Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η Βουλή εστιάζει στον ρόλο των ΜΜΕ

Ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης στο Μέγαρο Μουσικής θα κηρύξει την έναρξη του συνεδρίου στο οποίο συμμετέχουν 40 ομιλητές, στην πλειονότητά τους πανεπιστημιακοί αλλά και δημοσιογράφοι

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Βουλή εστιάζει στον ρόλο των ΜΜΕ

  • A-
  • A+

Μια σειρά από σημαντικά και ιδιαίτερα ενδιαφέροντα ζητήματα, που απασχολούν ή θα έπρεπε να απασχολούν όχι μόνο τον κόσμο των μέσων μαζικής ενημέρωσης αλλά κάθε πολίτη, θα συζητηθούν στο τριήμερο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί από αύριο έως και τις 15 Δεκεμβρίου. Το συνέδριο έχει τίτλο «Ενημέρωση και δημοκρατία», διοργανώνεται από το Ιδρυμα της Βουλής των Ελλήνων και εστιάζει σε ένα θέμα που βρίσκεται στην αιχμή της επικαιρότητας, των δημόσιων συζητήσεων, αλλά και των θεωρητικών αναζητήσεων: τη σχέση Τύπου και δημοκρατίας.

Η ουσιαστική συμμετοχή του πολίτη στο δημοκρατικό πολίτευμα προϋποθέτει την ενημέρωση και τη γνώση του για όσα καθορίζουν τα κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά γεγονότα. Ετσι, η ενημέρωση συνδέεται με την ποιότητα της δημοκρατίας και ο ρόλος των μέσων μαζικής ενημέρωσης είναι καθοριστικός στην κατοχύρωση και την εύρυθμη λειτουργία της.

Στην εποχή μας, που όλα τα ΜΜΕ –παλαιά και νέα, έντυπα, ηλεκτρονικά, κοινωνικής δικτύωσης– κυριαρχούν στον ιδιωτικό και δημόσιο βίο όσο ποτέ άλλοτε, προκύπτει μια σειρά ακόμα και αντιφατικών φαινομενικά ερωτημάτων σχετικά με τη σύνδεσή τους με την πολιτική ζωή της χώρας.

Η σχέση Τύπου και πολιτικής λειτουργίας, τα όρια της κριτικής, της λογοκρισίας και της αυτολογοκρισίας στα ΜΜΕ, η σημασία των νέων μέσων ενημέρωσης και η δυναμική που έχουν αποκτήσει, ο ρόλος της ιδεολογίας και της προπαγάνδας και πολλά άλλα επίμαχα ζητήματα είναι ορισμένα από τα οποία θα επιχειρηθεί να αναδειχθούν στο τριήμερο συνέδριο.

Η ΕΣΗΕΑ και η ΠΟΕΣΥ

Την έναρξη του συνεδρίου, στο οποίο συμμετέχουν περισσότεροι από 40 ομιλητές και θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (αίθουσα MC3), θα κηρύξει ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης αύριο (13/12) στις 17.00, ενώ θα ακολουθήσουν τοποθετήσεις από τις Ελενα Ριζεάκου (πρόεδρος ΠΟΕΣΥ) και Μαρία Αντωνιάδου (πρόεδρος ΕΣΗΕΑ).

Στην πρώτη συνεδρίαση (17.30-18.50) με συντονιστή τον Κώστα Μαυριά (πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, ομ. καθηγητής, Πανεπιστήμιο Αθηνών, πρόεδρος Ενωσης Ελλήνων Συνταγματολόγων), θα μιλήσει ο Γιώργος Πλειός (καθηγητής, πρόεδρος τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ ΕΚΠΑ, μέλος ΕΣΡ), με θέμα «Ειδήσεις και περιρρέουσα δημοσιογραφία: η δημοκρατία στην προκρούστειο κλίνη των προκαταλήψεων». Θα ακολουθήσει ο Γιώργος X. Σωτηρέλης (καθηγητής, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης ΕΚΠΑ, προϊστάμενος τμήματος Κοινοβουλευτικών Ερευνών και Μελετών, Βουλή των Ελλήνων), με θέμα «Η συνταγματική απαγόρευση της μονομερούς ραδιοτηλεοπτικής ενημέρωσης». Την πρώτη συνεδρία θα κλείσει η Λίλιαν Μήτρου (καθηγήτρια, Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, νομικός, ΕΣΡ) με θέμα «Μισαλλόδοξος λόγος και ΜΜΕ».

Την ίδια μέρα θα ακολουθήσει στρογγυλό τραπέζι με συντονιστή τον Κώστα Αθανασίου (γενικός γραμματέας Βουλής) και θέμα «Ο Τύπος αναστοχαζόμενος» (19.00-21.00). Θα μιλήσουν ο διευθυντής της «Εφημερίδας των Συντακτών» Νικόλας Βουλέλης και οι διευθυντές εφημερίδων Αντώνης Καρακούσης («Βήμα»), Κύριλλος Παπασταύρου («Ριζοσπάστης»), Αλέξης Παπαχελάς («Καθημερινή»), Αντώνης Σκυλλάκος («Εθνος») και Αγγελος Τσέκερης («Αυγή»).

Την επόμενη μέρα (14/12, 16.30-17.50) με συντονιστή τον Τάσο Σακελλαρόπουλο (πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής, ιστορικός, υπεύθυνος, Ιστορικά Αρχεία, Μουσείο Μπενάκη), η εκκίνηση θα δοθεί με θέμα τη «Ρητορική του μίσους: από τον “άλλον” στον “ίδιο”» και ομιλητή τον Βασίλη Βαμβακά (επ. καθηγητής, τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, ΑΠΘ). Θα ακολουθήσει η Υβόν Κοσμά (διδάκτωρ, ΕΚΠΑ) με θέμα «“Το είδα με τα μάτια μου!” – ή τα ΜΜΕ, η κοινή γνώμη και η κοινωνική κατασκευή της πραγματικότητας», ενώ ο πρώτος κύκλος θα ολοκληρωθεί με τη Μαρίνα Ρήγου (επ. καθηγήτρια, τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ, ΕΚΠΑ, δημοσιογράφος) και θέμα «Τύπος, πολιτική και “εθνικά ζητήματα”. Η περίπτωση του Μακεδονικού».

Στο επόμενο πάνελ (18.00-19.20) με συντονίστρια τη Νίκη Μαρωνίτη (γενική γραμματέας, Ιδρυμα της Βουλής, αν. καθηγήτρια, τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο), τη συζήτηση θα ανοίξει η Μαρία Κομνηνού (ομ. καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Αθηνών, πρόεδρος Ταινιοθήκης της Ελλάδoς), με θέμα «Σε αναζήτηση της αμερόληπτης ενημέρωσης: ακροατήρια και ειδησεογραφικά ΜΜΕ στην Ελλάδα, 2010-2018». Θα ακολουθήσει ο Νίκος Δεμερτζής (καθηγητής, τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ, ΕΚΠΑ, διευθυντής και πρόεδρος Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών), με θέμα «Αμφιρροπίες της δημοκρατίας στην ψηφιακή εποχή». Η συνεδρία θα ολοκληρωθεί με τον Γιάννη Καραγιάννη (επ. καθηγητής, τμήμα Πολιτικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Κρήτης) και θέμα «Πολιτική, ΜΜΕ και δημοκρατία: μια σχέση προς επανεξέταση».

Στρογγυλό τραπέζι

Η μέρα θα ολοκληρωθεί με στρογγυλό τραπέζι (19.30-21.30) και θέμα «Λογοκρισία, αυτολογοκρισία, δεοντολογία. Οταν η τέταρτη εξουσία προσπαθεί να γίνει πρώτη». Συντονιστής θα είναι ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης (κοσμήτωρ, Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, καθηγητής, τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ) και ομιλητές, οι δικοί μας δημοσιογράφοι Τάσος Παππάς και Δημήτρης Ψαρράς και οι Ριχάρδος Σωμερίτης (δημοσιογράφος), Ξένια Κουναλάκη (αρχισυντάκτρια διεθνών ειδήσεων, «Καθημερινή»), Ολγα Παναγιωτίδου (δημοσιογράφος ΑΝΤ1) και Αγγελική Σπανού (δημοσιογράφος).

Την τελευταία μέρα (15/12, 10.30-11.50), το συνέδριο θα ξεκινήσει με συντονίστρια την Ελισάβετ Κοτζιά (κριτικός λογοτεχνίας, δημοσιογράφος) και πρώτο ομιλητή τον Γιάννη Σταυρακάκη (καθηγητής, τμήμα Πολιτικών Επιστημών, ΑΠΘ), με θέμα «Μετα-αλήθεια και fake news: για μια επιστημολογία του πολιτικού ανταγωνισμού». Θα ακολουθήσει η Ιωάννα Αθανασάτου (δρ και διδάσκουσα ΕΚΠΑ, σύμβουλος καθηγήτρια, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο), με θέμα «Το δημοκρατικό έλλειμμα στην ενημέρωση σε συνθήκες νεοφιλελεύθερης παγκοσμιο­ποίησης και οικονομικής/πολιτισμικής κρίσης».

Τη συνεδρία θα κλείσει ο Παντελής Μπουκάλας (συγγραφέας, δημοσιογράφος), με θέμα «Η μετά ορίων και όρων ελευθερία στην “έμμεση” δημοκρατία». Ο ίδιος θα συντονίσει και το τελευταίο πάνελ του συνεδρίου (12.00-14.00), στο οποίο συμμετέχουν οι: Δημήτρης Αλικάκος (δημοσιογράφος, Ellinikahoaxes.gr), Αδάμος Ζαχαριάδης (δημοσιογράφος, διευθυντής σύνταξης, CNN Greece), Κώστας Καραβίδας (μεταδιδακτορικός ερευνητής, τμήμα Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), Δημήτρης Πολιτάκης (δημοσιογράφος LIFO), Νίκος Σαραντάκο (μεταφραστής, συγγραφέας, υπεύθυνος του ιστολογίου «Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία») και Βαγγέλης Χατζηβασιλείου (κριτικός λογοτεχνίας).

Η είσοδος στο τριήμερο συνέδριο είναι ελεύθερη για το κοινό.

 

MEDIA
Εποπτικό για Ρουμελιώτη
Με αφορμή τις καταγγελίες του Παναγιώτη Ρουμελιώτη για εμπλοκή ορισμένων ελλήνων δημοσιογράφων σε μηχανισμούς παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης, μετά την συμμετοχή τους σε σεμινάρια του ΔΝΤ, το Εποπτικό...
Εποπτικό για Ρουμελιώτη
MEDIA
Μέσα επικοινωνίας, συνθήκες εργασίας και... ανάπτυξη
Με ένα τριήμερο γεμάτο ψηφιακές εφαρμογές, πλατφόρμες, εισηγήσεις επιχειρηματικότητας, αναπτυξιακά μοντέλα, επισημάνσεις για τις συνθήκες εργασίας των δημοσιογράφων, αλλά και τα αποτελέσματα μιας μεγάλης...
Μέσα επικοινωνίας, συνθήκες εργασίας και... ανάπτυξη
MEDIA
Έρευνα: Παραπληροφόρηση και υπερπληροφόρηση τα δύο «αγκάθια» των ΜΜΕ
Την πρώτη έρευνα που μελετά τη σχέση του κοινού με τα ΜΜΕ και την ενημέρωση, τόσο πριν από την πανδημία Covid-19, όσο και κατά τη διάρκειά της, πραγματοποίησαν το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και η...
Έρευνα: Παραπληροφόρηση και υπερπληροφόρηση τα δύο «αγκάθια» των ΜΜΕ
MEDIA
Κάθε πέρσι και καλύτερα!
​Το 2018 ήταν ακόμα μία δύσκολη χρονιά για τα ΜΜΕ. Σε Ελλάδα αλλά και εξωτερικό. Το 2019 ανατέλλει αλλά, δυστυχώς, παραμένουμε απαισιόδοξοι. Είναι η εποχή που η δημοσιογραφία δεν περνάει τις καλύτερες μέρες...
Κάθε πέρσι και καλύτερα!
MEDIA
Απειλή για τη δημοκρατία η συγκέντρωση στον Τύπο και το μονοπώλιο στη διανομή
Νικόλας Βουλέλης («Εφημερίδα των Συντακτών»), Αντώνης Καρακούσης («Βήμα»), Μανώλης Κοττάκης («Εστία»), Κύριλλος Παπασταύρου («Ριζοσπάστης»), Αλέξης Παπαχελάς («Καθημερινή»), Αντώνης Σκυλλάκος («Εθνος»),...
Απειλή για τη δημοκρατία η συγκέντρωση στον Τύπο και το μονοπώλιο στη διανομή
MEDIA
Στο Πειθαρχικό οι απεργοσπάστες από την ΕΣΗΕΑ
Τους απεργοσπάστες της κινητοποίησης στα μέσα Ενημέρωσης στέλνει στο Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ. Όπως ξεκαθαρίζει, έχει ήδη αποστείλει στο ΠΠΣ «τον κατάλογο με τα...
Στο Πειθαρχικό οι απεργοσπάστες από την ΕΣΗΕΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας