Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Βολές εναντίον κυβέρνησης και Ν.Δ., προτάσεις για ανεξάρτητη ΕΡΤ
ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Βολές εναντίον κυβέρνησης και Ν.Δ., προτάσεις για ανεξάρτητη ΕΡΤ

  • A-
  • A+

Για λειτουργία «παράλληλων μηχανισμών» στην ΕΡΤ, επιστροφή του «πελατειακού συνδικαλισμού», απαξιωμένες «οργανωτικές δομές» και διοίκηση που «ασκούν ουσιαστικά επιτροπές ημετέρων» κάνουν λόγο οι εργαζόμενοι της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Παράλληλα καταλογίζουν ευθύνες τόσο στην κυβέρνηση, που επιχειρεί να «τη χειραγωγήσει», όσο και στη Ν.Δ., που «έχει επιδοθεί σε ένα απίστευτο μπούλινγκ» εναντίον της και καταθέτουν προτάσεις για μια πραγματικά ανεξάρτητη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ πραγματοποίησαν συνέλευση και προχώρησαν σε ψήφισμα τονίζοντας ότι δεν μπορούν να μείνουν «αδρανείς απέναντι στη διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση που επικρατεί στη λειτουργία του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, καθώς και στις συντονισμένες επιθέσεις που δέχεται από πολιτικά κέντρα και συγκεκριμένα εκδοτικά συμφέροντα».

Σημειώνουν ότι από το 2010 καμία διοίκηση της ΕΡΤ δεν επένδυσε στην ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της. «Καμία δεν είχε στρατηγικό σχέδιο. Από το καλοκαίρι του 2017 μάλιστα, που η παρούσα διοίκηση ανέλαβε καθήκοντα, η ΕΡΤ στην πραγματικότητα διοικείται από παράλληλους μηχανισμούς. Ο πελατειακός συνδικαλισμός επέστρεψε δριμύτερος. Οι οργανωτικές δομές έχουν απαξιωθεί και διοίκηση ασκούν ουσιαστικά επιτροπές ημετέρων».

Και στον τομέα της ενημέρωσης όμως ισχύει «η ενός ανδρός αρχή, αυτή του εκάστοτε εντεταλμένου συμβούλου. Επιχειρείται να επιβληθούν λογικές κοντόφθαλμες, αντιδεοντολογικές και μονομερείς που αλλοιώνουν το περιεχόμενο και το μόνο που καταφέρνουν είναι να εκθέτουν τη δημόσια ραδιοτηλεόραση». Κάνουν λόγο για καταγεγραμμένες ελλείψεις προσωπικού σε νευραλγικές ειδικότητες, τονίζοντας ότι οι μικτές παραγωγές έχουν γίνει ο κανόνας και «έχουν μετατραπεί σε όχημα καταπάτησης στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων…».

Επισημαίνουν ακόμα ότι η δημόσια ραδιοτηλεόραση έχει επιλεγεί από τα δύο μεγάλα κόμματα ως «εργαλείο αλληλοεξόντωσης. Αυτή που θα εξοντωθεί τελικά θα είναι η ΕΡΤ και συνολικά η ποιότητα της ενημέρωσης στη χώρα που κατρακυλάει στην απαξίωση και την ανυποληψία. Η κυβέρνηση έλαβε την πολιτική απόφαση για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Δεν τόλμησε ωστόσο να θωρακίσει θεσμικά την ανεξαρτησία της. Δεν απέφυγε τον πειρασμό να τη χειραγωγήσει. Η Ν.Δ. έχει επιδοθεί σε ένα απίστευτο μπούλινγκ κατά της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ήδη από τις πρώτες ώρες της επαναλειτουργίας της. Πέντε χρόνια μετά το μαύρο, ανέχεται χωρίς διάψευση δημόσιες δηλώσεις προβεβλημένων στελεχών της, είτε για εκχώρηση της ενημέρωσης αποκλειστικά στους μιντιάρχες, είτε για νέο λουκέτο στην ΕΡΤ. Η επιλογή δε να σαμποτάρει την ΕΡΤ επιβάλλοντας εμπάργκο συνιστά θεσμικό ατόπημα».

Προτείνουν, λοιπόν, πραγματική ανεξαρτησία στην ΕΡΤ με αλλαγή του νόμου και ορισμό του διοικητικού της συμβουλίου μέσα από ανεξάρτητη, δημόσια διαδικασία επιλογής στα πρότυπα σύγχρονων ευρωπαϊκών δημόσιων οργανισμών ραδιοτηλεόρασης. «Δεν χρειάζονται εντεταλμένοι της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας για να προΐστανται της ενημέρωσης στη δημόσια ραδιοτηλεόραση» σημειώνουν και προτείνουν εκπόνηση νέου οργανογράμματος με διαφάνεια, το οποίο να ανταποκρίνεται «στις σύγχρονες ανάγκες ενός ραδιοτηλεοπτικού-διαδικτυακού δημόσιου φορέα. Να οριστεί άμεσα ο εκπρόσωπος εργαζομένων με ειδικότητα δημοσιογράφου στο Δ.Σ. της ΕΡΤ, που δεν ορίζεται κατά παράβαση του νόμου. Η ΕΡΤ πρέπει να πάψει να ανήκει στις ΔΕΚΟ. Αμεση υπογραφή ΣΣΕ. Η εκκρεμότητα της ηθικής, εργασιακής και ασφαλιστικής αποκατάστασης της διετίας του μαύρου δεν μπορεί να παρατείνεται άλλο. Η ΚΥΑ για τον συμψηφισμό αποζημιώσεων και αποδοχών πρέπει να υπογραφεί άμεσα».

Καλούν τα πολιτικά κόμματα να σεβαστούν τους πολίτες, να επιτρέψουν στην ΕΡΤ να κάνει τη δουλειά της ανεπηρέαστη, με επαγγελματικούς όρους και καταλήγουν: «Η ΕΡΤ είναι δημόσια, δεν ανήκει στην κυβέρνηση και στα κόμματα...»

 

MEDIA
Στη Βουλή μεταφέρθηκε η αντιπαράθεση για την ΕΡΤ
Με τη γνωστή τακτική, διοίκηση της ΕΡΤ και αρμόδιο υπουργείο υπεραμύνθηκαν, εντός Βουλής, των επιλογών τους, κάνοντας λόγο για υπονόμευση εκ των έσω, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης μίλησαν για...
Στη Βουλή μεταφέρθηκε η αντιπαράθεση για την ΕΡΤ
MEDIA
Στο γυαλί της ΕΡΤ ξανά η Ν.Δ.
Με εντολή του Κυρ. Μητσοτάκη οι βουλευτές του κόμματος θα μπορούν και πάλι να βρίσκονται στα πάνελ της δημόσιας τηλεόρασης και να διασταυρώνουν τα ξίφη τους με κυβερνητικούς και άλλους βουλευτές ● Μένει να...
Στο γυαλί της ΕΡΤ ξανά η Ν.Δ.
MEDIA
Σφοδρή επίθεση ΠΟΣΠΕΡΤ κατά Μητσοτάκη
Για νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα κάνει λόγο η ΠΟΣΠΕΡΤ αναφερόμενη στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο χαρακτηρίζει ως «ακροδεξιό» και με αφορμή τις δηλώσεις του τελευταίου μετά τη...
Σφοδρή επίθεση ΠΟΣΠΕΡΤ κατά Μητσοτάκη
MEDIA
Μαύρη επέτειος
Ηταν απόγευμα της 11ης Ιουνίου 2013 όταν ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, βγήκε σε απευθείας σύνδεση για να αναγγείλει το «λουκέτο» και το «μαύρο» στη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Η ενέργεια αυτή...
Μαύρη επέτειος
MEDIA
Ζητούν μέτρα για να μη συμπεριφέρεται κανείς ως ιδιοκτήτης της ΕΡΤ
Εισβολή σε στούντιο, απειλές και τραμπουκισμούς δεν δικαιολογεί καμιά συναισθηματική φόρτιση ξεκαθαρίζουν σε ανακοίνωσή τους οι εκπρόσωποι των δημοσιογράφων της ΕΡΤ Νίκος Κορόβηλας και Μαρία Γεωργίου, που...
Ζητούν μέτρα για να μη συμπεριφέρεται κανείς ως ιδιοκτήτης της ΕΡΤ
MEDIA
Η ΕΣΗΕΑ καλεί τον Β. Κωστόπουλο σε επαναδιαπραγμάτευση
Σε επανδιαπραγμάτευση τόσο για το οργανόγραμμα όσο και για τον γενικό κανονισμό προσωπικού καλεί το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ Βασίλη Κωστόπουλο.
Η ΕΣΗΕΑ καλεί τον Β. Κωστόπουλο σε επαναδιαπραγμάτευση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας