Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Το καράβι έπρεπε να στρίψει εντελώς»

Η Μάρα Ζαχαρέα, η έμπειρη πολιτική συντάκτρια, κατάφερε και άλλαξε με την παρουσία της το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, που μεταδίδεται καθημερινά στις 19.55

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Το καράβι έπρεπε να στρίψει εντελώς»

  • A-
  • A+

H αλήθεια είναι πως η έλευση της Μάρας Ζαχαρέα στο Star, στο δελτίο ειδήσεων, μας ξένισε στην αρχή. Τι γύρευε μια αμιγώς πολιτική συντάκτρια σε ένα δελτίο, στο οποίο το πιο... βαρύ ρεπορτάζ του ήταν τι συνέβη το απόγευμα στην παραλία του Super Paradise στη Μύκονο. Με τα ανάλογα πλάνα φυσικά, από... πίσω.

Αυτό ήταν κάτι που προβλημάτισε και την ίδια, όπως θα διαβάσετε παρακάτω στην κουβέντα που είχαμε. Αλλά τα κατάφερε. Και το άλλαξε. Πλέον το δελτίο του Star είναι σοβαρό και αξιοπρεπές, καμία σχέση με εκείνα τα αλήστου μνήμης.

• Ο παρουσιαστής κάνει το δελτίο τελικά ή το δελτίο τον παρουσιαστή;

Είναι μία αμφίδρομη σχέση. Θα σας έλεγα όμως πως ως επί το πλείστον το κανάλι κάνει τον παρουσιαστή. Δηλαδή, ένα κανάλι που επενδύει συνολικά στην ενημέρωση, ένα κανάλι που ο τηλεθεατής το έχει ταυτίσει με την ενημέρωση, διευκολύνει εξαιρετικά και τη δουλειά του παρουσιαστή ειδήσεων.

• Ποια είναι η σωστή δόση σε ένα δελτίο ειδήσεων μεταξύ πολιτικών θεμάτων και life style;

Ενα δελτίο ειδήσεων σε μεγάλο ποσοστό είναι υποχρεωμένο να ακολουθεί την επικαιρότητα. Δεν έχει τη δυνατότητα μιας εκπομπής, στην οποία κάθε παρουσιαστής ή αρχισυντάκτης μπορεί να εστιάσει στη θεματολογία που κρίνει ότι του πάει περισσότερο. Στην Ελλάδα η λέξη «επικαιρότητα» είναι συνυφασμένη κυρίως με την ειδησεογραφία εσωτερικού ενδιαφέροντος.

• Δεν γίνεται και αλλού αυτό;

Στη Μ. Βρετανία, για παράδειγμα, στα δελτία ειδήσεων του BBC τη μερίδα του λέοντος καταλαμβάνουν οι διεθνείς ειδήσεις.

• Εσείς προς τα πού το πάτε περισσότερο ως κανάλι;

Σε αυτόν τον δρόμο βαδίζει και το Star. Με δεδομένο ότι η επικαιρότητα είναι έντονη το τελευταίο διάστημα, δεν υπάρχει χώρος και χρόνος για life style θέματα. Προσπαθούμε ωστόσο, προς το τέλος του δελτίου, να έχουμε θέματα κυρίως διεθνή, βασισμένα σε πιο εντυπωσιακή εικόνα, για να ξεκουράζεται και λίγο το μάτι του τηλεθεατή.

• Είναι αυτό το διαφορετικό που θέλετε να παρουσιάσετε σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό;

Η άποψη που έχουμε στο επιτελείο του ειδησεογραφικού τομέα είναι πως ο τηλεθεατής που θα καθίσει να δει δελτίο στις 8, έχει ήδη ενημερωθεί για τα βασικά ζητήματα. Υπάρχουν πλέον τρία δελτία ειδήσεων που προηγούνται, χωρίς να υπολογίσει κανείς τις ιστοσελίδες, τις εφημερίδες και τα ραδιόφωνα.

Εμείς εστιάζουμε λοιπόν -και τα καταφέρνουμε σε καθημερινή βάση- να έχουμε θέματα που δεν θα δει κανείς αλλού ή στα κύρια θέματα της επικαιρότητας να έχουμε πλευρές που επίσης κανείς δεν θα δει αλλού. Για αυτό άλλωστε παρατηρούμε ότι θέματα που έχουμε προβάλει εμείς, την επομένη ή τη μεθεπομένη, να τα κάνουν άλλοι συνάδελφοι σε άλλα δελτία. Επίσης πολύ δυνατό κομμάτι του δικού μας δελτίου είναι η οπτικοποίηση. Δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στην εικόνα. Στο να κάνουμε δηλαδή τηλεόραση και όχι οπτικοποιημένο ραδιόφωνο.

• Παίζει ρόλο και το lead in που παίρνει ένα πρόγραμμα, έτσι; Ακόμα και οι ειδήσεις;

Είναι πολύ σημαντικό και έχει αποδειχτεί επανειλημμένως και διαχρονικά. Οποιος γνωρίζει τηλεόραση -και εγώ εργάζομαι σε μεγάλα δελτία από το 1992- θα σας πει πως πουθενά στον κόσμο δεν ξεπροβάλλει ένα δελτίο ειδήσεων στις 8 σαν σημαδούρα, αν δεν έχει ευνοϊκό περιβάλλον. Δεν θα σας πω ότι δεν υπάρχουν εξαιρέσεις σε όλα τα ζητήματα. Αλλά είναι σπάνιες περιπτώσεις.

• Συνυφασμένο με το προηγούμενο ερώτημα είναι και αυτό: πρέπει τα δελτία ειδήσεων να περιλαμβάνονται στις μετρήσεις τηλεθέασης;

Η ερώτησή σας είναι πολύ σοβαρή και πολύ ουσιαστική. Τα δελτία ειδήσεων, από άποψης προϋπολογισμού, είναι ακριβά προγράμματα, χωρίς διαφημιστικά πακέτα στο ενδιάμεσο. Υπό αυτήν την έννοια θα υπήρχε βάση να τεθούν εκτός μετρήσεων.

• Κάτι τέτοιο θα ήταν σωστό ή όχι;

Δεν ξέρω. Ούτε εάν υπάρχει αντίστοιχο παράδειγμα στο εξωτερικό. Σίγουρα όμως εάν συνέβαινε να τεθούν εκτός μετρήσεων τα δελτία, θα βλέπατε πολλές αλλαγές στο περιεχόμενο.

• Ποια είναι η πιο άδικη κριτική που σας έχει γίνει ποτέ;

Θεωρώ πως είμαι από τους τυχερούς, διότι κανείς -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- δεν μου έχει ασκήσει σοβαρή κριτική για τη δουλειά μου τα 16 χρόνια που εργαζόμουν ως πολιτική συντάκτρια και στη συνέχεια ως παρουσιάστρια.

• Ούτε κάποια μικρά σχόλια;

Το να γράψει κάποιος ένα μικρό επιμέρους σχόλιο γιατί κάτι δεν του άρεσε σε μια στιγμή του δελτίου, είναι φυσιολογικό. Δεν με ενοχλεί, ακόμη και αν διαφωνώ. Αλλωστε όταν εκτίθεται η δουλειά τόσων ανθρώπων σε καθημερινή βάση, σίγουρα σε κάποιον κάτι θα αρέσει και κάτι όχι.

• Ποια ήταν για σας προσωπικά η πιο δύσκολη στιγμή όλα αυτά τα χρόνια που παρουσιάζετε δελτία ειδήσεων;

Δύσκολη στιγμή ήταν όταν πήρα την απόφαση να φύγω από το Mega. Αμφιταλαντεύτηκα αρκετά και πέρασαν πολλά από το μυαλό μου. Δύσκολη στιγμή ήταν και όταν ξεκίνησα να πω το δελτίο του Star.

• Γιατί;

Το καράβι έπρεπε να «στρίψει» εντελώς. Ενα δελτίο gossip έπρεπε να πείσει τον τηλεθεατή ότι άλλαξε. Χρειάζεται κόπος και χρόνος για να επιτευχθεί ο στόχος. Δύσκολη στιγμή ήταν πέρσι τέτοια εποχή, όταν έπρεπε να συνδυάσω τον ρόλο της διευθύντριας και της παρουσιάστριας. Η επιτυχία όμως, κυρίως στα δυναμικά κοινά -διότι εμείς στο Star από αυτές τις επιδόσεις κρινόμαστε-, ήταν σημαντική. Αλλωστε στο τέλος της διαδρομής δεν μετρούν οι δυσκολίες, αλλά το αν τις ξεπερνούμε.

 

MEDIA
Top 10 Media: Ενός «Μακελειού», μύρια έπονται
Από την Παρασκευή 31 Ιουλίου όμως η κατάσταση αρχίζει και περιπλέκεται μια και ο Στέφανος Χίος αρχίζει και γράφει για ηχογραφημένες συμφωνίες που διαθέτει.
Top 10 Media: Ενός «Μακελειού», μύρια έπονται
MEDIA
Top Ten Media: Μάκη, έχεις δοκιμάσει ποτέ ναρκωτικά;
Σταματήστε ό,τι κι αν κάνετε: ο Τέρενς Κουίκ επιστρέφει στην ενεργό δημοσιογραφία. Θα τον χάσει η εξωτερική πολιτική, βέβαια, αλλά «ok», εντάξει, δεν μπορούμε να τα έχουμε κι όλα. Ο πάντοτε αγαπητός Τέρενς θα...
Top Ten Media: Μάκη, έχεις δοκιμάσει ποτέ ναρκωτικά;
MEDIA
Press Cafe: «Το αίνιγμα της Κέρου»
Απόψε η ΕΡΤ παρουσιάζει ένα πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ, επιχειρώντας να ρίξει φως σ’ ένα από τα πιο μεγάλα αινίγματα της αρχαιότητας με μια εσωτερική παραγωγή που συμμετείχε στο Επίσημο Πρόγραμμα του 22ου...
Press Cafe: «Το αίνιγμα της Κέρου»
MEDIA
Press Cafe: Η ΕΡΤ της λογοκρισίας, της απόκρυψης ειδήσεων και της πειθαρχίας στο επιτελικό κράτος
Χθες το πρωί, κάποιοι πέταξαν μπογιές και μπουκάλια στο κτίριο όπου στεγάζονται τα γραφεία διοίκησης της ΕΡΤ3. Ανακοίνωση για το περιστατικό εξέδωσε η διοίκηση της ΕΡΤ. Με τη μία βγήκε να απαντήσει και η...
Press Cafe: Η ΕΡΤ της λογοκρισίας, της απόκρυψης ειδήσεων και της πειθαρχίας στο επιτελικό κράτος
MEDIA
Δημοσιογραφία του ρατσισμού και της ξενοφοβίας
Είναι πολλοί οι συνάδελφοί μας που θα ήθελαν να ζουν σε μία χώρα όπως η Ουγγαρία του Ορμπαν, καθώς φαίνεται. Η Έλενα Ακρίτα, καυστική όπως πάντα, σημειώνει πως ο κλάδος της δημοσιογραφίας ξύνει τον πάτο. 
Δημοσιογραφία του ρατσισμού και της ξενοφοβίας
MEDIA
«Πιο χαμηλά πιο χαμηλά» για την αγαπημένη μας ΕΡΤ
«Πιο χαμηλά πιο χαμηλά» που τραγουδούσε και η Αντζι Σαμίου για την ΕΡΤ των Κωνσταντίνου Ζούλα και Γιώργου Γαμπρίτσου. Αν και ακόμα «πιο χαμηλά» δύσκολα θα καταφέρει να φτάσει η ΕΡΤ στις θεαματικότητες των...
«Πιο χαμηλά πιο χαμηλά» για την αγαπημένη μας ΕΡΤ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας