• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  11°C 7.3°C / 12.3°C
  1 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.8°C / 8.6°C
  0 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.8°C / 12.3°C
  2 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 4.2°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  4 BF
  71%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.2°C / 8.0°C
  2 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  1°C 1.4°C / 3.5°C
  1 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 5.2°C / 11.2°C
  1 BF
  76%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 13.0°C
  3 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  3 BF
  62%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.4°C / 14.1°C
  2 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  3 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.7°C / 13.7°C
  2 BF
  67%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.5°C / 4.5°C
  1 BF
  74%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.5°C / 6.2°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 6.8°C / 13.8°C
  2 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  10°C 7.5°C / 12.6°C
  2 BF
  68%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.3°C / 8.3°C
  1 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 4.9°C / 8.7°C
  2 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  1 BF
  79%
Dreamstime

Οι προκλήσεις αδειοδότησης στην ψηφιακή εποχή

 • A-
 • A+

Στις προκλήσεις της αδειοδότησης των κατά παραγγελία υπηρεσιών (VoD), της τηλεόρασης μέσω διαδικτυακού πρωτοκόλλου (IPTV), των Over-the-Top (OTT) και των δορυφορικών οπτικοακουστικών υπηρεσιών στη νέα ψηφιακή εποχή εστίασαν όσοι συμμετείχαν στην ημερίδα με τίτλο «Διαδικασίες αδειοδότησης στο νέο οπτικοακουστικό περιβάλλον».

Την ημερίδα συνδιοργάνωσαν το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, το Ευρωπαϊκό Οπτικοακουστικό Παρατηρητήριο και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. 

Στο διπλό στοίχημα που έπρεπε να κερδίσουν αναφέρθηκε ο Λευτέρης Κρέτσος, υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης τονίζοντας ότι ήταν απαραίτητο να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις  «που ρυθμίζουν τον οπτικοακουστικό τομέα λαμβάνοντας υπόψη τις νέες τεχνολογίες και τον παλμό των διεθνών ρυθμίσεων και δεύτερον, παρεμβάσεων ικανών να λειτουργήσουν ως εφαλτήριο και επιταχυντής για την αλλαγή του επιχειρηματικού μοντέλου, τη βελτίωση των όρων απασχόλησης, την επίτευξη συνθηκών ισονομίας και υγιούς ανταγωνισμού και τη βελτίωση της ικανότητας απορρόφησης της τεχνολογικής καινοτομίας». 

Επέμεινε ότι την τελευταία τριετία έχουν επέλθει πολλές και πολύ ουσιαστικές αλλαγές στο τηλεοπτικό και μιντιακό οικοσύστημα της Ελλάδας επισημαίνοντας ότι η επιμονή της Κυβέρνησης είχε αποτελέσματα και σε αυτά προστίθεται και «η ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας» καθώς με την ανακοίνωση από το ΕΣΡ της λίστας των τελικών δικαιούχων «έλαβε τέλος μια 30χρονη περίοδος ανομίας στο τηλεοπτικό πεδίο της χώρας. Ο αγώνας μας για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου δικαιώθηκε, και η διαδικασία έκλεισε με θετικό τρόπο για το δημόσιο συμφέρον και τη Δημοκρατία».

Πρόσθεσε πάντως ότι η σημαντικότερη πρόκληση παραμένει η διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου με όρους που εξασφαλίζουν ισότιμο ανταγωνισμό μεταξύ όλων των παικτών (broadcasters, on demand services) και ταυτόχρονα την ανάληψη της ευθύνης που αναλογεί σε όλους τους παίκτες που δραστηριοποιούνται στην αγορά.

Από την πλευρά του ο Ροδόλφος Μορώνης, αντιπρόεδρος του ΕΣΡ, τόνισε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της ημερίδας καθώς εντάσσεται «σε μια συζήτηση που έχει ανοίξει με την απάντηση που αναζητείται να αποτελεί ουσιαστικά επιλογή ανάμεσα στη Δημοκρατία και τις αγορές». Όπως είπε, το τοπίο αλλάζει με ρυθμούς που δεν είναι δυνατόν να ακολουθηθούν από τον «νομοθέτη (Βουλή, κανονιστικές Αρχές, ΕΕ) και επιβάλλεται να βρεθούν λύσεις για την προάσπιση της Δημοκρατίας, την προστασία της νεότητας, την ενίσχυση της οπτικοακουστικής παραγωγής και τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου κανείς δεν θα έχει πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα σε επιχειρηματικό επίπεδο».
 
Το πλαίσιο λειτουργίας του Παρατηρητηρίου εξήγησε η Σούζαν Νικόλτσεφ, διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οπτικοακουστικού Παρατηρητηρίου. Αποσαφήνισε ότι αρμοδιότητά του είναι να συλλέγει στοιχεία, να τα παρουσιάζει, να ελέγχει και να προτείνει αλλά δεν μπορεί να παρέμβει στις ανεξάρτητες ρυθμιστικές αρχές, ούτε στα κράτη. Τα στοιχεία που συλλέγονται επικεντρώνονται στο οικονομικό και θεσμικό-νομικό πλαίσιο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
MEDIA
«Δικαίωση για την αδειοδότηση» η απόρριψη των προσφυγών από το ΣτΕ
Για δικαίωση κύρια της δημοκρατίας αλλά και του κάθε πολίτη ξεχωριστά «ο οποίος αντιλαμβάνεται ότι όλοι είναι ίσοι απέναντι στον νόμο» κάνει λόγο ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Λευτέρης Κρέτσος, σχετικά με...
«Δικαίωση για την αδειοδότηση» η απόρριψη των προσφυγών από το ΣτΕ
MEDIA
Οι καναλάρχες «πυροβολούν» ξανά για τις άδειες
Την ώρα που το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης καλεί όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό για τις επτά τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας σε ενημερωτική συνάντηση στις 18/12 (10.00), οι...
Οι καναλάρχες «πυροβολούν» ξανά για τις άδειες
MEDIA
Δεύτερο ερώτημα προς ΕΣΡ για την τιμή εκκίνησης των τηλεοπτικών αδειών
Το ερώτημα προς το ΕΣΡ, με το οποίο ζητάει -όπως προβλέπεται- να διατυπώσει τη σύμφωνη γνώμη του για το ελάχιστο ποσό εκκίνησης της δημοπρασίας για τις επτά άδειες τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας...
Δεύτερο ερώτημα προς ΕΣΡ για την τιμή εκκίνησης των τηλεοπτικών αδειών
Τηλεοπτικό στούντιο
MEDIA
Press cafe: Οι άδειες, ο Λαζόπουλος και τα... πηγαίν' έλα του ΣΚΑΪ
Αντίστροφη μέτρηση για τις δύο «ορφανές» άδειες για κανάλια εθνικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου ενημερωτικού χαρακτήρα. Αύριο η καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης σχετικού φακέλου στο ΕΣΡ.
Press cafe: Οι άδειες, ο Λαζόπουλος και τα... πηγαίν' έλα του ΣΚΑΪ
MEDIA
Αντίστροφη μέτρηση για τις δύο «ορφανές» τηλε-άδειες
Με ανακοίνωσή του το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης ενημερώνει για την αποστολή της προκήρυξης για τις δύο άδειες εθνικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου ενημερωτικού χαρακτήρα στο Εθνικό Τυπογραφείο. Κάτι...
Αντίστροφη μέτρηση για τις δύο «ορφανές» τηλε-άδειες
MEDIA
Πολιτισμός και παιδικό πρόγραμμα στα... αζήτητα από τα κανάλια
Καθώς πλησιάζει η περίοδος που το ΕΣΡ θα ολοκληρώσει τον έλεγχο για το αν τηρούν τις προϋποθέσεις σε προσωπικό, εξοπλισμό και πρόγραμμα, μια ματιά στις καταγραφές της Nielsen δείχνει το προφίλ κάθε τηλεοπτικού...
Πολιτισμός και παιδικό πρόγραμμα στα... αζήτητα από τα κανάλια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας