Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Για διαφάνεια, εγκυρότητα και ανεξαρτησία στη δημοσιογραφία» 

Στρατής Τριλίκης (δημοσιογράφος – διευθυντής προγραμμάτων), Αννα-Κύνθια Μπουσδούκου (δημοσιογράφος – διευθύνουσα σύμβουλος), Δημήτρης Μπούνιας (δημοσιογράφος – υπεύθυνος ομάδων), Βασίλης Κόγιας (υπεύθυνος πληροφορικής), Αννα Ζηλάκου (επιχειρησιακή διευθύντρια)

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Για διαφάνεια, εγκυρότητα και ανεξαρτησία στη δημοσιογραφία» 

  • A-
  • A+
Την έναρξη λειτουργίας του με μια 24ωρη εκδήλωση ανακοίνωσε ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός που έχει έδρα την Αθήνα. Με σαφή διεθνή προσανατολισμό, προσβλέπει στη δημιουργία και τη συμμετοχή του σε παγκόσμια δίκτυα, με στόχο τις συνεργασίες και την ανάπτυξη ιδεών με αρωγό τη σύγχρονη τεχνολογία στον χώρο της ενημέρωσης.

Κάτι πραγματικά καλό φαίνεται να συμβαίνει με το iMEdD, «Incubator for Media Education and Development», έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που ιδρύθηκε πριν από μερικούς μήνες με αποκλειστική δωρεά από το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Ο οργανισμός, όπως διαβάζουμε, «προσβλέπει στην προαγωγή και ενίσχυση της διαφάνειας, της εγκυρότητας, της ανεξαρτησίας και της αριστείας στη δημοσιογραφία». Ολα καλά, αλλά αυτό με την αριστεία ας το παραβλέψω, μια και ο όρος έχει λάβει άλλη έννοια στην Ελλάδα τού σήμερα.

IMEDD: Φιλόδοξο project από το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»

Στόχος του iMΕdD «είναι να δημιουργηθεί ο πυρήνας της σύγχρονης δημοσιογραφίας και μια ισχυρή κοινότητα ανεξάρτητων επαγγελματιών των media μέσα σε έναν φιλόξενο χώρο που ευνοεί τις συνεργασίες και την ανάπτυξη ιδεών και νέων εγχειρημάτων, με αρωγό την πιο σύγχρονη τεχνολογία. Ο οργανισμός ακολουθεί διεθνή πρότυπα και συνεργάζεται με την ελληνική και διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα, άλλους αντίστοιχους διεθνείς φορείς, καθώς και επαγγελματίες από όλο τον κόσμο».

Η δραστηριότητά του αναπτύσσεται, τουλάχιστον αρχικά, σε δύο βασικούς άξονες, το Ideas Zone και το Incubator. Το Ideas Zone αποτελεί ένα πρόγραμμα ανταλλαγής και μεταφοράς τεχνογνωσίας, βέλτιστων πρακτικών και εμπειρίας από επαγγελματίες του κλάδου από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Απευθύνεται σε φοιτητές, αποφοίτους και επαγγελματίες στον χώρο της δημοσιογραφίας. Ο πρώτος θεματικός κύκλος, διάρκειας τριών μηνών, θα ξεκινήσει την 1η Απριλίου με τίτλο «Η επόμενη μέρα: νέα μοντέλα, νέα εργαλεία, νέα πραγματικότητα».

Στον άξονα Incubator θα φιλοξενεί υπάρχοντες οργανισμούς -κερδοσκοπικούς και μη- καθώς και ομάδες ή μεμονωμένα άτομα που έχουν την επιθυμία να δημιουργήσουν έναν οργανισμό ή να υλοποιήσουν ένα καινοτόμο project. Το iMEdD θέλει να στηρίξει και να αγκαλιάσει αυτές τις ιδέες προσφέροντας όλα τα απαραίτητα εργαλεία και την τεχνογνωσία ώστε να πραγματοποιηθούν. Οι επιλεγμένοι οργανισμοί θα φιλοξενούνται για 9 μήνες ενώ τα projects για 3 μήνες και ο πρώτος κύκλος ξεκινά και εδώ την 1η Απριλίου.

Την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου το iMEdD ανακοίνωσε την έναρξη της λειτουργίας του με μια 24ωρη εκδήλωση με συζητήσεις, παρουσιάσεις, προβολές και άλλα πολλά. Βρεθήκαμε εκεί από νωρίς το πρωί και ενημερωθήκαμε φυσικά για τον οργανισμό και τις λειτουργίες του, αλλά ξεναγηθήκαμε και στις εγκαταστάσεις του. Στο Σύνταγμα είναι, σε έναν πολύ ωραίο χώρο στον 6ο όροφο, σε ένα πολύ δημιουργικό και φιλικό περιβάλλον.

Παρακολουθήσαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για τα ντοκιμαντέρ και το Visual Storytelling καθώς και ακόμα μία για την ερευνητική δημοσιογραφία. Παρουσιάστηκε κι ένα policy report με τίτλο «Η απειλή της παραπληροφόρησης: Οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πώς μπορούν να απαντήσουν και να ανταποκριθούν οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί». Παράλληλα, στον χώρο λειτουργούσε έκθεση με φωτογραφίες Ελλήνων φωτορεπόρτερ με διεθνείς διακρίσεις, γελοιογραφίες Ελλήνων γελοιογράφων, ενώ έγιναν και προβολές ντοκιμαντέρ και ταινιών με θέμα τη δημοσιογραφία.

Ολα αυτά μάλιστα μεταδίδονταν σε live streaming και από το site τους. Επίσης είχαμε συνδέσεις με δημοσιογράφους και επιστήμονες από διαφορετικά μέρη του πλανήτη μέσω του Shared Portal, μιας πρωτοβουλίας που φέρνει σε επαφή ανθρώπους από όλο τον κόσμο σε real time.

Διευθύνουσα σύμβουλος του iMEdD είναι η δημοσιογράφος (του ΣΚΑΪ παλιότερα) Αννα Μπουσδούκου. «Στόχος του iMEdD είναι να αποτελέσει ένα πεδίο έμπνευσης και δημιουργίας για τους δημοσιογράφους προάγοντας την ανεξαρτησία και την εγκυρότητα», δήλωσε. «Ο οργανισμός εδρεύει στην Αθήνα, όμως ο προσανατολισμός του είναι διεθνής, προσβλέποντας στη δημιουργία και τη συμμετοχή σε παγκόσμια δίκτυα και πρωτοβουλίες επαγγελματιών του χώρου. Μέσω των προγραμμάτων μας θα παρέχονται σύγχρονα εργαλεία δημοσιογραφίας, παραμένοντας ταυτόχρονα πιστοί στις βασικές αρχές και τη δεοντολογία του επαγγέλματος».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος: «Η ανεξάρτητη, έγκυρη, διαφανής και δυνατή δημοσιογραφία είναι προϋπόθεση και ένδειξη μιας προηγμένης κοινωνίας που σκέφτεται, δρα και αντιδρά ενημερωμένα και συνειδητά και, πρωτίστως, προς όφελος του κοινού καλού. Ο ρόλος του ΙΣΝ στη στήριξη αυτού του νέου εγχειρήματος είναι να συμβάλουμε ώστε το iMEdD και κατ’ επέκταση όλοι οι επωφελούμενοι από τις υπηρεσίες και τα προγράμματά του να έχουν στη διάθεσή τους όλα τα απαραίτητα μέσα, ώστε να κάνουν πραγματικότητα τα όνειρά τους, χωρίς άλλες δεσμεύσεις ή αδιαφανή κίνητρα».

MEDIA
Η άμεση ενημέρωση του Nonews-News
Υπάρχει ένα blog που κάνει δημοσιογραφική δουλειά ανώτερη σε ποιότητα από πολλά άλλα, πολυδιαφημισμένα και πανάκριβα sites. 
Η άμεση ενημέρωση του Nonews-News
MEDIA
TOP 10 media 13-14/7
Βάλτε στη μια πλευρά τη Liberation. Και στην άλλη τους δύο δημοσιογράφους Γιάννη Πρετεντέρη και Μπάμπη Παπαδημητρίου. Δεν θέλει καν ρώτημα ποιας πλευράς το ειδικό, δημοσιογραφικό βάρος είναι μεγαλύτερο. Των...
TOP 10 media 13-14/7
MEDIA
Δικαιολογίες... υπάρχουν!
Αύριο το πρωί στις 11 ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Δημήτρης Κυριτσάκης θα παρουσιαστεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής προκειμένου να κάνει τον τελικό απολογισμό του έργου του. Τέλη...
Δικαιολογίες... υπάρχουν!
MEDIA
Δεν αφήνει τίποτα ασχολίαστο στην «Κιβωτό του Ζάρα»
Το stand-up comedy που κάνει ο Χριστόφορος Ζαραλίκος εδώ και πολλά χρόνια είναι έξυπνο, εμπνευσμένο και άκρως πολιτικό. Αυτή τη φορά ωστόσο ο Χριστόφορος το πηγαίνει ένα βήμα πιο πέρα μια και την παράστασή του...
Δεν αφήνει τίποτα ασχολίαστο στην «Κιβωτό του Ζάρα»
MEDIA
Η ΕΡΤ είναι... αδιαπραγμάτευτη
Οικοδεσπότης της «Αλλης Διάστασης», ο Κώστας Αρβανίτης, στην ΕΡΤ1 αναδεικνύει κάθε μέρα στις 13.00 κοινωνικές δράσεις και αντιδράσεις και δίνει χώρο και αέρα σε ανθρώπους και συλλογικότητες υποστηρίζοντας με...
Η ΕΡΤ είναι... αδιαπραγμάτευτη
MEDIA
«Το καράβι έπρεπε να στρίψει εντελώς»
H αλήθεια είναι πως η έλευση της Μάρας Ζαχαρέα στο Star, στο δελτίο ειδήσεων, μας ξένισε στην αρχή. Η έμπειρη πολιτική συντάκτρια κατάφερε και άλλαξε με την παρουσία της το κεντρικό δελτίο που μεταδίδεται...
«Το καράβι έπρεπε να στρίψει εντελώς»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας