουσδούκου (δημοσιογράφος – διευθύνουσα σύμβουλος), Δημήτρης Μπούνιας (δημοσιογράφος – υπεύθυνος ομάδων), Βασίλης Κόγιας (υπεύθυνος πληροφορικής), Αννα Ζηλάκου (επιχειρησιακή διευθύντρια)

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Για διαφάνεια, εγκυρότητα και ανεξαρτησία στη δημοσιογραφία» 

  • A-
  • A+
Την έναρξη λειτουργίας του με μια 24ωρη εκδήλωση ανακοίνωσε ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός που έχει έδρα την Αθήνα. Με σαφή διεθνή προσανατολισμό, προσβλέπει στη δημιουργία και τη συμμετοχή του σε παγκόσμια δίκτυα, με στόχο τις συνεργασίες και την ανάπτυξη ιδεών με αρωγό τη σύγχρονη τεχνολογία στον χώρο της ενημέρωσης.

Κάτι πραγματικά καλό φαίνεται να συμβαίνει με το iMEdD, «Incubator for Media Education and Development», έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που ιδρύθηκε πριν από μερικούς μήνες με αποκλειστική δωρεά από το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Ο οργανισμός, όπως διαβάζουμε, «προσβλέπει στην προαγωγή και ενίσχυση της διαφάνειας, της εγκυρότητας, της ανεξαρτησίας και της αριστείας στη δημοσιογραφία». Ολα καλά, αλλά αυτό με την αριστεία ας το παραβλέψω, μια και ο όρος έχει λάβει άλλη έννοια στην Ελλάδα τού σήμερα.

IMEDD: Φιλόδοξο project από το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»

Στόχος του iMΕdD «είναι να δημιουργηθεί ο πυρήνας της σύγχρονης δημοσιογραφίας και μια ισχυρή κοινότητα ανεξάρτητων επαγγελματιών των media μέσα σε έναν φιλόξενο χώρο που ευνοεί τις συνεργασίες και την ανάπτυξη ιδεών και νέων εγχειρημάτων, με αρωγό την πιο σύγχρονη τεχνολογία. Ο οργανισμός ακολουθεί διεθνή πρότυπα και συνεργάζεται με την ελληνική και διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα, άλλους αντίστοιχους διεθνείς φορείς, καθώς και επαγγελματίες από όλο τον κόσμο».

Η δραστηριότητά του αναπτύσσεται, τουλάχιστον αρχικά, σε δύο βασικούς άξονες, το Ideas Zone και το Incubator. Το Ideas Zone αποτελεί ένα πρόγραμμα ανταλλαγής και μεταφοράς τεχνογνωσίας, βέλτιστων πρακτικών και εμπειρίας από επαγγελματίες του κλάδου από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Απευθύνεται σε φοιτητές, αποφοίτους και επαγγελματίες στον χώρο της δημοσιογραφίας. Ο πρώτος θεματικός κύκλος, διάρκειας τριών μηνών, θα ξεκινήσει την 1η Απριλίου με τίτλο «Η επόμενη μέρα: νέα μοντέλα, νέα εργαλεία, νέα πραγματικότητα».

Στον άξονα Incubator θα φιλοξενεί υπάρχοντες οργανισμούς -κερδοσκοπικούς και μη- καθώς και ομάδες ή μεμονωμένα άτομα που έχουν την επιθυμία να δημιουργήσουν έναν οργανισμό ή να υλοποιήσουν ένα καινοτόμο project. Το iMEdD θέλει να στηρίξει και να αγκαλιάσει αυτές τις ιδέες προσφέροντας όλα τα απαραίτητα εργαλεία και την τεχνογνωσία ώστε να πραγματοποιηθούν. Οι επιλεγμένοι οργανισμοί θα φιλοξενούνται για 9 μήνες ενώ τα projects για 3 μήνες και ο πρώτος κύκλος ξεκινά και εδώ την 1η Απριλίου.

Την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου το iMEdD ανακοίνωσε την έναρξη της λειτουργίας του με μια 24ωρη εκδήλωση με συζητήσεις, παρουσιάσεις, προβολές και άλλα πολλά. Βρεθήκαμε εκεί από νωρίς το πρωί και ενημερωθήκαμε φυσικά για τον οργανισμό και τις λειτουργίες του, αλλά ξεναγηθήκαμε και στις εγκαταστάσεις του. Στο Σύνταγμα είναι, σε έναν πολύ ωραίο χώρο στον 6ο όροφο, σε ένα πολύ δημιουργικό και φιλικό περιβάλλον.

Παρακολουθήσαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για τα ντοκιμαντέρ και το Visual Storytelling καθώς και ακόμα μία για την ερευνητική δημοσιογραφία. Παρουσιάστηκε κι ένα policy report με τίτλο «Η απειλή της παραπληροφόρησης: Οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πώς μπορούν να απαντήσουν και να ανταποκριθούν οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί». Παράλληλα, στον χώρο λειτουργούσε έκθεση με φωτογραφίες Ελλήνων φωτορεπόρτερ με διεθνείς διακρίσεις, γελοιογραφίες Ελλήνων γελοιογράφων, ενώ έγιναν και προβολές ντοκιμαντέρ και ταινιών με θέμα τη δημοσιογραφία.

Ολα αυτά μάλιστα μεταδίδονταν σε live streaming και από το site τους. Επίσης είχαμε συνδέσεις με δημοσιογράφους και επιστήμονες από διαφορετικά μέρη του πλανήτη μέσω του Shared Portal, μιας πρωτοβουλίας που φέρνει σε επαφή ανθρώπους από όλο τον κόσμο σε real time.

Διευθύνουσα σύμβουλος του iMEdD είναι η δημοσιογράφος (του ΣΚΑΪ παλιότερα) Αννα Μπουσδούκου. «Στόχος του iMEdD είναι να αποτελέσει ένα πεδίο έμπνευσης και δημιουργίας για τους δημοσιογράφους προάγοντας την ανεξαρτησία και την εγκυρότητα», δήλωσε. «Ο οργανισμός εδρεύει στην Αθήνα, όμως ο προσανατολισμός του είναι διεθνής, προσβλέποντας στη δημιουργία και τη συμμετοχή σε παγκόσμια δίκτυα και πρωτοβουλίες επαγγελματιών του χώρου. Μέσω των προγραμμάτων μας θα παρέχονται σύγχρονα εργαλεία δημοσιογραφίας, παραμένοντας ταυτόχρονα πιστοί στις βασικές αρχές και τη δεοντολογία του επαγγέλματος».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος: «Η ανεξάρτητη, έγκυρη, διαφανής και δυνατή δημοσιογραφία είναι προϋπόθεση και ένδειξη μιας προηγμένης κοινωνίας που σκέφτεται, δρα και αντιδρά ενημερωμένα και συνειδητά και, πρωτίστως, προς όφελος του κοινού καλού. Ο ρόλος του ΙΣΝ στη στήριξη αυτού του νέου εγχειρήματος είναι να συμβάλουμε ώστε το iMEdD και κατ’ επέκταση όλοι οι επωφελούμενοι από τις υπηρεσίες και τα προγράμματά του να έχουν στη διάθεσή τους όλα τα απαραίτητα μέσα, ώστε να κάνουν πραγματικότητα τα όνειρά τους, χωρίς άλλες δεσμεύσεις ή αδιαφανή κίνητρα».

MEDIA
Top 10 Media: Ενός «Μακελειού», μύρια έπονται
Από την Παρασκευή 31 Ιουλίου όμως η κατάσταση αρχίζει και περιπλέκεται μια και ο Στέφανος Χίος αρχίζει και γράφει για ηχογραφημένες συμφωνίες που διαθέτει.
Top 10 Media: Ενός «Μακελειού», μύρια έπονται
MEDIA
Top Ten Media: Μάκη, έχεις δοκιμάσει ποτέ ναρκωτικά;
Σταματήστε ό,τι κι αν κάνετε: ο Τέρενς Κουίκ επιστρέφει στην ενεργό δημοσιογραφία. Θα τον χάσει η εξωτερική πολιτική, βέβαια, αλλά «ok», εντάξει, δεν μπορούμε να τα έχουμε κι όλα. Ο πάντοτε αγαπητός Τέρενς θα...
Top Ten Media: Μάκη, έχεις δοκιμάσει ποτέ ναρκωτικά;
MEDIA
Press Cafe: Η ΕΡΤ της λογοκρισίας, της απόκρυψης ειδήσεων και της πειθαρχίας στο επιτελικό κράτος
Χθες το πρωί, κάποιοι πέταξαν μπογιές και μπουκάλια στο κτίριο όπου στεγάζονται τα γραφεία διοίκησης της ΕΡΤ3. Ανακοίνωση για το περιστατικό εξέδωσε η διοίκηση της ΕΡΤ. Με τη μία βγήκε να απαντήσει και η...
Press Cafe: Η ΕΡΤ της λογοκρισίας, της απόκρυψης ειδήσεων και της πειθαρχίας στο επιτελικό κράτος
MEDIA
Δημοσιογραφία του ρατσισμού και της ξενοφοβίας
Είναι πολλοί οι συνάδελφοί μας που θα ήθελαν να ζουν σε μία χώρα όπως η Ουγγαρία του Ορμπαν, καθώς φαίνεται. Η Έλενα Ακρίτα, καυστική όπως πάντα, σημειώνει πως ο κλάδος της δημοσιογραφίας ξύνει τον πάτο. 
Δημοσιογραφία του ρατσισμού και της ξενοφοβίας
MEDIA
«Πιο χαμηλά πιο χαμηλά» για την αγαπημένη μας ΕΡΤ
«Πιο χαμηλά πιο χαμηλά» που τραγουδούσε και η Αντζι Σαμίου για την ΕΡΤ των Κωνσταντίνου Ζούλα και Γιώργου Γαμπρίτσου. Αν και ακόμα «πιο χαμηλά» δύσκολα θα καταφέρει να φτάσει η ΕΡΤ στις θεαματικότητες των...
«Πιο χαμηλά πιο χαμηλά» για την αγαπημένη μας ΕΡΤ
MEDIA
Η άμεση ενημέρωση του Nonews-News
Υπάρχει ένα blog που κάνει δημοσιογραφική δουλειά ανώτερη σε ποιότητα από πολλά άλλα, πολυδιαφημισμένα και πανάκριβα sites. 
Η άμεση ενημέρωση του Nonews-News

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας