Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στη Βουλή μεταφέρθηκε η αντιπαράθεση για την ΕΡΤ

Όσα ακούστηκαν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής

ΕUROKINISSI

Στη Βουλή μεταφέρθηκε η αντιπαράθεση για την ΕΡΤ

  • A-
  • A+

Με τη γνωστή... τακτική, η διοίκηση της ΕΡΤ και το αρμόδιο υπουργείο υπεραμύνθηκαν των... επιλογών τους και έκαναν λόγο για λάθη και ζημίες από την προηγούμενη διοίκηση, υπονόμευση εκ των έσω, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης να κατηγορεί τους επικριτές του ότι προσφέρουν βούτυρο στο ψωμί της ΝΔ με τις καταγγελίες τους.

Και από την άλλη με την αξιωματική αντιπολίτευση όπως και τα άλλα κόμματα να κάνουν λόγο για αδικαιολόγητους «αυτοεπαίνους», «απρέπεια», σε μια αλληλοσπαρασσόμενη ΕΡΤ που έχει καταντήσει φερέφωνο της κυβέρνησης.

Αυτά ακούστηκαν για άλλη μια φορά στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής στην οποία βρέθηκε η διοίκηση της ΕΡΤ.  Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Βασίλης Κωστόπουλος αναφέρθηκε στα πεπραγμένα των τελευταίων 15 μηνών χαρακτηρίζοντας τις καταγγελίες στελεχών της ως «καταγγελίες του τίποτα». Κατηγόρησε μάλιστα αυτά τα στελέχη όπως και την προηγούμενη διοίκηση (Ταγματάρχη - Τσακνή) για ανυπολόγιστη ζημία που έχουν προκαλέσει είτε με ολιγωρίες είτε διότι δεν πήραν κρίσιμες αποφάσεις.

Αναφέρθηκε στις αποφάσεις που έχει πάρει η σημερινή διοίκηση όπως για την επιστροφή του ποδοσφαίρου στην ΕΡΤ, τη μετάδοση αθλητικών γεγονότων «αποφάσεων που δεν ξεδόντιασαν την ΕΡΤ αλλά ανέδειξαν τις τεράστιες δυνατότητές». Εστίασε στην αναδιάρθρωση και αναβάθμιση της ΕΡΤ «παρά τις άοκνες προσπάθειες  εκείνων που επί μήνες υπηρετούσαν πιστά μια πολιτική ακινησίας και εσωστρέφειας που σκοπό είχε την απαξίωση της νέας διοίκησης». 

Από την πλευρά τους βουλευτές της ΝΔ επέμειναν ότι η ΕΡΤ «ήταν δημόσια ραδιοτηλεόραση και τώρα έχει γίνει κρατική και λειτουργεί ως φερέφωνο της κυβέρνησης» ενώ κατηγόρησαν τον Β. Κωστόπουλο ότι αποδεικνύεται «κακός ντίλερ αθλητικών γεγονότων».

Ο αρμόδιος υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Λευτέρης Κρέτσος  τόνισε ότι «η ΕΡΤ δείχνει το μέλλον» κάνοντας αναφορές στις υβριδικές υπηρεσίες που διαθέτει προσθέτοντας ότι είναι το μοναδικό κανάλι που εκπέμπει με όλες τις μορφές τεχνολογικής μετάδοσης και τηρεί την υποχρέωση να δίνει το 1,5% υπέρ κινηματογραφικών παραγωγών. Σημειώνοντας ότι την ΕΡΤ την επικρίνουν όσοι δεν τη βλέπουν ο Λ. Κρέτσος επισήμανε ότι το μέλλον είναι οι ζωντανές μεταδόσεις ξεκαθαρίζοντας ότι δεν ασχολείται με ριάλιτι αλλά εστιάζει στον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Κι εκεί είπε «τα νούμερα είναι αμείλικτα» κάνοντας αναφορά στην αύξηση τηλεθέασης που εμφανίζεται ειδικά στο ποδόσφαιρο. Κάποιοι πρόσθεσε δείχνουν να αγνοούν ότι «το "μαύρο" στην ΕΡΤ έριξε την τηλεθέαση κατά 67%, σύμφωνα με στοιχεία της Nielsen, και σήμερα, το τελευταίο διάστημα η ΕΡΤ είναι πρώτη και στο prime time, και στο νεανικό και στο ανδρικό κοινό». 

Για “αυτοεπαίνους” που περιλαμβάνονται στην οικονομική έκθεση της ΕΡΤ για το 2017 αλλά δεν τεκμηριώνονται έκανε λόγο η Όλγα Κεφαλογιάννη (ΝΔ) που πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει πλήρης εικόνα που να δικαιολογεί τόσο τον αριθμό των εργαζόμενων όσο και το ποσό των 57 εκατ. ευρώ για το μισθολόγιο. Ο Γιάννης Τραγάκης (ΝΔ), σημείωσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση στηρίζει τη δημόσια τηλεόραση αλλά επέμεινε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε να είναι φερέφωνο της κυβέρνησης. Έκανε λόγο για αλληλοσπαρασσόμενη ΕΡΤ και ζήτησε να γίνουν γνωστοί οι λόγοι παραίτησης Ταγματάρχη και Τσακνή. Για "απρέπεια" εκ μέρους του Β. Κωστόπουλου έκανε λόγο ο Κώστας Τζαβάρας (ΝΔ), τονίζοντας ότι εμφανίστηκε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ταυτιζόμενος με τις επιλογές του κόμματος που τον διόρισε «ένα κόμμα που κυβερνάει χωρίς την αιδώ που απαιτεί ο σεβασμός του Συντάγματος».
 
Ο Νίκος Παρασκευόπουλος (πρώην υπουργός Δικαιοσύνης) διερωτήθηκε «αν το κανονιστικό πλαίσιο σχετικά με τους διακριτούς ρόλους επιτρέπει την σωστή λειτουργία της ΕΡΤ». Και η Τασία Χριστοδουλοπούλου (πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών) ζήτησε από τον αρμόδιο υφυπουργό να αναζητήσουν και άλλο μοντέλο διοίκησης, πιο τεχνοκρατικό ώστε να δοκιμαστούν άλλες δυνατότητες λειτουργίας «για να μην αντιμετωπίζουμε σήμερα αυτό που λέγεται κρίση στην ΕΡΤ».  Η Αννέτα Καββαδία (ΣΥΡΙΖΑ) τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να εμφανίζονται τιμητές εκείνοι οι οποίοι ευθύνονται για το μαύρο της ΕΡΤ.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος (ΔΗΣΥ)τόνισε ότι σύμφωνα με την τοποθέτηση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ  η δημόσια τηλεόραση αντιμετωπίζει τεράστιο συνδικαλιστικό και πολιτικό πρόβλημα, εξελίσσεται εσωτερικός πόλεμος στα υψηλότερα κλιμάκια. «Υπάρχει – είπε- ειδησεογραφία και φημολογία για την συνδιοίκηση που ασκεί η συνδικαλιστική ηγεσία της ΕΡΤ με τον κ. Καλφαγιάννη, κάτι που δημιουργεί μια αντίληψη για το αν μπορεί να διοικηθεί αυτό, εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις του Συντάγματος και του νόμου...» Έκανε λόγο για «ενδοκυβερνητικό δράμα στο εσωτερικό σε σχέση με την διοίκηση της ΕΡΤ. Δεν μπορεί να τα ακούει αυτά ο υπουργός κ. Παππάς και να μένει αδιάφορος...»

Ο Μανώλης Συντυχάκης (ΚΚΕ) τόνισε ότι ο Κανονισμός της ΕΡΤ ενισχύει τον ρόλο των διευθυντών και το διευθυντικό δικαίωμα, κάτι  που καθιστά κάθε εργαζόμενο έρμαιο του διευθυντή. Έκανε λόγο για βλαπτικές μεταβολές και αξιολόγηση με υποκειμενικά κριτήρια σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η ΕΡΤ είναι «μαγαζί- γωνία» της εκάστοτε κυβέρνησης. «Αυτά συνιστούν -πρόσθεσε- έναν ασφυκτικό μηχανισμό χειραγώγησης των εργαζομένων» ενώ εστίασε  στις καταγγελίες για παράτυπες τοποθετήσεις γενικών διευθυντών. 

Για ομολογία του Β. Κωστόπουλου ότι μαίνονται συνεχείς μικροί ή μεγάλοι πόλεμοι και υπονομεύσεις που μπορεί και να εμποδίζουν την παραγωγή έργου στην ΕΡΤ έκανε λόγο ο Σπύρος Λυκούδης (Ποτάμι) που αναφέρθηκε και στις μικτές και εξωτερικές παραγωγές  και στη διαπίστωση του ανεξάρτητου ελεγκτή ότι δεν κατέστη δυνατό να συγκεντρωθούν επαρκή και κατάλληλα ελεγκτικά τεκμήρια για το ανταποδοτικό τέλος (181,5 εκατ. ευρώ) που «γεννά απορίες». 

Σημειώνεται ότι το ζήτημα της ΕΡΤ τέθηκε επί τάπητος στη σημερινή συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

 

 

MEDIA
Στο γυαλί της ΕΡΤ ξανά η Ν.Δ.
Με εντολή του Κυρ. Μητσοτάκη οι βουλευτές του κόμματος θα μπορούν και πάλι να βρίσκονται στα πάνελ της δημόσιας τηλεόρασης και να διασταυρώνουν τα ξίφη τους με κυβερνητικούς και άλλους βουλευτές ● Μένει να...
Στο γυαλί της ΕΡΤ ξανά η Ν.Δ.
MEDIA
Βολές εναντίον κυβέρνησης και Ν.Δ., προτάσεις για ανεξάρτητη ΕΡΤ
Για λειτουργία «παράλληλων μηχανισμών» στην ΕΡΤ, επιστροφή του «πελατειακού συνδικαλισμού», απαξιωμένες «οργανωτικές δομές» και διοίκηση που «ασκούν ουσιαστικά επιτροπές ημετέρων» κάνουν λόγο οι εργαζόμενοί...
Βολές εναντίον κυβέρνησης και Ν.Δ., προτάσεις για ανεξάρτητη ΕΡΤ
ΒΟΥΛΗ
Ποιοι έσπασαν την κομματική γραμμή στο ν/σ για την αναδοχή
Σε διαφοροποιήσεις από την επίσημη γραμμή του κόμματος τους προχώρησαν βουλευτές, τόσο της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης, κατά την ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή που αφορούσε στο επίμαχο άρθρο 8 του...
Ποιοι έσπασαν την κομματική γραμμή στο ν/σ για την αναδοχή
MEDIA
«Βολές» από Ν.Δ., απαντήσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΕΡΤ
Με «βολές» προς τη διοίκηση της ΕΡΤ και την κυβέρνηση έκλεισε ουσιαστικά η χθεσινή συνάντηση ενημέρωσης των εκπροσώπων της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ. Κουμουτσάκου και Μακάριου Λαζαρίδη με τους Δ. Τσακνή και...
«Βολές» από Ν.Δ., απαντήσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΕΡΤ
MEDIA
Βολές ΕΣΗΕΑ εναντίον κυβέρνησης και ΕΡΤ
Για επιχείρηση στοχοποίησης δημοσιογράφων και εκφοβισμού τους από την κυβέρνηση και μονομερή διαδικασία πληροφόρησης από την ΕΡΤ κάνει ουσιαστικά λόγο σε ανακοίνωσή του το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ.
Βολές ΕΣΗΕΑ εναντίον κυβέρνησης και ΕΡΤ
MEDIA
«Βολές»... προειδοποιητικές πριν από την ακρόαση για ΕΡΤ
Δύσκολη έως και... τρικυμιώδης αναμένεται η σημερινή ακρόαση των Λάμπη Ταγματάρχη και Διονύση Τσακνή από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Ήρθε η ώρα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία στην...
«Βολές»... προειδοποιητικές πριν από την ακρόαση για ΕΡΤ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας