Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αναθερμαίνεται η ελληνική Cinecitta

Στις πρώτες έξι προτάσεις που εξασφάλισαν κρατική επιδότηση ύψους 1,38 εκατ. ευρώ για να γυριστούν στην Ελλάδα θα απασχοληθούν 858 εργαζόμενοι και 725 βοηθητικοί. Εξετάζονται άλλα 10 πρότζεκτ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αναθερμαίνεται η ελληνική Cinecitta

  • A-
  • A+

Τη χρηματοδότησή τους από το νέο πρόγραμμα επιδότησης οπτικοακουστικών έργων έχουν ήδη εξασφαλίσει έξι πρότζεκτ, ενώ προς αξιολόγηση βρίσκονται άλλα δέκα. Από το λεγόμενο κίνητρο επιδότησης οπτικοακουστικής παραγωγής, το οποίο αυξήθηκε στο 35% από 25% επί των επιλέξιμων δαπανών, το συνολικό ποσό που έχει εγκριθεί για τις έξι παραγωγές φτάνει το 1.374.012 ευρώ, ενώ συνολικά οι επιλέξιμες δαπάνες τους έφτασαν τα 8.324.079 ευρώ. Πρόκειται για δύο ξένες και τέσσερις ελληνικές παραγωγές, εκ των οποίων οι τέσσερις είναι ταινίες και οι δύο σειρές.

Η ξένη σειρά «Εδέμ» (έξι επεισόδια) σε σκηνοθεσία Μoll Dominik θα κάνει γυρίσματα στην Αθήνα και αναμένεται να χρησιμοποιήσει 70 άτομα. Από τις επιλέξιμες δαπάνες του (1.414.015 ευρώ) θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα (καθεστώς cash rebate) με 353.503 ευρώ.

Η σειρά μάς μεταφέρει στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2017, στις ακτές μιας ηλιόλουστης παραλίας όπου ξεβράζεται μια μικρή φουσκωτή βάρκα γεμάτη πρόσφυγες. Ανάμεσα στους επιβάτες, ο 15χρονος Amare και ο 18χρονος αδερφός του, ο Daniel, από τη Νιγηρία. Θα οδηγηθούν σε έναν καταυλισμό προσφύγων.

Οταν η αίτηση ασύλου του Daniel απορρίπτεται, η ελπίδα των δύο αδερφών να συνεχίσουν το ταξίδι προς την Αγγλία γκρεμίζεται...

Την ίδια ώρα, ο Hamid, Σύρος γιατρός, μαζί με τη γυναίκα του, Meryem, και την 8χρονη κόρη τους, Rim, φτάνουν στο Παρίσι με προσωρινή βίζα. Σε αντάλλαγμα ο Hamid θα δώσει πληροφορίες σε έναν δημοσιογράφο για τα πλαστά πιστοποιητικά θανάτου από φυσικά αίτια που εξέδιδε το νοσοκομείο για να καλύψει τις δολοφονίες αντικαθεστωτικών.

Στη σειρά πρωταγωνιστούν οι: Hellen Durand, Bernard Millet, Basham El Khalil, Γιάννης Σαμαράς, Αλέξανδρος Δημητρίου, Ελλη Δημητρίου, Νίκος Δημητρίου κ.ά.

Η άλλη ξένη σειρά είναι ο τέταρτος κύκλος του «Durrels» (έξι επεισόδια) που γυρίζεται στην Κέρκυρα και απασχολεί 100 εργαζόμενους και άλλους 300 βοηθητικούς.

Από τις επιλέξιμες δαπάνες του (1.882.745 ευρώ) θα χρηματοδοτηθεί με 470.686 ευρώ. Τη σκηνοθεσία υπογράφουν οι Rogger Goldby και Steve Baron και πρωταγωνιστούν οι: Keeley Hawes, Josh O’Connor, Milo Parke, Callum Woodhouse και οι δικοί μας Αλέξης Γεωργούλης, Γιώργος Καραμίχος, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Κώστας Κρομύδας κ.ά.

Η ιστορία που εκτυλίσσεται τη δεκαετία του 1940 ακολουθεί τις ζωές των μελών της οικογένειας Durrels, αφού έχουν μετακομίσει από την Αγγλία στην Κέρκυρα.

Από τις ελληνικές παραγωγές με τα περισσότερα χρήματα θα επιδοτηθεί η κινηματογραφική ταινία «Echoes of the past», σε σκηνοθεσία Νικόλα Δημητρόπουλου και πρωταγωνιστές τους: Max Von Sydow, Astrid Roos, Δανάη Σκιαδή, Νικόλα Παπαγιάννη, Alice Krige, Μαρία Αλιφέρη κ.ά.

Από τις επιλέξιμες δαπάνες (2.085.180 ευρώ) θα χρηματοδοτηθεί με 521.295 ευρώ, θα απασχολήσει 509 άτομα με γυρίσματα σε Αττική, Φωκίδα, Αμφισσα, Γαλαξίδι και Αχαΐα.

Η ταινία πραγματεύεται ένα από τα πιο επίκαιρα νομικά και ηθικά ζητήματα της σύγχρονης ευρωπαϊκής Ιστορίας: τις αποζημιώσεις για τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν οι ναζιστικές δυνάμεις κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Διαδραματίζεται στο σήμερα, αλλά εξιστορεί την περίφημη Σφαγή των Καλαβρύτων (1943) με τη βοήθεια αναδρομών στο παρελθόν.

Γυρίσματα σε όλη την Ελλάδα

Η ταινία «Monday», σε σκηνοθεσία Αργύρη Παπαδημητρόπουλου, θα χρηματοδοτηθεί με 312.559 ευρώ (επιλέξιμες δαπάνες 1.250.238 ευρώ), θα χρησιμοποιήσει 60 εργαζόμενους και 300 βοηθητικούς με γυρίσματα σε Αττική, Αντίπαρο και Πάρο. Πρόκειται για το αυθόρμητο ταξίδι δύο αγνώστων που από τέλειοι εραστές γίνονται απόλυτοι εχθροί.

Το καλοκαιρινό ρομάντζο της Κλόε και του Μίκι ξεκινάει σαν φαντασίωση. Εκείνος κερδίζει εύκολα τα προς το ζην γράφοντας διαφημιστικά τζινγκλς, εκείνη χτίζει την καριέρα της ως δικηγόρου. Δυο Αμερικανοί ελεύθεροι σε μια ξένη χώρα. Δυο τουρίστες στον παράδεισο.

Καθώς, όμως, ο καλοκαιρινός ήλιος δίνει τη θέση του σ’ έναν κρύο χειμώνα και τα πλήθη απομακρύνονται, ο Μίκι και η Κλόι βρίσκονται αποκλεισμένοι σε μία σχέση που... έπαψε να βγάζει νόημα...

Για την «Μπαλάντα της τρύπιας καρδιάς», σε σκηνοθεσία Γιάννη Οικονομίδη, θα δοθούν 269.145 ευρώ (επιλέξιμες δαπάνες 1.076.581 ευρώ), θα γυριστεί στη Λαμία απασχολώντας 59 εργαζόμενους και 25 βοηθητικούς.

Στην ιστορία, η ζωή της όμορφης Ολγας βαλτώνει σε μια επαρχιακή πόλη της Ελλάδας και στον ατυχή της γάμο με τον επιχειρηματία Ηρακλή. Θα αναζητήσει διέξοδο στον έρωτά της με τον Μάνο, πρώην λαϊκό τραγουδιστή και νυν ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου.

Οταν όμως η Ολγα θα εγκαταλείψει οριστικά τον Ηρακλή, θα πάρει μαζί της εκτός από την τιμή του συζύγου της και ένα εκατομμύριο ευρώ...

Ο κύκλος των χρηματοδοτήσεων κλείνει για την ώρα, καθώς εξετάζονται άλλα 10 πρότζεκτ, με «Το νησί της φωτιάς» (Αιγαίο SOS), σε σκηνοθεσία Πιέρρου Ανδρακάκου, που θα χρηματοδοτηθεί με 153.829 ευρώ (επιλέξιμες δαπάνες 615.319 ευρώ). Θα γυριστεί στην Αττική με 60 εργαζόμενους και 100 βοηθητικούς και με πρωταγωνιστές τους: Θοδωρή Αθερίδη, Πάνο Βλάχο, Ευαγγελία Συριοπούλου, Μιχάλη Λεβεντογιάννη κ.ά.

Η ιστορία εκτυλίσσεται το καλοκαίρι που μας πέρασε. Ενώ ελληνικές και τουρκικές φρεγάτες οργώνουν τη θάλασσα, ένας μεγάλος σεισμός στο Αιγαίο φέρνει στην επιφάνεια μια βραχονησίδα, σε αμφισβητούμενα χωρικά ύδατα. Ελληνες και Τούρκοι στέλνουν αμέσως από τις παραπλήσιες φρεγάτες στρατεύματα για να καταλάβουν το νησί.

Φτάνοντας στην κορυφή του νησιού ελληνικά ΟΥΚ και Τούρκοι βρίσκουν ένα ρήγμα στο έδαφος που χωρίζει το νησί δημιουργώντας ένα φυσικό σύνορο, ο καθένας βάζει σε μια πλευρά τη σημαία της χώρας του και αναμένουν εντολές από επιτελεία, πολιτικούς και διπλωμάτες…

MEDIA
Τέσσερις ταινίες την επόμενη διετία στην Ελλάδα από κινεζικές εταιρείες
Τα νέα θεσμικά εργαλεία που διαθέτει πλέον η Ελλάδα για την ανάπτυξη του οπτικοακουστικού τομέα και της πολιτιστικής - δημιουργικής βιομηχανίας, ήταν στο επίκεντρο της επίσκεψης του Λευτέρη Κρέτσου στο πλαίσιο...
Τέσσερις ταινίες την επόμενη διετία στην Ελλάδα από κινεζικές εταιρείες
MEDIA
«Ανάσες» σε κινηματογραφιστές με 1,5 εκατ. ευρώ από την ΕΡΤ
Τις πρώτες «ανάσες» σε Ελληνες κινηματογραφιστές που αντιμετωπίζουν, ειδικά τα τελευταία χρόνια, σειρά οικονομικών προβλημάτων δίνει η ΕΡΤ χορηγώντας έπειτα από μια τετραετία… ασφυξίας το 1,5% του τζίρου της...
«Ανάσες» σε κινηματογραφιστές με 1,5 εκατ. ευρώ από την ΕΡΤ
MEDIA
Press cafe: Τι ταινία είναι αυτή...
Δεν πρέπει να το χάσετε.Το καταλαβαίνετε όσοι είδατε ήδη το Joker, θα το καταλάβετε και οι υπόλοιποι μόλις το δείτε. Βία στη βία της εξουσίας. Η σύγκρουση με τα λευκά κολάρα είναι αναπόφευκτη. Κάτι μας θυμίζει...
Press cafe: Τι ταινία είναι αυτή...
Χαρταετοί
MEDIA
Επιλογές ταινιών στην τηλεόραση για το τριήμερο της Κ. Δευτέρας
Πολλές και ενδιαφέρουσες ταινίες περιλαμβάνει το τηλεοπτικό πρόγραμμα του τετραημέρου από την Παρασκευή 8 Μαρτίου έως και την Καθαρά Δευτέρα.
Επιλογές ταινιών στην τηλεόραση για το τριήμερο της Κ. Δευτέρας
MEDIA
Οι τηλεθεατές προτιμούν ελληνική μυθοπλασία
Τα αποτελέσματα του «Survivor: Ελλάδα - Τουρκία» έχουν... παγώσει για τα καλά τα στελέχη του καναλιού του Φαλήρου. Την ίδια ώρα στελέχη τόσο του ALPHA όσο και του ΑΝΤ1 έχουν βρει την ευκαιρία να......
Οι τηλεθεατές προτιμούν ελληνική μυθοπλασία
MEDIA
Αύξηση κατά 10% στην κρατική ενίσχυση οπτικοακουστικών έργων
Σε αύξηση από το 25% στο 35%, της χρηματοδότησης οπτικοακουστικών έργων που γίνονται στη χώρα μας προχώρησε ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος με τροπολογία, που...
Αύξηση κατά 10% στην κρατική ενίσχυση οπτικοακουστικών έργων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας