Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ογδόντα δημοσιογράφοι νεκροί μόνο το 2018
AP Photo

Ογδόντα δημοσιογράφοι νεκροί μόνο το 2018

  • A-
  • A+

Η στυγερή δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι ήταν το αποκορύφωμα μίας πραγματικά αιματηρής χρονιάς με τουλάχιστον ογδόντα εργαζόμενους σε μέσα ενημέρωσης να πέφτουν νεκροί εξαιτίας του επαγγέλματος που εξασκούν. Η έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (Reporters sans frontières. RSF), που δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα είναι αποκαλυπτική. To Αφγανιστάν η πιο επικίνδυνη χώρα.

Μετά από τρία χρόνια μείωσης, φέτος ο αριθμός των δημοσιογράφων που δολοφονήθηκαν αυξήθηκε αισθητά σε σχέση με τους 65 θανάτους που είχε καταγράψει η ΜΚΟ το 2017. 

Ανάμεσα στα θύματα φέτος ήταν 63 επαγγελματίες δημοσιογράφοι (+15%), 13 μη επαγγελματίες (από 7, την αμέσως προηγούμενη χρονιά) και 4 συνεργάτες μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα, οργάνωση με έδρα το Παρίσι, η οποία κάνει λόγο για ένα «χωρίς προηγούμενο» επίπεδο βιαιοτήτων με θύματα λειτουργούς των ΜΜΕ.

Τα θύματα ήταν στη μεγάλη τους πλειονότητα άνδρες (77, έναντι τριών γυναικών) και δούλευαν στις χώρες τους (75 ντόπιοι δημοσιογράφοι, 5 ξένοι).

Συνολικά, πάνω από 700 επαγγελματίες δημοσιογράφοι έχουν δολοφονηθεί μέσα στα τελευταία δέκα χρόνια, σύμφωνα με την RSF.

Οι μισοί και πλέον από τους δημοσιογράφους που σκοτώθηκαν «στοχοθετήθηκαν από πρόθεση και δολοφονήθηκαν», όπως ο σαουδάραβας αρθρογράφος Τζαμάλ Κασόγκι.

Στις αρχές του 2018 η κοινή γνώμη στη Σλοβακία συγκλονίστηκε από τη δολοφονία του ρεπόρτερ Γιαν Κούτσιακ, στις 21 Φεβρουαρίου. 

«Το μίσος εναντίον των δημοσιογράφων, το οποίο εκφράζεται (...) από πολιτικούς ηγέτες, θρησκευτικούς ηγέτες, ή ακόμη "businessmen" χωρίς κανέναν ηθικό φραγμό, έχει δραματικές συνέπειες επί του πεδίου κι οδηγεί σε ανησυχητική αύξηση των βιαοπραγιών σε βάρος των δημοσιογράφων», καταγγέλλει ο Κριστόφ Ντελουάρ, γενικός γραμματέας της RSF.

«Καθώς πολλαπλασιάζονται μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίοι φέρουν ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα βαριές ευθύνες, αυτά τα αισθήματα μίσους νομιμοποιούν τις βιαιότητες και αποδυναμώνουν λίγο-λίγο, κάθε ημέρα που περνάει, τη δημοσιογραφία και, μαζί της, τη δημοκρατία», προειδοποιεί ο επικεφαλής των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα στο δελτίο Τύπου που συνοδεύει την έκθεση.

Το Αφγανιστάν η πιο επικίνδυνη χώρα

Δεκαπέντε εργαζόμενοι σε ΜΜΕ έχασαν τη ζωή τους φέτος στο σπαρασσόμενο Αφγανιστάν με τη χώρα να αναδεικνύεται ως η πιο επικίνδυνη για τους δημοσιογράφους. Από το 2012 μέχρι και το 2017 τη θλιβερή πρωτιά κατείχε η Συρία, η οποία βρίσκεται στη δεύτερη θέση, με 11 δολοφονημένους δημοσιογράφους.

Την 30ή Απριλίου, μια διπλή βομβιστική επίθεση στην Καμπούλ είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν εννέα δημοσιογράφοι, ανάμεσά τους ένας φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, καθώς και ρεπόρτερ του Radio Free Europe ή του τηλεοπτικού δικτύου Tolo.

Επρόκειτο για την πιο πολύνεκρη επίθεση εναντίον λειτουργών του Τύπου έπειτα από τη σφαγή του Μαγκιντανάο το 2009 στις Φιλιππίνες, όταν είχαν σκοτωθεί 32 δημοσιογράφοι.

Άλλο ένα αξιοσημείωτο στοιχείο για την RSF είναι το γεγονός ότι περίπου οι μισοί δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν σε χώρες όπου επικρατεί ειρήνη, όπως για παράδειγμα το Μεξικό (9, η χώρα κατατάσσεται στην τρίτη θέση), η Ινδία (6 θάνατοι) και οι ΗΠΑ (6 θάνατοι), που έκαναν την εμφάνισή τους σε αυτό τον ζοφερό κατάλογο μετά την επίθεση που εξαπέλυσε οπλοφόρος εναντίον της σύνταξης της Capital Gazette.

Δεν είναι μόνο οι δολοφονίες

Εκτός από τις δολοφονίες και τους θανάτους, σε άνοδο βρίσκεται και ο αριθμός των δημοσιογράφων που βρίσκονται υπό κράτηση. Η RSF αναφέρει ότι 348 δημοσιογράφοι βρέθηκαν φέτος υπό κράτηση, έναντι 326 το 2017, αριθμός αυξημένος κατά 7% που αφορά κυρίως τους μη επαγγελματίες δημοσιογράφους.

Μόλις πέντε χώρες έχουν φυλακίσει πάνω από τους μισούς δημοσιογράφους αυτούς: το Ιράν, η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, η Τουρκία και η Κίνα, η χώρα που χαρακτηρίζεται η μεγαλύτερη φυλακή για τους δημοσιογράφους στον κόσμο από τη ΜΚΟ με 60, συμπεριλαμβανομένων των τριών τετάρτων των μη επαγγελματιών.

Ο αριθμός των ομήρων επίσης αυξήθηκε κατά 11% με 60 δημοσιογράφους να έχουν απαχθεί μέχρι σήμερα, από 54 πέρυσι. Οι 59 από αυτούς έχουν απαχθεί και κρατούνται στη Μέση Ανατολή (Συρία, Ιράκ, Υεμένη). Από αυτούς, έξι είναι ξένοι.

Εξάλλου, η RSF καταγράφει τρεις νέες υποθέσεις δημοσιογράφων που έχουν εξαφανιστεί κατά τη διάρκεια της χρονιάς — δύο στη Λατινική Αμερική και ενός στη Ρωσία. Η RSF θεωρεί πως ένας δημοσιογράφος αγνοείται όταν δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για να εξακριβωθεί εάν έχει πέσει θύμα δολοφονίας ή απαγωγής και δεν έχει υπάρξει καμιά αξιόπιστη πληροφορία για το ποιος ευθύνεται, ή ανάληψη της ευθύνης.

Σημειώνεται ότι το περιοδικό Time έχει ήδη ανακηρύξει σε «πρόσωπα της χρονιάς» τον δολοφονημένο Τζαμάλ Κασόγκι και δημοσιογράφους που αγωνίζονται ανά τον πλανήτη.

 

MEDIA
Λογοκρισία από τη Netflix σε σάτιρα κατά της Σ. Αραβίας;
Για λογοκρισία κατηγορείται η Netflix επειδή απέσυρε από την πλατφόρμα της στη Σαουδική Αραβία το επεισόδιο σατιρικής εκπομπής στο οποίο Αμερικανός σχολιαστής μιλούσε για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι...
Λογοκρισία από τη Netflix σε σάτιρα κατά της Σ. Αραβίας;
MEDIA
Αφιέρωμα της «Εφ.Συν.» στον Δεκέμβρη της οργής
Η «Εφημερίδα των Συντακτών - Σαββατοκύριακο» κυκλοφορεί σήμερα (Σάββατο 8 Δεκεμβρίου) με ένα τεύχος-αφιέρωμα στη νεανική εξέγερση του 2008. Μαρτυρίες, αναλύσεις και τεκμήρια που παρουσιάζουν σφαιρικά τα...
Αφιέρωμα της «Εφ.Συν.» στον Δεκέμβρη της οργής
MEDIA
Παγκόσμια Ημέρα για τον τερματισμό της ατιμωρησίας για εγκλήματα κατά των δημοσιογράφων
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον τερματισμό της ατιμωρησίας για εγκλήματα κατά των δημοσιογράφων (2 Νοεμβρίου) , η Διεθνή Ομοσπονδία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (FIDH) έλαβε την πρωτοβουλία για τη δημοσίευση...
Παγκόσμια Ημέρα για τον τερματισμό της ατιμωρησίας για εγκλήματα κατά των δημοσιογράφων
MEDIA
FIJ: Ώρα για Διεθνή Σύμβαση προστασίας των δημοσιογράφων
Η φρικιαστική δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου στην ιστορία των θανάτων ή διώξεων δημοσιογράφων. Στο πλαίσιο αυτό, η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (FIJ) ξεκίνησε στον ΟΗΕ...
FIJ: Ώρα για Διεθνή Σύμβαση προστασίας των δημοσιογράφων
MEDIA
Δημοσιογράφοι και φωτογράφοι για τη στάση ΜΜΕ στην υπόθεση Ζακ
Διακόσιοι σαράντα δημοσιογράφοι και φωτογράφοι απευθύνουν έκκληση τους συναδέλφους τους να αντιμετωπίσουν την υπόθεση «εμπνεόμενοι από τις αρχές της δεοντολογίας, με σεβασμό στη μνήμη του νεκρού και...
Δημοσιογράφοι και φωτογράφοι για τη στάση ΜΜΕ στην υπόθεση Ζακ
MEDIA
Αντίδραση για τη δημοσίευση φωτογραφιών και βίντεο του νεκρού Βασίλη Στεφανάκου
Την αντίδραση της ΕΣΗΕΑ προκάλεσαν τα όσα έχουν συμβεί τον τελευταίο καιρό μετά από τη δολοφονία του Βασίλη Στεφανάκου και τη δημοσίευση φωτογραφιών από τον νεκρό πρώην βαρυποινίτη, αλλά και βίντεο από τη...
Αντίδραση για τη δημοσίευση φωτογραφιών και βίντεο του νεκρού Βασίλη Στεφανάκου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας