Επειτα από μια δεκαετία η ελληνική μυθοπλασία επιστρέφει στην ΕΡΤ την επόμενη εβδομάδα. Η δημόσια τηλεόραση θα μεταδώσει και πάλι μια σειρά εποχής. Αυτή τη φορά πρόκειται για το μυθιστόρημα του Στρατή Μυριβήλη «Η ζωή εν τάφω» με την υπογραφή σε σενάριο και σκηνοθεσία του Τάσου Ψαρρά.
Αύριο θα μεταδοθεί το making of της σειράς (ΕΡΤ1, 22.00) ενώ η πρεμιέρα θα γίνει στις 31 Ιανουαρίου με τη «Ζωή εν τάφω» να μεταδίδεται κάθε Πέμπτη στις 22.00.
Η πρώτη προβολή έγινε προχθές στο Ζάππειο και όταν ρωτήσαμε τον Τάσο Ψαρρά για τις δυσκολίες στα γυρίσματα κούνησε το κεφάλι και μας απάντησε:
«Εκείνο που μας δυσκολεύει ακόμα είναι η… σύμπτωση. Οταν ξεκινήσαμε να κάνουμε τα γυρίσματα στα χαρακώματα ήταν η μέρα που ξέσπασε η φωτιά στο Μάτι. Οπότε όσες άδειες κι αν είχαμε ακυρώθηκαν. Ετσι, αντί να κάνουμε το καλοκαίρι τα χαρακώματα και τα εξωτερικά γυρίσματα με τις μάχες και πάει λέγοντας κάναμε εσωτερικά. Τώρα λοιπόν κάνουμε εξωτερικά και καθώς είναι και βαρύς ο χειμώνας υπάρχουν δυσκολίες. Αν έρθετε σε γύρισμα θα δείτε μια εικόνα σε “γκαχ γκουχ μείζονα” …» (γέλια).
Στη σειρά πρωταγωνιστούν οι: Δημήτρης Μοθωναίος, Γιάννης Μπέζος, Χριστίνα Χειλά-Φαμέλη, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Νίκος Πουρσανίδης, Γιώργος Αρμένης, Δημήτρης Ημελλος κ.ά.
Συνολικά συμμετέχουν 157 ηθοποιοί, 1.600 κομπάρσοι και ένα συνεργείο περίπου 50 ατόμων με γυρίσματα σε Μυτιλήνη, Λαύριο, Ιλιον (βασιλικά ανάκτορα) κ.α. που έχουν διαρκέσει 7,5 μήνες ενώ θα χρειαστούν και άλλοι δύο.
Οταν ρωτήσαμε τον Γιάννη Μπέζο αν τελικά μπορούμε στην Ελλάδα υπό αυτές τις συνθήκες να κάνουμε τέτοια σίριαλ ήταν σαφέστατος:
«Μπορούμε να κάνουμε τα πάντα. Το θέμα είναι αν έχουμε την υπομονή να τα προστατεύσουμε, αν μπορούμε να τα αντέξουμε μέσα μας και κάτι πιο σκληρό… αν μας αρέσει κιόλας. Αυτές οι σειρές δεν είναι θέμα μόνο αν μπορούμε να τις κάνουμε οικονομικά αλλά κυρίως αν το βρίσκουμε ενδιαφέρον. Φοβάμαι ότι πολλοί δεν το βρίσκουν ενδιαφέρον πια. Και ανάμεσα σε αυτούς είναι και το κοινό. Το οποίο αρκετά χάδια έχει φάει, καιρός είναι να φάει και καμιά φάπα να συνέλθει. Και να κάτσει να βλέπει πράγματα που έχουν ενδιαφέρον και όχι σαχλαμάρες. Διότι φοβάμαι ότι δυστυχώς σε λίγο θα συνηθίσει τελείως στη σαχλαμάρα. Δεν φταίνε μόνο τα κανάλια. Φταίμε όλοι…».
Η υπόθεση διαδραματίζεται το 1917, δηλαδή 100 χρόνια πίσω, και ο Γιάννης Μπέζος τονίζει:
«Υπάρχει αυτό το κλίμα Βενιζέλου και Κωνσταντίνου που είναι εμφυλιοπολεμικό, πολύ έντονο όμως. Εχει μια προβολή στο σήμερα αλλά σε… λάιτ μορφή. Φαίνεται ότι ακόμα δεν έχουμε διδαχτεί, δεν έχει πεθάνει μέσα μας όλο αυτό. Και σε αυτό έχει μεγάλη ευθύνη το πολιτικό σύστημα... Ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος είναι κάτι που δεν γνωρίζουμε καλά. Ηταν μια πολύ ζοφερή περίοδος της ευρωπαϊκής Ιστορίας. Αλλαξε τη γεωγραφική κατάσταση της Ευρώπης. Εριξε τρεις-τέσσερις αυτοκρατορίες, άλλαξε τα σύνορα, ανέβηκαν οι μπολσεβίκοι… Είναι μια πολύ σπουδαία περίοδος που δεν την ξέρουμε και είναι ευκαιρία να τη μάθουμε…».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας